Odkedy začať učiť dieťa cudzí jazyk?
Radu spoznam nazory a rady ako na to?
@zuzanababalu ahoj ja zijem vo svajci, ibaja slovaci, moj ma ale aj anj ako materinsky hazyk tak tiez premyslame a rozhodli sme sa tak ze doma po slovebsky, jaslucky rozpravky par hraciek po nemecky a od troch rokov anj v skolke k tomu neskor pribudne este franina
my sme začali učit deti okolo 2 rokov cudzi jazyk. Ziadne klasicke ucenie, ale par slov, fraz, cisla, farby a pokyny bezneho zivota. Ďalej je par rozpravok, ktoré pozeraju len v anglictine. Kedze sme obaja Slovaci, bezne v AJ nekomunikujeme. Deti to vzdy nastartuje ked vidia ze sa cudzou recou dohovoria aj inde-nechaj ich vypytat si nieco na dovolenke. Moja mala bola z toho unesena.
My sme sa ucili metodou hocus lotus, kde sme mali rozrpavku, potom sme si to cele v AJ ukazovali, hrali sme divadlo a pod. Nikdy som ich do toho nenutila - brali to ako hru.
moja staršia dcéra sa učila angličtinu už v škôlke, tuším od 4 rokov
to mate tak........ ak je moznost dat dietatu od narodenia viacjazycnu vychovu, je to len plus........Neuznavam matky, ktore driluju deticky 2 rocne, 3 ci 4 rocne utrzkovitym cudzim jazykom, alebo chodia 2x tyzdenne na nejaky kurz cudzieho jazyka pre deti.......uvedomuju si, ze dieta sa ja tak znovu pekne krasne bude vsetko od zaciatku učiť, ak bude chciet rec zvladnut aj písmom? Dnes je doba ina, uplne staci ked sa na prvom stupni v skole decká zacnu ucit......a sucasne aj slovom aj pismom, you tube, cely internet je im k dispozicii / je na rodicoch co vyberu/ aby sa ucili..... nie ako nase matere, alebo my starsie zeny, co sme v skole mali akurat tak 2x tyzdenne rustinu.....
ahojte, su tu nejake skusene lektorky AJ? ja este len zacinam s doucovanim a uvitala by som par cennych rad na zaciatok 🙂 ako na deti, akz postup zvolit, comu sa vyhnut a pod.
aj mi od narodenia, drobci sa zatial medzi sebou rozpravaju po nasom, drobec vie obstojne po Anglicky a mala sa trosku dorozumie, doma musia len po nasom... po Anglicky sa naucia bez problemov z telky,kamosmi, skolka..., drobec sa uz uci aj po Spanielsky v skolke, podla mna cim skor tym lepsie... mam par znamich a ony na deti po Anglicky a ze ich zacnu ucit ked budu ma 6-7 rokvo - potom im deti uz budu uplne odmietat sa ucit druhy jazyk, bude im pohodlnejsie po Anglicky preto ja s mojimi len po nasom...
ahojte ...ja aj manzel sa dohovorime anglicky ale ako sa hovori rukami nohami a preto nechceme na maleho tak hovorit aby sa nenaucil zlu gramatiku ... ma zmysel najat ucitelku aby chodila par krat do tyzdna ku nam domov a rozpravala na maleho po anglicky? ..
Cim skor sa zacne, tym je to jednoduchsie ako pre dieta- tak aj pre rodica ( ucitela) http://www.bystredeti.sk/preco-zacat-s-lekciami...
cim skor, tym lepsie. Deti vnimaju obidva jazyky a pri pravidelnom kontakte sa im to uchovava do tej casti, kde aj materinsky jazyk. Potom nerobia rozdiely a tiez neriesia gramatiku, ci vyslovnost. Dobre je poradit sa s lektorom/jazykovym pedagogom, napriklad chodit na hodiny 1x/2x tyzdenne a na zaklade hodin sa hrat tak isto aj doma. Na lekciach vzdy prejdete nejake temy a dobra skola vam da materialy na domov. Je to dost samozrejme pre kurzy, kam chodia mamicky. Pre skolkarov by lektor mal tiez zabezpecit materialy s navodom pre rodicov. Velmi sa mi paci tento system, lebo si to mozete cvicit aj doma. http://www.class.sk/10-videi/
Sme s manzelom slovaci. Manzel roky pracoval a pracuje pre zahranicne firmy, posobil v zahranici, cize anglicky hovori ako ja slovensky . Od narodenia rozprava s dcerou len anglicky....malicka zhruba od troch rokov komunikuje v anglickom jazyku. Na mna hovori po slovensky a na manzela po anglicky. Rozpravky a filmy jej pustame predovsetkym v anglickom jazyku. Nakolko je manzel casto odcestovany, chodi dcerka dvakrat tyzdenne na kurz, nakolko ja angl.nehovorim. Ma 4,5 roka a do kurzu chodi so skolopovinnymi detmi, pretoze je pokrocila. Odporucali nam ju dat este so starsimi detmi, ale este nevie pisat....tak bohuzial. Odporucam teda hovorit s dietatkom od perinky 🙂 , nam sa to absolutne osvedcilo 🙂
Ahojte, chcela by som počuť dáku radu.... Chceme aby dcérka (2,5r) prisvojila cudzie jazyky. Od 2rokov jej púšťam pesničky v angličtine ( niečo ako spievankovo / fiha tralala), babka hovorí po rusky (lebo po slovensky nevie).... Kedže sa len učí rozprávať- tvoriť vety, obávam sa toho aby z toho všetkého mišung.....
Male deti maju prirodzenu schopnost ucit sa jazyk - materinsky jazyk. Vdaka tejto schopnosti sa vedia v rannom veku naucit lahko a prirodzene aj nove cudzie jazyky. Takze nie misung, Vasa dcera sa dokaze naucit aj anglicky aj rusky, je len dolezite, aby bola tymto jazykom vystavena co najviac. Deti najskor jazyk napocuvaju, az neskor zacinaju komunikovat.
Odporucam aj citanie knih: http://abcbooks.sk
Drzim palce
marry 1515, dobry den, urcite v tom nebude mat misung, treba ju v tom podporovat, 3 reci na normalne zdrave deticky nie je vela, iba treba najst najvhodnejsi sposob ako uputat dieta, aby to co najlahsie vstrebalo...ja by som v provm rade vyuzila toho, ze babicka hovori iba rusky, to znamena, ze ona je ta, co jej toho moze dat najviac, stacia iba caste navstevy hlavne osamote, ak sa da - bez ludi, co hovoria po slovensky...ak bude ako moja dcera, nebude odpovedat po rusky, pokial su okolo ludia, ktori hovoria slovensky...vy si mozno pomyslite, ze ved nerozumie, ale to je hlupost...babicky maju tendenciu casto opakovat tie iste veci, frazicky, vysvetlovat, poukazovat na predmety, zvierata, hovorit pribehy...a to je presne to, co male deti potrebuju v akejkolvek reci...Pre nu babicka bude signal na prepnutie reci, staci jeden pohlad...
No a ANJ, staci zacat pesnickami a uplne jednoduchymi rozpravkami na osvojenie si zvuku reci, postupne dieta zacne oddelovat slova a neskor porozumie...ak nemate nikoho na trenovanie ANJ - tak ako babicku, tak si budete musiet vystacit sami...cize sa naucite pesnicky aj vy a sem tam si ich spolu zasievate, ale musite vela ukazovat, vysvetlovat a podobne...ak to nechate na samotne dieta, nauci sa vnimat ANJ aj bez vas, ale len velmi tazko zacne hovorit, to uz je individualne, kazde dieta, reaguje inak, nema to nic spolocne so sikovnostou alebo nesikovnostou dietata...je to iba prirodzene, kazdy clovek sa inak uci a inak reaguje...Moja dcera do 4roch rokov hovorila vsetko iba v slovencine a kazdemu aj v nej odpovedala, od 4roch hovori 2ma recami a od 5tich 3ma...Od mala sa stretala bezne so vsetkymi recami, ale tym, ze vacsina z nas hovori aj po slovensky, nebola nutena hovorit inak...zlomi nastali, ked sme mali viac prilezitosti nech ju iba so svokrovcami alebo iba so svagrininou rodinou...jedna rodina rozprava tak a druha tak...a ona sa tak prirodzene naucila rozlisovat ludi a reci pohladom...Takze to chce len odvahu a trpezlivost, ziadne nutenie a nasilnosti alebo jedovanie sa....Nechcem a nebavi ma, nie su odpovede ake ma mat dieta v ustach, rodic musi vzdy najst cestu ako bude bavit a tym aj bude chciet...takze laska a dobry vztah s babickou...a lahke zvucne zabavne obrazkove videa v ANJ....
Rada sa aj ja podelím s názorom. Moja staršia dcéra má 5 rokov a anglicky sa s ňou formou hry v podstate bavím od narodenia. Inak sa rozprávame po slovensky. Chodí do normálnej škôlky a na angličtinu chodí 2 x do týždna asi od roka a pol. Vediem to ja a v podstate sa s detičkami hráme, tancujeme, ukazujeme si obrázky, hráme divadlo, čiže nič násilné. Myslím, že to má zmysel. Mám maličké skupinky detí zvyčajne okolo 6 detí, takže na každého sa vždy ujde rad a oni sa pretekajú v tom, aby rozprávali. Ono človek nemôže čakať, že dieťa bude po 2 hodinách do týždna rozprávať plynule po anglicky, ale myslím, že už by sa nestratila. Hlavné je to ponúkať nenásilnou formou. Mám jazykovú školu, kde sa špecializujeme na takéto malé detičky a čo je zaujímavé podľa mojich postrehov nakolko sa tomu venujem už desať rokov, že deti, ktoré začali s angličtinou ešte v škôlke a pokračujú v nej i mimo školy oveľa lepšie čítajú, akoby im tie napočúvané hodiny nedovoľovali prečítať píš ako počuješ, čo je problém mnohých detí na prvom stupni.
Takže si myslím a vidím to aj na vlastných deťoch, že to má zmysel, ale správnou formou.
Ahojte mamicky, vo Vrabloch je nova anglicka skolka pre deticky od 2 rokov. Pridte sa pozriet. Tesime sa na Vas. Viac info aj na FB:
https://www.facebook.com/skolkayes?fref=ts
Ahojte 🙂 Aj my riešime podobnú vec, naša malá má 1,5roka a veľmi chceme aby sa naučila ANG, je to dnes nevyhnutná vec.Ja viem anglicky plynule, len akosi som na to nemyslela doteraz. Viem že malá by sa naučila od otca SVK a odomňa ANG jednoducho, keby som s tým začala od narodenia, ale ako vravím, nemyslela som na to. Chcela by som s tým začať teraz, ale bojím sa, že keď pozná mamu v slovenčine, či by nebola z toho zbytočne zmätená a nemalo by to nejaký zlý efekt...prosím ak máte niekto skúsenosti, napíšte mi, kľudne aj správu a autorke otázky tiež držím palce, výborná téma ;)
mame 11 - mesacnu dcerku a komunikujem s nou po taliansky - teda ona este nekomunikuje, lebo ani po slovensky nevie este hovorit, ale ja budem s nou hovorit v taliancine.... 🙂
Podľa mňa je najlepšie od narodenia ale nie formou takou ako keď sa povie učiť sa a vy si hneď prvé niečo predstavíte...🙂 Podľa mňa je dobré dieťa vystavovať prostrediu a hrať sa s ním, nech pozerá cudzojazyčné rozprávky alebo neskôr filmy ak ho to bude baviť. Prečo asi mladí slováci vedia lepšie po česky ako mladí česi po slovensky 🙂 Ja sa učím teraz ešte angličtinu cez program Imitum. Je to super komplexný program pre každého a na doma jedna z naj vecí, aspoň podľa mňa teda 🙂 www.anglictina-bez-biflovania.sk/video-anglicti...
Podľa mňe je dôležité aby sa deti učili cudzí jazyk už odmalička. Prirodzene sa vedia obyčajným napodobňovaním svojich rodičov naučiť rozprávať. Jedna stránka sa týmto zaoberá a to konkrétne metóda Imitum : http://www.imitum.com/efektivna-metoda-vyucby-j... Verím, že som pomhol.
Podla mna je dobre zacat co najskor. Ja hovorim po anglicky plynule a casto som v kontakte s anglicky hovoriacimi ludmi, tak sa to k mojmu synovi dostavalo uz od malicka. Taraz ma 2a pol roka a vie povedat zvieratka, farby, ovocie a bezne veci ako - hello, how are you. A tak. Pomalicky sa ucime. Ale bavi ho to tak uvidime ako dalej 🙂
@zuzanababalu Ahoj, urcite ho mozes vychovavat aj viacjazycne.. deti su velmi flexibilne a pvre roky zivota vnimaju vsetky jazyky ako ich materinsky pokial su nimi denno denne konfrontovane. Skus si k tomu precitat tento clanok - https://www.modrykonik.sk/blog/bienennest/article/bilingvalne-deti-ako-vychovavat-deti-k-n8a0iy/
ahojte, prosim vas, mam 2 rocnu dcerku, hovorim s nou cca rok po taliansky, ale velmi sa jej do toho nechce. Mate s tym skusenosti? Nerad rozpravam tak ze aj prekladam. Sme 5 clenna rodina, takze ona lahko "utecie" k inym, akoby mala byt pri mne a nerozumiet mi. Obcas sa chyti, ale zda sa mi to malo.... Kedy sa to prelomi? 🙂
@mareksk aj moje deti mali obdobie 'vzdoru' ked mi vsetko odpovedali len v nemcine aj ked vedeli po slovensky 🙂. odporucam citat kazdy den knizky v taliancine a ked dcerka pozera rozpravku tak pustit taku, ktora je po taliansky a si k tomu prisadnut a vzdy hravo upozornit na niektore slovicka, nielen nechat pasivne pocuvat. aj ked teraz mozno odpovedat nebude, slovicka sa jej budu ukladat v pamati a ked vzdorovanie prejde bude ich uz poznat. a ak bude mat prilezitost sa hrat s detmi ktore vedia len po taliansky (a nevedia jej nic prelozit) urcite treba vyuzit.. tak sa ucia najlepsie. drzim palce.
@bienennest dakujem pekne 🙂, s detmi sa velmi nestretne, kedze sme na Slovensku 🙂, a prosim ta, kedy prejde to obdobie vzdoru? 🙂
@mareksk Ahoj, to ti zial povedat nedokazem, kazde dieta je individualne. Zo skusenosti len viem, ze na deti sa nesmie vyvijat tlak, v tom momente sa zablokuju. Ucenie jazyka by mali vnimat ako hru, nieco co patri bezne do ich zivota a vacsinou potom aj s radostou kooperuju. Dvojrocne deti radi trucuju vo vsetko (nielen pri uceni cudzeho jazyka 🙂..) takze to treba brat s nadhladom a nadalej skusat im cudzi jazyk sprostredkovat, napriklad pomocou spolocneho citania rozpravok.
dakujem 🙂
@marry1515 ja by som tiez prispel niecim a zaroven prijal nejaku radu. Syn asi od 2,5 roka veku zacal pozeravat rozpravky a kadeco, videa na youtube v rustine. Zbadal som casom ze syn si nieco zapamatava a rozumie. Ja osobne viem viac-menej zaklady rustiny ale nachytal som ho ze rozumie a pochopil z videi aj slovicka uplne odlisne od slovenciny. Potom sme ho teda skusili cca. od takmer 4 rokov dat na anglinu (pricom videa v rustine pozerava doteraz viackrat do tyzdna). Tak chodil necely rok na anglictinu pre deti (helen doron). Vidim ze aj tam sa to na neho nalepilo. Sice velmi nerozprava, ale zapamataval si to, na hodinach sice nekomunikoval, moc sa nezapajal, ale viem ze rozumie, vela krat som ho doma nachytal. Ja osobne viem z cudzich jazykov asi najlepsie nemcinu (ale aj to nie je ono), mierne az stredne pokrocilo ANJ a zaklady rustiny. Doma sa snazim sa mu prihovarat anglictinou a rustinou pri beznych veciach, hrani, aj vytvaram nejake hrave situacie (aj ked toho neviem vela a nehovorim istotne spravne a aj mozno nespravna vyslovnost, ale snazim sa. Tym ze nemam dostatocnu slov.zasobu, tak zial prepinam aj medzi jazykmi, co viem ze asi nie je idealne). On mi ale rozumie a odpovie mi vacsinou po slovensky alebo urobi to co mu hovorim a z toho vidim ze rozumie. Samozrejme stava sa ze do slovenciny zapletie rustinu. Originalnejsiu a spravnejsiu rustinu pocuva z youtube videi a z ruskeho detskeho kanala Karusel a anglictinu pocuva na hodinach resp. z videi a vyucb.DVD (i ked to vyucbove DVD velmi pozerat nechce, iba sem-tam, nutit ho nechcem, ale aj tak si zapamatava). Myslite ze to ako to robim, je OK? Trosku sa bojim urciteho zmatku neskor alebo problemov v slovencine. Ale viem ze prinos pre neho to ma a uci sa a rozumie.
@romco3 konzultovala som s učitelkou ruštiny kedy je vhodne dať dieta na rustinu.... a vraj ak by som sa rozhodla skor ako zacne chodit do skoly, boli by to zbytocne vyhodene peniaze za kurz, kedze zozaciatku sa deti ucia pesnicky a riekanky a toho je plny net. A keby som chcela od prveho rocnika aj ruštinu, tak to mi rozhodne neodporucila, že vraj by malo dieta problem s rozoznavanim gramatiky. A to mozem potvrdit z vlasnej skusenosti- ja som sa najskor naučila citat po rusky a kedže ono maju tvrdy znak len určitom pripade, tak neskor som mala problem s pisanim i/y. Ono teoreticky to viem ale niekedy ked rychlo pisem A slovo znie tvrdo/makko urobim chybu... napr. sa mi na skuskach poddarilo zaperlit BYBLIA, VYDIM... 😂
Takze s rustinou asi pozvolna skor vycepovat slovnu zásobu a neskor v 4-5rocniku aj gramatika

ahojte, taktiez by som chcela poprosti o pomoc. Mam 4 mesacneho synceka a byvame v rakusku, takze do skolky cca od 2 a pol roka pojde tu v rakusku, kde sa casom nauci nemecky jazyk. Doma na drobca rozpravame po slovensky, no a moj problem je v tom, ze neviem ci mam na neho rozpravat aj po anglicky (kedze s priatelom sme v tom fluent) alebo nie. Bojim sa aby to na drobca nebolo vela a nakoniec nebude vediet priradit co je aky jazyk. 😒