Nedodržiavanie otváracích hodín v škôlke

jololeity
28. sep 2022

Ahojte, vie mi niekto poradiť...??? Dá sa niekde sťažovať za nedodržiavanie otváracích hodín v škôlke? Od septembra mi moja ratolesť nastúpila do škôlky. Za týždeň si tam krásne zvykol. Učiteľka v škôlke ma však problém s tým ze ich pracovnú dobu potrebujem až po "zaverecnu" Žiada odomna aby som hodinu pred oficiálnym koncom ich pracovnej doby chodila po drobca. Ďakujem vopred za radu. 🙂

veronika3110
28. sep 2022

@jololeity nerozumiem asi... ako vieš že nedodržujú? Odchádzajú hodinu skôr? My napr. robíme do 16:00 a aj keby som žiadne dieťa nemala, do 16:00 tam musím byť..
a btw.. žiadať to uč. môže, aj ked neviem na čo a neviem prečo to robí.. samozrejme ty máš právo mať tam dieťa, keďže je to ešte v normálnom pracovnom čase...
ak by si chodila napr. o 16:30, to by už bol problém, ale ak to stihneš dokým je škôlka otvorená, tak je to ok
nevidím dôvod sa sťažovať.. proste prídeš pred koncom prevádzky a hotovo... ty nič neporušuješ

alenah31
28. sep 2022

@jololeity žiadať môže....prečo to riešiš? Však jej rovno povedz, že nie a vybavené. Ani ty neodchodíš z práce o hodinu skôr. Trošku asertivity ti treba🙂

tina_tar
28. sep 2022

@jololeity ja ti sice neporadím, ale mám pocit že je to úplne bežné, viem o viacerých takých jasliach či škôlkach 🥴 ale je to choré...

gir
28. sep 2022

@jololeity u zriaďovateľa, koniec alebo začiatok prevádzky je koniec alebo začiatok pracovnej doby učiteľky

luccija
28. sep 2022

@jololeity povedz nech Ti to daju pisomne🤣alebo chod rovno za riaditelkou, zriadovatelom.Raz maju mat otvorene do xy, tak tam musia byt.Samozrejme snazit sa prist pre dieta aspon 15 min pred koncom prac.doby

liv1
28. sep 2022

Jedna vec je ci ziada, alebo prosi. Ty mozes jasne odvetit, mrzi ma to, rada by som, ale som v praci. Ak by to nestacilo a ucitelka bude nastojit dalej, obrat sa na riaditelku. A ak ani to nepomoze (podla mna pomoze, tak dalej). Ano toto poznam. Oni totiz ked im odide posledne dieta mozu ist domov 🤷‍♀️. Co im prajem, ale niekedy sa proste neda.

liv1
28. sep 2022

@luccija to pisomne pobavilo 😂😂😂 vtedy cuvne 90% ludi 😁

veronika3110
28. sep 2022

@liv1 a to kde tak funguje? to by sa mi páčilo :D

jololeity
autor
28. sep 2022

@veronika3110 Pracovnú dobu majú uvedenú do 16:30. Na základe toho som si pred podaním prihlášky vybrala ich skolku, brala som tie časy ako pevné, samozrejme. A nie ze o nich budem musieť diskutovať každý deň.Lebo to ze si po dieťa chodim o 16:00 je v ich očiach ze som krkavcia mater...akoby som tam dieťa nechavala zo srandy králikov aby som sa ho zbavila. A ako viem ze sa nedodržiava ich pracovná doba? Hneď ako vezmem malého, uteká učiteľka do šatne sa prezliekat, stepuje potom kým sa oblečie malý a zamyka to tam s tým ze ide domov.

kvetinka75
28. sep 2022

@jololeity mňa tiež učitelky upozorňovali že dcéra chodí na 6 hod a domov skoro posledná o 15,30 a škôlka je do 16 hod. Že by bolo dobré keby bola 8 hod, pretože aj moja prac.doba je 8 hod. Tak som sa jej spýtala, či mi doplatí mzdu, keď budem v práci o 1,5 hod. menej, pretože si musím zarátať aj cestu do a z práce. Už sa viac neozvala. A keď tam aj bola sama, vedela som, že do 16 hod. tam musí niekto byť. Viac som to neriešila a ona už tiež nie.

aspinka
28. sep 2022

Prevádzková doba škôlky je vopred určená a odsúhlasená rodičmi a zriaďovateľom. Máte školský poriadok kde je prevádzka škôlky napísaná. Takže keď je prevádzka od 6,30-17:00 tak to funguje bezohľadu na potreby či žiadostí pani učiteľky. Školský poriadok máte mať k dispozícií buď v škôlke v písomnej forme, alebo na webe určite oboznámenie so školským poriadkom rodičia na začiatku školského roka podpisovali. Pozri si ho a pekne to pani učiteľke ukáž od kedy dokedy môže byť tvoje dieťa v škôlke.

andrea_82
28. sep 2022

v našej maličkej dedinskej škôlke učiteľky už o 15-tej čakali s deťmi na zastávke autobusu, aby ich "strčili" rodičom, ktorí z toho autobusu vystúpili a oni mohli rýchlo bežať domov. 😀

veronika3110
28. sep 2022

@jololeity akože aj ja sa idem prezliecť, ked už nemám nikoho ale domov ísť nemôžem.. zriadovateľ o tom vie? kedže uč. je za to platená, preto napr. nemôžem odísť o 2, aj keby som do pol 5 nemala nikoho... a čo keby sa niekto vrátil, že niečo potrebuje??
možno o tom ani riaditeľka nevie, ktovie...
neriešila by som to. chodila by som tak ako potrebujem a nereagovala by som nijak.. max tak, že ona tam má byť do pol 5 a ak by nepomohlo, tak dalej - riaditeľka a ak ani ona nie, tak zriadovateľ.. ak by si chodila neskoro, tak nič nepoviem..ale takto.. hanbila by som sa ti to nakázať, aby si chodila skôr, keď chodíš normálne

jololeity
autor
28. sep 2022

@veronika3110 kebyže dieťa dávam ráno ako prvé do škôlky a posledne ho beriem, tak chápem.. ráno na 8:00 je tam. Maju 4 poplatky za školu. 2 ročne 2 mesačne. Mam sto chuti jej povedať ci mi oni vrátia alikvotnu čiastku poplatkov keď ich otváracie hodiny si pokrstili.?

jololeity
autor
28. sep 2022

@jololeity pokratili 🙂

dkethe
28. sep 2022

Tlieskam. Treba viac takychto diskusii.
Dnes som uz podobny koment pisala - na vine sme my rodicia. Matky sa predbiehaju ktora pride skor, lebo dobre matky chodia do 15:05 predsa. Prestanme si to robit, prestanme sa pretekat 🙏🙏

A presne ako sa pise vyssie. To ze skolka konci 16:30, znamena ze nejaka ucitelka ma pracovnu dobu do 16:30. Ak chce aby si dieta vybrala o 16tej, a ona ide domov - ide vlastne o svojvolne opustenie pracoviska.
No opakujem, je to nasa vina, rodicia si ich tak naucili.

Po nastupe do prace som takmer utekala, prekracovala rychlostny limit na ceste v aute. Uplne uhnana, hovorim si bud polamem nohu alebo este pokutu platit budem, ci horsie, havarujem z toho stresu... A potom som si povedala dost.

queen_mary
28. sep 2022

Inak toto je pravda. Ja som praxovala 2 tyzdne v skolke, a ucitelky ohovarali rodicov, ktory chodili po deti neskor (po 15.30 - ked sa spajali triedy).

Ale podla mna je sakra rozdiel - ked si tam matka "odlozi" dieta a ma cas si ho ist o 15 vyzdvihnut a ked tam matka necha dieta do 16.30 - lebo dovtedy pracuje.

Btw stastne matky, ktore mozu koncit o 16.00 v praci, aby do 16.30 stihli vyzdvihnut dieta.

elizabet173
28. sep 2022

@jololeity ale ak je prevádzka škôlky do 16,30 učiteľka nemá s tebou čo diskutovať. Keby mala nejaké pripomienky, iba sa spýtaj, do kedy je prevádzka materskej školy. Ak do pol piatej, kľudne môžeš prísť o 16,25 a nie si povinná jej to nijako zdôvodňovať. Toto som ešte nepočula. Prípadne sa jej spýtaj, či by považovala za normálne, keby ju z plavárne otvorenej do 20,00 po vypoklonkovali o 19,00.

elizabet173
28. sep 2022

@andrea_82 tak toto by mi urobili len raz, chápem, že majú možno zle spoje, ale to nie je problém rodicov

deti95060810
28. sep 2022

aj naša MŠ tak fungovala... raz som sa vrátila po zabudnutú vec a pani učiteľka už pred zamknutými dverami otáčala očami že čo otravujem... ja som tiež nechápala že prečo už zatvára, zamyká - však aj v obchode sú predavačky do záverečnej hoc v obchode by aj nik nebol.

sardinka32
28. sep 2022

Ja si myslím, ze ak raz to dieťa do skolky vezmu, tak ucitelky nemajú čo riešiť či matka pracuje do 17tej alebo skončí skôr a dieťa tam nechá dlhšie. Každý máme nejakú pracovnú dobu, ktorú musíme rešpektovať.
@jololeity Byť Tebou, poviem učiteľke, že budem chodievať o tej a tej hodine, pretože skôr nestíham a zdôraznila by som, že školka má byť stále otvorená...že ak má s tým problém, môžeme to riešiť s riaditeľkou alebo zriaďovateľom.

deti95060810
28. sep 2022

@andrea_82 tiež mi hovorila kolegyňa ako pricestovala vlakom a učiteľka ju čakala pri vlaku aj s jej dieťaťom... 🙄

floren
28. sep 2022

@jololeity tak u nás by ju výstrelov, majú byť do 16:15,ale par rodičov robí do 16: 00 a kým prídu je aj 16:30 a nemajú s tým vôbec problém

jaskolka
28. sep 2022

Nechápem tej "móde"ze chodiť po dieťa skôr, lebo..
Veď ak raz je pracovná doba do tej a tej hodiny, tak aj keby tam nikto nebol, nemôže sa odísť skôr. Ak by náhodou všetky deti rodičia vzali už o 15.00,tak škôlka sa zavrie? A učiteľky idú domov? Ci ako?
Robila som na ambulancii, trebárs sme mali ordinačné hodiny do 15.30.Nijsky pacient už nebol objednany, ani nikto akútne neprišiel od 14.00,ale aj tak som tam musela ostať, robiť si písomnosti, upratovať a podobne.
Výnimočne sa stalo ze doktorka sa rozhodla, že končíme skôr(pred Vianocami, na Silvestra napríklad) tak sa napísalo to na dvere, ale určite sa to nerobilo bežne.
Takže nechápem, prečo ak je pracovna doba škôlky do 16.30,mas už dieťa vybrať o 15.30.Pochopim tých 15 minút tesne pred koncom, áno, môže mať učiteľka nejaký spoj, alebo niečo také, ale zase nie hodinu skôr.
..

andrea_82
28. sep 2022

@jaskolka to si teda super príklad v práci, bodaj by všetky ordinácie boli také. Ja keď volám alebo klopem po 14-tej, už u našej doktorky nikto nie je... ☹

jololeity
autor
28. sep 2022

@sardinka32 viete, ja triednej zakaždým slušne vravim, že neporušujem ich pracovnú dobu, povinnosti si plním,. dieťa im nenosím zanedbané,.. keby sa dalo milé rada prídem o 15:00. Netuším ako to robia ostatní rodicia. Je mi to záhadou že môj je tam chudák ako posledný. Po včerajšku s triednou ucitelkou odmietam na túto tému viesť diskusiu. Pri všetkej slušnosti. Zajtra mam termín s riaditeľkou, nech mi na rovinu povie ako sa veci majú. Prinajhoršom preložím malého inde. Co ma ale osobne mrzi, ak niektoré škôlky takto fungujú, mali by si vedľa prihlasok do škôlky vycapit reálne hodiny. Nech sa rodič vie rozhodnúť pre skolku ktorá bude fungovať v dobe keď sa z dôvodu povinnosti nemôže venovať dieťaťu.

nadazdi
28. sep 2022

My sme o otváracích hodinách hlasovali na rodičku na začiatku šk. roka.. neviem ako Vy, ale tie otváracie hodiny sú dané, je to len výhoda, že môžu odísť skôr.. ja som inak zjavne z tých divnych že chodím už 14:45, ale ja mám pracovnú dobu akú chcem, papiere si dorobím aj večer, keď mi deti zaspia, tak nevidím dôvod ich tam nechávať dlhšie, veď rovnako sa zahrajú aj doma, už žiadne aktivity tam poobede nemajú, príde mi to zbytočne aby tam boli :D

janamt
28. sep 2022

Možno pani učiteľky zohľadnili aj potreby dieťaťa, prichádzať prvé do škôlky a odchádzať posledné, nie je preňho asi ideálne. Zvlášť, keď v škôlke začína. Kým príde domov, umyje sa, naje sa, ide predpokladám hneď aj spať. Na nič ďalšie asi čas nezostane a ktovie, ako sa pri tom celom cíti. Chápem, že s prácou to nemá každý ideálne, ale možno by nezaškodilo v záplave hnevu na pani učiteľky myslieť aj na to, čo je dobré nielen pre rodičov, ale aj pre detičky.

luccija
28. sep 2022

@jololeity co tym myslis, ze maju dva poplatky rocny, mesacny?
Ja som robila v 2 skolkach statna, sukromna, ked odislo posl.dieta mohla som ist domov.V kazdom pripade, ak tam maju byt do 16:30 nemoze Ti robit natlak, ze ides neskoro!Mali sme otvorene do 17 a casto som odchadzala o 17 uz som presne podla prac.doby vedela kto bude posledny ved tak to je...tak zajtra napis co si vybavila... to, ze sa oblieka a odchadza s tebou je v poriadku, ak to nemaju od riaditelky inak.Ale nemoze Ti vycitat, ze chodis neskoro.Jednoducho ucitelky casto zabudaju, ze nie vsetky zeny robia 6 - 6,5 hod.My sme mali dieta lekarky, ktora cez covid ockovala, ordinovala od nevidim do nevidim casto pocas dna zavolala, ze nestiha a platila doplatok za to, ze sme boli po otv.hodinach, takze som niekedy nevedela kedy pridem.

luccija
28. sep 2022

@janamt chapem, ale pise, ze dieta ide na 8 hod do skolky este stale je to klasicka prac.doba este je tam v dobrom case, ked pise, ze odvhadza o 16
V Bratislave su skolky aj do 18 hod.nehovorim, ze to je idealne pre deti, ale su ludia co pracuju az od 8:30-9 ...ci zeny na urade dlhsi den a pod...kazdy si vybera skolku podla prac.doby