Neprijali dieťa do spádovej škôlky: Aké sú možnosti?
Môžem si podať žiadosť o RP z dôvodu neprijatia dieťaťa do spádovej školky? Dcéra mala 3 roky v apríli ale do spádovej školky mi ju nevzali. Nakoniec som vybavila škôlku 15 km od nášho domu. Do práce normálne nastupujem a dieťa ide do vzdialenej škôlky.
normalne si podaj mas narok kedze ide dieta do sukromnej skolky presne pre tieto pripady je tento prispevok urceny
@1mina do septembra musí dieťatko dovrsit 3 roky
Počkať,to nemyslíte vážne toto,decko v škôlke,mater v práci a napriek tomu rodicak????
A potom sa chcete sťahovať z toho zapredanehi Slovenska na západ🤣🤣🤣💪,veľa zdaru
Neviem co ste sa tak pustili do autorky. Ona ten zakon nevymyslela. Je prirodzene, ze ked ma taku moznost tak to vyuzije. Ona system nezneuziva. Napriklad v nasej mestskej casti neprijimaju ani 4 rocne deti a co maju rodicia robit? Bud dat dieta do sukromnej (ktore su mimochodom u nas tiez plne) a platit alebo neist do prace a prist o jeden plat. Mne uz druhe dieta nevzali nevzali do statnej skolky. Teraz budeme platit 2x sukromnu. Jasne, ze si o ten rodicovsky prispevok poziadam. A urcite to nie je niekolko rokov ako tu niekto pisal pretoze predskolakov uz do nejakej skolky prijat musia. Do nasich skolok napriklad brali v drvivej vacsine predskolakov preto pre ine deti neboli miesta.
@brezza ja ale nerozumiem....na jednej strane tu píše veľké percento matiek,ako dávajú a chcú dať ledva trojročné dieťa do škôlky,lebo pribudne súrodenec a na druhej štvorročné najmladšie už nikde nikto nechce🙃😉. A naozaj tvrdiť,že to percento býva všetko niekde na lazoch je trochu od veci. Je zvláštne ,že reálne nepoznám jednu bratislavsku rodinu,ktorá keď chcela dať trojročné dieťa do škôlky,tak ho nezobrali,úplne vážne nepoznám a to ich mám okolo seba dosť. Jedná sa o stare mesto a Ružinov a rovnako Petržalka a to dokonca deti,čo bývajú v Rajke💪🤷. Ale poznám osoby,čo poberali neprávom predĺžené rodicaky a to dieťa zvesela v škôlke od TROCH rokov. Štátnej samozrejme. Nuž,tento zákon je úplne mimo,ale úplne. Neviem ,či nejaký iný štát má takéto kadejaké príspevky,ktoré sa dajú elegantné zneužiť. Dvaja rodičia si proste nevedia poradiť s troj a viac ročným vlastným dieťaťom. Neuveriteľné. Štát má urobiť všetko a ešte aj platiť. Nuž na západe to tak nie je a nikoho nezaujíma,či máš kde umiestniť niekoľkomesačné dieťa . Ale ako som písala v inej téme,treba zmeniť vzduch zo zlého Slovenská na západ. A potom sa len oči otvoria poniektorym.
Za mňa je úplne mimo nedať takýto rodicak keď už aj deťom čo dovŕšili tri roky aj v septembri a počas roka,či to mamičky majú mať poriesene a zrazu ,keď má dieťa už štyri ,tak dostanú peniaze🤣🤣🤣👍
@maciatkolulu kludne pridi ku mne mam rozhodnutia o neprijati do skolky oboch deti mozes kuknut. A to starsi mal uz tesne pred 4 narodeninami. Bratislava Nove Mesto. Asi najhorsia mestska cast v tomto. Najmenej volnych miest v skolkach pre deti bohuzial. Este doplnim v case ked sme davali prihlasku pre starsieho este nemal urcenu diagnozu, cize sa posudzoval ako zdrave dieta. Dali sme ho do sukromnej. Nasledne mu bol diagnostikovany autizmus takze skolku sme uz nemenili uz sme ho nechceli davat do statnej. O ziadny predlzeny rodicovsky sme neziadali. Je pravda ze ziadat hocijaku kompenzaciu pre zdravotne znevyhodnene dieta je v tomto state o hubu. Neustale nejake posudky pomaly kazdy rok, lebo asi za rok sa dieta vylieci z autizmu, vsetko stoji peniaze, milion zamietnuti odvolani, rodiny bojuju s uradmi, castokrat je to 24hodinova starostlivost, takze casto vypadne prijem jedneho z rodicov. Pri opatrovatelskom casto nemozu ani dobrovolne pracovat lebo by prekrocili tu minimalnu hranicu prijmu co tam je dana... teraz platime, skolne plus terapie nas stoja 1000 € mesacne. Stat nam na to neprispieva nic. Cize ked mi teraz ani mladsieho 3 rocneho nevzali do skolky a dam ho do sukromnej aby som konecne mohla ist po rokoch do prace, tak si o ten prispevok kvoli neprijatiu poziadam a absolutne ma netrapi ci si niekto mysli, ze zneuzivam stat. Nezneuzivam, pytam si len to na co mam narok. Stat nam inak nepomaha tam kde by mal.
Ja neviem ,prečo na SK je toľko rodičov presvedčených,že štát má povinnosť sa starať o deti miesto rodičov.Ja žijem v ČR a žiadne takéto nezmyselné príspevky tu našťastie nemáme.Na jednej strane sa vytesujete,ako Vám štát pomáha a na druhej strane si neuvedomujete,že na tie príspevky musí aj niekto pracovať,aby bolo z čoho brat
@jasminka548 ja si myslim, ze to coskoro zrusia. Suhlasim s tym, ze sa rozdava ako keby sme boli super bohaty stat. Skor by tie peniaze bolo potrebne naliat do skolstva a stavat nove skolky kedze tie sucasne ktore zostali kapacitne nestacia. Lenze to sa neda spravit z roka na rok. Na druhej strane nie je preco sa cudovat, ze ten kto splnil podmienky na tento prispevok ho aj vyuzije. Rovnako je to napriklad aj s takym tehotenskym, ktore je tiez pekna hlupost a bol prijaty len z dovodu, ze nepresiel zakaz interupcii a mal presvedcit buduce matky, ze nechat si dieta sa vlastne financne oplati. A takisto suhlasit s tym nemusime, ale aj tak si o to poziada kazdy kto ma narok kedze tu moznost ma.
@sonicka19983 kks tato SR je svetovy unikat take financovanie nie je nikde inde na svete, klobuk dole
@jasminka548 svetovy unikat
@zuzanockamt to fakt a preco im to nepridelia ???
@barka1 je to skutocne svetovy unikat, blbec ten co odtial odide. V zahranici neni ani materska ked tak par tyzdnov a potom 0€ pomoz si sam ak si chcela dieta. V krajine v ktorej zijem ja sa dieta povazuje za "hobby". Mas na to peniaze a cas, chod do toho. Ak nemas tvoj problem stat nikomu hobby nefinancuje :D
No takto. Autorka podľa mňa vôbec nedáva dieťa do súkromnej MŠ. Ani to v príspevku neuvádza. Len už keď sa do nej pustili a našla si záchrannej koleso v jedinom z príspevkov že drahá súkromná skolka, tak sa toho chytila… hlava mi neberie, že v dnešnej dobe je to možné. Myslím, že ten zákon bol postavený tak, že pokiaľ saneieta nepodarí umiestniť do štátneho zariadenia, nielen spádovej MŠ. Malo to byt kompenzáciou na zvýšené poplatky…Čo sa týka konkrétneho prípadu, myslím, že sa na ti príde. Možno nie v septembri, ale príde a dávku vráti. Do konca septembra sa odosiela dávku do systému RiS, kde odchádzajú komplet údaje o dieťati a rodičovi, cez RČ sa spárujú…to je systém, cez ktorý príde rodičom zvýšený príspevok na prvákov, systém, kde sa parkuje, že predškolákov nastúpil na PPV… takže dočkajte casu…
A čo sa týka @brezza- vidíš, podľa mňa sa tie peniaze, ktoré sa takto neuvážene rozdávajú či požičiavajú rodičom (lebo si stále myslím, že im na rôznorodú a vrátia peniaze. Moja skúsenosť je aj do 2 rokov…štát je strašne pomalý)- mohli dať ako kompenzačné príspevky práve deťom, ktoré majú problém-autisti, deti s poruchami správania, zmyslové poškodenia….ano, tam tá starostlivosť vysoko finančne prevyšuje to, čo pokraji rodinne prídavky. A dieťa sú nevyberie, s čím sa narodí…
@palicka a na to si ako prišla že nedávam dieťa do súkromnej školky? 😃 položila som otázku a hneď v prvom príspevku som dostala jasnú a stručnú odpoveď. Tým to pre mňa haslo, akurát že sa tu niektoré do mňa pustili ako supy. Prečo by som ten príspevok nevyužila keď mám na neho nárok? Toľko žien si umelo navyšuje podpory v nezamestnanosti a ja si nemôžem požiadať o príspevok na škôlku.
Veď rozmýšľaj trochu, myslím si že to kontrolujú veď k žiadosti prikladám aj rozhodnutia zo škôlok 🙄 ja dobre viem ako je zákon postavený len som si to potrebovala upresniť… a vôbec sa tu pred tebou nemusím obhajovať ty rodená detektívka čo si z pár príspevok vyvedukovala, že vlastne ja dieťa ani nejdem dávať do súkromnej školky 😂
Je to nezmyselne plytvanie peniazmi, ale ak je to moznost a ide do sukromnej skolky ozaj logicke, ze to vyuzije. Vsetci sme si mysleli, ze sa jedna o statnu skolku
@mircalla áno, mohla som to napísať hneď v úvode príspevku. Nenapadlo mi, že tu nastanú takéto nedorozumenia a konšpirácie….
@maciatkolulu ano mysli to vazne lebo ta skolka stoji 500+ mas s tym nejaky problem? Statnevie zabezpecit statne skolky ale chce aby rodicia a stary rodicia pracovali a platili 48% odvody z platu statu.. tak takymto sposobom pomaha..
Ludia si tu mylia 2 prispevky. Predlzeny rodicovsky prispevok z dovodu zleho zdravotneho stavu a rodicovsky prispevok pri neprijati dietata do spadovej statnej skolky... su to uplne rozlicne ziadosti s uplne inymi prilohami a uplne inak sa posudzuju. Tiez prispevok na skolku vobec nie je retazovy. Ak ma dieta 3 roky od 1.9. Do 31.8. To znamena ak sa vam napriklad narodilo dieta 30.9. A vy 1.10. Potrebujete nastupit do prace a dueta vam neprijali do skolky nemate narok na tento prispevok v danom roku ale az na dalsi rok. Teda cely rok mu musite platit sukromnu skolku co je 500+ mesacne bez ohladu na to ci tam chodi alebo je doma chore a vy ste doma s nim na ocr. Teda nie je to az taky super zakon.. mne moje dieta ktore bude mat pocas skolkeho roja 2024/2025 3 roky neprijali a narok na prispevok nemam lebo do 31.8.24 nema 3 roky.. a potom sa rozculujte ze matka da vypoved v praci a je doma s dietatom.. no ked ho nema kde dat tak aj to je moznost.
@jajanka31 duša draha,štat nemá povinnosť sa ti starať o decko, do koľko rokov by to vyhovovalo? Do maturity? Myslíš,že v iných štátoch majú škôlky - štátne -na rozdávanie a sú zadarmo,áno štátne...no nie sú,iba do 12.00 v AT,inak platíš a dosť👍a nikoho nezaujíma nič. A ako pise
@jajanka31 ,ten zákon je úplne celý zle,rodičia detí narodených od septembra majú smolu,ti môžu už platiť? Rodičia dieťaťa,čo malo 1.9tri roky a matka musí nastúpiť do práce,ťa môže platiť??🙃To ti príde ok? No mne nie. A ako to robili rodičia predtým ako bol tento zákon? Vieš ako nádherné je aj toto zneužívané? A potom zase jacanie,že musite platiť za vaše pokazené zuby a prečo štát a zase štát a za všetko stať necvaka.Tvrdý kapitalizmus z tých vašich vysnenych krajín na vás.🤣to by ste cusali už a bola by vám zrazu dobrá aj tá mesačná almuzna s tými príspevkami do xy rokov. Čo reálne inde proste neexistuje a odchádza sa do práce od pár mesačných deti a reálne nikoho nezaujíma,či sa o decko bude starať opatrovateľka,či bude v sukromnych jasliach,alebo u starých rodičov. Proste nástup do práce s ocr raz za rok pár dní na VSETKY deti dohromady a dovidenia. Dobre cooooo👍takže nie,tento príspevok rozhodne dobry a spravodlivý nie je a snáď ho zrušia ako aj ďalšie ,čo sa hromadne zneužívajú.
@maciatkolulu Duša drahá, ti si tiež ,,mater" a tiež máš ,,decko?".
To ako sa vyjadruješ prosím ťa?!
Čítať s porozumením ťa neučili? Autorka dala jasnú otázku. Zákon platí, tak to využije tak ako všetky ostatné. Koniec. Finito.
Tento román čo si napísala pošli na príslušnú inštitúciu, nech sa tým zaoberá a zruší to.
@martul noooo a aj ty čítaj komu a co píšem a kľud,vážne dýchaj👍
@maciatkolulu dusa draha.. a ty si za cie peniaze vystudovala od skolky, cely zivot si chodila od jasiel do sukromnych? Mas vsetkych lekarov sukromnych, cesty kadial chodis si si sama postavila zo svojho? Aj chodniky? Aj vlastnu ochranku mas lebo tebe policiu netreba? Ani odvody neplatis lebo to su vlastne vsetko poistenia a to by si potom mala nedaj boze narok na plnenie? A kedze ty od statu nic nechces tak by si to nemohla ani ziadat ako pn, dochodok a davka v nezamestnanosti
Mimochodom zijem v tomto state, tu platim dane a odvody. Iny stat ma nezaujima lebo zijem tu..mna nezaujima ziadne AT.. a ani ja nezaujimam AT.
JACIS tu akurat TY... nikoho nezaujima iny stat ani ich vyhody ci nevyhody ktore v nom ludia maju.. a ak to teba tak zaujima tak si tam chod a ak tam si tak si tam vol a vyuzivaj vyhody a bud tam a zarabaj a neries slovensko.. ty si zubky platis z coho? Si jedna z tych co robis v AT ale zubky si prides spravit na SK lebo uz ti je SK dobre? Ci o co ti ide v tomto prispevku
Viem velmi dobre ako ten prispevok funguje a ako kazdy ma svoje podmienky a ako kazdy prispevok nema nanho narok kazdy ani ja napriklad ako matka 3 rocneho dietata ktore do skolky nevzali si predstav.. a zijem a zariadim sa aj bez tvojich mudrych rad..

Mne sa len zda ze ak mala 3 roky v Aprili tak bohuzial narok na predlzeny RP nemate. Lebo ja mam syna v marci a co som citala tak to plati len pre deti narodene po septembri. Ale urcite este baby poradia