Odpor ku škôlke

gebeente77
8. jan 2014

Ahojte maminky, chcem sa len spýtať, či máte podobné skúsenosti. Mám dvoch prckov, jeden 6 rokov, druhý ma 3,5 roka. Obaja chodia do rovnakej školky, mladší nastúpil, keď mal 2,5. Posledný týždeň pred sviatkami a teraz po sviatkoch, akonáhle sa spomenie škôlka, chytí ho hysák. Dnes trval pol hodinu, kým ho tatino doslova neodvliekol chúďa do auta. Ja chodím už do práce, nemôžem s ním ostať doma, aj keď ma o to stále prosí. Dnes prišiel k nám do postele a vraví: Mamina, bolí ma bruško. Keď ma bolí bruško, nemusím ísť do škôlky, že? ☹ musím ešte zavolať riaditeľke, či sa čosi nezmenilo, lebo vidím, že on je doslova v kŕči každé ráno. Pýtala som sa staršieho, či tam niekto prckovi neubližuje, lebo zvykol spomínať jedného chlapca, ten je tam nový, vraj predtým boli kamaráti s naším Dadkom, teraz už nie. Tak je už neviem, ale veď keby mu ubližoval, tak by si to hádam niekto všimol v tej škôlke či 😒 Lebo zase ani náš Dado nie je neviniatko, nič dobré mu z očí nikdy nehľadí, preto mi je to také divné, že po roku chodenia do škôlky sa začne správať takto... Neviem čo s tým, lebo vidím, že aj drahý je z toho iba zbytočne nervózny každé ráno, lebo Dadko mu plače aj v aute ďaľších 15km do školky....

bosoriak
8. jan 2014

@gebeente77 Ahoj. Ides na to dobre, treba sa skutocne spytat uciteliek, ci sa daco nezmenilo, ci sa nepohadal s niekym, ci mu niekto nieco nepovedal a podobne. Deti su strasne sebastredne, dokazu na seba vztiahnut aj zdanlivo uplne nesuvisiace veci.

Moja dcera mala taketo obdobie, raz v skolke zaspala a pocikala sa. Nikto sa jej nevysmieval, poznam ucitelky, viem ze su normalne, deti sa jej vraj nevysmievali. Napriek tomu to bol jediny ocividny dovod. Dovtedy ma prosila, aby mohla ostat dlho v skolke. Odvtedy asi pol roka, revy kazde rano presne ako opisujes, dvakrat sa povracala... presne triky, boli ma brusko, boli ma hrdlo, som chora, kaslem... Pomohlo len kazdodenne trpezlive vysvetlovanie, ukludnovanie. Je to velmi tazke rozoznat, kedy ide o nieco co treba riesit s odbornikom. A kedy je treba proste zatat zuby a nechat dieta, aby spracovalo situaciu same a naucilo sa vyrovnat sa s nou.

Myslim, ze to robis dobre, nemas na vyber, ani on nema na vyber. Pokial ho tam nikto nesikanuje, tak sa jednoducho musi vyrovnat s tym, ze obcas zivot prinasa aj hadky a neprijemnosti a clovek to musi spracovat a naucit sa to riesit.
Ako vravim, presne viem, co to je, dcera rumazgala v sedacke vzadu, ja za volantom vpredu aby ma nevidela. To bolo velmi zle obdobie. Postupne sa to zlepsovalo, az po letnych prazdninach zmizlo uplne a teraz sa tam znovu tesi. Dufam, ze to uz nezazijem, lebo to bolo fakt o drzku.

Drzim palce, nech sa vam to zlepsi.

mamavera
8. jan 2014

@gebeente77 učiteliek sa určite spýtaj, či sa niečo nezmenilo, naozaj mu môže niektoré dieťa ubližovať, mohlo sa to stať len raz a o si to zapamätal. Ale nie je žiadnou raritou aj po roku chodenia do škôlky, že si takýmto spôsobom vynucuje, aby zostal doma. Skúste vydržať dva, tri týždne, väčšinou deti potom prestanú, keď zistia, že cirkusom nič nedosiahnu, ale určite sa s učiteľkami porozprávaj.

gebeente77
autor
9. jan 2014

@mamavera no dnes rano zacal krivit tvar, ale snazila som sa ho stopnut hned v zarodku, lebo vcera mi slubil, ze dnes uz plakat nebude, tak dnes sme sice trosku plakali, ale proti vcerajsiemu cirkusu sa to neda ani porovnat, volala som s riaditelkou, vraj si nic nevsimli, ze by mu niekto ublizovala alebo cosi podobne, tak je dost mozne, ze naozaj iba skusat, ako ostat doma...

stanislavao
9. jan 2014

@gebeente77 urcite sa treba s ucitelkami o tom porozpravat, lebo nieco sa mozno fakt deje, deti sa biju, alebo si ublizuju na wc, ak tak ucitelka nahodou nieje. predsa len, ked tam ma jedna osoba 20 deti, tak nemoze mat oci stale vsade. a okrem toho, treba vysvetlit synovi, preco je dolezite chodit do skolky, ze sa tam nauci nieco, aby potom mohol ist do skoly a ze vy chodite do prace, aby ste mali viac euracov a mohli mu kupit oblecko a hracky a ist na vylet a pod. vela stastia.

miska030
9. jan 2014

My mame kazde rano to iste,nasa Saška nam nastupila do skolky v septembri 2012,mala 2roky a 10mesiacov,myslela som,ze take dva tyzdne prejdu kym si zvykne,ale nezvykla,s placom chodime dodnes,posledny mesiac uz aj vecer chodi spat s placom,ze musi do skolky a tiez mi kazde rano hovori,ze ju boli brusko ☹ Inak je rada v spolocnosti a medzi detmi,nie je konfliktna,skor taky vodcovsky typ,ucitelky ju maju radi,vsetko vykeca....V satni rano strasne vystraja,ale ze cez den je uz v pohode,ale mame problem aj s jedenim v skolke,dnes ideme ku lekarke,lebo sa mi zda strasne bleda,a strasne si obhryza usta....

michaela9999
9. jan 2014

Nam zacal tiez problem, tento tyzden, hned ako nastupili do skolky po Novom roku. Maly chodi od septembra do skolky, neboli vobec ziadne problemy, obcas spominal nejakeho chlapca, ako mu nadava, teda meno mu schomolil, aby to nebola zdrobnenina alebo normalne meno, ale skor nadavka. A teraz ked sme prisli do skolky a zbadal ho v satni, tak spustil taky plac, ze mi to az srdce trhalo. Maly je nekonfliktny, zlaty chlapcek (ma 4r.), nebije sa, nehada, taky pohodak, vtipny s trefnymi poznamkami, ze kazdeho bavi. Kazde rano je plac, dnes to zacalo uz pred skolkou, Povedal mi, ze ho tam jeden chlapec bije, ale iny, ako ten, co mu nadaval. Mam z toho zmiesane pocity, ci uz zakrocit alebo este par dni pockat, ale rozhodne nenecham, aby moje dieta trpelo. Je oblubeny v kolektive. Stve ma to, lebo vzdy na to doplacaju tie deti, ktore su slusne a k tym si lahsie ine decka dovoluju. Riesili by ste to s rodicmi, ci ucitelkami, ci by ste este pockali?

bosoriak
9. jan 2014

@michaela9999 Ahoj, riesila by som to ihned, s ucitelkou. Spytat sa, ci si nevsimla, pripadne ju poprosit, aby si viac vsimala vztahy medzi tymito konkretnymi dvoma.
Nech aj tvoj syn vie, ze sa za neho postavis a ty zistis, co sa vlastne deje. Inak je to tazke, pretoze niektore decka su proste tercom pre ostatne deti. Su asi trochu menej sebavedome a to uplne staci. Tak vlastne vznika sikana. Preto to treba riesit ihned v zarodku.
Drzim palce.

bosoriak
9. jan 2014

@michaela9999 Este som chcela, ze mnozstvo deti sa uplne inak sprava doma, nez v skolke. Obcas treba prekonat ten ochranarsky matersky instinkt a ten nas jednostranny pohlad na nase dokonale dieta (bez ironie, takto to citim aj ja, aby si niekto nemyslel 🙂 ) Obcas sa totiz stava, ze prave to nase dieta je ten, kto zacne. Tak len aby si do toho nesla s tym, ze tvoj syn je v tom uplne nevinne. Netvrdim, ze to tak je, len je dobre, aby si bola nachystana aj na takuto alternativu 🙂

michaela9999
9. jan 2014

@bosoriak Ahoj, dakujem. Mas pravdu, dnes sa poinformujem u ucitelky a budem to riesit v zarodku, kym nie je neskoro. Ked vojde do triedy, tak uz neplackal (vcera, predvcerom), dnes sa opat rozplakal po vstupe do triedy.
Som z toho mimo, aj znechutena, ze su niektore deti agresivne. Moj zasa si vie vydupat aj svoje, nie je utiahnuty, ale nie je rodeny vodca a to zrejme niektorym deckam staci na sikanu.
Tak a ide sa to riesit, dakujem 😉

michaela9999
9. jan 2014

@bosoriak Mas pravdu, v skolke to je ine ako doma, ale az take velke zmeny tam nie su. Maly sa niekedy rozplace kvoli malickosti, je citlivy, zato tamti dvaja su z ineho sudka. Jeden je agresivny, ma vyse 4 rokov, nerozprava, len gestikuluje, vydava nezrozumitelne zvuky a zrejme si to kompenzuje, ked nieco nevie povedat agresiou. Druhy je rodeny vodca a zrejme uz zistil, na koho si moze dovolit. A to, ze nie je moj maly dokonaly, to viem, kazdy ma nejake chybicky a netvrdim, ze moj si niekedy nezacal,ale vzdy, ked to vidim, tak ho patricne usmernim. Ale toto je uz nieco ine. Agresor a vodca triedy. Ja som mala s tym skusenosti na zs s jednou spoluziackou. Tak to viem pochopit, ako sa maly citi. Dakujem 🙂

mamavera
9. jan 2014

@gebeente77 tak som rada, že je to dnes lepšie ako včera a dúfam, že zajtra to zase bude lepšie ako dnes. Výborne si to urobila, že si to stopla v začiatku, môžeš mu aj povedať, že plakať a robiť cirkus môže, ale nič sa tým nezmení - do škôlky pôjde. A ak by sa bránil tým, že mu niekto v škôlke ubližuje, tak mu povedz, že to s pani učiteľkou vyriešite.

gebeente77
autor
9. jan 2014

@mamavera - dnes mi ako som prisla z roboty ratal na prste, ze uz iba raz pojde do skolky a potom bude so mnou doma 🙂 myslim, ze tam svoje zohralo aj to, ze boli sviatky a boli dlhsie so mnou a par dni aj bezo mna u nasich s drahym, lebo ja som musela este medzi sviatkami do prace, tak som za nimi sla az na silvestra po 3 dnoch co boli s tatikom a dedkovcami, tak ma vystiskal, tak je mu asi aj to luto, ze ma uz tak casto nevidi, ako ked som bola doma, lebo obcas robim do vecera.. toho chlapca uz nespominal teraz, tak to mozno tiez bol len vymysel, len aby cosi povedal, preco do tej skolky nechce 😀
@michaela9999 s tymto som zajedno s bosoriak 🙂 urcite sa treba porozpravat, ale naozaj by niektore maminy boli prekvapene, ako sa ich deti v skolke spravaju 😠 ja aspon o tom nasom iluzie nemam, lebo to je zivel, tomu odmalicka nic dobre z oci nehladi 😀 preto som aj bola prekvapena, ze zacal takto cirkusovat kvoli skolke, lebo starsi je podstatne citlivejsi ako Dadko. Takze naozaj, skus sa ho povypytovat a potom skusit podebatovat s ucitelkami, nech si ho viac vsimaju a aj tych dvoch fesakov, ci mu robia, ci nerobia zle

kristinaanna
9. jan 2014

@gebeente77 moja má 6 rokov a do škôlky chodí od troch, a tiež je to tento rok hrozné čo sa chodenia do škôlky týka, u nás je to aj tým, že som doma na materskej, tak by chcela byť so mnou. častokrát plače aj ráno v škôlke, dokonca sme boli doma s bolesťami bruška asi dva týždne (všetky vyšetrenia neukázali nič, takže asi psych. pôvodu), ale keď sa opýtam, učiteliek aká je v škôlke, tak tam, že je všetko ok, ani neplače, aj sa zapája do prác a hier, aj sa hrá s inými deťmi, ani nemá s nikým problém, nič, všetko je ok,
ja osobne si myslím, že je to tým ranným vstávaním, prípravou a cestou do škôlky. ono keď už je v triede, už je všetko ok
priznajme si, tiež sa nám každý deň nechce do práce 😉

mamavera
9. jan 2014

@gebeente77 si rozumná mamina 🙂 , môžeš mu vyrobiť kalendár, kde budú pracovné dni v týždni napr. biele štvorčeky a soboty, nedele a sviatky modré. Každý deň prečiarkne a bude vedieť aj v pondelok, koľko krát ešte pôjde do škôlky. Držím palce, aby čoskoro do škôlky chodil rád.

matozazzo
9. jan 2014

Kazde dieta ma obdobia ked chce chodit do skolky a ked nie. A po prazdninach ci sviatkoch je to u vacsiny deti. Najvacsi problem je to, ze musia rano vstavat, nemozu pozerat rozpravku a hlavne nerozumeju, preco boli doma a zrazu musia opat do skolky. Ved rodicia si predsa dokazu urobit volno 🙂 Po sviatkoch maju rozhodene denne rezimy, doma sa nemuseli prisposobovat, robit co ine deti, ale to, co chceli..
Tak ako sa nam nechce do prace, im sa nechce do skolky. To je normalne a o chvilu to prejde. Porovnajte to so sebou, napr.ani mamke sa nechcelo rano vstavat, ale mamka ide do prace, tatko ide do prace, surodenec do skoly a ty do skolky. Ale neboj, cochvila bude vikend a potom opat nejake prazdniny 🙂
Najhorsie je, ak dieta vie ze moze vyjednavat,alebo ak mu rodicia niekedy povolia a povedia no dnes nemusis...a nechaju ho doma :( pestuju v nom akurat priklad toho, ako sa vyhybat tomu, co ma robit...

gebeente77
autor
10. jan 2014

@mamavera HURAAA,dnes bez placu 😀 inak nad tou tabuleckou som uz rozmyslala aj ja 🙂 Ze si bude skrtat prac:dni 🙂 dufam ze to bolo naozaj iba tymi sviatkami a ze sa dame zase do normalu 🙂 🙂

mamavera
10. jan 2014

@gebeente77 tešíííím!!!!! V pondelok to môže byť opäť horšie - dva dni doma, ale musíš vydržať a bude to OK. Hlavne chrústik nesmie z teba cítiť nervozitu, ale kľud. Držím palce. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂