icon

Odklad školskej dochádzky

mima3256
8. mar 2017

Dobry deň.mate skusenosti s odkladom a marcovych deti?sym bude mat v marci 6 rokov.psychologicka nam na zaklade testov doporucuje odklad.vraj je to take na zvazenie.maly zaostava v grafomotorike,vraj nema ziadny zaklad na citanie a matematiku?logopedicka mi hovorila,ze je velmi sikovny.ma velku slovnu zasobu ze do skoly v poho moze ist.teraz neviem,ci mam dat odklad.ci mu to vela neurobi.to by uz mal 7.5 roka ked pojde do 1.triedy.bojim sa ze mu to potom bude robit problemy v puberte.

martaniana
13. mar 2017

@mima3256 no môj syn je teraz prvák je marcový, tiež som na 20% uvažovala o odklade pretože je plachší, utiahnutejší, ale učiteľka vo škôlke keď som sa asi mesiac pred zápisom na neho pýtala mi hneď povedala že to je povahová črta jednoducho je taký typ a bude plachší a o rok aj o 5 rokov ale nevidí problém v tom aby šiel do školy, šikovný dôsledný jednoducho patrí do školy, tak som sa tak utvrdila v tom že niekedy treba aj trochu tým našim deťom dôverovať že ten prechod do školy zvládnu, teraz je prvák a má samé jednotky a p. učiteľka ho zakaždým na konzultáciách chváli ako mu učenie krásne ide a správanie taktiež, takže z môjho pohľadu som rada že som neskĺzla do obáv a nedala zbytočný odklad ktorý by ho zbytočne zabrzdil a pokiaľ je tvoj trvdohlavejší tak to tiež je povahová črta však je baran nie? ktorá u neho bude aj o rok aj o 5 rokov jednoducho , stále tu bude a do septembra ti tak vyzreje vidím ako dozrel aj náš marcový a som rada že sme šiel na čas do školy , neboj nič ak nemá žiadnu vážnu diagnózu tak neváhaj.

janickacrazy
13. mar 2017

@mima3256 Ja by som ho dala do školy, predstav si další rok v školke, bude sa tam nudiť. Moj najstarší syn ked išiel do školy tak poznal len niektoré písmená, počítať vedel do 100, vedel sa podpísať tlačeným všelijako šišato, kresliť vobec nechcel, podľa testov mal oslabenú jemnú motoriku, ale veľmi chcel ísť do školy, váhala som, ale nakoniec som ho dala, doslova ma uprosil, že on už v školke byť nechce. Neľutujem, v škole nemal žiadne problémy vobec, nepísal síce nejako pekne, ale ved na tom až tak nezáleží.

lenkaa222
13. mar 2017

@laurikagab tak to presne ako náš...Teda s tým rozdielom že nás je júlový a neodbieha ☺☺ len nám sa psychologicka nevyjadrila ach jaaj nemusela som ho tam ani prihlásiť musím ísť k súkromnej

lenkaa222
13. mar 2017

@janickacrazy aj náš chce ísť do školy už sa nevie dočkať..kreslí celkom rád ale škaredo ...Ako píšete má slabšiu motoriku tak už psychologicka to hneď začala riešiť ale tak nemusí písať krasopisne...jooj ťažké rozhodovanie

david93
13. mar 2017

dať, jednoznačne, veď strednú bude končiť ako 21 ročný? zvládne to, môj išiel ešte nemal 6 (je októbrový) a zvládol v pohode

janickacrazy
13. mar 2017

@lenkaa222 Ak chce ísť, tak by som ho dala, ved do septembra je ešte kopa času, možete ešte tú motoriku aj potrénovať trochu, chlapci vačšinou nepíšu tak pekne, ale teraz sa už na ten krasopis ani tak nedbá ako kedysi, ked sme my chodili do školy. Každé dieťa aj tak vyniká v inej oblasti, nemože vedieť všetko super. Ten moj najstarší má už 17 a je na SŠ a píše ako kocúr, ale učí sa dobre.

laurikagab
13. mar 2017

@lenkaa222 a preco sa nevyjadrila? Tak zase u nas ja nahanam psychologicky..u nas bol podnet ten,ze saskoval na logopedii a log.povedala,ze si ho mam dat otestovat lebo aj v skolke ked k nim chodi,tak on je velmi nesustredeny..ale ona bola celkovo nahnevana,ze ho nevedela skludnit a nespolupracoval..on ju nerespektoval,a to tam chodime koli R..ale ona ma zvlastny pristup k detom.
Ja som sa aj pytala,ci nema ADHD ale zevraj nie a to sa az neskor da urcit..no nejdem mu davat dg.,on je celkom aj sikovny len kedze je nesustredeny tak aj tie vysledky nebudu dobree.Nam psychologicka dala take ulohy na sustredenost ..

lenkaa222
13. mar 2017

@laurikagab len povedala v čom je šikovný čo mu menej ide a že do augusta ešte máme dosť času sa rozhodnut

mima3256
autor
13. mar 2017

@martaniana to môj utiahnutý nie je, on nema problems nikym nadviazat kontakt, ned sa skamarati, ci s dospelými lebo deťmi.len co sa ýka naučeného tak to odmieta hovorit pred viacerými ľudmi, p.učiteľka tiež hovorila. že by mu odklad propel, je taky tvrdohlavý, zaťatý, v školke sa odmieta zapájať. aj doma bojjeme, abyaspoň nejaký obrázok vymaľoval.p.uč.hovorila, že v škole ho nebudú mať čas prehovárať. psychologička tiež doporučila odklad,vraj nemá základy na matematiku, z 10 bodov na 2 v testoch.vraj vydržal sustredený "iba "35 min.,potom sa už krútil, už sa opieral o stoličku.slaba grafomotorika. aj ked podľa mňa je to na neho úspech, ved doma vydrži 15-20 min.nechcem ho zasa dať skoro do školy aby mu to neuškodilo, aby nemal prblemy potom stale,ja už vážne neviem čo mám robiť.keby som si bola aspoň istá že sa o rok, zmení, že nebude taký zaťatý a tvrdohlavý, aj ked si myslim, že mu to ostane, ze proste bude ma taku povahu. do do plaču mi je.

alietam
14. mar 2017

@mima3256 tak ho nechaj doma ale v skole prvy rocnik aspon syn mal tak ze nemali plnych 45 minut ze trosku sa poucili potom mali malu kratku prestavku pokracovali dalej a takto im to striedala jasne ze v decembri uz sedeli plnych 45 minut a ani moj sa nevie sustredit a to je druhak .A zaklady na matematiku je dobra blbost co uz chcu tie psychologicky aby tie deti v predskolskej vedeli pytagorovu vetu nasobilku a delenie?na to je SKOLA aby ucila a dala zaklady a nie skolka .Kam ponahlaju tie deti?moj nazor je este 10 rocne ma narok sa hrat a byt nesustredeny. Blba doba ze chcem aby tie deti vedeli vsetko uz v skolke ale tie ucitelky nie su stavane ucit ako ucitelky v skole Ja stale tvrdim ze na to je skola aby ucila anie skolka a podpisat sa v preskolskej je tiez sprostsot lebo na to je prva trieda aby sa dieta naucili najskor samohlasky potom spoluhlasky .V skolke maju skor trenovat nech vela maluju obrazky pre mna za mna aj pismenka ale nech maluje nech si cvici ruku na malovankach a nie ze sa ma podpisat .Aj tak budu v prvom rade pisat ceruzkou az potom perom vrrrrrrrrrrr vsetko unahlane vsetko hrrrr len nech vedia hned ako sa narodi a pocitalo

david93
14. mar 2017

môj má 9 a má problém obsedieť 45 minút 🙂 toto odklad nerieši

janickacrazy
14. mar 2017

@mima3256 No neviem, čo to máte za psychologičku teda, moj je oktobrový a vydržal sústredený len 20min. a naša psychoška mi povedala, že je nadpriemerne inteligentný, ale nesústredený, ale do školy ho odporúčala a tiež mi povedala, že má mierne oslabenú jemnú motoriku, ale že to dobehne v škole. Moj je tiež pekne tvrdohlavý, to sa odkladom určite neupraví, je to totiž povahová črta, bude tvrdohlavý aj o rok aj o 10 rokov.

m.i.r.i
14. mar 2017

@mima3256 tiez si myslim, ze to ta psychologicka prehana..v prvej triede taky prvy polrok neobsedi skoro nik 45 minut vkuse...oni sa minimalne vypytuju na vecko cez hodinu, kam idu behom samozrejme 🙂 Maju hodiny kde ich ucitelka posadi na zem na vankusiky a takou volnejsou formou sa rozpravaju napriklad a podobne..ani moj nevedel tak dlho vydrzat, nevydrzi ani v kine sediet cely cas na sedadle..po chvilu uz stoji, poskakuje, radsej chodime do posledneho radu ak sa da 🙂 Chlapci zvlast maju tuto hormonalnu predispoziciu 🙂 Prvak by mal udajne vydrzat sa sustredit 10-15 minut vkuse a tak aj odsediet...postupne sa to nabaluje...spravna ucitelka to chape, je to postupna adaptacia, tak ako u skolkarov ked nastupuju...a dav robi svoje..ked sa postupne na to adaptuju vsetky deti, ono ich to taha...nasi uz teraz na hodinach pekne sedia...sice ked zazvoni, tak chudakov akoby z klietky vypustili, ale na hodine uz davaju pozor...ale chcelo to uz 8 mesiacov skoly 🙂

martaniana
14. mar 2017

@mima3256 však práve ten prvý polrok je taký voľnejší, žiadny prvák nesedí ako pravítko na hodine, a to že príde do nového prostredia, nový kolektív naozaj robí veľa, ja by som takéto obavy nemala a trvdohlavý ti bude aj o rok , má to v sebe, aj môj vie byť ale v škole si nič nedovolí, tam tie deti už tak sa snažia zapadnúť a stíhať a prispôsobovať sa spolužiakom , učiteľky vedia motivovať, je to iné ako v mš lážo plážo..

katren
14. mar 2017

@david93 smiem vediet ako si to ratala??? 15,5rocny skonci zakladku a 4 roky k tomu stredna.....teda mne to tak vychadza....
@mima3256 nas je sice julovy, ale odklad davam urcite.....pojde do skoly uz 7 rocny, nic mu neujde, psychologicka vravela ze chlapci su hravejsi a skor im odporucaju odklad ako dievcatam....

rutie
14. mar 2017

@katren zakladka je 9 rokov. 7,5 + 9 = 16,5, stredna 4 az 5 rokov (bilingvalne gymnazia + napr. hotelovky) = 20 - 25 rokov.

novana
14. mar 2017

@alietam, niektoré učivo sa z prvej triedy presunulo do škôlky a iné zase naopak - z prvého ročníka do druhého. Tak to proste je a mudrovaním okolo toho na MK sa nič nezmení.

katpetdo
15. mar 2017

@katren mam sesternicu, ktora prave maturuje na bilingvalnom gymnaziu, roky su presne ako pocitala @rutie. . V lete mala 20, cize bude mat 21 ked skonci strednu....je z toho na prasky, ked vo svete uz jej rovesnici pomaly koncia bakalara.
Ved si predstavte seba kde ste boli v 21 rokoch...ja som uz bola na VS, byvala sama, zarabala si na seba..a nie sputana na SS.

david93
15. mar 2017

@katren presne ako píše rutie, ZŠ je 9 rokov, čiže strednú skončí ako 20,5 ročný, ak by išiel ešte ďalej študovať ani sa mu nebude chcieť, ja som končila ako 18,5 ročná, je to veľa tie dva roky

laurikagab
16. mar 2017

tak ja som sa dnes opytala ucitelky,co si ona mysli,ze ci by mal ist syn do skoly kedze psychologicka ho odporucila a ona mi povedala,ze nie lebo je nesustredeny a ma slabe porozumenie ked citaju,pritom minuly rok mi hovorila,ze urcite do skoly,ze ho deti tahaju...tak ja neviem teraz..ja viem,ze je nesustredeny ..a zase v skolke este jeden rok kde nema rad ucitelku jednu..hmm..

lenkaa222
16. mar 2017

@laurikagab ale však keď psychologicka odporučila ani by som sa nezamyslala ho nedať...

lenkamartinkova
16. mar 2017

Prosím učiteľov ZŠ 1. stupňa a učiteľov MŠ, rodičov, ktorych deti mali/ maju odloženu povinnu školsku dochádzku; o vyplnenie dotazníka k mojej diplomovej práci.
dotazníky sú anonymné
ďakujem

učiteľ MŠ
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.asp...

učiteľ ZŠ

rodičia

laurikagab
16. mar 2017

@lenkaa222 len ona povedala,ze psychologicka ho nevidi v kolektive, ze on nevie prvy-posledny..ale toto iste nam povedala psychologicka,zecto treba naucit...a ze kazdy den trenuju a on ma slabsie porozumenie a ze jeho brzdi rec..a ze ona by dala vsetky deti do skoly v 7 rokoch ale je to jej nazor..ale ze ona by ho teraz este nedala avsak do septembra sa moze zmenit hocico.No,musim zajst za tou psychologickou..tak moj po 3 ockovani prestal uplne rozumiet zakladnym veciam,tak ale porozumenie mu opat nabehlo tak ratam s tym,ze to je slabsie ale inak je sikovny..no a dilema na svete.🙂

lenkamartinkova
16. mar 2017

Prosím učiteľov ZŠ 1. stupňa a učiteľov MŠ, rodičov, ktorych deti mali/ maju odloženu povinnu školsku dochádzku; o vyplnenie dotazníka k mojej diplomovej práci.
dotazníky sú anonymné
ďakujem

učiteľ MŠ

učiteľ ZŠ

rodičia

mirkaaa80
16. mar 2017

@laurikagab ahoj, nečítala som predchádzajúce príspevky, tak neviem kedy má dieťa 6 rokov...Ale u nás to bolo tak, že: malý je koncom augusta. Učiteľky hovorili jednoznačne škola, psychologicka že radšej odklad- vraj nie je úplne zrelý, je nepozorný atď. Učiteľky boli z jej odporúčania prekvapené...I keď aj oni priznali, že bol niekedy nepozorný....My sme sa rozhodli dať ho do školy...A poviem ti, som rada že som dala na svoj inštinkt. V škole je výborný žiak, je stále trochu živší, ale to už je povahou. Dospel a je vidieť, že mu škola prospela. Ak ho nedáš do školy, existujú prípravné ročníky. Náš sa v škôlke nudil, potreboval sa už pohnúť ďalej. Ak ti učiteľka hovorí, že minulý rok to bolo lepšie ako teraz, môže to byť aj váš prípad....Že už skrátka potrebuje ísť ďalej a nie sa jašit v škôlke.

lenkaa222
16. mar 2017

@mirkaaa80 aj náš sa v škôlke nudí, že sa s ním nechcú hrať aj keď neviem prečo raz do týždňa učiteľka žaluje že vymýšľa psychologicka sa nevyjadrila a učiteľky ho odporúčajú do školy že je šikovný..Tiež si myslím že je šikovný a čo tak nebude najsikovnejsi v triede nemusí mať ani same jednotky...Nás je 30 júla. ..ideme ešte na jedny testy individuálne ale až v july a tam uvidíme

lenkaa222
16. mar 2017

@laurikagab nám psychologicka nepovedala ani či odporúča ani či nie učiteľky že podľa nich v škole problém nebude mať..dám ho ešte na jedny testy v letw a uvidím podľa toho ...Ale zatiaľ ho chceme dať

laurikagab
16. mar 2017

@mirkaaa80 dakujem,tak ona mi to hovorila v decembri a dnes,ze urcite nie,lebo ma slabe porozumenie a je nesustredeny.Ked robia ulohy a citaju tak on nerozumie,co citali a nevenuje pozornost tomu--aspon tak som to pochopila.Moj syn bude mat v maji 6 rokov. Je hravy,nesustredi sa ..ma v triede velmi sikovnych spoluziakov,videla som na besiedke..

mirkaaa80
16. mar 2017

@laurikagab určite daj na svoj pocit. Ak si nie si istá, ja by som zvolila ten prípravný ročník...Deti sa tam už pripravujú riadne na školu, nie ako v škôlke- trocha sa s nimi poučia a môžu sa hrať. V prípravnom ročníku už sedia v laviciach, pomaly sa učia čísla, režim aký v škole funguje....Ja by som tu predškolskú triedu úplne zrušila a povinne zaviedla ten prípravný😁😊. Pri rozhodovaní si musíš zvážiť, co je nezrelost a čo je už povahova črta. U nás to tak bolo - tvrdili mi, že ešte nie je zrelý, lenže ja ho poznám, je taky od malička a keby som čakala na zrelosť, tak nastúpi možno v 10 rokoch.😉

duracikova
16. mar 2017

Ja pri tých odkladoch do školy vidím len snahu poniektorých matiek zvýhodniť svoje dieťa voči ostatným, tým že si myslia, že ak bude starší, tak bude automaticky aj múdrejší. NO.... Zamyslime sa, gény neprekabátiš. Za ten rok vám deti nezmúdrejú. A že nevydržia obsedieť? By som chcela vidieť, ktoré 6 ročné dieťa to dokáže. Ja mám druháka, má samé jednotky, nemá s učením žiadny problém a neobsedí doma pri úlohách ani desať minút. V škole musí, tak sedí.