icon

Neprijatie do škôlky

samantha342
26. máj 2016

Ahojte stretli ste sa s tym zeby vam do skolky neprijali dieta s odlozenou skolskou dochadzkou?
Nieje nato nejaky zakon?
Ako sa da postupovat?

ajkava
26. máj 2016

@samantha342 odvolaj sa, cituj zákon a choď na obec

samantha342
autor
26. máj 2016

Sme z Trnavy kam sa to presne mam ist odvolat?

prunee
26. máj 2016

@samantha342 Nechapem ten postup, ak je to najblizsia skolka ku vam, do ktorej "patrite" a ma uz aj vek (ak zobrali aj mladsie deti ako tvoje", tak ho podla mna musia zobrat (je to vo vyhlaske: http://www.zakonypreludi.sk/zz/2008-306#p3 ). Citujem: Do materskej školy sa prijímajú deti priebežne alebo pre nasledujúci školský rok. Miesto a termín podávania žiadosti pre nasledujúci školský rok zverejní riaditeľ po dohode so zriaďovateľom na budove materskej školy a inom verejne dostupnom mieste spravidla od 15. februára do 15. marca. Riaditeľ spolu s miestom a termínom zverejní aj podmienky prijímania detí do materskej školy. "Prednostne sa prijímajú deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku, deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou a deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou. Ostatné podmienky prijímania detí určí riaditeľ a po prerokovaní s pedagogickou radou školy zverejní na viditeľnom mieste." Naozaj sa treba ist hned informovat na urad, nech ti to vysvetlia.

moni244
26. máj 2016

@samantha342 a dávala si si prihlášku na tú škôlku, kde ho chceš teraz preložiť? alebo si si len tak zmyslela, že ho tam príjmu a bez prihlášky, keď už majú uzavreté prijímanie?

evittam
26. máj 2016

@gir Ja som sa sem neprišla hádať. Ale nemáš pravdu - nie je povinná. Uveď zákon, ktorý rodičom predpisuje dať dieťa do MŠ. Čo sa stane ak ho do MŠ nedám ale hneď do ZŠ? Kto má na starosti riešiť napríklad, že ja nedám svoje dieťa do MŠ a ako sa v tomto prípade postupuje - akože mi príde nejaký "príkaz", že musím dať dieťa do MŠ? Konkretizuj prosím keď si si tak istá svojim tvrdením. 🙂

samantha342
autor
26. máj 2016

@moni244 samozrejme ze som bola na zapise a este som odchadzala s prislubom ze ich vezme jedna sa predsa o 6 rocne dieta ja nepotrebujem miesto do triedy 3 rocnych kde je velky naval

evittam
26. máj 2016

@miriam11 Ešte raz - predškolská dochádzka nie je povinná.

sardinka335
26. máj 2016

@samantha342 tak asi niekto pomastil vačok ....čo na to povedat, ak niekto nedodrží slovo tak čo v tom ine bude? No neviem....Alebo kazdemu naslubovala, no kazdopadne kebyze som to ja tak jej to ,,vytmavim,, slušne ale jasne...ostatne uz kočky povedali.

delphineta
26. máj 2016

@gir že vraj už nie,tiež som bola z toho vygule a

gir
26. máj 2016

@tortelinka „§ 19a
Povinná predškolská dochádzka

(1) Povinná predškolská dochádzka sa plní v materských školách, ak tento zákon neustanovuje inak.

(2) Za plnenie povinnej predškolskej dochádzky sa považuje, ak dieťa v materskej škole strávi aspoň 80 hodín mesačne, okrem prípadov, kedy zdravotný stav alebo iný dôležitý dôvod bráni dieťaťu v riadnej predškolskej dochádzke.

(3) Povinná predškolská dochádzka sa začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši štvrtý rok veku, ak tento zákon neustanovuje inak.

(4) Zákonný zástupca je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej predškolskej dochádzky v materskej škole (ďalej len „zápis do materskej školy“). Zápis sa koná od 15. januára do 15. februára, ktorý predchádza začiatku školského roka, v ktorom má dieťa začať plniť povinnú predškolskú dochádzku.

(5) Miesto a čas zápisu do materskej školy podľa odseku 4 určí
a) obec všeobecne záväzným nariadením,20)
b) orgán miestnej štátnej správy v školstve,21)
c) zriaďovateľ cirkevnej materskej školy,
d) zriaďovateľ súkromnej materskej školy.

(6) Materská škola pri zápise dieťaťa do materskej školy na plnenie povinnej predškolskej dochádzky vyžaduje osobné údaje
a) meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa,
b) meno a priezvisko, adresa zamestnávateľa, trvalé bydlisko zákonných zástupcov.

(7) Dieťa plní povinnú predškolskú dochádzku v materskej škole v školskom obvode,21a) v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová materská škola“), ak zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú materskú školu. Ak je dieťa zapísané na inú než spádovú materskú školu, oznámi túto skutočnosť rodič dieťaťa obci, v ktorej má dieťa trvalý pobyt do 31. marca kalendárneho roka, v ktorom má dieťa začať plniť povinnú predškolskú dochádzku; riaditeľ spádovej materskej školy v lehote do 31. marca zašle zoznam všetkých detí, ktoré boli zapísané na plnenie povinnej predškolskej dochádzky obci podľa trvalého bydliska dieťaťa a odseku 9.

(8) Riaditeľ spádovej materskej školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej predškolskej dochádzky deti, ktoré majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode spádovej materskej školy, a deti umiestnené v inom zariadení na základe rozhodnutia súdu,21b) ktorého sídlo sa nachádza v školskom obvode tejto spádovej materskej školy, a to až do výšky maximálneho počtu detí v triede príslušného ročníka. Ak je počet detí vo veku plnenia povinnej predškolskej dochádzky, ktorí ju majú plniť v spádovej materskej škole, vyšší, ako sú kapacitné možnosti spádovej materskej školy, postupuje zriaďovateľ podľa osobitného predpisu.21a)

(9) Dieťa umiestnené v inom zariadení na základe rozhodnutia súdu21b) alebo na žiadosť jeho zákonného zástupcu, plní povinnú predškolskú dochádzku v materskej škole zriadenej pri tomto zariadení, ak je zriadená.

(10) Dieťa podľa odseku 7 môže so súhlasom riaditeľa zariadenia, v ktorom vykonáva rozhodnutie súdu, plniť povinnú predškolskú dochádzku aj v inej materskej škole podľa tohto zákona.

(11) Dieťa, ktoré nemá trvalé bydlisko, plní povinnú predškolskú dochádzku v spádovej materskej škole, ktorú určí orgán miestnej štátnej správy v školstve.

gir
26. máj 2016

@evittam Odpoveď máš nižšie.

evittam
26. máj 2016

@gir Predškolská dochádzka nebola nikdy povinná - nikto ťa k tomu neprinúti - čo sa týka toho čo si tu vypísala ide len o to, že dieťa musia prijať do predškolskej a je to zadarmo - to je všetko. Ale nie je povinná ako školská dochádzka a nikto ťa nebude stíhať a ani nič iné za to, že dieťa nedáš do MŠ.

tortelinka
26. máj 2016

@gir to je návrh zákona, nie platný zákon, alebo sa mýlim?

samantha342
autor
26. máj 2016

@sardinka335 samozrejme ze som jej to vytmavila ale bola strasne trapna....proste taka krava to je inych slov uz nemam

tortelinka
26. máj 2016

@gir presne ako ti píšu vyššie, škôlka príjime predškoláka, ale ty nie si povinná ho prihlásiť

gir
26. máj 2016

Pravdepodobne sa nerozumieme. Predškolská príprava je jeden rok pred nástupom do ZŠ t.j. medzi 5. - 6. rokom dieťaťa. Dieťa dostane Osvedčenie o absolvovaní predškolského vzdelávania. Kto ti osvedčenie dá ak bude dieťa celý rok doma?

alenah31
26. máj 2016

@gir to čo si prekopírovala ako §19a je iba NÁVRH zmeny pôvodného zákona z r. 2013, o ktorom sa rokovalo v národnej rade, ale ten zákon neprešiel, stále platí ten v pôvodnom znení schváleného v r. 2008 - čiže predškolská dochádzka je nepovinná ako píše @evittam. Moja svokra je riaditeľka MŠ v Prievidzi, majú akurát povinnosť uprednostniť dieťa, ktoré dosiahlo predškolský vek a rodičia ho chcú mať v škôlke umiestnené.

tortelinka
26. máj 2016

@gir a kto vyžaduje osvedčenie?bavíme sa o tom, či zo zákona dieťa musí chodiť do škôlky, NIE NEMUSÍ

samantha342
autor
26. máj 2016

mam to chapat tak ze skolka musi 5_6 rocne dieta uprednostit pred akymkolvek dietatom aj 3 rocnym?

prunee
26. máj 2016

@samantha342 ANO, musi uprednostnit starsie dieta pred mladsim.

jasminet
26. máj 2016

@gir to osvedcenie je tebe aj dietatu na jednu vec - aby zabralo 1 list v sanone s dokladmi - nikto nikdy a nikde to nepyta - ani pri prijati dietata do skoly ani nikde inde. predskolska priprava proste povinna nie je, je odporucana, dieta by malo byt prednostne prijate - ak je miesto v skolke, ale je spuuuusta deti, ktore skolku videlo iba z vonka a napriek tomu su na zakladnej skole.

v prvom rade, aby bola povinna, treba kapacity a tie nie su a v najblizsej dobe nebudu.

samantha342
autor
26. máj 2016

@prunee a moze sa na nieco vyhovorit?napr ze nieje miesto?

samantha342
autor
26. máj 2016

@gir povinne to uz davno nieje...

sardinka335
26. máj 2016

@samantha342 riaditelka moze viac menej všetko.....

prunee
26. máj 2016

@samantha342 Ak zobrali od septembra mladsie deti, ako je tvoje, tak neviem, aka by mohla byt vyhovorka, ved prihlasku si dala v rovnakom case, ako statni rodicia a ich deti zobrali, urcite zobrali 6,5,4 a aj 3 rocne, proste rozne rocniky.

alenah31
26. máj 2016

@samantha342 v podstate pokiaľ bude nahlásených napr. 50 3- ročných a 50 5-6 ročných a škôlka má priestory len na tri triedy po 25 detí tak musia otvoriť 2 triedy 5-6 ročných a jednu pre 3 ročných s tým, že 25 3-ročných detí neumiestnia. Neviem či to píšem zrozumiteľne....kvôli tomuto u nás vzniklo min. rok elokované pracovisko pre predškolákov keďže ich bolo veľmi veľa.

sardinka335
26. máj 2016

@gir to osvedčenie je to na 2 veci ,,na nič a na ovno,,......na ZŠ to nikoho nezaujima..

samantha342
autor
26. máj 2016

@sardinka335 takze ak sa odvolam na mesto to je povinne zabezpecit skolku ale nie tuto kde som bola na zapise ale akukolvek?

sissik
26. máj 2016

@samantha342 prelozenie dietata zo skolky do inej sklky je takouto cestou v trnave nemozne. proste ma raz skolku a uz nema narok na inu. akoby to vyzeralo, keby si rodicia prehadzovali dieta zo skolky do skolky kazdy rok? toto su slova zo sedenia, kde som zistovala, ako to so skolkami v trnave chodi
podaj urcite odvolanie a trvaj na udeleni vynimky z poctu ziakov, inak nemas sancu. drzim palce