icon

Plač mojej dcéry v škôlke

lenicka12
5. sep 2016

Ahojte ,máte niekto skúsenosti s plačom dieťaťa v škôlke?moja dcéra bude mať v októbri 5 rokov,dnes nastúpila do škôlky,ráno bolo v celku ok,horšie cez deň.plakala veľmi,vraj chcela aby ju zaviedli domov,odmietla jesť a to tam ani nespáva,večer plakala znova kým zaspala,nechce tam ísť,desím sa rána čo bude stvárať.Ako ste niečo podobné riešili?Ujisťujem ju stále ako je tam dobre,ako sa chvílu zahrá a prídem po ňu.Sľubujeme jej hory doly,nič nepomáha.Toto sme s ňou zažili keď nemala ešte ani tri roky,stále tam plakala,a tak sme prerušili dochádzku,mysleli sme že je ešte nezrelá na škôlku,ale teraz sa opakuje ten istý scenár ako pred dvoma rokmi,som zúfalá.Poraďte čo robiť,alebo ma len utešte,som s toho na nervy,pred ňou nedávam nič najavo,tvárim sa že všetko je ok.

betunka39
6. sep 2016

@lenicka12 ešte o tom zapajani, moja bola z domu zvyknuta sa hrať s dospelými, alebo sama, lebo u nás v dedine nie su male deti. A tak jej trvalo do Vianoc, kým si našla kamaratky a začala sa hrať . Dovtedy sa hrala sama, alebo len ked spolu s učitelkou niečo deti robili, ale nikdy ju učitelka nenutila. Napr. bala sa všetkých divadielok, zo začiatku, tak chodila s upratovačkou do inej miestnosti. Po čase si zvykla a už sa nebala. A su deti čo sa hraju cely rok same,kým zvyknu.

siska53
6. sep 2016

@betunka39 nasa bola od babatka.medzi detmi,kedze mao 2 roky starsieho braceka. Aj sa nechcela ani s detmi vonku,ani neskor v skolke s nimi hrat. Uz je to lepsie,obcas sa pohra,dovtedy jej stacilo v skolke pri niekom.stat a uz ho povazovala za kamosa/kamosku. 🙂

kristinaanna
6. sep 2016

adaptačný proces je v škole 2 až 3 mesiace treba počkať, ak plač, neprejde riešiť až potom, deti majú nárok na plač, nevedia svoju nespokojnosť inak vyjadriť. 😉

lenicka12
autor
6. sep 2016

tak dneska vravela učitelka že to bolo horšie ako včera,dosť jej robia problémy prechádzky,nevieme prečo,či sa jej potom nechce vracať naspäť do triedy,alebo čo,neviem.Učitelka vravela že keby to trvalo 2 týždne,tak by sme riešili odklad,alebo niečo vymysleli iné. Podľa mňa odklad to nevyrieši.mne za práveže zdala dneska spokojnejšia keď som po ňu prišla,aj pekne rozprávala čo robili,kde boli,s kým a ako sa hrala,mala vymaľovaný obrázok v skrinke,hovorila že bola aj cikať,len nejedla,tu si ju môžem na chodbe dokrmiť,tak zjedla úplne všekto-a zakončila to "a zasa som plakala",na to som reagovala tak,že nevadí a zajtra to bude lepšie-no uvidím ako to zoberie,držte palce,ďakujem vám všetkým za podporu-troška som kludnejšia keď viem že nie som v tom sama

janinah
6. sep 2016

@andrejta ničovité nič v školke,doma by potom zjedol aj chladničku.....dávala som mu kakao v krabičke do skrinky a croasant z domu,ale ani toto....potom raz zjedol lyžicu ryže, potom lyžicu polievky a akotak sa rozjedol......vydržať musíte a netráp sa,on hladom neumrie.....ale problém s jedením máme doteraz,napr. nezje nijaké ovocie ani zeleninu,tak neviem či to súvisí s tým obdobím v školke,ale skôr nie si myslím

andrejta
6. sep 2016

@janinah aj nas je strasne slaby jedak, tak preto sa toho hrozim. Aj place aj neje. Ale vraj dnes cosi zobol. Tak dufam, ze sa to postupne zlepsi.

betunka39
6. sep 2016

@lenicka12 a davas ju iba na doobedie, i na cely xen?

lenicka12
autor
6. sep 2016

@betunka39 len na doobedie

tova
7. sep 2016

@lenicka12 chod sa s nou hrat po veceroch a cez vikendy na skolsky dvor, po tyzdni sa tam bude citit ako v o svojom, bude poznat pisok, hojdacky atd. vsetko kde , aspon prostredie jej bude blizke. Spytaj sa ucitielky aby jej nasal 2 kamaratky, skontaktovat sa s rodicmi a spolu sa dohodnite nikede hrat na ihrisku u vas alebo skolskom dvore, 2,3 krat, potom mozes na 20 min. akoze odskocit a nech sa hraje sama s kamartkou a kamaratkina mama dohliadne. Keby bola "partnerka" ucitielky a ta by ju za ruku vsade vodila? sedela pri nej , nenutila rozpravat, spievat len aby mala pocit ze sa jej niekto venuje ona sa nemusi ozyvat, proste nech ju len taha so sebou a co bude robit to bude, postupne sa zapoji.

lenicka12
autor
7. sep 2016

@tova má kamarátky,dve,jedna býva vedľa nás,hrávajú sa skoro denne u nich aj u nás,individuálny prístup učitelky neprichádza do úvahy-majú v triede 24 detí,je to zmiešaná trieda-sú tam predškoláci,stredniaci-čo je aj moja-a potom 11 malých detičiek,nedá sa im venovať jednému dieťaťu stále-a to chápem,dneska bol rev už z domu,ráno vravela že ju bruško bolí,ja sa cítim ako macocha že ju tam dávam,ale tak nemôžem polaviť,nakreslili sme si aj srdiečko na ruky,ako mi tu jedna radila,zatial nič nepomáha,som nešťastná a zúfalá,pred ňou sa hrám na statočnú a vo vnútri ma ide roztrhnúť na dve polovice

siska53
7. sep 2016

@lenicka12 niekto tu raz radil fotku mamy alebo mozno nejaka oblubena hracka z domu by nepomohla?
Urcite to neries tak,ze ju nechas doma. Nas reval 3 mesiace,ako som.pisala a nik mi nepovedal,ze je to na odklad. Ani u malej,ta zas mala tie ine metody protestu.
Ja viem,ze je tazke hrat sa na hrdinku,ja zajtra opat budem mat gucu v hrdle,ked budem.odchadzat,lebo ide po mesiaci skoro,co bola v aiguste v zbernej spolu s bratom v jednej triede-sic eplackala trochu,maly vravel,nechcela jest,ale sla tam rano bez placu,tak som.bola kludna.
No teraz spolu nebudu a na mna vzdy dolahne to,ze ona place. Ked boli dni,ze bola uz zvyknuta,cize nevymeskala kvpli chorobe ci prazdninam,tak to bolo lepsie,sice bola smutna,to bolo vidiet,ale neplakala.
Tak sa drzte.

jarhal
7. sep 2016

kazde dieta potrebuje dozriet...maleho som dala priliz skoro a doteraz mal problem nechcel chodit do skolky ,neskor skoly az na strtednej ako tak ..bolela ho vzdy hlava ,brusko vcasto s apovracal este rano doma..na stednej ? skor kvoli kamosom a frajerke chodil do skoly ale v skolke to bolo krute ,hned v prvy den strasny rev ale nechala som ved kazde dieta place...druhy den zas nasilu auz ho bolelo brusko vrackal ked vosiel do tried y..vsetci vraveli musite vydrzat ..ja som vtedy nastupila do roboty a bolo to ..tazke... keby vratim cas...dam ho tam neskor...je mi do placu ak si opat spomeniem na tie ocka co prosia nech ho nenechavam..nechodil na vylety nevystupoval v skolke skole..casto bol utiahnuty ...bolo to ako v kasarnach,rezim deti ktore od malicke boli z mamou a teraz nejaka cudza teta ich ma 25 na starosti a nestiha tisit vsetkych naraz ..
dcera naopak hne dv prvy den sa nechcela vratim so mnou domov,velmi jej to vyhovovalo mala kamosky a celkovo uz bola vyzretejsia v 2,5 roku.. kazdy den s atesila do skolky ..ma to dodnes ..tento rocnik maturuje a chec na vysku... a najmladsia je dnes treti den v skolke ..zatila pohod a uziva si je velmi spolocenska miluje pritomnost deti ..ma uz 3,5 roka..ak by nechcela do skolky urcit ju nebudem nasilu davat radsej ostanem ten rok doma a pojde neskor ..druhykrat tu chybu nespravim...

lenicka12
autor
7. sep 2016

@siska53 ,len ona plače celé doobedie aj sa pohrá ale väčšinou plače,mám strach aby to nemalo nejaké následky,ona je hrozne citlivá,ale aj tvrdohlavá,učitelka vravela že je rozumná,všetko vie čo sa okolo nej deje,len ten nekonečný plač,som na nervy už,nespávam poriadne už tri noci,mám veľa roboty cez deň a bojím sa že aj mňa kmasne s toho nervovania,ja viem že sa nemám opúšťať,sú na tom horšie,ale prečo sa zdá len to moje trápenie mne najhoršie?som zlá mama?bože,toto sú stavy na infarkt

viem,že v škole jej odklad nebudem môcť dať,preto sa snažím byť vytrvalá,možno si niekto povie,čo tá robí paniku po troch dňoch,ale mne to pripadá ako celý mesiac už

lenicka12
autor
7. sep 2016

@jarhal ja som už raz ustúpila,keď mala 3roky,a teraz bude mať 5,nastúpiť raz musí a sme tam kde sme boli pred dvoma rokmi,presne to isté sa deje,tiež som si myslela že bude väčšia pochopí to ľahšie,a opak je pravdou,mám ešte jednu dcéru 14 ročnú,tá nemala žiaden problém v škôlke,tešila sa,niekedy jej prišlo ľúto,ale neplakala,to bolo o inom

jarhal
7. sep 2016

@lenicka12 ved pisem kazde je ine..syn mal skoro 4 a nechcel chodit naopak mladia dcera 2,5 a rada chodila..ale ak jeto take tazke tak skus psychologa..ten pomoze ..my ti takto tazko vieme poradit nepozname ju ,sam pozna snajlepsie svoje dieta ,len piseme svoje skusenost urcite to chce odbornika..ja by som teda tak nenechala dieta ...drzim palce nech sa to zmeni na usmev oboch vas

siska53
7. sep 2016

@lenicka12 nas plakal takmer cele dni. A nemohla som.ustupit,lebo o 9 mesiacov mala nastupovat do skolky aj mladsia. Tak sme museli vytrvat. Lebo dve revuce deti,to nie. On je tiez velmi citlivy,rad sa tuli,ale.je aj riadne tvrdohlavy. Z neho uz deti boli nervozne,lebo stale plakal. V podstate ich rusil pri cinnostiach. Vraj chodil hore-dolu po miestnosti a telefonoval mi. Jedno dievcatko nam vzdy otvaralo prevracajuc oci,ach,zas bude revat. Ale preslo to,dokonca si nasiel inych kamosov a s tymi z ihriska (ano,mal tam 3 chlapcov,co sa kamosili na ihrisku) sa v skolke velmi nehraval.
Teraz robi problemy len vtedy,ak mu je ublizene -,zo strany niekoho tam alebo ze mala je chora a on ist musi,to je schopny si vymyslat,ako mu je zle. Ale treba trvat na svojom a ist musi. Ostatne vyriesit s ucitelkou.
A ano,aj my sme ustupili,kedze sa nedostak do skolky ako 3,5rocny,dali sme ho na 3 dni (cely den) do sukromnej. Po chorobe robil este vacsie cirkusy,tak ostal s nami doma,aj tak to pre mna bolo take uhanajuce,budit pred 15tou malu,aby sme do 15:15vypadli a pred 16tou boli tam a vzali ho - pesi vyse pol hodiny tlaciac ten nemozny kocik.. Takze sme sa rozhodli takto. Navyse nas tlacili do 5 dnovej navstevy,co uz po financneh stranke bolo nad nase moznosti. To bol dalsi vazny dovod. Ale napriek revu sa tam.stihol naucit basnicku. Zarecitoval nam ju asi 2 tyzdne po tom,co tam.prestal chodit. 🙂

mokon
7. sep 2016

@lenicka12 nečítala som komentáre ale z vlastnej skúsenosti: Chodila som do škôlky od 3 rokov - podľa mamky každý deň s plačom. Dávali ma spolu so sestrou, bez sestry, nič nepomáhalo. Ja si na to obdobie vôbec nespomínam. Dcéru sme dávali od 22 mesiacov, do 5 rokov bez problémov, posledný rok každodenne slzy na krajíčku - dôvod dodnes neviem, jednoducho nechcela už chodiť do škôlky. Dnes si spomína že ako bolo dobre a že by sa tam chcela vrátiť namiesto chodenia do školy. Známky má na vysvedčení samé 1. Žiadneho psychológa som nevyhľadávala. Jednoducho je to obdobie ktoré treba prekonať a netreba za tým podľa mňa hľadať niečo hrozné. Jasné, ak by boli ďalšie príznaky - bolesti bruška a pod., treba to už riešiť. Podľa mňa tým plačom len ukazujú, tak ako som ukazovala i ja, že doma je lepšie. Ja som dcére stále prizvukovala, že ešte bude za škôlkou plakať a dodnes sa na tom smejeme.

lennka2
7. sep 2016

ahoj, nečítala som všetko, napíšem len moju skúsenosť. Toto isté sme prežívali aj my minulý rok so synom, mal 3 roky a 9 mesiacov, keď nasptúpil. Predtým sme chodievali medzi deti, dokonca chodil do miniškôlky a pod. Poobede pekné spával doma, zjedol čo bolo na taniery. Nemol problém s cudzími ľuďmi a pod. Preto som si myslela, že my to vzládneme ľavou zadnou. No čo čert nechcel, 1. deň v škôlke všetko OK, len nechcel spať. A od druhého dňa sa to začalo, každé ráno revy, vresky, cirkus humberto, že on nejde, že bude doma a pod. Zo začiatku plakával aj večer pred spaním, začal sa nám aj pomočovať v noci, ale to aj pred tým ako nastúpil do škôlky. Od rána hneď vyjednával, že nejde a pod. Neskôr tieto jeho vrtochy prestali. V jedle sa veľmi pokazil aj doma. Plákaval len ráno keď vošiel do triedy a občas pred spaním a potom už bolo dobre. Prvý krát ráno neplakal pred Vianocami, takže jemu to hrozne dlho trvalo, ale druhá vec je, že bol často doma kvôli chorobám, preto si myslím, že keby nebol často chorý, tak do mesiaca si krásne zvykne. Moja jediná rada je vydržať. Aj keď je to veľmi ťažké, mne pukalo srdce, keď som ho tam počula ako narieka a kričí mama, po ceste zo škôlky som si tiež vždy fajne poplakala. Treba sa pýtať učiteľky, či sa pekne zapája, či nestojí niekde v kúte a pod. Neboj, všetko zvládne aj ona aj ty. Ja sa teraz len bojím, čo zase vyvedie a pod. Je z neho riadny čert, osmelil sa až moc. Teraz celý vyškerený letí do triedy, aj po prádzdninách.

siska53
7. sep 2016

@lenicka12 a on tam zvykol aj vracavat niekedy z toho napatia. Tak asi 3-4x to spravil.

hrehusa
7. sep 2016

Ja mam pocit ze tento problem sa naozaj tyka vacsiny rodin, vacsiny deti. Nech su tie deti vonku, doma akekolvek vzdy ine budu v skolke. Je to nieco nove pre nich.. mne tiez mama este teraz kolkokrat povie ze si pamata ako som plakavala v skolke takze ak nase dieta bdue v tomto po mne tak sa mam na co tesit :-P

tova
7. sep 2016

@lenicka12 moje zacinali v 2r. , tiez samozrejme plakali tak mi dovolili sediet v rohu na stolicke, citala som si casopis len aby ma tam videli a a to pomahalo, sem tam prisli pozriet na mna ale vela som sa s nimi nerozpravala citala som akoze dalej tak odisli naspet k ucitielke, neskor som si odbehla na wc akoze, atd a postupne zvykli, skus sa dohodnut ci mozev v triede citat v rohu casopis 2,3 dni alebo prvu hodinu, vidi z okna parkovisko pred skolkou? nechala by som tam moje auto aby si bola aspon ista ze prides pre nou.

lenicka12
autor
7. sep 2016

@tova tak auto neprichádza do úvahy,muž na ňom chodí do roboty a nie je ani povolené byť v triede-chceli by to všetky deti-to chápem aj ja

betunka39
7. sep 2016

@lenicka12 najstarsi syn plakaval kazdy den,dokonca ked uz sa trocha v tride ukludnil a zbadal,ze idem ja alebo babka po ceste do obchodu,spustil rev,ze sme ho poculi az von.Tak nam ucitelka povedala,ze mame chodit inou cestou.Tak sme dva mesiace chodili po zahrade,aby nas nevidel.Potom si zvykol tak,ze rano chcel byt prvy a poobede posledny odchadzal.Ked nastupil do skoly,ten isty scenar.Rano plac,musela som ho odprevadit k autobusu,uz musel chodit sam,do susednej dediny a susedove dievcata nanho davali pozor.Mesiac v skole reval v kuse,po mesiaci ucitelka prisla na fintu,ze place vtedy,ked nemal praxu.Tak mu davala robotu aj cez prestavky.Ale za pol roka sa k nemu nikto nesmel v autobuse ani prihovorit ani si sadnut,okrem susedovych dievcat.Ked,nirktora nesla do skoly,nechcel ani on.To je o povahe a o tom ako to rodic vezme,dona som mala este dve male deti a nemala som cas chdievat s nim.Vobec mu to neuskodilo prave ze sa stal potom odvaznejsi a sebavedomejsi .Moj nazor je aj ten,ze malu treba dat do skolky na ceky den,lebo potom ked si zvykne a date ju na cely den bude znova ten isty scenar a vsetko odznova.Neboj,v kazdej akolke a v kazdej triede su deti,ktore placu cely den a nejedia aj dva tyzdne,aj dlhsie.Moja dcerka je tento rok v inej triede,ona si napr,aj dnes poplakalalebo videla plakat ine deti.Ale doma vravela,ze su tam chlapci co placu cely den az ju usi bolia.Ona place za svojou triedou a jej kamaratky,co ostali v triede zase za nou.No,ale musia si zvyknut,maja dcerka sa musi priradit ku kolektivu s ktorym pojde do skoly a deti,kde bola minuly rok su od nej aj o rok a viac mladsie.Neodporucam ani ostavat v triede a pod.veci.U nas by to ani nedovolili,najlepsie je bez dlhych reci sa rozlucit a ist.To ucinkuhe najlepsie.Nie som bezcitna,aj mne parkrat bolo tazko,ked,som odchadzala.Ale deti to prekonaju skor ako mi.Nasa plakala uz aj vecer,aj rano niekedy aj v noci.Ma taku povahu,ze si tazko zvyka na nove prostredie a ludi ktorych nepozna ale su jej nesympaticjy sa boji az desi.Drzum palce prejde to,len Ty sa nestresuj,je to mozno aj tym,ze starsia dcerka je uz velka a mala je teeaz tay maznacik ako nasa☺

marcelatje
7. sep 2016

@lenicka12 moja dcera v skolke nejedla nic pol roka. Aj ked uz neplakavala jedlo odmietala. Ale s pitim problem nemala. Doteraz tam jedava velmi slabo a to sa do skolky uz velmi tesila.

marcelatje
7. sep 2016

@lenicka12 uplne suhlasim s tym co pise @bosoriak
Najvacsim problemom deti pri nastupe do skolky byvaju casto ich rodicia. Ja napriklad nesuhlasim ani s kvetnatymi, nadnesenymi opismi ake je to v skolke uzasne. Treba sa drzat reality aby sa dieta necitilo podvedene. Predzovanie agonie dohadovanim sa v satni je uplne zbytocne. Ani utek rodica bez rozlucky nie je to prave orechove.....Prezut, uistit kedy prides, pobozkat, odovzdat ucitelke......alebo tak nejako..... A to vsetko s usmevom 🙂

cucoriedkafiha
7. sep 2016

@jarhal odbehnem od temy dakujem za vas prispevok .... že ste sem napisali ...

lenicka12
autor
7. sep 2016

@marcelatje tak to aj robím,tiež si myslím že dlhými rečami by som to len stupňovala

moni73
7. sep 2016

Pisete, ze to prejde... Ked mozem, tak sa votriem s otazkou: kedy? Dcera, teraz piatacka oplakava 99,9% dni. Takze to taham 5ty rok😢 a este min. 5 predo mnou.

marcelatje
7. sep 2016

@moni73 piatacka na zs?

moni73
8. sep 2016

@marcelatje hej😦