icon

Odplienkovanie 3,5 ročného

okinka
31. máj 2019

Ahojte zienky. Som zufala, uz vyse roka sa snazime odplienkovat a nula. Ked ho posadim na serblik, vypiska sa niekedy, ale ten navyk ho akosi nemotivuje k tomu, aby sa sam pytal. Nevadi mu byt pocurany a pokakany aj cele hodiny. Motivacia - gumeni mackovia zabera, len ked ho uz posadim a poviem aby pisal. Uz stracam trpezlivost lebo takto mi ho do statnej skolky nezoberu. Prosim, nepiste mi, ze to nevadi, ze to prejde raz. Uz potrebujemnejaky osun.

janulik2008
31. máj 2019

@larisalarisa ale to kto nezazil nepochopi. Sestra az do placu jej bolo ze mala mala ako 2 rocna plienku a ci sa odnauci ... a ola vie naucila sa. My sme mali hrajuci nocnik ten tiez pomahal ze sadla a sme jej vraveli tisko a ako cikala tak zahral ... trz uz hraje nonstop nevieme co mu je 😁😁😁.
Tiez sme sa napocuvali mala malá nieci po roku a to ma plienku? A nas Vilko blabla ... som sa nasrdila vravim MY ich kupujeme nie oni 😉
A inak nam pomohlo teda mala ked nemala plienku na zaciatku ako cikala ona mrncala alebo ako to nazvat vtedy sme sli na nocnik 😉 a NIKDY sme ju nezahanbovali ak sa stala nehoda ... pamatam raz mala teplaky na snurku zaviazane a nevedela ich dat dole a kym som jej rozviazala tak sa pocikala lebo ona drzi drzi a ide az ked ozaj jej treba 😁 ... zacala plakat jej vravime to nic to sa stava dali sme suche a neriesili 😉 drzim prsty

lopophora
31. máj 2019

@okinka nam pomohol tento postup, moj ma skoro 3 roky, isla som presne tak ako pisu den za dnom, vytrvalo, aj ked treti den som to mala chut vzdat lebo to vyzeralo beznadejne. A zrazu, od stvrteho dna je bez nehody, a od cca 10 dna sa pyta sam. Na noc som mu este davala, ale je od zaciatku sucha, cize zrusili sme aj tu. https://www.modrykonik.sk/staram-sa-o-dieta/odplienkovanie-za-7-dni/ a tie komenty o tom ze dieta vysmievat, hanit, trestat atd. su maximalne odveci, trochu si precitajte v odbornych psychologickych clankoch co to s tou malou dusou spravi potom dobuducna.

jonnie
31. máj 2019

@okinka Chapem... zufalo som sa snazila... kazdy len matku obvinuje, ze leniva...no skratka nic... az potom bol s nim ocino doma, ked mal cca 3r3m a naucil ho postojacky hned po zobudeni...tym zacal...nocnik z Ikea a da sa vyberat ta zelena cast na vylievanie...to mu slo. Sadnut nikam ani za svet... Skuste takto..Napr. na denny spanok nema plienku, ale v noci obcas sucha a obcas precika az postel takmer. Drzim palce...a urcite by som nesla smerom hanby ani zahanbovania
...neviem, co chce niekto tym vychovne dosiahnut do buducnosti..nie v obzore 1-2 dni. Taktiez...ked sa mu to podari..nejasat nad tym, akoby objavil vesmir. Skratka..dobre...vidim, ze si sa vycikal.. aby to bolo pre neho samozrejme a neocakaval divadlo zakazdym. To su ale principy vychovy respektovania...vraj....bola som tak poucena, no funguje.

janinah
31. máj 2019

@okinka .vo veci je to.ze prilis dlho kakal do plienok a prilis uz na to zvykol...skuste vynechat nocnik a rovno do wc s redukciou ako velky chlap

bsp39
1. jún 2019

@okinka s tymto neporadim, len sa mi paci, ako si napisala, ze ti nemaju radit "to nevadi, to raz prejde" . Lebo pri tychto temach 90% mamiciek radilo prave toto. A este k tomu "nestresuj dieta",. S odplienkovanim treba zacinat oooovela skor, aby nenastali taketo problemy, lebo tazko sa riesia. Tvoj pribeh by si mali precitat tie, ktore radia podla vyssie napisaneho. Prajem ti vela trpezlivosti.

chanaaa
1. jún 2019

Preboha a prečo je ešte našerbli???? Veď už je dosť veľký aby sedel na normálnom záchode s redukciou! Nerobte z neho zas malé decko a dajte ho na záchod ako veľkáča. Náš sa tak odplienkoval zo dňa na deň keď mal 2 roky a 10 mesiacov. Víťazoslávne si niesol redukciu z obchodu a potom nič iné nechchel len ako sedieť na záchode ako veľkáč. Mal zopár nehôd, ale to len v noci ak sa príliš veľa napil.

kristianko1
1. jún 2019

@okinka ahoj hlavne si nevycitaj že to je tvoja chyba viem aké bývajú pohľady okolia že ako matka si zlyhala a bla bla..... V jeho veku..... Každý sme iný... Nam sa syna podarilo veľmi skoro odplienkovat po roku a pol nemal plienku ale začali sme od roka bolo leto a presne ešteže mame podlahy všetko ocikane denne som ho len prezliekala prala a dávala na nočník... A ešte som nosila aj náhradné oblecko všade možné kým prestali nehody. Stačilo že sa zaujal hrou a zabudol keď bol chorý to som dala zase plienky bo to vtedy nehrozílo a vidíš trvalo to pol roka ale vtedy fakt nerobíš nič iné iba beháš okolo dieťaťa... Možno je niekedy lepšie keď sám na to dozreje len keď potrebuješ ísť do práce je problém. Môj šiel do štátnej škôlky od dvoch rokov takže preto sme to takto.. Do roka a pol bol v jasliach so mnou ako učiteľkou ale je to brutus

zumasi
1. jún 2019

@okinka čítala som diskusiu a síce nemám radu ako odplienkovat vo vyššom veku, no mam práve opačnú skúsenosť z Anglicka. Keď som moje deti odplienkovala v 2 rokoch každý sa čudoval ako skoro. Nevravím že sa nemáš snažiť a skúšať a nepovolit. Určite áno, len si to neber že si niečo spravila zle alebo máš čudné dieťa. Na svk keď niekto robí niečo inak, príliš skoro alebo neskoro je to hneď zle. Každé dieťa je iné, potrebuje iný prístup, inú dávku trpezlivosti, pochopenia. Držím palce 🙂

janickacrazy
1. jún 2019

@okinka Ja by som nato išla postupne, určite mu neber plienku hned aj na noc, moj má 3,5 roka a na noc plienku ešte má, ale cez den nie. Skúsila by som ho dať do školky bez plienky, učiteľku poprosiť, nech ho dáva cikať, u nás to pomohlo. Ked videl ostatné deti, tak mu to konečne docvaklo, ale samozrejme nebolo to zo dna na den, trvalo to asi 2 mesiace. Alebo skúsiť veľký záchod s redukciou, proste treba poskúšať všetko, čo sa dá. Vysvetliť mu, že pojde do novej školky, do ktorej chodia už veľké deti, bez plienočky, držím vám palce.

kristianko1
1. jún 2019

@larisalarisa totálne s vami suhlasim

okinka
autor
2. jún 2019

Ďakujem vám veľmi pekne za všetky postrehy a rady. Len pre doplnenie, skúšala som aj redsukciu - odmietol ju a nechce sedieť na záchode, skúšala som vytvoriť intímne prostredie pre kakanie, nepomohlo (ale to bude až ďalší krok), nateraz mám pocit, že problém bol nekonzistetný prístup - raz plienka, raz slipky, hala bala...Dieťa dostalo zmätok, plus jeho salámistická povaha (pokakaný a počuraný kľudne aj hodiny a v ťažkej pohodičke). A áno, skúšali sme odplienkovať už v 1 roku, vtedy pekne aj kakal, ale evidentne to nebolo uvedomelé, pretože v istonm momente sa zaťal a ani bohovi. Máme trocha oneskorený celkový motorický vývin, diagnostikovali nám ho už v niekoľkých mesiacoch - postavil a chodil až v 20-tich mesiacoch (neviem, či to má súsvis...). Bola som aj u odborníčky a tá mi povedala, že odplienkovanie je úplne nepodstatná záležitosť vrámci vývinových zostalostí. Mne momentálne ide skutočne len o dve veci: už som troška unavená z neustáleho prania (plienky kupujem už len na noc a poobedné spanie) a o to, aby mohol konečne nastúpiť v septembri do štátnej škôlky, pretože to finančne nezvládam v tej súkromnej. V podnelok odovzdávam do škôlky dieťa teda s balíkom náhradného oblečenia a uvidíme. (IUak, oni ho v škôlke dávajú cikať každých 50 minút na šerblík a funguje im to vraj. Lenže sám sa vypýta raz za uhorský rok. Veď načo by sa pýtal...) Je to ťažký orech baby... je chytrejší ako ja, fakt je to ako vyriešiť teóriu relativity pre mňa..:D Budem skúšať nemožné!!! Ďakujem za každý postreh!!!

jenny257
2. jún 2019

Naša pediatrička vraví - netlačít na dieťa a pekne postupne. A mne sa to aj veru osvedčilo 🙂 najprv sme zhodili plienku na doma - behal nahý , na vonku stále plienka . Potom o týždeň sme doma dali slipky , von stále plienka . Na další týždeň pribudli kratasky , von bez zmeny . Další týždeň 15 minút vonku bez plienky . Na dlhšie trasy stále plienka a postupne som pridávala kým si nezvykol . Teraz ma 4 roky a v noci stále plienku , nehody mal asi dokopy 5x za cely čas z toho 2x zo susedou keď bol vonku . Teraz je v móde všetko rýchlo robiť a nútiť deti aj napriek tomu , že nie sú vôbec pripravené a to je to gro toho celého procesu zbavenia sa plienky, ak nie je pripravený môžeš sa aj na hlavu postaviť a nepomôže ti to . Keď som skúšala odplienkovanie mal 3 roky a bol to vtedy druhy pokus .

janickacrazy
3. jún 2019

@okinka určite to má súvis, ked začal chodiť neskor, u nás to tiež tak bolo, psychologička mi to potvrdila, moj tiež začal všetko robiť neskor, čiže aj to odplienkovanie prišlo neskor ako u bežného dieťatka, prajem trpezlivosť, určite sa to podarí, ste na dobrej ceste

bsp39
3. jún 2019

Tema opakujuca sa tu uz hadam za 5-10 rokov 20x. A stale sa najdu matky, ktore namiesto toho, aby si vcas precitali temy, kedy zacat s odplienkovanim, radsej zakladaju nove temy, ze pomoc, ma 3 a viac rokov a ma plienku. Skratka, nepoucitelne ☹

janickacrazy
3. jún 2019

@bsp39 ty si nejaká múdra, moja sestra začala pri všetkých deťoch v 6mes. s odplienkovaním, prvé 2 deti boli v 2 rokoch bez plienok aj na noc, tretie dieťa napriek snahe v 3 rokoch sa nepýtalo vôbec a mohla sa aj do kocky poskladať, proste to pochopil až neskor, aj také deti sú

oli18
Autor odpoveď zmazal
agathachristie
3. jún 2019

@bsp39 ešteže sa vždy nájde niekto kto odsúdi osobu, ktorú vôbec nepozna a citi sa ako najmúdrejší. Je mi z takých ľudí smutno.

malasandrika
3. jún 2019

@bsp39 asi nevieš čítať s porozumením, autorka sa už rok snaží odplienkovať a nedarí sa, tak ak pre ňu nemáš radu, tak si nemusela ani reagovať 🤦🏼‍♀️ Také ako si Ty mám najradšej, plná huba rečí, rada žiadna, iba si prišli kopnúť. Ešte že existujú matky ako Ty, ktoré majú všetko naštudované a všetko vedia 😂

@okinka dcéra má 2,5 roka, detto sa snažím už rok odplienkovať, no jej sa žiaľ páčia obrázky na plienkach, takže teraz len chodím a kupujem nohavičky s jej obľúbenými obrázkami 😄 Nočník neznáša od začiatku, na záchod si sadne, ale tam to končí. U nej si myslím, že jej jednoducho plienka vyhovuje, nemusí sa snažiť 🤦🏼‍♀️

bsp39
Autor odpoveď zmazal
bsp39
3. jún 2019

To nebolo pre zakladateľku, ale všeobecné konštatovanie.

okinka
autor
4. jún 2019

NO, hlásim sa späť a ešte sa to u nás zhoršilo, pretože to "riešim". Momentálne sa už vôbec nepýta a kakanie - v škôlke prestal kakať lebo má asi už blok, dnes sa naveľa ráno vykakal do slipkov a videla som, že má totálny stres. Ráno prečuraná komplet posteľ a vidím, že má vyslovene z celej záležitosti traumu, keďže sa ho neustále pýtam, či nechce cikať, kakať a sledujem, či nie je popišaný a pokakaný. Mám pocit, že musím prestať riešiť a bez slova ho posadiť na nočník a dostala som jednu skvelú radu (už testujem): keď sa pociká vonku alebo niekde inde mimo domova, bez karhania oznámim, že musíme ísť hneď domov, lebo sme pocikaní a treba sa prezliecť. A ak mi tu niekto vyčíta, že som začala neskoro, určite nie. Už po roku som skúšala, potom prišiel blok, čakala som kým dozrie, a stále tam nie sme, plus spravila som veľa chýb, ale nebudem sa tu teraz mučiť a obviňovať, potrebujem to riešiť, tak som sa chcela podeliť, vykecať a veľmi ďakujem za každý postreh. Ideme ďalej a držím prsty všetkým,, čo sa tiež trápia.

chinwag
4. jún 2019

Tak ale mat 3 rocne dieta na plienkach mi naozaj nepride normalne, pokial nema zdravotny problem. Mamicky, menej filozofujte, co je dobre a najlepsie a viac sa starajte o to, aby ste samy nehendikepovali deti, lebo este maju plienky. Potom zase budete riesit zaparene zadocky a dookola....nemusite preberat kazdu kravinu "zo zapadu"..... a ospravedlnovat tym seba, ze to je v poriadku....

okinka
autor
4. jún 2019

@chinwag nerozumiem, čo ste sa mi snažili povedať. Ja nefilozofujem, riešim problém. Hľadám riešenia, inak by som sem nepísala.

tinapa
4. jún 2019

@okinka U nás zaberalo aj toto- určite má svojho mojkáčika, zvieratko plyšové, hocičo, s ktorým spí.. a všada ho berie.. Tak zahraj s ním divadlo, myslím doslovne divadlo- zober havka, tigra..a urob z neho bábku- ....., jéj, mne sa chce tak cikať...jooój, pôjdeš somnou na záchod? A keď tam budete, tak zasa- aký pekný záchod? Tu sa určite fajn sedí a ciká.. Keby sa to aj nepodarilo na prvý krát, skúšaj viackrát...vytvor šmiešnu scénku, aby sa na nej smial..uvolnil..a potom to pôjde..
Náš takmer šesťročný v noci sa tiež nezobudí, plienku nechce ani vidieť..to už dlho, tak hold musíme s ním na záchod v noci..a niekedy tiež viac periem..

janulik2008
4. jún 2019

@okinka drzim palce. Chudacik urcite ma stres aj z toho 😖

tinapa
4. jún 2019

@okinka No čítala som trochu dozadu, čo si napísala, že má už asi blok...no to ver, že má.. Asi najviac zaberie, keď to prestaneš načas riešiť... Aj muž. Za všetko chváliť, aký je šikuľka a keď sa pociká, povedz- nevadí, nabudúce si dáš pozor a nestane sa to..

janickacrazy
4. jún 2019

@okinka dala by som mu na kakanie plienku, ked má z toho taký stres, daj si na to pozor, lebo moja suseda tak skončila s malým 3ročným na ARE v nemocnici, kde osobne jej primár prehovoril do duše, že načo preboha tak stresovala dieťa s odplienkovaním, no chcela ho dať do školky, teraz má malý obrovský problém sa vykakať, kaká raz za týžden a do školky aj tak vôbec nechodí, musí s ním byť doma, bude mať už 4 roky v septembri a stále to nie je ok

montemotherone
4. jún 2019

@okinka nuž keď dobre rátam tak mal skoro 2,5 keď si ho začala učiť? Dosť neskoro. Dieťa začína vnímať svoje vyprázdňovanie cca v 18 mesiaci. Vtedy treba začať so sadaním na nočník. Vy ste na nočník asi veľkí, takže asi rovno na wc. Určite by už nemal nosiť plienku (Max v noci- nočné volanie nie je o učení ale o zrelosti CNS a vylučovacej sústavy). Teraz v teple ho maj doma v slipkách a pravidelne choďte na wc. Keď vstane, cca 30 minút po raňajkách a potom každé 2 hodiny. Postupne si zapisuj kedy ciká (pociká sa) aby si mala prehľad a vedela to odhadnúť. A potom už len trafiť, aby sa vycikal tam kde má a odmeniť ho kľudne aj maškrtou. Na iné už nemáte veľa priestoru, asi by ťa mal ťažko v paži 😁 Také veľké dieťa už nie je hlúpe 😉
Rátaj s možnosťou, či pri tom nechce byť sám. Preto prispôsob záchod tak, aby si tam mohol bezpečne a sám vyliezť. Veľmi motivujúce je splachovanie (keď to môže robiť sám) Normálne to takto robte, akoby sa vycikal. Vytvorte z toho pravidelnú rutinu. Až raz sa ozaj vyciká a spláchne to.

janickacrazy
4. jún 2019

@montemotherone písala, že už po roku skúšala dávať na nočník, takže až tak neskoro nezačala, ja ju chápem, lebo mala som doma podobné dieťa, aj ked náš sa začal pýtať na cikanie presne v čase, ked dovŕšil 3 roky, ale s kakaním mal problém dlhšie a moj má aj trošku oneskorený psychomotorický vývin, keby si mala také dieťa, možno by si to pochopila

montemotherone
4. jún 2019

@janickacrazy ja to chápem. Ale píše že chlapec má 3,5 a vyše roka sa snaží... Matika ma inak nepustila 🤷 Po roku môže byť 13 aj 23 mesiacov. A to je v tejto vekovej kategórii sakra rozdiel. Ale to je už jedno. Jej to nepomôže, ale možno iné mamičky nebudú čakať príliš dlho... Nech už na to majú akýkoľvek dôvod. Ono urýchliť sa to nedá a každé dieťa to má nastavené inak. Ak sa ale prešvihne ten pravý čas, môže vzniknúť presne tento problém a ťahá sa aj do 4-5 rokov. V zahraničí úplne bežné, keď má také dieťa ešte plienku 😕