Odpustenie poplatkov pre predškolákov
Dobrý deň, chcem sa spýtať či sa nájde niekto v rovnakej situácii, kto má doma dieťa narodené po auguste 2020 (moja dcéra je narodená 5.9.2020) a budúci rok bude predškoláčka. Som presvedčená o tom, že bude posledný rok v škôlke nakoľko je rozumovo vyspelá. V škôlke mi ale oznámili, že rok ktorý majú predškoláci zadarmo si ona nemôže uplatniť, nakoľko sa nenarodila do 31.8. ale až v septembri. Takisto ani dotáciu na stravu si nemôže uplatniť. Riešili ste niekto podobnú situáciu?
tak ja neviem mamičky podaktoré či ste boli v takej situácii ako ja ale práve 300€ u mňa nehrá veľkú rolu a kvôli 300€, ktoré o rok neskôr by som mohla ušetriť ju určite nenechám o rok dlhšie v škôlke 😀 ja som jasne povedala, že mi nejde o peniaze len som sa nechcela v dôsledku nejakej nevedomosti ukrátiť o benefit...ale keď ho mať nebudem pre mňa sa tým nič nemení.
@knatinka Tak v tom prípade už len vybaviť termín v CPP, urobiť testy a žiadať predčasné zaškolenie.
tak ja neviem mamičky podaktoré či ste boli v takej situácii ako ja ale práve 300€ u mňa nehrá veľkú rolu a kvôli 300€, ktoré o rok neskôr by som mohla ušetriť ju určite nenechám o rok dlhšie v škôlke 😀 ja som jasne povedala, že mi nejde o peniaze len som sa nechcela v dôsledku nejakej nevedomosti ukrátiť o benefit...ale keď ho mať nebudem pre mňa sa tým nič nemení.
@knatinka bohuzial vy predskolaci proste vobec nebudete, sestra dopadli rovnako...do septembra predcasne zaskolenie nevybavis (proste chcu vidiet to dieta viac krat, kym daju odporucenie) a k 1.9. by si musela mat rozhodnutie, aby to skolka akceptovala a brali ju ako predskolacku na ten rok... no nefer proste pre tieto vekovo prelomove aj ked sikovne deti...
@knatinka bohuzial vy predskolaci proste vobec nebudete, sestra dopadli rovnako...do septembra predcasne zaskolenie nevybavis (proste chcu vidiet to dieta viac krat, kym daju odporucenie) a k 1.9. by si musela mat rozhodnutie, aby to skolka akceptovala a brali ju ako predskolacku na ten rok... no nefer proste pre tieto vekovo prelomove aj ked sikovne deti...
no dúfam, že vybavím aspoň toľko, že v septembri 2026 nastúpi do školy
@anjelicek26
Nečítala som odpovede, ale tvoje dieťa môže nastúpiť normálne bud.rok do škôlky, nie ako predskolak. Deti, ktoré žiadajú o predčasné zaškolenie nemusia mať absolvovaný ten posledný rok ako predškoláci. Na jar ju potom zapises do školy a navštívia s ňou cpp kvôli zrelosti na predčasné zaškolenie. A podľa toho potom buď nastúpi alebo bude pokračovať ďalší rok v škôlke, už ako predškoláčka
@knatinka Aké problémy? Mohla si sa objednať do CPP a žiadať predčasné zaškolenie. Riešiš len peniaze, nič iné. A nemôžeš ju dať do prvej triedy skôr, keďže nebude mať povinnú predškolskú za sebou. To musí mať absolvované, no ona ako predškoláčka vedená nebude.
@zuzanockamt môže ju dať predčasne dať do školy, ak ide o predčasné zaškolenie, nemusí mať absolvovanú predškolskú dochádzku
@zuzanockamt môže ju dať predčasne dať do školy, ak ide o predčasné zaškolenie, nemusí mať absolvovanú predškolskú dochádzku
@bubuzu Ja som sa dočítala niečo iné, ale v poriadku, ak je to tak.
@knatinka ale ty nerozumieš, to nezaleži od teba či chces alebo nechceš aby nastupila do skoly a bola predškolacka teraz od septembra- to by aj moze ale do skoly nepojde, kym nema kladny posudok od cpp, že ju možete predčasne zaškoliť. Presne to sme riešili tento rok, dcera bola s predskolakmi a tento rok bude znova 😊. A vobec nemusi byt predskolačka, aby išla na predčasne zaškolenie do cpp a potom do školy. Junovym - augustovym detom sa dava odklad, a idu ako 7 rocny do prveho rocnika.
@knatinka ale ty nerozumieš, to nezaleži od teba či chces alebo nechceš aby nastupila do skoly a bola predškolacka teraz od septembra- to by aj moze ale do skoly nepojde, kym nema kladny posudok od cpp, že ju možete predčasne zaškoliť. Presne to sme riešili tento rok, dcera bola s predskolakmi a tento rok bude znova 😊. A vobec nemusi byt predskolačka, aby išla na predčasne zaškolenie do cpp a potom do školy. Junovym - augustovym detom sa dava odklad, a idu ako 7 rocny do prveho rocnika.
@nyphadora viem, že to nezáleží odo mňa ale ja spravím všetko preto aby ísť mohla keď na to má. Hoci má najlepšiu škôlku a učiteľky aké sme si mohli priať, nevidím zmysel v tom aby trávila celý jeden rok v škôlke s malými deťmi, keď všetci jej rovesníci odídu do školy. A to ani nehovorím, že tí čo tam ostanú ešte ani ten ďalší rok nebudú predškolákmi lebo sú to momentálne najmenšie deti v triede.
Tvoja dcéra, narodená 5. 9. 2020, bude mať 5 rokov až po 31. 8. 2025, teda nebude povinnou predškoláčkou v školskom roku 2025/26.
Predškoláčkou bude až v školskom roku 2026/27.
Preto nemá nárok na bezplatný posledný rok škôlky ani automaticky na dotáciu na stravu, ak sa neplní povinné predprimárne vzdelávanie.
Niektorí rodičia skúšajú požiadať o predčasný nástup do povinnej predškolskej dochádzky, teda aby dieťa začalo povinné predprimárne vzdelávanie o rok skôr. Toto však musí schváliť odborný posudok napr. z CPPPaP a škôlka.
Ak je dieťa vyspelé a zvláda kolektív, rodič môže požiadať o predčasný nástup do školy, čím by predškolská dochádzka predtým bola povinná. Ale ide o individuálne rozhodnutie a závisí aj od škôlky a poradenského centra.
Porozprávajte sa s triednou učiteľkou a riaditeľkou MŠ, či by bolo možné iniciovať odborné posúdenie vyspelosti vašej dcéry.
Ak ide len o možnosť uplatniť si bezplatný rok, zákon to momentálne striktne viaže na vek, tam žiaľ veľa nezmôžeš.
Tvoja dcéra, narodená 5. 9. 2020, bude mať 5 rokov až po 31. 8. 2025, teda nebude povinnou predškoláčkou v školskom roku 2025/26.
Preto nemá nárok na bezplatný posledný rok škôlky ani automaticky na dotáciu na stravu, ak sa neplní povinné predprimárne vzdelávanie.
Niektorí rodičia skúšajú požiadať o predčasný nástup do povinnej predškolskej dochádzky, teda aby dieťa začalo povinné predprimárne vzdelávanie o rok skôr. Toto však musí schváliť odborný posudok napr. z CPPPaP a škôlka.
Ak je dieťa vyspelé a zvláda kolektív, rodič môže požiadať o predčasný nástup do školy, čím by predškolská dochádzka predtým bola povinná. Ale ide o individuálne rozhodnutie a závisí aj od škôlky a poradenského centra.
Porozprávajte sa s triednou učiteľkou a riaditeľkou MŠ, či by bolo možné iniciovať odborné posúdenie vyspelosti vašej dcéry.
Ak ide len o možnosť uplatniť si bezplatný rok, zákon to momentálne striktne viaže na vek, tam žiaľ veľa nezmôžeš.
@anonym_cd334c ďakujem
Teraz v septembri 2025 bude mať 5 rokov takže na jar ju ani nemôžeš zapísať ešte do školy.Jedine s potvrdením od lekárov.Ja by som ale dieťa do školy skôr nedávala.
Mali sme to isté, nič zadarmo sme nemali napriek tomu ze zo škôlky vyšiel podnet aby bol zaškoleny predčasne. Bez papierov z poradne to nejde, syn ich ale zvládol na 1ku a nikdy s učením problém nemal. Proste systém na tieto prípady nemyslel a ďalej som to neriešila.
Keby bola možnosť dať 4ročné dieťa do predškolského ročníka, pretože je podľa mamky šikovné a do školy nastúpi kúsok pred šiestymi narodeninami, tak by sa to začalo vo veľkom zneužívať, presne pre tie peniaze. Každá druhá mamka septembrového/októbrového by si vybavila, že dieťa bude predškolák skôr a potom by ich veľa zostalo v škôlke, pretože túto možnosť vám nikto nemôže zobrať, aj už 6ročné môže v apríli v cpp dostať posudok, že je ešte nezrelé na školu.
Keby bola toleranci napríklad do 15.9. ako píšeš, tak mamky detí narodených v druhej polke septembra by to vnímali ako ty teraz, že prečo je to do 15teho, keď moje dieťa je narodené 16teho. Niekde tá hranica proste musí byť.
No a za tretie, pri takto malých deťoch je rok veľmi veľa, tažko predpovedať, aké to dieťa bude aj za mesiac-dva. Nemôžeš vedieť s istotou, že do školy naozaj pôjde. Ja som si v tom veku hovorila, že by som svojmu dieťatu nikdy nedala odklad.. no a prešiel rok a dieťa odklad dostalo.
A ešte taká vec, že teraz ako je strašne veľa odkladov, do predškolskej triedy nastúpi veľa už 6 ročných a tvoje má ešte len 4. U nás to tak bolo, pol triedy o rok staršie deti, hádaj, ktoré vždy keď sa nacvičoval nejaký program mali sóla, hádaj, keď boli súťaže, kto išiel za triedu? Aj toto treba zvážiť, či je tvoje dieťa také, že ho to motivuje sa posnažiť, alebo je povaha, že načo sa snažiť, aj tak zas vyberú Zuzku. No a tiež sa to v triede skupinkovalo, mladšie sa kamošili spolu a staršie spolu.
Ja by som tie peniaze oželela, tak nebude predškoláčka, možno bude budúci rok a možno vôbec, lebo pôjde do školy. Zas jesenné deti majú výhodu v tom, že všade, kde je stup do 5 alebo 6 rokov zdarma, tak to využijete ešte celé leto, kdežto napríklad júnové už všade musí platiť.
@anonym_cd334c zle píšeš, predškolská príprava pre deti s predčasným zaškolením nie je povinná a teda ccp riešia takéto deti čo najneskôr sa dá, určite jej nezoberú dcéru na posúdenie predčasného zaškolenie už teraz, aby mohla chodiť bud.rok do predškolskej prípravy a tým pádom mať výhody predškolaka. Bude normálne pokracovať ako nepredskolačka a budúcu jar ju zápisu do školy a možno v máji ich vezmú do cpp na posúdenie.
mne nejde o to koľko rokov budem platiť školu alebo škôlku atď...ale o to, že nechcem ju nechávať v škôlke viac ako je treba aby sa tam hrala keď vidím, že už teraz sa nehrá natoľko a zaujímajú ju iné veci a to má ešte rok škôlky pred sebou. Poplatky bola len záležitosť, ktorá sa s tým spája a zaujímalo ma, či sa to dá riešiť, aby sa nestalo, že by som na to prišla neskoro a mohla som si to uplatniť.
@knatinka ale ona nebude v ms viac ako treba. Mala by byt este dva roky, kedze v tomto sk.roku ma iba 4roky. Je to uplne bezne, ze deti narodene v mesiacoch 6,7,8 byvaju v skolke dlhsie a nedaju ich do skoly "riadne". Ale tvojej to vychadza regulerne. Jedine, ze by si ju dala skor do skoly, co nie je celkom standard.
@knatinka dost vela bludov tu je popisanych. Mam dceru narodenu 5.9. 2019. Ide predcasne do skoly. Posledny rocnik skolky sme museli platit komplet vsetko - ak do skoly pojde mozeme ziadat o spatne vratenie komplet peňazí, keďže bola predcasne zaskolena.
Dalsia vec - viaceri tu pisu, ze rozhodnutie je a CPP. Je to somarina. Depistaz predskolakov sa robi v skolkach vo februari. O depistaz mozete požiadať ako rodič. Po depistazi dostanete vyjadrenie psychologicky a ucitelskeho zboru na Vase dieta. To, ci sa ho rozhodnete dat do skoly je vsak na Vas. Ak sa rozhodnete, ze ano nasledujubeste jedno alebo dve stretnutia u psychologa, ktory ma priradenu Vasu skolku. Ten s Vasim dietatom prejde testy, ktore sa davaju robit vsetkym detom a Vy z toho dostanete vyrozumenie. Ano, su situácie, kedy psycholog neodporuci dieta do skoly ale je to velmi ojedinele, kedze testy su VSEOBECNE. Neprejde dieta, ktore ma nejaky problém, naor emocny, ktorý si zvycajne vsimnu ucitelia uz skor, ako vobec ide na depistaz.
Rozhodnutie psychologa je rozhodnutie pre Vas ako rodica. Je vsak na Vas, ci dieta do skoly date alebo nedate.
Ak, tak mi pokojne napiste.
@knatinka dost vela bludov tu je popisanych. Mam dceru narodenu 5.9. 2019. Ide predcasne do skoly. Posledny rocnik skolky sme museli platit komplet vsetko - ak do skoly pojde mozeme ziadat o spatne vratenie komplet peňazí, keďže bola predcasne zaskolena.
Dalsia vec - viaceri tu pisu, ze rozhodnutie je a CPP. Je to somarina. Depistaz predskolakov sa robi v skolkach vo februari. O depistaz mozete požiadať ako rodič. Po depistazi dostanete vyjadrenie psychologicky a ucitelskeho zboru na Vase dieta. To, ci sa ho rozhodnete dat do skoly je vsak na Vas. Ak sa rozhodnete, ze ano nasledujubeste jedno alebo dve stretnutia u psychologa, ktory ma priradenu Vasu skolku. Ten s Vasim dietatom prejde testy, ktore sa davaju robit vsetkym detom a Vy z toho dostanete vyrozumenie. Ano, su situácie, kedy psycholog neodporuci dieta do skoly ale je to velmi ojedinele, kedze testy su VSEOBECNE. Neprejde dieta, ktore ma nejaky problém, naor emocny, ktorý si zvycajne vsimnu ucitelia uz skor, ako vobec ide na depistaz.
Rozhodnutie psychologa je rozhodnutie pre Vas ako rodica. Je vsak na Vas, ci dieta do skoly date alebo nedate.
@bombova_tb kde, prosím, môžem požiadať o vrátenie peňazí za predskolsky ročník? Tiež mi ide dieťa september 2019 teraz do školy ... Ďakujem 🙂
@bombova_tb ďakujem, napíšem správu 🙂
@bombova_tb
Mozem Vas poprosit o informaciu, na co sa mozem odvolat pri ziadosti o vratenie platby skolneho, ktoru v prispevku spominate? Je na to nejake usmernenie, cim by som to vedela zakonne podlozit? Caka nas pravdepodobne obdobna situacia, mam septembrove dieta a teda zvazujem skorsi nastup do skoly. Pri starsom (tiez septembrovom) dietati som o tejto moznosti nevedela. Ak Vas mozem poprosit kludne aj ss. Dakujem.