icon

Odklad školskej dochádzky

mima3256
8. mar 2017

Dobry deň.mate skusenosti s odkladom a marcovych deti?sym bude mat v marci 6 rokov.psychologicka nam na zaklade testov doporucuje odklad.vraj je to take na zvazenie.maly zaostava v grafomotorike,vraj nema ziadny zaklad na citanie a matematiku?logopedicka mi hovorila,ze je velmi sikovny.ma velku slovnu zasobu ze do skoly v poho moze ist.teraz neviem,ci mam dat odklad.ci mu to vela neurobi.to by uz mal 7.5 roka ked pojde do 1.triedy.bojim sa ze mu to potom bude robit problemy v puberte.

laguardia
11. apr 2018

@bodka70 ono uznávam touto metódou odkladania sa to len presúva do skorších mesiacov. Ale mať dieťa narodené v januári - februári, naviac extrovertné a kamarátske, je mi asi jedno, že má spolužiaka čo je starší od neho o pol roka, alebo aj mladšieho, keďže je v tom zhruba priemere. Riešia to tí, čo im hrozí nejaký okrajový extrém. Ani byť najmladší, ani byť najstarší aj o rok a pol medzi malými nie je zrovna ideál. A to mi môžte veriť, že o to, aby práve moje dieťa bolo najlepšie alebo najšikovnejšie v triede mi vôbec nejde. Nemám pochýb, že sa bude dobre učiť, ak sa niečo nezmení. Len skôr mám pocit, že niekedy rovnako dôležité pre to ako sa to decko v škole cíti, sú aj vzťahy, kamarátstva a to ich získavanie sa tiež treba naučiť. Niekto to zvláda super už v škôlke, niekto nie.

eliska13
11. apr 2018

@laguardia nechala by som ho v škôlke, ale nie preto, že je drobný, nepriebojny, ale kvôli sťahovaniu.Neboj sa on sa aj povahou v škole zmení aj ja mám takého syna múdry všetci ho chvália má veľa kamošov, západne do kolektívu, ale malo asertivny a dosť si nechá skákať po hlave.
Nič mu neujde načo ho tlačiť do školy chlapcom ten rok len prospeje🙂

laguardia
11. apr 2018

@eeffka ano, na jednej strane je rozumný, na druhej ešte detský. Nemám v úmysle ho v škôlke "odložiť", zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že pôjde. A či maľujem čerta na stenu? Len sa zamýšľam nad množstvom vecí, čo sa zbehlo, či to že za každú cenu bude zvládať písať čítať "včas", je to najlepšie pre neho aj za cenu, že po roku bude musieť meniť kolektív. Všetko to pre mňa hrá rolu. Čudujem sa, že sa čudujete, už sa tu riešili rôzne problémy a pseudoproblémy, ale každý kto sa pýta na názory, asi má nejaké dôvody, prečo pochybuje. Posmeľovať ho posmeľujeme, ale to sa musí niečo zrejme časom ozvať v ňom, aby našiel v sebe viac odvahy a takpovediac drzosti v zdravej miere.

sisaka
11. apr 2018

@bodka70 presne toto som včera spomenula v jednej diskusii .
za chvíľu deti narodené v marci budú najmladšie v triede - august júl to už automatika, chlapci su trosku pozadu za dievčatami (keďže škola je nastavená na dievčatá) tak ti jún, máj a už tu mame aprílové deti, to sú chudacikovia čo musia ísť do triedy s takmer 8 ročnými, tak dajme odklad aj tým. Úplne chore. Keď toľko deti je v 6 rokoch malých, hanblivých, motoricky nezrucnych a neviem akých tak treba začať školskú dochádzku v 8. rokoch! Inak nechápem kde sa v 6 rokoch vytratia všetky tie šikovne deti, ktoré čítajú knižky v 3 rokoch, počítajú do 100 a ovládajú minimálne 2 jazyky plynule, keď príde čas na škôl. dochádzku tak sú všetci pozadu a potrebuju ešte dozrieť. Mne to príde skôr ako snaha rodičov, aby to ich dieťa bolo v škole to najšikovnejšie, len s toľkými snaživými rodičmi sa to začína míňať účinku, lebo kto da 6 ročne dieťa s 8 ročným? Jasne že bude pozadu a už sa môžme točiť v kruhu

martaniana
Autor odpoveď zmazal
janickacrazy
11. apr 2018

@laguardia Tak kvoli sťahovaniu určite by som odklad nedávala, moj syn nastúpil normálne do prvej triedy, potom sme sa neplánovane sťahovali a do druhej triedy už nastupoval do inej školy, tiež bol nesmelý, introvert, ale zvládol to fajn, našiel si kamarátov, mali veľmi dobrú učiteľku, bol spokojný. Ked je taký šikovný ako píšeš, ja by som odklad nedávala, niekto musí byť aj najmenší aj najmladší v triede. My sme tiež mali takú spolužiačku, išla o rok skor, lebo ju vychovávali starí rodičia, bola malinká, ale zvládla všetko.

martaniana
11. apr 2018

@bodka70 čistá pravda, súhlasím s tebou úplne.

laguardia
11. apr 2018

@eliska13 ďakujem za názor aj za milé povzbudenie 🙂 Ja si sama myslím, že sa to ešte vekom zmení, zase nie je ten typ, že celé dni sedí sám v kúte. Len mám dojem, že naozaj u neho ide o to dozretie, skôr než o vyspelosť. Tá zmena školy nie je zatiaľ istá, ale viem, že v najbližšom roku sa rozhodne, kde skončíme. A môže to presne tak dopadnúť, že ak ho nebudeme chcieť najbližších 7 rokov dovážať ráno v stresoch a zápchach cez pol mesta do pôvodnej školy, ale bude môcť chodiť možno pešo o ulicu ďalej, tak pôjde medzi nové deti do druhého ročníka a to mi príde ako zbytočná komplikácia, keď si ledva zvykne. Snaha vyhnúť sa tomu mi nepríde ako zbytočné maľovanie čerta na stenu. Ale možno to vidíte inak.

martaniana
11. apr 2018

@bodka70 inak čo si písala o tom že pomaly marcové deti budú najmladšie tak u syna v triede je to takmer tak do bodky, je koniec marca narodený a je tretí najmladší v triede.

sisaka
11. apr 2018

@laguardia mat deti rovnako staré je úplný extrém, ani v živote nestretávame ľudí len rovnako starých + - 6 mesiacov, jedine miesto kde sú takto umelo vekovo ľudia oddelení je práve škola a mnohym rodičom sa presne toto na klasickom školstve nepáči. Ja mám šťastie, že i keď sú v synovej škole deti v ročníkoch podľa veku, robí sa veľa činnosti zmiešane s inými rocnikmi - starší chodia pomáhať mladším, robia spoločne projekty, hrajú sa spolu na prestávkach a pod. Syn hra hokej a vždy sú 2 ročníky spolu - jeden rok je mladší a učí sa od starších, druhy rok je on starší a on je vzorom, od neho sa učia. Keďže je dosť dobrý niekedy, hlavne v lete v kempoch, hráva aj s chlapcami o 3 roky staršími - nie je problém, vždy si nájdu nejakú spoločnú reč, tak ako ja, čo mám 40 si ju nájdem v práci s 20nickou či 60nickou je to úplne normálne a osobne som za to, aby deti rôzneho veku mali medzi sebou interakcie a neboli takto umelo oddeľovane

eliska13
11. apr 2018

@laguardia rob ako cítiš nedaj sa dotlačiť druhými názormi🙂

bodka70
11. apr 2018

@laguardia - ja chápem, že chceš pre syna to najlepšie, to napokon snáď chceme pre svoje deti snáď všetci. Ja ta ani nepresviedčam, že či máš dať odklad alebo nie. Len čisto o tej schopnosti nájsť si kamarátov, vyzretosti. Myslíš, že môj augustový syn (mimochodom 17 kilové "tintítko" 😀 ) je vo všetkom úplne zrelý? Že nemám obavu, či to zvládne hlavne po sociálnej stránke? Ja veľmi dobre viem, aký je môj syn a vidím aj deti - predškolákov, ktorí sú od neho poriadne starší a ten mentálny rozdiel tam vidno. Môj syn má takisto nejaké problémy - je úzkostlivý, citlivý, napr. na plavecký výcvik v škôlke nešiel, lebo to nezvládal, bál sa... takisto reč nemá úplne čistú. Ale napriek tomu ho do školy dávam. A vieš prečo? Pretože mu verím, že na to má. Pretože chcem, aby to sociálno sa učil od starších a zrelších detí a nie aby sa znižoval na úroveň tých mladších v škôlke. Chcem aby ho deti ťahali, lebo si myslím, že od detí vždy môžme vyžadovať o štipku viac, ako sa javia, že na to majú, lebo to ich posilňuje, Nie samozrejme prehnané nároky, ale proste aby sa trochu museli aj snažiť, nie presedieť školu a mať výsledky "s prstom v nose" 🙂. A tiež preto, že on sa už v škôlke nudí a potrebuje už viac podnetov. Skrátka, robím to, čo si myslím, že je pre neho najlepšie.

bodka70
11. apr 2018

@laguardia - možno všetko to, čoho sa obávaš, že si nenájde kamarátov, bude šikanovaný, že bude najmladší... atď. , možno je to reálne a naozaj by to tak bolo v škole, ak by si mu nedala odklad. Ale možno si to len projektuješ v hlave a nič z toho by sa nestalo... To nikdy nemôžeš dopredu vedieť, ako sa to vyvinie... Celkovo pri letných deťoch nemáš ideálne riešenie - na 6 rokov trochu priskoro, na 7 prineskoro... zváž jednoducho, čo bude pre tvojho syna "menšie zlo", čo mu viac prospeje... 🙂

laguardia
11. apr 2018

@sisaka ta interakcia ucit sa od starsich a pomahat mladsim v ramci jedneho vacsieho kolektivu sa mi paci, tam sa prave stieraju rozdiely, ale toto nebyva v skolach bezne
@bodka70 pekne vysvetlene dakujem Aj moj je 17-18 kilove tintitko ☺A citlive. To poznam.Ano mozno to projektujem prilis cierne ale to na zaklade porovnania s deckami s ktorymi prichadza do kontaktu v skolke, skratka to vidim a nebudem si nahovarat ako vsetko zvlada super skvele len preto ze ho uciteljy pochvalia.Jasne ze su tam deti co maju ine vacsie problemy, nedokazu respektovat ziadnu autoritu a stale je s nimi problem, v porovnani s nimi je on bezproblemovy, resp.nemaju dovod riesit jeho nesmelost, ked maju ine starosti.Ale je fakt, ze verit detom treba, mozno ho to potiahne a viac bude motivovany a zaujaty tym ucenim nez riesenim s kym sa ma v skolke hrat.Takze urcite tvoj nazor beriem do uvahy a skusim sa na to pozriet aj z tejto strany.

david93
11. apr 2018

tak môj je v triede úplne najmladší, výškou je rovnaký ako jeho spolužiaci, čiže pôsobí staršie ako v skutočnosti je, toto je teda v jeho neprospech, lebo stále ho porovnávajú s tými staršími... ale toto ho ťahá dopredu a prospechovo napríklad je cca v strede, ani najlepší ani najhorší... jemu celkovo tieto školské systémy nevyhovujú, čiže o rok dlhšie by sa trápil v škôlke, ktorú neznášal, o rok skôr z toho systému vypadne

laguardia
11. apr 2018

@siska53 dakujem aj za tento nazor..tiez si nemyslim ze by to uskodilo.Skor niekto to mozno nepotrebuje ani vzhladom na vek a niekto ano aj ked vek splna.

laguardia
11. apr 2018

@david93 ak je vyzorom rovnako ako ostatni, aspon jeden rozdiel sa tym vymazal.Je fajn ak ho to taha vpred.
Inak teraz mi svitlo, co som na zaciatku zabudla napisat, ze vlastne ta myslienka o odklade ma napadla na dni otvorenych dveri v skole pred mesiacom.Boli sme s malym pozriet na 2 hodinach, rozpravali sme s dvoma ucitelkami, obe sa opytali kedy je narodeny a ked poculi ze koniec jula, obe nezavisle od seba z vlastnych skusenosti povedali ze chlapec, letny, nedavajte ho, nic nestrati.Najprv ma to zarazilo, ale ked som videla ako sa tam deti prekrikuju, ake su velke a hlucne, sutazive a on ked ho zavolala k tabuli tichym hlaskom ledva cosi sveholil a zmolil si snurku na gatiach a vyzeral jak mala Alenka v risi divov, tak mi doslo ze jeho prejav co poznam z domu sa s tym pred "publikom" neda ani porovnat.A bol tam este druhy chlapcek predskolak, ktoreho ked sa pytala ucitelka, mlel v kuse a odpovedal aj na otazky co kladla Markovi.V porovnani s nim mi uz zrazu taky vyrecny ani ukecany neprisiel.Viem ze sa musi otukat a mozno v septembri bude zas o krok dalej, ale tato skusenost ma primala zamysliet sa nad vetou jednej tej ucitelky, ze vediet citat nie je vsetko.

david93
11. apr 2018

@laguardia ale toto mu ostane až do dospelosti, toto nezmeníte, nič v zlom

m.i.r.i
11. apr 2018

@laguardia ono ozaj je to individuálne a žiaľ nás ten odkladovy systém núti sa vôbec zamýšľať nad tým co by sme kedysi neriešili.. Ale ver mi, že s najväčšou pravdepodobnosťou to bude tak isto v škole na zápise aj o rok a tak to bude aj v škole.. Aj nad ma v triede takéto vykrikujuce typy, čo už teraz v 2tr dostávajú poznámky, že nemá byť hlučný, nemá kričať, nemá všetko komentovať.. Môj zas nosil v 1tr bežne poznámky, že vykrikuje výsledky za spolužiakov.. On je akčný, nehanbí sa. ze nechápe co ten a ten nepovie výsledok, dokedy ma on čakať..A jeho dobrý kamarát je úplný introvert, tichucko odpovedá, sam sa nikdy neprihlásil, nikam sa nederie. Pritom sa výborne učí a visí na nástenke ako vzor.. Lej je nepriebojny, nechce byť na očiach. Môj chce byť všade a všade prvý, najlepší.. Typy sú tam rôzne a vek v tom rolu nehrá..

m.i.r.i
11. apr 2018

@sisaka súhlasím.. Naš chodil do škôlky takto riešenéj..ako 2 ročný začal a chodil, 4 roky... A mali zmiešanú triedu, od 2 do pomaly 7. Bolo to perfektne.. Keď tam taky malý prišiel, ti veľkáci tým malým pomáhali, obliekali, povzbudzovali, hrali sa spoločne, mávali rovnaké aktivity a mali sa od nich učili.. A každý rok odišli niektorí do školy a v septembri noví mladší prišli... Museli sa učiť si vzájomne pomáhať, tolerovať rôzne veci.. Nedám dopustiť na takéto zmiešané kolektivy

m.i.r.i
11. apr 2018

@martaniana u nás detto, ako som písala, nad je 3.februar a je 4 najmladší.. Ja som májová a bola som najlepšia žiačka v triede.. Za mnou ešte kopec júnových, júlový ch a augustových bolo, aj chalanov a šikovnejší ako septembrový o rok starší... Nik to neriešil ci to je vekom... Divná doba nastala... Miesto toho aby sa poriadne z reformovať naše školstvo, musia tu mamičky riešiť ci ich dieťa bude najmenšie, najmladšie, najslabšie..

katpetdo
15. apr 2018

@laguardia uvediem nas priklad, syn ma 6r a je februarovy (bol ale predcasny). vzrastom maly, chudy, povahou introvert. Chodil do skolky 3r(od 2.5r). Maju zmiesane triedy po 2 rocnikoch, takze bol aj najmladsi aj najstarsi. Spravaval sa tam rovnako ako opisujes ty, nepriebojne, ziadni kamarati a pod.
Tesne pred nastupom do predskolskej triedy sme ho dali do komunitneho klubu domoskolakov. Nastupil ako 5.5r do spolocnosti deti vo veku 6,5r-10r a bez problemov zapadol. Ma kamaratov, stal sa sebavedomejsi, priebojnejsi a hlavne je konecne spokojny. Ak by som ho nechala v skolke(a to tam realne este patri), tak mam doma psychicky zdeptane dieta (nam sa maly po navsteve skolky schovaval pod postel, aby si oddychol od ludi a ine "super" stavy). Ak je zrely do skoly naco spekulovat. Syn je v tej skole akoby v 0. rocniku. Jemu starsi kolektiv vyhovuje a skor mam obavy teraz. ked ofocialne nastupi do skoly, kde su v triede vekovo vsetci rovnaki.

mamazlesa
24. apr 2018

Ahojte, tu sú celkom fajn články o tejto téme
https://www.nasedeti.sk/rozvoj-zrucnosti/clanok...

sbear
7. feb 2020

@katpetdo Dobry den, moj syn je februarovy a teraz na testoch povedali, ze nie je este zrely do skoly. Vobec netusim, co dalej. Myslela som, ze vsetko je u neho v pohode. Mame akurat velmi zle rodinne zazemie, co ho dost brzdi vo vyvoji. S tym rodinnym zazemim sa neda nic spravit lepsie, len horsie. Ak by mal odklad, bol by o rok s mladsimi detmi a to ho velmi nebavi. Doteraz sa s mladsimi velmi nekamaratil. Len s rovesnikmi.

eeffka
7. feb 2020

@sbear vyries problem, nie jeho dosledok. v skolke to este ide, ale ak dieta nebude mat podmienky v skole budete sa len trapit.

lubina
7. feb 2020

@sbear mozno teraz este nie je zrely, ale do septembra je este par mesiacov...

janickacrazy
7. feb 2020

@sbear a aký má problém syn? prečo nie je zrelý podľa nich? pozná písmenká, čísla? vie kresliť? vie počítať aspon do 10? vie povedať napr. začiatočné písmeno v slove? rozpráva čisto? je hanblivý alebo ako ho brzdí to prostredie? inak možno by pomohol nultý ročník, ak máte takú možnosť, lebo nechať ho v školke asi nebude nič moc

sbear
9. feb 2020

vraj v BA su prisne psychologicky. Syn vie vsetko, len ked je pod stresom, nevie sa sustredit. Pocita asi do 20 sam, pismena pozna vsetky, do 10 vie pocitat a odpocitavat, prve pismeno vie zo slova, posledne nie zatial. Lava a prava strana vie. Doma vie vsetko ale v skolke nevie uz.

janickacrazy
10. feb 2020

@sbear tak potom by som ho dala do školy, prípadne by som ho dala ešte otestovať cez leto, či už je na tom lepšie

sbear
11. feb 2020

Kamaratka mi teraz poslal, co sa testuje. Plus je toho aj viac. Akurat nechapem, ze psychologicka chcela, aby dieta vedelo pisat vsetky pismena aj pisanym.

- Spájanie bodiek
- Ľavo-pravá orientácia: napr. nakresliť napravo 4 trojuholníky a naľavo 3 štvorce
- Zrkadlové zobrazenie –napr. Na začiatku riadku jeden hrnček a za ním rôzne pootáčané ďalšie, dieta ma povedať, ktorý je rovnaký

- prerozprávanie príbehu
- pochopenie roznych druhov uloh
- Farby poznat vsetky
- Prepis textu z tabule, aby to nebolo opačne zrkadlovo
- dieta ma poznat vsetky pismena abecedy, aj pisane, velke aj male...
???