Odplienkovanie 3,5 ročného
Ahojte zienky. Som zufala, uz vyse roka sa snazime odplienkovat a nula. Ked ho posadim na serblik, vypiska sa niekedy, ale ten navyk ho akosi nemotivuje k tomu, aby sa sam pytal. Nevadi mu byt pocurany a pokakany aj cele hodiny. Motivacia - gumeni mackovia zabera, len ked ho uz posadim a poviem aby pisal. Uz stracam trpezlivost lebo takto mi ho do statnej skolky nezoberu. Prosim, nepiste mi, ze to nevadi, ze to prejde raz. Uz potrebujemnejaky osun.
@okinka ja som moju riadne hresila, že sa pocikala a hovorila hanba fuuuj a naopak keď sa podarilo tak som piskala a tlieskala a schválila ju...len teda to nočné odplienkovanie začalo predvčerom....a možno budem hnusna, ale keď mu to nevadí tak by som mu do slipov ešte vody priliala nech vie a hovienko roztrela po celej riti...
@okinka nedaj už viac plienku,a keď sa pocika,nechaj ho mokreho,ak mu to nebude vadiť tak ho potom prezlec,nech nenachladne...keď sa mu podarí vycikať/ vykakať,tak ho pochváľ...len ho prosím ťa nehres alebo mu nehovor aká je to hanba...ako by si si sa cítila ty keby ťa niekto chce niečo naučiť ale ti to nejde a bude ťa za to vysmievať? Že sa môžeš hanbiť že sa ti to nepodarilo? Pochvala je lepšia motivácia ako hresenie...a niektoré deti sa pod pocitom hanby zatnu a môže zadržiavať aj moc aj stolicu a to bude ešte horšie....niektorym deťom to trvá dlhšie...hlavne aj im rodičia raz dajú a raz nedajú plienku...potom sú z toho pomýlené...takže nedať plienku,iba na noc keď tak...a cez deň nedať vôbec a možno by pomohla nejaka knižka o chodení na nočník 🙂 držím palce 🙂 🙂
@okinka no toto bude asi prirodzený humusáčik, keď mu nevadí byť počúraný a pokadený...
Ale nie, skús nejakú inú metódu, skús zrušiť šerbel, kúp redukciu na wc a hovor mu, že bude chodiť na záchod ako veľký, možno ho to motivuje... moje deti v tomto veku chodili len na záchod, ale oni boli odplienkovaní oveľa skôr.
@okinka u nás pomohlo, keď mu to začal hovoriť - ukazovať ocino. Ja som sa celé dni "snažila, trápila" až jeden večer keď prišiel oco z práce tak sme nejak zaregistrovali že s ním na to wecko ide, že po ňom opakuje.... . Platilo to aj von, v záhrade, jednoducho ten "mužský vzor" u nás zabral a potom postupne to napredovalo
Aj my máme presne rovnaký problém. Máme 3 roky a 4 mesiace. A nič.....
@okinka U nas velmi pomohol detsky pisoar = zaba a za kazde cikanie/kakanie odmena - nalepka.
@okinka ja ma teraz uz takmer 5 rocneho. Syn ma aj inu diagnozu, mozno preto dlho nechapal...Odplienkovat sa mu podarilo 2 mesiace pred stvrtymi narodeninami. Na noc ma plienku doteraz. Dovtedy som sa mohla aj rozkrajat a nepomohlo nic. Jednoducho to nechapal. On sa aj vycikal na zachod, ked som ho dala, ale za 10 minut mal curknute. Pochopil to zo dna na den. Ja som mu plienku davala, jednoducho som odmierala mat ocurany komplet cely dom a byt z toho nervozna. Tiez sme mu dohovarali, uplacali, ale musel to pochopit. Mokre gate mu tiez vobec nevadili. Prosim ta, len ho neber pocikaneho naschval von, ze akoze nech sa hambi, ako radia niektor, to mu len ublizi, proste budu sa mu smiat za nieco, co nevie ovplyvnit. To ako by sa smiali niekomu, za nosenie okuliarov.
@siska25 súhlasím s tebou. Môj sa síce odplienkoval týždeň po troch rokoch, ale počúvala som odvšadiaľ, že už musí a musí a musí byť bez plienky. Keď som ho nechala, tak sa pocikal kade tade. A teda ozaj som nechcela mať napríklad celý gauč, čo stal dosť peňazí, ocikany aj 5x denne. Vykaslala som sa na to a prišlo to samé. Za týždeň bol úplne bez plienky, bez nehody, aj na spánok.
Jasne, zahanbovat ani bit ho nemienim. Ono to uz aj chvilku fungovalo len muz straca obcas trpezlivost a ked ide do skolky (je na sukromnej kvoli tomuto problemu), tak mu plienku davame. A aj na noc. Tam moze byt chyba, teraz uvazujem. Asi ma zmatok. Tak dam sa na torturu bez plienok, ved uz je teplo. Asi budem len chodit do prace a prat, ale nech to stoji, co to stoji, uz musime. Aj ked to pokakanie, mam strach, to nechce ani pocut, ze do serblika. Dnes mal, prepytujem, kakanicu rozotretu az na chrbte a pohoda klidek tabacek. Clovek nevie, ci sa ma smiat, ci plakat, ked to vyskrabavam z odtoku umyvadla po oprati slipkov. 🙂 🙂 🙂
@okinka ohľadom kakania.... Poznám jednej chlapca, ktorého nútili, a potom dostal taký blok, že kakat nechodili vôbec. Aj týždeň nekakal. Potom mal zas bolesti. No vytrpeli si s ním rodičia dosť.
@markaterka toto nam nehrozi. Je to fajnsmeker, minule to dal na dlazku len tak majmochodom, kec som zrovna sla oprat slipky. Uz si z toho musim niekedy srandu robit, ale vskutocnosti si fakt zufam
@okinka ja ti verím a preto ti prajem PEVNÉ NERVY, zvládnete to.
@markaterka oh, dakujem. Obcas mi pomoze aj len sa zverit niekomu, kto riesi podobne. Ale aj psychologa som zvazovala. Pre oboch. 🙂 🙂 🙂
@okinka mňa vždy vytacali slová dokonalých matiek, ktoré vraveli (aj tu na MK), že dieťa má byť bez plienky po prvom roku, že deti nie sú odplienkovane kvôli našej pohodlnosti, ale darmo som ho mohla nechať bez plienky, keď sa mi pocikaval aj 10x za deň. Trápila by som aj jeho aj mňa.
Pisoar máme a aj tak xce plienky.
@veronikadomanova Nejde mu to? Čo mu nejde? Nemá rok, prosím vás, ale 3,5 roka. Ide mu to, až príliš dobre, lenže vie, že maminka i tak dá plienku, načo by sa trápil cikať do nočníka. Musí zažiť pocit hanby, aby vedel, čo robí. Či ho chcete pobozkať za to, že si okakal slipy? Ste ako autorka a jej sa preto nedarí ho odplienkovať. S takýmto prístupom sa nečudujem.
@asia83 troska drsne, nie? Ved nemusite utocit, snazime sa tu prist na to, co je vo veci. Ja nie som pysna na to, ze sme sa dostali az sem a som si vedoma, ze to moze byt mnou. Snazim sa nato prist. A ja ho zahanbovat nebudem, to odmietam. Viem, co to robilo so mnou ako dietatom. Doteraz nie som s niektorymi vecami vysporiadana.
Prezivam to co autorka tejto diskusie. Moj syn ma tri roky, je sikovny, rozprava, argumentuje... a vobec mu neprekaza, ked sa pokaka ci pocika, ak ho nahodou sama nevyzvem,aby tak urobil do nocnika. Podla mna @asia83 neutoci, ale napisala tu pravdu, jednoduchymi slovami. Proste, to 3,5 rocne dieta vie, ze plienku dostane a nechape, preco by malo nieco menit. A robit potrebu nie do plienky, ale na nocnik ci do zachodu je pre dieta zmena. Je to obrovska psychologicka premena... obdobna tej, ked sme s nimi prechadzali na tuhu stravu po dojceni.
Chce to zodpovednost od dietata, samo za seba musi rozhodnut, ze mu "treba cikat, kakat", chce to od neho iniciativu. Moj syn mi povie rovno, ze chce "plienku pre istotu", lebo som mu to raz zufala povedala, ze mu plienku dam, ked si nechcel obliect slipky. Tie nechce ani vidiet, kaze mi ich upratovat hore do skrine, kde budu "cakat kym nas maly bracek vyrastie" a bude ich nosit potom on... Proste, moj nazor je, ze oni su uz velki a pohodlni, zvyknuty na nase vybuchy zlosti, vedia, co na nas plati... a proste sa v tej "kare vezieme s nimi " :(... Chce to hlbsiu analyzu, aj terapiu. Moj muz hovori, ze musim byt sikovnejsia ako on. A to ma psychologicke vzdelanie 🙂. Pokial viete, ze tam nie je fyziologicky problem (diagnoza a pod.), treba skusat a komplexne zhodnotit svoje vychovne metody... a potom naplanovat zmenu. S pokojom a velkou davkou trpezlivosti. To pisem ja, co preziva to iste ako vy, a tiez som z toho zufala. Ale hladam z toho vychodisko... aj preto citam toto forum, dakujem za otvorenie diskusie 🙂
@asia83 no niektoré deti to nechápu,dieťa je zmylene tým že v škôlke plienku má potom zrazu ma vedieť že aha teraz plienku nemám tak sa musím vypýtať...moja dcéra sa odplienkovala teraz v zime mala 2r3m ...a teda ani raz som jej nepovedala že nech sa hanbí za to že sa pocikala..ju motivovala pochvala...
Mohli by ste si niekedy niečo prečítať z detskej psychológie,možno pochopite, prečo sa dieťa zahanbovat nemá...a nie len čo sa týka odplienkovania
@okinka tak ak má v škôlke plienku,tak už ho teraz nechajte s plienkou a začnite cez prázdniny keď napr. Celý týždeň nebudete mať nejaké veľké cestovné plany, návštevy a tak aby bol malý v pohode aj keď sa pocika a vtedy mu po celú dobu plienku nedať..prvé dni budú zrejme ťažké ale on na to príde 🙂 zatiaľ ale skúšajte aspoň 2-3 x za deň ho posadiť na zahvod/ serblik.ci sa vycika,zobrať knižku čítať pri Tom nech chvíľu posedí...a najlepšie je ho posadiť hneď po zobudení...vtedy by sa mal vycikať 🙂
Inak ta plienka naozaj mýli deti...moja má ešte na noc lebo sa dojčí v noci, a sama sa ma pýta nad ránom alebo aj večer keď chce cikať či má plienku,či sa môže vycikať do plienky....čiže ona ten rozdiel zrejme tiež veľmi nevníma...raz sa mi stalo že vraví idem cikať,tak ja že pod dáme na serblik,a ona že mám plienku vycikala som sa do nej...hovorím ale ty nemáš plienku...no a celá bola mokrá 😀 takže tak k tým plienkam😀😀
A este nieco, ked sa na to pozrieme trochu s psychologickym nadhladom, ten pribeh odplienkovania nebude len o tej plienke... Je to komunikacia. Kazdy akt zo strany dietata je komunikacia. Dieta svojim odmietanim vzdania sa plienky nieco komunikuje. Napr. moj trojrocny syn celkovo nema rad zmenu. Vymysla, ked mu ponuknem nove papucky, bundu... a tak uvazujem, ze to nepodarene odplienkovanie u nas mozno suvisi aj s jeho prehnanou potrebou bezpecia. Momentalne mame aj dost emocne vypate vztahy v sirokej rodine, hoci sa ho pokusame od toho uchranit, urcite to podvedome nasava a nejako sa to prejavi vzdy ... proste som skeptik, co sa tyka univerzalnych metod na cokolvek. Ale verim, ze nosenie plienky po troch rokoch je rovnaky symptom pre take deti, ktorych detska dusa nieco hlasi.... bud sme prilis ustupcive k nim a proste maju nad nasim poziadavkami nadvladu, bud si tym udrzuju nasu pozornost, bud sa boja zmeny... lebo ta plienka = pohodlie a bezpecie v kazdej situacii. Pocit hanby deti este v tom veku nepoznaju, aj pocit viny nadobudame az vekom... a skodlivou vychovou :(.
konecne odpoved 🙂 Asi tu univerzalnu odpoved ci dokonca metodu na odplienkovanie po troch rokoch nenajdeme, treba zacat hladat pricinu, preco asi ta plienka je nenahraditelna.
@okinka prosim, precitajte si moje prispevky do tejto temy 🙂. Dakujem.
@okinka niektorým deťom to jednoducho nejde a niektoré mamičky túto to nechápu,lebo v živote také dieťa nemali. Ja mám dcéru,ktorá od 2,5 r.nosila stále len gaťky,nedarilo sa jej to nijako naučiť. Občasné sa vypýtala,ale inak nič moc. Došlo to do štádia,keď mala asi 3,5 a to sa vyčítala,keď sme ju dali my na zachod,inak sa nepytala, kákala výlučne do gatiek. Začala sa pýtať asi 3 a 10 mes. Potom to už bolo relatívne v pohode,aj keď stále mala problémy pri spánku. Ak by som vedela v tomto 2,5 roku,že sa budeme takto trápiť skoro rok a pol určite by som ju tak netrápila a hlavne seba. Každé dieťa má svoje tempo. Deti nemáme cez kopirák a mali by si to uvedomiť aj hrdé matky deti,kt.to zvladli 1,5 r dieťaťa,lebo to určite nebola ich zasluha,ale toho malého.
@veronikadomanova velmi pekne ste to napisali. Paci sa mi Vas pristup
@okinka mala sa odnaucila pred rokom ako 2 rocna a 10 mesiacov mala ... behom tyzdna ... veru kinder vajicka u nas bodovali ... aj sme utekali ... trz sa z toho smejem ako som jej vravela rychlo pisat pišat 😁 ... tiez bola lenivec ... napr na noc ma doteraz neraz vstane pocikana ale v noci sa nezobudi a budit ju nemienime. A co sa tyka kakania ak aj bude cikat do nocnika a kakat do plienky nechaj tak lebo bude mat blok ... mala este mozno aj 2 mesiace kakala do plienky az zo dna na den sla na wc 😉
Niektoré rady tu....nečudujem sa, že psychiatri majú plné ruky práce keď deti majú takéto matky. Nech budeš robiť čokoľvek rob to s láskou. Tiež sa mi nedarí odplienkovat trojročnú. Áno trápi ma to. Vedz, že nie si v tom sama. Ale ponižovanie nikdy ničomu nepomohlo. Držím ti palce.

@okinka Nevadí mu, že je pocikaný, pokakaný...tu je najväčší problém. Malo by mu to vadiť. Ja som tak malú odučila, až keď jej to vadilo. Popracujte na tom, aby mu to vadilo. Nedajte mu už plienku ani keby čo bolo. No a nechajte ho pocikaného. Pritom jemne, kľudne naznačujte, aká je to hanba, byť pocikaný. Vonku začína byť teplo, choďte s ním aj vonku keď je pocikaný, nech zažije pocit hanby. Inak nám dosť pomohlo aj pozeranie Fíha tralala, kde spieva o nočníkoch.