icon

Plač mojej dcéry v škôlke

lenicka12
5. sep 2016

Ahojte ,máte niekto skúsenosti s plačom dieťaťa v škôlke?moja dcéra bude mať v októbri 5 rokov,dnes nastúpila do škôlky,ráno bolo v celku ok,horšie cez deň.plakala veľmi,vraj chcela aby ju zaviedli domov,odmietla jesť a to tam ani nespáva,večer plakala znova kým zaspala,nechce tam ísť,desím sa rána čo bude stvárať.Ako ste niečo podobné riešili?Ujisťujem ju stále ako je tam dobre,ako sa chvílu zahrá a prídem po ňu.Sľubujeme jej hory doly,nič nepomáha.Toto sme s ňou zažili keď nemala ešte ani tri roky,stále tam plakala,a tak sme prerušili dochádzku,mysleli sme že je ešte nezrelá na škôlku,ale teraz sa opakuje ten istý scenár ako pred dvoma rokmi,som zúfalá.Poraďte čo robiť,alebo ma len utešte,som s toho na nervy,pred ňou nedávam nič najavo,tvárim sa že všetko je ok.

lenicka12
autor
6. sep 2016

@papricka33 dokáže byť aj bezo mňa,hrava sa s detmi u susedov,nemá problem v komunikácii s cudzimi ľuďmi,len ta škôlka je problem-opakuje dookola že sa tam hanbí

sardinka336
6. sep 2016

@lenicka12 no takže nakoniec z teba ,,vylezie,, ze tam ma nejaky problém. Kedze sa hanbí 🙂

stella231
6. sep 2016

spoluziačka mojej dcerky kazde rano zvadzala polhodinove boje v šatni ako 4-5 ročna s mamou otcom , každym členom rodiny čo ju tam viedol... a aj ked odišli ešte plakala pol hodinu minimalne... trvalo to veru dlho .. dokonca plakala aj poobede ked uz začali chodiť rodičia pre deti. bolo mi jej luto ale čo mala mama robiť , do prace sa musi.... zvykla si .. aj moje deti plakali... chce to čas... a podporu. drzim palce

lenicka12
autor
6. sep 2016

@sardinka336 ale tak ona to tvrdí stále,ešte tam ani nebola,tak ja neviem čoho sa hanbí,mám pocit že ani poriadne nevie čo to znamená

stella231
6. sep 2016

@lenicka12 a chodiš do prace ? vieš že ak si doma.. je v podstate v predškolskej v 5 rokoch čiže je to povinne , či nezačnete postupne na pol dna ? v niektorych školkach je vraj aj adaptačny program čo ja nepoznam ale trva niekde aj mesiac a dieta chodi najprv na 2-+3 hodky potom doobeda, potom aj cez obed a potom celu dobu školky. možno by jej postupna adaptacia pomohla viac ako ju tam dať od 7 do 15. no holt ak sa chodi do prace na vyber človek nema......

lenicka12
autor
6. sep 2016

@tova áno chodila,a na krúžky nie,nie každý má tu možnosť na dedine dávať dieťa na krúžky,vspoločnosti detí vonku sa citi dobre,hrá sa s nimi,ale vie že som nablízku keby dačo,u babky spáva v pohode,chodí s babkou a dedkom na chatu,na výlety-tam žiaden problém nie je,nie je ani príliš ustráchaná a bojazlivá,mysleli sme už pred dvoma rokmi že škôlku zvládne super-mýlili sme sa

sardinka336
6. sep 2016

@lenicka12 a je jedináčik nie?

lenicka12
autor
6. sep 2016

@stella231 do práce nastupujem o mesiac,a dcéra je v škôlke len na pol dňa,nespáva tam,o dvanástej po ňu idem,takže ani nie je strčená až do tretej v škôlke,ja som s toho na nervy,dá to fušku pred ňou nič na sebe nedať vidieť a tváriť sa statočne keĎ mi ide srdce roztrhnúť na dva kusy

lenicka12
autor
6. sep 2016

@sardinka336 nie je, má 14 ročnú sestru

sardinka336
6. sep 2016

@lenicka12 tak v podstate akoby bola...to je skoro jedna dekada medzi nimi čize 14 ročna je uz uplne iny svet ako 5 ročna. Nech je ako chce je jasne ze ti to trha srdce a si z toho smutna. Ale tiez je to len obdobie ktore pominie.

lenicka12
autor
6. sep 2016

@sardinka336 pevne dúfam,že o rok na to budeme s úsmevom spomínať,len teraz mi je do plaču-a potom čo chcem od nej,že?aj ja plačem ak chcem-len keby len tak normálne plakala,ale ona je doslova hysterická-uvidím po týždni,hádam sa poradím aj s učitelkami-tie sú super,ochotné a nápomocné-spýtam sa ako dlho plače,či sa zapája-včera vraj sa pekne hrala ,zapájala sa,vypila čajík.bola aj na wc-aj doma mi to tak vravela,ale akonáhle šli na prechádzku-rev až pomaly do obeda

terezka1947
6. sep 2016

@lenicka12 musis to zvladnut najma ty....ma uz dost rokov na to,aby si zvykla a je to super priprava na skolu...vydrz najma ty....a nepopust=viem,co pisem...ale pokial su ucitelky ok...vobec sa neboj,tie jej pomozu pomalicky sa zaclenovat....a aj sila kolektivu urobi svoje
je uz zvyknuta na domov,na "nijaky" rezim...takze chvilu to potrva
ja som svojho davala mesiac pred 3r. a prvy den ok,dalsie dva tyzdne plac,plac....ale ucitelka mi vzdy vravela,ze ked vydzim ja,mame vyhrane...a to teda moj syn tam nepoznal nikoho.....vobec. A potom?tesil sa a tesi sa do dnes...vcera sice plakal v satni...ale ok

lenicka12
autor
6. sep 2016

baby ďakujem za podporu-to vydržanie z mojej st-rany bude fuška,som na vážkach,ale stále si opakujem že musíme vydržať-bojím sa ale že s toho plaču zasa ochorie,a budeme na začiatku

terezka1947
6. sep 2016

@lenicka12 neochorie...ak to vzdas,nepomozes jej

missdiva
6. sep 2016

@lenicka12 myslim, ze tu ti nikto z nas nedokaze dat tu spravnu radu.
Kazde dieta je ine a ty sama poznas najlepsie to svoje...
Ty vies skor zhodnotit ci place len preto lebo vie, ze to na teba plati (vtedy je lepsie ju v skolke nechat a vydrzat to) alebo ci je taka citliva, ze moze mat z toho traumu (vtedy su moznosti: ostat dlhsie doma/opatrovatelka/stari rodicia, ak su ochotni a maju cas).

sardinka336
6. sep 2016

@lenicka12 podla mna si uz nemozeš dovolit zlyhat. Kedy ti pojde do školy? O rok idete na zapis? A píšeš že ideš aj do práce....
Ked ideš pre nu tak jej hovor povzbudive slova ,,vidim, ze dnes si to pekne zvladla,, pytaj sa jej čo robili, s kým sa rozpravala. Ja niekedy sedim večer u dcerinej postele a to je taky čas ze mi často hovori čo robila v škole - potvora natahuje čas aby nemusela spať - a to sa dozviem kade čo, čo inak cez den nepovie.

noname26
6. sep 2016

treba sa s nou rozpravat ako s partnerom. neklamat si. preco by si mala tajit, ze ta to trapi. dcerka to isto registruje. proste povedat si, vidim, ze nie si stastna a je mi to luto. skusme najst spolu riesenie. vysvetlit, ze ty do prace musis ist, aby ste mali peniaze na jedlo, oblecenie, hracky, vylety. ze tak to funguje, do skolky sa chodi a do prace. ze cez vikend a poobede si uzijete jedna druhu. a spytat sa, co by jej pomohlo, aby sa citila lepsie. ci mat so sebou daku hracku-kamarata, ci mat nieco od maminky (my sme si kreslili fixkou na ruku male srdiecko a ked nam bolo smutno, dali sme si nan pusinku - ja som si kreslila tiez, lebo ved aj mne je bez nej smutno). priznat, ze zaciatky su tazke, ale ze snad sa najde nieco, co je tam fajn, napr. kamarati, hracky. ja som bola aj za psychologickou, podla popisu sme prisli na to, ze dcerka je introvert a nerobi jej dobre hluk. zacala plakat prave vtedy, ked do skolky zacalo chodit viac deti. hladam preto skolku s mensim kolektivom, kde to je osobnejsie. ak by mala podla psychologicky vaznejsie problemy s tym, ci dlhodobo, tak by som zvazila inu skolku, kde by jej mohlo vyhovovat viac. plus my sme jej ukazovali fotky zo skolky, ze aj my sme ako mali chodili do skolky, potom do skoly a prace. ze aj nam bolo smutno, ale potom neskor uz nie. nepytat sa len, co je tam zle, ale aj co by mohlo byt dobre. rozpravat sa otvorene o dobrom aj zlom. vysvetlit, ze do skolky chodit sa musi, ale ze chces urobit vsetko preto, aby jej cesta bola co najlahsia.

simca06022011
6. sep 2016

@lenicka12 necitala som vsetko, ale v prvom rade sa ty s tym musis vysporiadat, jej v skolke bude dobre, nic jej nebude chybat, najde si kamaratov, milion aktivit bude mat a kadeco sa nauci, ty budes moct v klude pracovat, vybavit si veci... ved to dieta tiez vidi ze mama nie je presvedcena o tom ze tam patri...ak nevies vydrzat plac, porad sa s ucitelkou, s malou ti pomozu vezmu do triedy a poplac si ked zavries branu skolky 🙂 Ako aj u ans bolo hadam tyzden 🙂 Ano dcerka mi plakala (ale mala 1,5roka, a plakala asi tak tyzdne).. su deti v skolke co placu aj dva tyzdne - mesiac, niektorim aj potom prpide este rano luto.. maloktore dieta place cely den za mamou. V jaslickach malu zobrala vychvoavatelka a utekala jej ukazat nejaku novinu... Ja som ju celstou vystiskala, vypusikovala, povedala ze pridem po nu hned z prace, budem sa ponahlat aj s ockom lebo mame dnes vela prace a ona sa bude pekne hrat. Ak mala slzicky na krajicku neriesila som to dalej rozhovormi, to je potom este viac luto. Prezuvky, pusa a doslova utek... ale vykrystalizuje sa to. Mali sme v jaslickach aj chlapceka, co napr. po prebudeni isiel hned cakat mamu, sadol si ku dveram...a tam mu bolo smutno, ale to trvalo chvilku, casom uz mal kamosov a nik nechcel z tade chodit domov ;) Skolka dettoo.. v lete budes malu tahat domov nasilu z dvora, ked sa bude hrat s ostatnymi ;)
Zo skolky by som ju nebrala, takto to neprejde nikdy.. uvidi aj dcerka, ze ved to vzdas a bude chciet byt doma...

lenicka12
autor
6. sep 2016

@noname26 tak u nás nie je možnosť inej škôlky ani sukromnej,tak tam cesta nevedie,uvidim,popýtam sa na ten plač,či plače dlho alebo len po chvilach,,učitelky su fajn,hadam by mi povedali keby to bolo neunosné

noname26
6. sep 2016

@lenicka12 urcite treba komunikovat aj s ucitelkami a min. sa pytat, ako to prebieha. nasa napr. len utiekla na gauc a tam sedela. nechcela sa ist hrat ani tancovat nic kolektivne. psychologicka mi vtedy odporucila, aby ju netahali do spolocnych aktivit ak nechce, ale pridelovali jej pracu a hru do paru. s nejakou aktivnejsou co ju potiahne. aby ju nenutili ani neostavala bokom od ostatnych. casom sa to zlepsilo a teraz uz chodi rada🙂 i ked po chorobe ci dovolenke mrnci ze nechce

adulla2
6. sep 2016

@lenicka12 a ona je už predškoláčka? Ak áno, možno by som skôr volila nultý ročník, keď sa jej v škôlke tak nepáči, bola by vlastne skoro ako v škole, možno by jej to viac vyhovovalo...

bosoriak
6. sep 2016

@lenicka12 Ako mater, ktora si tym uz presla mam taketo rady:
1. TY sa ukludni. Ked si ty co len trochu nervozna, dieta bude stokrat tolko. Je v skolke, nie vo vazeni, takze jej nic nehrozi. Je o nu postarane, nikto jej neublizi, ponuknu jej najest, napit, vycikat a hracky. Doverujes ucitelke? Skus to, su to zeny, ktore to robia vacsinou s laskou a profesionalne. Prestan sa tak velmi bat.

2. Daj dcere svoju doveru v to, ze to zvladne. Dozic jej pocit, ze ma samozrejme pravo plakat ked je smutna, ma pravo na smutok, ved je to normalne. A zaroven jej treba darovat pocit dovery. Ze jej veris, ze napriek smutku a cirkusu to bude lepsie. Dnes si velmi plakala? OK, nic to, zajtra bude lepsie. Nedavaj jej ciele ako "zajtra bez placu", je to zbytocne. NAmiesto toho si treba vsimnut kazdy aj mikroskopicky uspech a chvalit odusu. (Toto zabera aj pri manzeloch, akurat je obcas treba svihnut si frtana 😀 ).

3. Prejde to. Ma 5 rokov, musi tam chodit, nic sa neda robit. Dostala dva roky krasneho detstva navyse, to je od teba super. Ale uz je cas, aby sa naucila existovat aj v spolocnosti. Treba opakovat sebe aj jej: musi to byt.

4. Laskavo a pevne.

U nas to trvalo asi rok pri najstarsej, co chodila najprv s revom, neskor s fnukanim, neskor smutna a potom sa tam tesila. PResli sme si vsetkym - nechutenstvom, odporom, protestami, zurivostou, zadrziavanim kakania a cikania, ale preslo to. Kazde dieta je ine, kazde toto odlucenie od mamy zvlada inymi metodami. Nasou ulohou je to dietatu co najviac ulahcit, ale tu najtazsiu cast si jednoducho musi prejst same. Je to dolezita lekcia do zivota dalsieho.

Takze ziadne strachy z traumy. Vsetko sa da zvladnut.
Drzim palce.

sharmana
6. sep 2016

@lenicka12 no tak moja bola zvyknutá, že chodila do jasličiek už pred škôlkou. Tak my sme si boli istí, že ked nastúpi do škôlky, že ani nemrkne. Ty kks, ju musela učitelka za ruku ťahať. Reeeev jak hovado na celú škôlku. A ked sme po nu došli, tak v pohode, sa hrala a plakali tam väčšinou poobede chapci a chodili jak bez duše "mama mama mama"... 😀 Tak som ich vždy upokojovala, že určite každú chvíklu rodičia prídu. Vieš, ja som nemala na výber, do škôlky chodiť musela, takže týžden prerevala ráno, cez den vraj už bola len taká trošku smutná. No a potom sa do škôlky tešila. Asi musíte len vydržať. Ked to dala tá moja "strachoprdka", tak to dá každé dieťa.

zarica
6. sep 2016

Ach jaj.... na jasle skolku mam neskutocne zle spomienky, traumy, ktore sa so mnou vliekli este dlho, niekto ma nepocuval, co potrebujem, precocious mi je tam zle, lebo vsak vsetci su v skolke, je to normalne, zvykne si... takze s mojim synom taku chybu nespravim, ideme na to pomaly, pocuvam ho. Dohadujeme sa... ide to aj inak, Len treba najst skolku, kde sa pozeraju na deti jednotlivo a nie ako na ovce.....

mihula
6. sep 2016

@lenicka12 vysvetlit dietatu,že vy idete do prace a aj on.Aj ta školka je pre neho niečo ako praca.
Aj ked moj syn si na skolku nikdy nezvykol.On zo školky utekal,neraz sa stalo,že som prisla a on tam nebol a učitelka mi tvrdila,že ho pred chvílou videla.Panika,zo strany učitelky,ale ja som vedela,kde je.Moja mamina byvala vedla školky,bol tam.A niekedy nestihla ani učitelke povedat,že ma vnuka doma,lebo ak nebola doma ona,buchal na dvere susedom.Ale prežili sme to,zo školy uz neutekal

mihula
6. sep 2016

@david93 ake traumy prosim ta,dieta ma 5 rokov a treba dieta nastavit na to,že život je aj o tom,že musi niečo....A co v skole ked povie,že nepojdem,zas lekar,alebo čo? A na strednej,jja nechcem,zas budem riesit,co dalej.Nie,takto to nefunguje a dieta si musi uvedomit/5rokov/že niečo musi aj ono urobit.Alebo ideme celý život prisposobovat len a len jemu?Moj syn si na školku nikdy nezvykol,ale to neznamena,že do nej nechodil

papricka33
6. sep 2016

@lenicka12 povedala si to učiteľke? Skús sa s ňou dohodnúť nech malej zabezpečí určitú intimitu. Nech ju zatiaľ neťahá do spoločných aktivít, nech jej skúsi vytvoriť nejaký kútik, kde sa sama zahra a môže pozorovať deti. Viem, ze to môže byť ťažké, hlavne pri starších ucitelkach, ktoré majú predstavu, ze len socializácia a "zapojenie sa do kolektívu" je hlavný cieľ predškolskej edukácie 🙂 ale skus ju nejako spracovať týmto smerom. Mala som chlapčeka ktorý sa hanbil aj na zachodikoch, takže išiel buď prvý, alebo posledný (keď sme šli von...) Tvoje dieťa nie je rozmaznané ani sa ťa nesnaží manipulovať plačom. Je jednoducho citlivá. Počúvaj ju a pomôž jej. Najdôležitejšie je aby nestratila dôveru v teba a pocit, že sa v problémoch môže o teba oprieť. Ty ako matka predsa vieš vycítiť, aký je to plač. Či je to nejaké mrnčanie, alebo má malá naozaj problém s adaptáciou. Neviem, aké máš možnosti, ale neuvažovala si nad súkromnou škôlkou kde bude menej detí, väčšia možnosť individuálneho prístupu? Štátna škôlka je pre dieťa masaker. Ja to volám studený odchov 🙂 Ja sama som učiteľka v MS, ale synčeka do štátnej nedám ani za toho svätého. Ten počet detí, 7-8 hodín, každý deň, 5x do týždňa... to by dospelý neuniesol. Z detí si tak vychovávame neurotikov ☹

lenicka12
autor
6. sep 2016

@adulla2 u nas take niečo nie je,a nie je predškolačka ale stredniačka 5 rokov bude mať o mesiac

simca06022011
6. sep 2016

@lenicka12 ale vies, buduci rok to nemusi byt lepsie a bude neskoro.. vydrz! Dostala si tu kopec rad, mate cas... z skolky ju neber. Este ziadnemu dietatu to ze nieco musi spravit neuhlizilo.. ucitelky vedia ako na deti, aj ked niekedy sa nam to nezda.. a su mamy co su schopne urobit cirkus aj ked ucitelka posle dieta same si umyt ruky, ale o tom to je.. za rok pojde do predskolskej, nebued sa jej pacit.. a co? V skole zvladne vsetko zrazu samostatne? Este dat na seba aj pozor? A ty co? Chces byt este doma? Mas uz velke dieta aj ked sa ti to nezda ;)

betunka39
6. sep 2016

moja šla do školky pred rokom mala 3,5. Plakala 3 mesiace, aj rano ked sme išli z domu celu cestu v aute. Deti boli z toho na nervy, každy den dookola, prideš pomna, nechcem isť. Ale prve dni plakala cely den, nechcela jesť. potom už plakala iba, ked som odchadzala ,ale už jedla, nakoniec už aj spala. Nakoniec si zvykla tak, že teraz bola 2 mesiace doma a v polovici prazdnin plakala, že che isť do školky. Každe dieťa je ine, každe si zvyka rozner. Treba vydržať a nepolavit. Už ste raz polavili a to ona teraz vie a chape. Včera som bola v školke, moja tiež rano plakala, lebo ju dali do inej triedy, ale dnes už o.k Ale bol tam chlapček, čo plakal cely den, tak mi vravela. Takže nie ste jediny. Moja sestra plakala cele 3 roky.Držim palce, chce to pevne nervy a hlaven nelutovať a neplakať s nou.