icon

Nezrelosť CNS u 3-ročného: Rady a skúsenosti

keksicok
2. feb 2024

Ahojte.

Syn chodí od septembra tohto roka do škôlky,v decembri dovŕšil 3 roky. ( Predtým bol už od 2.rokov v jasličkách kde bolo všetko ok)

Od začiatku škôlkárskeho obdobia sa nám začali kopiť "sťažnosti" zo škôlky. Najprv nejaké hryzance, zlá spolupráca v kolektíve s inými deťmi,potom problém s obedným spánkom,problém s pozornosťou,nevníma,čo mu učiteľky hovoria,nerešpektuje ich,ohrozuje iné deti svojim správaním v zmysle,že lieta ako šarkan hore dolu a hádže popritom napr. hračky a podobne.
Stalo sa,že sa už pocikal aj pokakal. Pri jedle je pri ňom vždy jedna z učiteliek,lebo vždy porozlieva,porozsýpa..

Doma je to v podstate tiež na nervy,ale keďže je to moje dieťa a je len jedno,tak to dokážem samozrejme zvládnuť.

Boli sme u psychologičky na kontrole po roku a tá nám teraz odporučila,aby sme ho zo škôlky úplne vzali,prípadne našli nejaký menší kolektív,pretože nezvláda nároky štátnej škôlky a jej pedagogický plán .
Myslí si,že sa jedná o nezrelú CNS,pozoruje na ňom,že je celý napätý, reaguje na všetky zvuky okolo s vypätím a že je pobyt v školke jednoducho pre neho príliš náročný a preto sa tak správa .

Moje otázky do diskusie sú:
1. Stretli ste sa niekto s nezrelou CNS u svojho dieťaťa?
2. Je možné v takomto prípade získať predľžený rodičovský,keďže obaja rodičia už pracujeme a museli by sme niekoho zaplatiť ak by fakt nemohol chodiť do školky?

anjelicek26
2. feb 2024

Ja by som žiadala lepšiu a hlbšiu diagnostiku. Co popisujes je vážna odchýlka a vo veľa veciach. Nech mu pomôžu. Neurológ, centrum včasnej intervencie a detský psychiater. A áno dieta nesposobile na škôlku, tam mas šancu získať platený rodicak.. ale musíte mať uzavretú diagnózu a papiere zo škôlky a od viacerých odborníkov s odporúčaním. Držím palce n predpokladám dlhej ceste.

ivana11155
2. feb 2024

@keksicok ahoj. Ú syna v škôlke medzi 3rocnymi bol chlapček s nezrelou CNS. Prejav od začiatku škôl.roka to isté ako tvoj +sťažnosti rodičov, že robí zle. Takisto psychologickou diagnostikovana nezrelá CNS. V škôlke ho prezradili do špeciálnej triedy kde bolo asi 5 deti aby mal menší kolektív. Či neskôr zvládol aj klasickú triedu, to už neviem do našej triedy už spať neprišiel.

kacena4
2. feb 2024

nezrelu cns ma viacero deti, nie je to nic hrozne. treba nasadit správne terapie a casom mozno dozreje. ak nie budu problemy aj v skole. urcite treba prisny rezim (nemyslim štýlom zakazov prikazov...) ale urcit hranice pripustneho a nepripustneho spravania. na rodicak to nie je, odporucili mensi kolektiv alebo za mna pracovat s dieťaťom na jeho spravani. drzim palceky

kiki68
2. feb 2024

@keksicok v tomto pripade by som naozaj pockala a statnu skusila neskor. Nasla naozaj maly kolektiv, kde sa mu mozu venovat a hlavne chcu venovat. Tam zjavne nemaju o take dieta zaujem a takej skolke by som sa vyhla. Nakolko oni nemaju zaujem a kapacity a odnesie si to iba dieta. Nakolko s tym dietatom treba pracovat a pomoct mu s tym, ze sa veci nauci. Ale znamych syn bol tiez taky a ukludnil sa. V skolke sme mali styroch takych a ukludnili sa okolo 4 rokov. Presne take spravanie mali. Teraz su to uplne normalni a bezni chlapci. Uz su v skole.

keksicok
autor
3. feb 2024

@kiki68 On je teraz v relatívne malom kolektíve,cca 10 detí v dedinskej škôlke,no psychologička odporúča niečo úplne mini alebo individuálnu starostlivosť. Učiteľky v školke s nami od začiatku spolupracujú a sú veľmi ochotné aj aplikovať rôzne naše "overené" metódy . Oni si mysleli,že sa jedná určite o adhd,aj si k tomu kadečo naštudovali a fakt sa snažia..

keksicok
autor
3. feb 2024

@anjelicek26 ďakujem. Rovnako si myslím,že to chce hlbšiu diagnostiku. Zároveň už u syna viackrát spomínali túto nedozretú CNS a spájali to s ťažkým pôrodom 😵‍💫 Ťažko sa mi dá tomu celému veriť..

keksicok
autor
3. feb 2024

@kacena4 aké terapie máš na myslí ?

anjelicek26
3. feb 2024

@keksicok tak nás syn bol 8 minút bez pulzu počas pôrodu, skoro sa uskrtil.. utrpelo len pamäťové centrum.. ma koncentráciu vevericky🫢Dlhodobá pamäť je ôk a to je hlavne.

janickacrazy
3. feb 2024

@keksicok Tak skúste nejakú súkromnú škôlku alebo opatrovateľku. Nie každé dieťa zvláda klasickú štátnu škôlku, aj keď teda naše učiteľky vždy tvrdili, že deti, ktoré chodili do jaslí tak zvládajú škôlku oveľa lepšie. Môj najmladší syn mal tiež nezrelu CNS, ale do škôlky chodil normálne, len nerozprával.

pabe
5. feb 2024

Dobrý deň,
ja som s dcérkou na predĺženom rodičovskom práve kvôli nezvládnutiu zaškôlkovania v troch rokoch. Dcérka má separačnú úzkostnú poruchu a neodporúčali pokračovanie v škôlke. Psychologička diagnostikovala nedozretú CNS, ale to je príliš všeobecné zistenie. V predškolskom veku sú psychológovia veľmi opatrni v tom, aby diagnostikoval poruchy autistického spektra, čo je podľa mňa správne. Ak máte možnosť, zostaňte s dieťaťom doma. Na predĺžený rodičovský Vám nebude stačiť psychologický posudok, treba konzultovať aj detského psychiatra. Ak máte otázky, pokojne mi napíšte správu.

keksicok
autor
6. feb 2024

@pabe ďakujem za tvoju odpoveď 😊