Odmietanie oblečenia a obuvi 3,5-ročným dieťaťom
dobrý deň, obraciam sa na vas s otazkou ohladom oblečenia a obuvy dietata. Dcéra vzdy neznášala ponožky z 200 párov boli možno 1 dobre, neznasa ked rukavy pri vrstveni nie su zarovno... no v maji tohto roku prisiel blesk z čistého neba najskôr uprostred noci zacala vyzliekat pyzamo ze jej nie je dobre (spi odokryta) a do týždňa nebolo jednej veci, ktora by jej bola dobra, to tahalo tam, to skriabalo tu a proste všetko malo nieco co nebolo ok... chystanie do škôlky hotový cirkus záchvaty zlosti az amoky pravidelne... nešlo to po dobrom, ani po zlom... jednoducho ju nezaujimalo nič ine len ze to nie je dobre. Zrazu po cca 3 týždoch navnutim čarovného prútika si obliekla hocico... teraz to zacina znovu este sme sice vo faze ze oblecenie ake take najdeme, hororom sa stavaju topanky, proste ked Vas tlačia aj sandale ke to na psychiatriu.... Este mi povie ze jej je luto, ze jej to nieje dobre..... dochádzaju mi už vsetky sily... stretli ste sa niekedy s niečím podobným
vyberajte oblečenie a obuv spolu, daj jej čiastočne možnosť rozhodnúť čo jej vyhovuje
Tiež si myslím, že len skúša hranice
Znie to ako hypersenzitivita, prípadne poznám jedno dieťatko, čo má autispekteum (potvrdené) a presne toto robí, aj keď má aj dobré dni, vtedy sa oblečie bez problémov, viac je takých, kde je obliekanie kríž a hysáky.
@smejka987 Ak si vyberie sama, vyskúša a povie, že je to ok, potom už len trvať na tom, aby to aj nosila
Topánky nemusia byť malé, nosením sa môžu zdeformovať a niekde tlačia.
Skontroluj to, sleduj aj ako v nich chodí
@smejka987 buď skúša hranice a robí divadlo, alebo je asperger.Ti nemajú radi topánky, všetko zarovno, jednu farbu atď.Kamarat má také dievča na každej grilovačke ako príde má topánky v ruke a za chvíľu je vyzlečená má 4 r.
@smejka987 vieš čo, ja by som ju pokojne teraz v lete zobrala von na boso
Topánky samozrejme v taške, keď jej bude vadiť horúci asfalt, pichľavá tráva, špinavé nohy - myslím, že si aj sama vypýta topánky
@smejka987 určite to nepôjde ani krikom ani presviedčaním, ani úľavami. Nie, nie je to normálne, nie je to vymýšľanie. Hypersenzitivita na podklade inej diagnózy, autist. spektra, OCD, asperger... Treba detského psychiatra.
Toto s malymi obmenami ma aj náš malý, lepšie a horšie obdobia, ale tepláky len jeden typ (kupujem rovno 8 kusov rovnakých). Rukávy musia byť zarovnanie, topánky jedny obľúbené celoročne bez ohľadu na počasie 🙈 ponožky, bunda, mikina.... Všetko ma jeden obľúbený typ. Elegantné nohavice, sveter a košeľu neznesie. A to už ide do školy. Podľa psychológa je v poriadku, len ma nadpriemerne inteligenciu a je prehnane citlivý (zarovnanie predmetov, detail istá, prehnane nároky na seba atď). Súcítim s Tebou, je to trápenie.
Toto s malymi obmenami ma aj náš malý, lepšie a horšie obdobia, ale tepláky len jeden typ (kupujem rovno 8 kusov rovnakých). Rukávy musia byť zarovnanie, topánky jedny obľúbené celoročne bez ohľadu na počasie 🙈 ponožky, bunda, mikina.... Všetko ma jeden obľúbený typ. Elegantné nohavice, sveter a košeľu neznesie. A to už ide do školy. Podľa psychológa je v poriadku, len ma nadpriemerne inteligenciu a je prehnane citlivý (zarovnanie predmetov, detail istá, prehnane nároky na seba atď). Súcítim s Tebou, je to trápenie.
@anonym_eedfd9 a podľa psychiatra?
@smejka987 normálne to rozhodne nie je, autizmus, asperger a ja neviem ešte aké všelijaké diagnózy sú, no podstatné je, že liečiť sa to nedá
mam 2 deti s autizmom a teda toto v ziadnom pripade nie je autizmus, vyzera to na skusanie hranic. ak by to bolo PAS tak sa to deje stale nie chvilu ano chvilu nie. skus nastavit hranice a nepolavit trvat si na svojom ci sa to zmeni. a ziadne take vyberanie si oblecenia, oblecies si co ti nachystam a ide sa. to je moda dnesnych mladych davat detom v ranom veku vyberat si co chcu a co nechcu, deti to este nevedia a maju z toho chaos drzim palceky
@smejka987 určite to nepôjde ani krikom ani presviedčaním, ani úľavami. Nie, nie je to normálne, nie je to vymýšľanie. Hypersenzitivita na podklade inej diagnózy, autist. spektra, OCD, asperger... Treba detského psychiatra.
@anonym_19c0ae ona keď už je oblecena, obuta a zamera pozornosť na niečo iné, už je všetko v poriadku, v škôlke ju chvália... Tam im vôbec nerobí cirkus pri prezliekaní... Je kontaktná, v spoločnosti ľudí je rada
@smejka987 normálne to rozhodne nie je, autizmus, asperger a ja neviem ešte aké všelijaké diagnózy sú, no podstatné je, že liečiť sa to nedá
@anonym_11aeec tak keby to bolo spojené s nejakou vami uvedenou diagnózou zrejme by sa to prejavovalo už dávno... Hlavne by mala aj iné črty ochorenia... Ona je inak spoločenske šikované dievča .... V škôlke ju chvália
@smejka987 ja si myslím, že v tom je iný problém.. neprechádza nejakou veľkou zmenou?
@athena27 zamyslala som sa aj nad touto možnosťou ale práve nič ma nenapadá čo bolo v máji potom nebolo a teraz zase je... Ona už keď je oblecena, obuta a zamestnaná iným si ani nespomenie že je niečo zle... V škôlke žiadny problém s prezlečenim ani obutim nebol ...
@anonym_11aeec tak keby to bolo spojené s nejakou vami uvedenou diagnózou zrejme by sa to prejavovalo už dávno... Hlavne by mala aj iné črty ochorenia... Ona je inak spoločenske šikované dievča .... V škôlke ju chvália
@smejka987 takze napokon sa nejako oblečie, obuje a nič jej nevadi? 🤔 Ma to iba vtedy, ak ide do škôlky, v ostatne dni je v pohode? Aj si zistila, či nejaký typ oblečenia, obavy uprednostňuje?
Podľa mna vôbec nemusíš riešiť oblecenie, logicky argumentovať a hľadať, čo by bolo dobre, pretože ona bude stále nespokojná a týmto spôsobom to nevyriesis.
Skôr to ma nejaký psychicky podtext. Buď sa v skolke niečo deje (s nejakou učiteľkou, dietatom si nerozumie, vadí jej nejaká aktivita atd), no ani sama si toho nemusí byt vedomá, nevie to pomenovať alebo môže túžiť po tvojej pozornosti a vzájomnej blízkosti, podpore, uznaní pocitov.
Najlepšie by bolo, venovať jej ráno čas, nevyvracat jej, ak ju niečo škriabe, tlaci, nema zarovno. Dat jej najavo, ze ju počúvaš, berieš vážne jej prezivanie, chapes, ze jej môže nieco vadit, netlacit na ňu, dať jej čas. Potom už len povedať, ze teraz sa už naozaj potrebuje obliecť, ak nechce ísť v pyžame, ze o chvíľu musite odísť.
@smejka987 takze napokon sa nejako oblečie, obuje a nič jej nevadi? 🤔 Ma to iba vtedy, ak ide do škôlky, v ostatne dni je v pohode? Aj si zistila, či nejaký typ oblečenia, obavy uprednostňuje?
Podľa mna vôbec nemusíš riešiť oblecenie, logicky argumentovať a hľadať, čo by bolo dobre, pretože ona bude stále nespokojná a týmto spôsobom to nevyriesis.
Skôr to ma nejaký psychicky podtext. Buď sa v skolke niečo deje (s nejakou učiteľkou, dietatom si nerozumie, vadí jej nejaká aktivita atd), no ani sama si toho nemusí byt vedomá, nevie to pomenovať alebo môže túžiť po tvojej pozornosti a vzájomnej blízkosti, podpore, uznaní pocitov.
Najlepšie by bolo, venovať jej ráno čas, nevyvracat jej, ak ju niečo škriabe, tlaci, nema zarovno. Dat jej najavo, ze ju počúvaš, berieš vážne jej prezivanie, chapes, ze jej môže nieco vadit, netlacit na ňu, dať jej čas. Potom už len povedať, ze teraz sa už naozaj potrebuje obliecť, ak nechce ísť v pyžame, ze o chvíľu musite odísť.
@tiika je jedno či ide do škôlky alebo nie ... Ja jej dám možnosť nech si kľudne vyberie 101 ponožky, leginy tričko len nech je kľud lebo tie záchvaty už prestávam zvládat... len keď 101 ponožky nie su dobré sme hotoví všetci, dnes ju manzel držal 10minut než ju prejde hučanie aby si nedala tie 101ponozky dole a zároveň sa snažil odpútať pozornosť a po 10 minútach prišla ako nič či ideme do tej škôlky
@smejka987 je leto tak to využi. Nechces topanky, ok pod bosá. Ja tie topanky zoberiem do ruky. Potom pochopis, preco nosíme topanky.
@smejka987 moze to byt zastupny problem, ktory sa prejavuje na obleceni. Davate jej dost priestoru mimo oblecenia vyjadrit svoj nazor, rozhodnut sa? Moze prejavit bezne svoje pocity? Nezahriaknete ju, ze nech uz neplace? Alebo prave naopak, je pre nu narocne sa rozhodnut, ake oblecenie si dat a po vyskusani xy ponoziek sa ona uz naozaj nedokaze rozhodnut, ci su ok, alebo nie. Ma mimo oblecenia dostatok pozornosti? Ber to len ako recnicke otazky a skus si polozit aj ine a nazriet poza ten hlavny problem. Ja sa snazim kupovat 2 znacky topanok, ktore su si podobne a celorocne ma ten isty model stale. Ine dieta odmieta nosit. Rovnako je to s oblecenim, rovnake, len ina velkost. Ponozky kratke a nesmu byt rovnake. Ak je ochotna fungovat bez oblecenia, tak by som jej ponozky, topanky absolutne nenutila. Ani ostatne. Dohodla by som sa na spodnom pradle a tricku - vysvetlkla preco je dolezite ho mat na sebe. Horsie bude, ak to oblecenie chce a neznesie.
@tiika je jedno či ide do škôlky alebo nie ... Ja jej dám možnosť nech si kľudne vyberie 101 ponožky, leginy tričko len nech je kľud lebo tie záchvaty už prestávam zvládat... len keď 101 ponožky nie su dobré sme hotoví všetci, dnes ju manzel držal 10minut než ju prejde hučanie aby si nedala tie 101ponozky dole a zároveň sa snažil odpútať pozornosť a po 10 minútach prišla ako nič či ideme do tej škôlky
@smejka987 Ok, vyzerá to, že sa ta situácia stále opakuje, zacyklili ste sa, už ju všetci očakávate - ona i vy dvaja s manželom. Aj keď netlačíte, snažíte sa, napokon to i tak skončí, že ju oblečiete nasilu. Bola by potrebna nejaká zmena, nová pozitívna skúsenosť. Že môže o svojom oblečení rozhodnut sama, že ma veci viac pod kontrolou? Alebo vymyslieť tzv. mocenskú hru, kde ona ´akoze všetko ´ popiera, vy napokon rezignujete a ona vyhrá.
Alebo sa poraďte s nejakym psychológom radšej.
https://m.spuntik.zoznam.sk/cl/1000704/2599817/...
@smejka987 to sa ešte vyprofiluje. Čím skôr psychológ, psychiater tým skôr budete vedieť, čo to je, alebo nie je . Za mňa OCD. Aj tie amoky, ... možno ADHD.
@athena27 zamyslala som sa aj nad touto možnosťou ale práve nič ma nenapadá čo bolo v máji potom nebolo a teraz zase je... Ona už keď je oblecena, obuta a zamestnaná iným si ani nespomenie že je niečo zle... V škôlke žiadny problém s prezlečenim ani obutim nebol ...
@smejka987 nechce len zaujať, dostať viac pozornosti? možno máte teraz menej na dcérku čas, a týmto hovorí halooo som tu :D to jej len nápad, čo by to mohlo byť. U nás to bolo podobne, ale nie dlhotrvajúce boje, bol nejaký čas, že sa nechcela obliecť do pyžama, z pyžama vadili jej ponožky, chcela inú farbu atď.. ale keď som aktívne s ňou počas dňa trávila čas (nemusela som zrovna variť, ani upratovať) celý deň sme sa len hrali a šantili, tak zrazu žiadny boj nebol a spolupracovala krásne, akoby bola počas dňa dostatočne emocionálne nasýtená a nepotrebovala inak na seba poukazovať tým, že by vymýšľala.
@smejka987 nemusi byt rovno autistka, ale normálne to nie. Minimálne ADHD, Asperger a pod. Ono dievčatá to vedia dobre maskovať, prejaví sa to až neskôr. V každom prípade by som vyhľadala minimalne psychologickú. A nie, nedávala jej na výber zo 101 párov ponoziek. Objem si tieto alebo tieto. A bodka. Nechceš? Ideš bez. Normalne dieta sa vtedy spamata...

Obuvi