icon

Odklad školskej dochádzky

mima3256
8. mar 2017

Dobry deň.mate skusenosti s odkladom a marcovych deti?sym bude mat v marci 6 rokov.psychologicka nam na zaklade testov doporucuje odklad.vraj je to take na zvazenie.maly zaostava v grafomotorike,vraj nema ziadny zaklad na citanie a matematiku?logopedicka mi hovorila,ze je velmi sikovny.ma velku slovnu zasobu ze do skoly v poho moze ist.teraz neviem,ci mam dat odklad.ci mu to vela neurobi.to by uz mal 7.5 roka ked pojde do 1.triedy.bojim sa ze mu to potom bude robit problemy v puberte.

sisaka
16. mar 2017

@katpetdo aj moja dcera koncila strednu v 17 a teraz chodi na vysku, vo veku 21 uz bude mat bakalara, neviem si predstavit, zeby len koncila strednu ...

lenkaa222
17. mar 2017

@duracikova tie prvé vety úplne vystrihnuté...Mám presne ten istý názor...A ešte keď psychologicka dieťa neodporuci len kvôli tomu že je narodené v lete 😤😤

monulienkamt
18. mar 2017

@lenkaa222 nas syn je augustovy, uz niekolkokrat som riesila s ucitelkami, ci mu dat doklad, pretoze mi s muzom nemame pocit, ze mu ho treba, ale reku ucitelky mozu mat ony pohlad na to. ich odpoved, odklad netreba je sikovny, velmi dobre si pamata, rychlo sa uci basnicky, pesnicky, nema problem obsediet, v pohode vyplna pracovne zosity, pracuje na edukacnych hodinach, dalsi rok skolky mu nic neda, skor ho to zabrzdi...tak fajn, syn sa do skoly tesi, nepocuvame nic ine len ako chce na narodeniny skolsku tasku a vsetko do skoly, on uz chce byt v skole a podobne...a drb, prisli vysledky testov, tsm napisane, ze odporucaju urobit dalsie testovanie, jasne, ze zle drzi ceruzku a problemy s motorikou...ucitelkam ho uviedli do zoznamu deti, ktorym odporucaju odklad, pricom ony nechapu preco, kedze ho vedia porovnat s ostatnymi detmi, podla nich je to blbost a on odklad nepotrebuje a oni sa museli pomylit, kedze ho nemaju ani v zozname deti, ktorym treba zlepsit jemnu motoriku, pricom na nasom papiery toto odporucanie mame...no a teraz si vyber, som z toho na prasky, kedze uz som si nie ista nicim :(, syn ani pocut o tom, ze ostane v skolke dalsi rok

slavinka9
18. mar 2017

@monulienkamt dcera je prvacka.je julova a na testoch tiez pisali,ze sa nevie sustredit na viac veci a td.. deckam v triede trvalo zo 2mesiace,kym sa naucili,co mozu a co nemozu,ze su uz v skole...a myslim tym celu triedu!ved su to este male deticky. Ucitelka ich rychlo vsetko nauci,uloh nemavaju nejak vela,aby sa to nedalo zvladat!. Teraz je z nej slecna, popravde neviem si ju predstavit v skolke.tak sup do skoly, ved sama vidis,ze je sikovy🙂

monulienkamt
18. mar 2017

@slavinka9 dakujem...ja si tiez neviem predstavit, ze bude dalsi rok v skolke, on sa do trj skoly aj tesi, pricom vela deti je takych, ze do skoly ani za svet, aj kolegynin syn a on ma odklad a stale chce byt v skolke

martaniana
18. mar 2017

@monulienkamt pokiaľ vidíš po každej stránke že sa hodí do školy nenechávaj ho v mš načo, do septembra veľa kreslite , navliekajte korálky, hry s plastelínou, lepiť papier, jednoducho skúšaj čo najviac cvičení na jemnú motoriku, určite by som nedávala len preto odklad, má pol roka na to aby túto stránku dobehol..

monulienkamt
18. mar 2017

@martaniana ďakujem ;)

slavinka9
18. mar 2017

@monulienkamt ja byt tebou neriesim nic. Uvidis, syncek to zvladne lavou zadnou🙂

adka31
18. mar 2017

@monulienkamt som uc.v MS a podla mna, ked jeho pani uc. nevidia dovod na odllad, ved ho poznaju a pracuju s nim - tak netreba riesit, dajte ho fo skoly. V konecnom dosledku je to aj tak na rodicovi, Vy si ho najlepsie poznate. Testovanie nemusi byt vzdy relevantne, to mate ako s pisomkou v skole. Ked je dieta v strese, pokazi aj to, co vie 😝

lenkaa222
18. mar 2017

@monulienkamt Áno presne ako u nás...učiteľky ho chvália a psychologicka odporučila ďalšie podrobnejšie testy..ideme na testy v july aale pravdepodobne pôjde do školy...počítanie ma najradšej a že bude škaredo písať No čo už..Tiež stále počúvame že na narodeniny chce tašku

duracikova
18. mar 2017

@monulienkamt Ja stále nechápem, čo to tu píšete o tých testoch. Vaše deti nikto testovať zo zákona nemá. To si len tieto novodobéˇ " psycho " centrá naháňajú klientov. Tieto testy absolútne netreba brať vážne. Kľudne ich môžete aj odmietnuť. Keď mal ísť môj starší do školy, žiadne psycho testy nerobil (je druhák). Deti boli na bežnom zápise v škole a tam sa učitelia vyjadrili. Oni najlepšie vedia, čo od deti majú vyžadovať a nie nejaký psycholog. Ten by mal nastúpiť až v prípade, ak má dieťa nejaký špecifický problém.

celasapremenim
18. mar 2017

@duracikova niekedy si mama nie je ista, ci robi dobre, ma protichodne informacie od uciteliek v skolke a podobne
napr. ja som riesila, ze chceli, aby patrocna isla do skoly, tak vedela som, ze by an to mala, ale nebola som si uplne ista, kto by si bol....

h2
18. mar 2017

@mima3256 Ahoj, nečítala som komentáre, ale napíšem Ti môj názor: Môj syn bude mať v auguste 6 rokov a v septembri pôjde normálne do školy. Neviem, prečo by som mu dávala odklad len preto, že bude zrejme najmladší v triede. Nie je mentálne zaostalý ani nemá žiaden zdravotný či iný problém, tak prečo by nešiel? Nechápem túto dnešnú módu odkladov, prváci už majú takmer 8 rokov!!! Moja mama išla pred takmer 60-timi rokmi do školy ako 5-ročná, 6 mala až koncom októbra a nemala žiaden problém. Moja sestra žije v Írsku, tam chodia deti do školy od 5 rokov (jasné, že ten 1. ročník sa ešte príliš neučia, ale aj tak, je to už škola), jej 2 dcérky išli ako 5-ročné do školy a to má staršiu tiež augustovú.
Ak sa Tvoj syn narodil v marci a je to normálne dieťa (myslím tým, že nie je postihnutý), tak by som ho do školy dala. Pre jeho vlastné dobro.

david93
19. mar 2017

@monulienkamt môj syn držal ceruzku ako prasa kosť a všetko dobehol, určite ho dajte do školy, v škôlke nebude mať motiváciu a stratí tú chuť učiť sa... to už nikdy nedáte späť

lenkamartinkova
20. mar 2017

Prosím učiteľov ZŠ 1. stupňa a učiteľov MŠ, rodičov, ktorych deti mali/ maju odloženu povinnu školsku dochádzku; o vyplnenie dotazníka k mojej diplomovej práci.
dotazníky sú anonymné
ďakujem

učiteľ MŠ
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.asp...

učiteľ ZŠ

rodičia

biba2014
30. mar 2017

@lenkaa222 ajok,prosim tá a čo ti ešte povedali k tej skrizenej lateralite?môže to byť problém? Môj malý to má tiež asi

lenkaa222
31. mar 2017

@biba2014 nič viac nepovedali, vôbec nevysvetlili nič...skôr si myslíme aj s dr že je to preto že nosí krátko okuliare...Ani logopedicke sa to nezdá že by to mal skrizene..skúšala na ňom nejaké ukaždý a v pohode

laguardia
11. apr 2018

Ahojte. Riešim podobnú situáciu. Malý je narodený koncom júla. V škôlke je celý čas v triede najmladší a ešte aj vzrastom najmenší, nie je to smelé a priebojné decko. Je však múdry, výrečný, prečíta, podpíše sa, skôr je problém vedieť to aj ukázať medzi rovesníkmi a zapojiť sa do kolektívu, obrániť sa, keď sa mu niekto vysmeje alebo ho odstrčí. Učiteľky vravia že je šikovný, rozumovo vyspelý, psychologička tiež na ňom problém nevidí, testy školskej zrelosti zvládol veľmi dobre. Ale ja mám pochybnosti, lebo hoci som pôvodne myslela, že pôjde do školy načas, ako tesne 6 ročný, teraz vidím, že ten rok naviac by mu asi prospel v tom, aby sa stal trochu sebavedomejším, zrelším.Decká sú od neho o trištvrte roka staršie a o hlavu väčšie a je medzi nimi ešte také trdielko. Keby bol aspoň taká povaha, že je mu to jedno, že sa prebije, odpapuľuje, ale on práve tie rozdiely vníma, ale ešte neprišiel na to, ako sa medzi nimi presadiť, ozvať, vydobiť si svoje miesto a nepodriaďovať sa stále niekomu, čo mu diktuje, či sa smie/nesmie s nimi hrať napr. Má len jedného ozajstného kamoša, ale ten je väčšinu času doma chorý, tak sa hráva s takými, čo ho veľmi do partie neberú a trpí tým. Ak bude mať v triede všetko staršie deti v jeho ročníku a ešte aj ďalšie s odkladom, rozdiel medzi nimi bude rok až dva. Neviem, či to, že niekto prečíta písmenká, slová, vie napočítať a vyfarbovať, je všetko. Tá sociálno-emocionálna stránka je podľa mňa rovnako dôležitá, najmä v dnešných časoch šikany, ten rozdiel oproti nim bude dobiehať aj viac rokov a môže mu to byť na škodu po celú základku. Nechcem ho ukrátiť o rok, ale na druhej strane si myslím, že ani tým až tak veľmi nestratí. Do škôlky chodí od 4 rokov, čiže teraz len druhý rok, načas ho v 3 rokoch nevzali pre nedostatok miesta. Navyše, máme sa sťahovať a hrozí, že po prvom roku by musel meniť školu, čo mi pri jeho povahe nepríde vhodné, ťažko si zvyká na nové veci a prostredie a nadväzuje kamarátstva.Ak by som mala dať na svoj úsudok, asi rok počkám. Ale v podstate na odklad dôvodu niet, okrem týchto osobných vecí so sťahovaním,jeho letného veku, slabšej výslovnosti L a R a nižšieho vzrastu. Čo si o tom myslíte?

david93
11. apr 2018

@laguardia ja mám takého istého syna, ale je to o povahe, už je piatak a stále je to rovnaké, čiže odkladom jeho povahu nezmeníš, skôr ho treba dať na krúžky, odporúča sa aj bojové umenie, aby získal sebadôveru (inak ja som dala syna skôr, je otóbrový a išiel pred 6. narodeninami a neľutujem - už teraz sa teší, kedy skončí povinnú školskú dochádzku, aspoň ju bude mať o rok kratšiu)

sisaka
11. apr 2018

@laguardia asi ta nepotesim, ale mám skúsenosti ako
@david93 - plachosť, nepriebojnost, ale i drzosť, uvravenost, priebojnost atd. nie je o veku, to je skratka povaha - niektoré deti sú extroverti, nemajú problém sa ozvať, zapojiť sa do rozhovoru, prihovorit sa hocikomu, pohotovo reagovať aj keď majú 5 rokov, myslím si, že rok v škôlke na tom nič nezmení, je to jednoducho povaha a netreba to nasilu meniť. Ja som introvert a asi by som bola koli tomu dodnes v škôlke.
Mám kamarátku, ktorej syn bol a je o hlavu nižšší ako môj a to sú už 10 rocni chlapci, ten chlapec by musel mat koli vzrastu aspoň 2 odklady, aby výškovo zapadal. Syn otrasne kreslí, kľudne sa môže porovnávať so 6 ročnými, za to názory a vyspelosť, keďže ma o 10 rokov starsiu sestru ma minimálne na 12/13 rokov, čo povedala aj jeho učiteľka, kľudne môže robiť dospelému spoločnosť, za to jeho sústredenosť je čistá hruza, pól hodina maximálne - neviem si predstaviť, kde by podľa týchto slovenských špekulácii o zrelosti dieťaťa patril ... Podľa toho, čo píšeš mi príde, že odklad by vyhovoval hlavne tebe a len skúšaš hľadať na dieťati dôvod prečo ho nedať v normálnom termíne do školy, na Slovensku nie je problém, ak budeš veľmi chcieť odklad určite vybaviš

david93
11. apr 2018

@sisaka asi tak a dieťa sa bude o rok dlhšie trápiť v detskom kolektíve, kde možno šikanovaný bude, ja by som odklad nedávala ak je šikovný a inteligentný, podľa posudku zrelý na školu

laguardia
11. apr 2018

@david93
@sisaka ďakujem za názory. Uznávam, že je to možno aj povaha, ktorá sa nebude meniť, no zároveň si myslím, že vekom sa môže osmeliť a zapadnúť, veď aj počas škôlky sa vyvíjal a predsa v mnohých veciach napreduje oproti začiatkom. Nie je to o tom, že to vyhovuje mne a preto niečo hľadám na dieťati, veď čo mi na tom má vyhovovať, alebo nevyhovovať, len si všímam, že oproti iným deťom v jeho triede mu chýba ten cca polrok až rok a to v tomto veku robí veľa. Keby bol narodený napr. marec-jún, tak asi nad tým neuvažujem. Len ako každá mama, chcem pre neho to najlepšie, potiahnuť ho v tom, čo nezvláda a dať mu čas, aby sám k tomu dospel a niektoré veci zvládol lepšie. Čo sa týka zmýšľania a výrečnosti, ak sa nehanbí, je určite na úrovni viac ako 6 rokov. Len si myslím, že to samo o sebe nie je všetko.

prasiatko30
11. apr 2018

No ja neviem u nas v okoli nepoznam dieta co by malo odklad a beru sa tu roky tak ze do prvej triedy idu vsetky deti co v danom kalendarnom roku maju 6r a tu sme, zatial vsetci prezili

laguardia
11. apr 2018

@david93 a áno, chodí na karate, ani prvotne nie kvôli budovaniu sebadôvery, aj keď aj ja som na to myslela, ale skrátka k tomu inklinuje, Kung fu panda 1-3 u nás fičí v kuse a on si obkresľuje čínske znaky a stále si vymýšľa a cvičí zostavy.. Asi sám cíti, že tou bojovnosťou si môže vynahradiť niečo čo mu chýba v tej smelosti medzi spolužiakmi. Síce na jeho správaní v škôlke veľké zmeny zatiaľ nebadám, ale chodí tam len od septembra.

m.i.r.i
11. apr 2018

@laguardia ono je to tazko povedat...ja s odkladmi vo vseobecnosti nesuhlasim, iba v pripadoch naozaj odovodnenych, zdravotne dovody vacsinou atd..je ale pravda, ze ked ma trieda bezne 20-30% odkladovych deti a potom julove-augustove ledva 6 rocne, tak je rozdiel aj 2 rocny...a to vie uz robit vela..
Kazdpoadne, povahu nezmenis...nas ma napriklad v triede chlapca s odkladom, je vlastne od mojho syna o rok starsi, je aprilovy a dali mu odklad...tiez utiahnuty chlapec co uz v skolke bol tercom na sikanu..pritom sikovny co sa tyka ucenia...a myslis, ze v smere smelosti nieco pomohlo? Uz je druhak a je tercom uz aj pre prevakov...co su deti o 2 roky mladsie, vzrastom mensie a dovoluju si na neho uplne rovnako...zial, je to typ, ktory bude mat problem s tymto vzdy, je jedno o aky vek ide..a chodi tiez aj na karate, rodicia tiez skusaju aby chytil sebavedomie a istotu, ale teda nemeni sa to
Tym nechcem povedat, ze tvoj syn by mal byt sikanovany..len to, ze ked je niekto introvertnejsia, utiahnutejsia povaha, tak rok naviac v skolke mu nepomoze...ak je sikovny, bude sa tam zbytocne nudit..
Ono to potom vyzera tak, ze u mojho syna v triede ich je 18...moj je zaciatok februara a od neho su mladsi uz len traja, je vlaste 4 najmladsi! 5 deti ma odklad a vacsina je narodena september-november, cize akoze zle vychadzaju roky...detom od marca po august a hlavne chlapcom uz odporucali bezne odklady, aby nemali problem stihat na tych odkladovych..takze cele zle..cize ak sa budeme snazit o tento styl, tak pomaly uz ozaj 6 rocne deti ani zacinat nebudu skolu, ale 7 rocne, aby sme sa nebali, ze to moje prave bude najmladsie a najmensie
Ale napriklad, moj februarovy syn je teda 4 najmladsi a aj najnizsi vzrastom, pricom ma uplne normalu priemernu vysku...ale je to extrovert od prirody..ma kopec kamaratov, aj velkych aj malych, nema ziadne problemy s ucenim ani s nijakym ponizovanim...robi sporty, je spolocensky...a vzrast a vek s tym nema vobec nic...ale taky bol uz aj v skolke...to sa nemeni..my ho skor musime krotit...

siska53
11. apr 2018

@mima3256 moji obaja marcovi dostali odklad. Jeden je prvak teraz,dcera pojde o rok. Vobec nevadi..tiez su obaja sikovni,len prosto kvoli grafomotorike u syna a u dcery viac ta socialna nevyzretost...ich sesterka je februarova a sla o rok neskor,uz je dospela,23r., sikovna,inteligentna baba,odklad jej vobec neuskodil.

bodka70
11. apr 2018

@m.i.r.i , to je presne ten systém "len aby moje dieťa nebolo najmladšie", takže všetky augustové, šup odklad, lebo budú najmladšie, teraz sú na rade júlové, lebo tie teraz budú najmladšie, kedže augustové budú mať skoro o rok viac, no ale to nemusí vyhovovať júnovým.... takže odklad aj im, atď. až po september... skrátka kocúrkovo 😝. Samozrejme, som to prehnala do extrému, len uvažujem, k čomu vedie taký ten boj o to, aby moje dieťa bolo v triede to najšikovnejšie, najzrelejšie, najlepšie...

laguardia
11. apr 2018

@m.i.r.i Ďakujem za názor. Ani ja keď mal 2-3 roky a ešte žila moja mama a naznačila, že tým že je letný by mohol ísť raz neskôr do školy, som s tým nesúhlasila, prečo by nemal, ked už bude mať 6? Ale teraz postupom času zisťujem, že treba vychádzať aj z toho, aké je dieťa, nielen či spĺňa tabulky. Mame už za pravdu môžem dať len v duchu, ale aspoň zamyslieť sa nad tým môžem. Dôvod prečo som sa spýtala, je práve tá kombinácia faktorov vek, vzrast, povaha a počet detí čo začínajú neskôr. Z toho čo Ty uvádzaš ako príklad, mi ale vychádza, že síce áno bude najmladší v triede, to už je jednoznačné, keďže augustoví už zväčša budú mať odklad, je aj najmenší a je aj introvert, ale to je stále málo na to, aby išiel až o rok, a to len preto aby ja som práve nebola tá, čo nabúra systém, hoci mnoho iných aj so staršími ďeťmi áno? Síce môže byť terčom šikany aj o rok, ale tam aspoň odpadnú tie faktory najmenší najmladší z triedy, zostane len introvert, ale môže to vyvážiť múdrosťou a predsa tým rokom niečo naviac získať. Moja úvaha.

bodka70
11. apr 2018

@laguardia , ja mám napríklad augustového a odklad nedávam 🙂. Odhliadnuc od skutočne problémových detí či s nejakým hendikepom... odklady sú často o davovej psychóze. Dať - nedať? Aj by som nedala odklad, ale čo keď všetci dajú a moje aj keď v celku normálne šikovné dieťa tam bude najmladšie? No a keď si tam pomyslia viacerí, tak výsledok je presne ten... že v škole je veľa detí, čo dostalo odklad prakticky zbytočne.

eeffka
11. apr 2018

@laguardia ak je syn rozumny a zvladol by skolu mentalne, nevidim dovod mu davat odklad kvoli vyske, veku a povahe. To su veci co nezmenis.
S tovjho pisania mam dojem ze ty si ta co maluje certa na stenu... dieta treba posmelit v interakcii s odstatnymi rovesnikmi nie ho "odlozit v skolke".
jediny rozumny argument co som postrehla je stahovanie, ale to by muselo byt na 320% aby som dala odklad aby dieta nezacinalo za 2r novu skolu