Pocikávanie v škôlke

lela66
15. jan 2024

Ahojte,idem si po radu. Syn má 3,5 roka a máme stále problémy s pocikavanim sa v škôlke počas spanku. Na noc má ešte plienku. Hovorili,že ho treba odnaucit v noci. Skúšala som,ale je mu je úplne jedno či je pocikany,nezobudí sa ani nato že je mokrý. Skúšala som ho budiť,ale chytá hysaky a potom mal až stres chodiť spávať. Neviem čo mám robiť. V škôlke mi hrozia že mi ho dajú len doobeda kvôli pocikavaniu a jemu sa veľmi páči v škôlke,bolo by mi to ľúto.

pribinak
15. jan 2024

@lela66 nemusíš ho v noci budiť, potom je dieťa nervózne
Stačí vedla postele
Dať nočník, v spánku jo posad nech sa vycika a ulož ho do postele

Pred poobedňajších spánkom len ho proste dať vycikat hneď poobede a estw tesne predtým ako si ľahne

luliu
15. jan 2024

V spánku necikat sa nedá naučiť....

animus
15. jan 2024

@lela66 dcéra bude mať o mesiac tri roky a začala chodit do škôlky. Doma sme na obedný aj nočný spánok dávali plienku, a vždy mala nacikané. Bála som sa čo bude v škôlke, no zatiaľ našťastie bez nehody. Učiteľka ju vždy pred spaním dá vycikať a ona vydrží. Možno by stačilo, aby učiteľky pred spaním dohliadali nato, aby sa vycikal.

lela66
autor
15. jan 2024

@animus ony ho dávajú vycikať pred spaním,potom učiteľka dočíta rozprávku,vezmú ho vycikať a dokonca ešte počas spánku a aj tak sa pocika. To je normálne nereálne. Ja som zúfalá z toho. Boli sme aj u doktorky a všetko má v poriadku

luliu
15. jan 2024

@lela66 proste ešte nie je dostatočne vyzretý na spánok bez plienky

lela66
autor
15. jan 2024

@luliu mne by to neprekážalo,tak dať mu na noc plienku je najmenej,len neviem ako to mám riešiť v škôlke

amelia89
15. jan 2024

@lela66 ono to moc rieseni nema,naucit sa to naozaj nedá. Ak realne ciká tesne pred obednym spankom a aj tak sa pocika pocas neho, tak nie je na to pripraveny.

animus
15. jan 2024

@lela66 fuha no to mi naozaj nepríde normálne. Potom jediné čo ma napadá je kúpiť nepremokavé podložky a dať pod neho podložku, ktorá sa vždy vyhodí nech nemajú učiteľky robotu a hotovo.

lela66
autor
15. jan 2024

@animus mne je to tiež divné,ešte ho chodia aj pozrieť či ozaj cika a vycika sa a aj tak sa pocika. Kúpili sme aj to,ale proste už riaditeľke sa to prestáva páčiť že sa pocikava,ale ja a tým nedokážem nič spraviť

amonet
15. jan 2024

ono to ale nie je v tom ze ma nocnu plienku ale v tom ze ma nevyvinuty mozog ktory sa psychicky vyrovnava so zmenami a vypne toto. jednoducho kadze dieta si zmeny a odlucenie spracovava inak. cim viac to budete riesit a poukazovat nato tym viac v strese bude.

lela66
autor
15. jan 2024

@amonet ja by som to neriešila,keby není problém v škôlke. Podľa mňa je dosť kruté aby ho vylúčili za toto. Napadlo ma ešte či nejaké potvrdenie od doktora alebo čo. Je mi to hrozne ľúto,keďže aj v škôlke sa mu veľmi páči a aj ho chvália že je veľmi šikovný, až na toto pocikavanie.

sfialka
15. jan 2024

@lela66 no,čo vravia v škôlke ešte nemusí byť naozaj tak. U Nás sa pocikával iba pri jednej učiteľke a nakoľko máme dvojičky od dvoch rokov odplienkované nešlo mi to do hlavy. Nakoniec som sa dozvedela pravdu učiteľka im nedovolila sa ísť vycikať počas spánku, kričala po nich a potom sa báli ísť vycikať. Nakoniec som to riešila a danú učiteľku aj prepustili lebo som nebola jediná,ktorá mala takýto problém. No a dohodli sme sa,že mu nedajú piť veľa vody na obed,aby. Od tej 10:30 už len menšie množstvo, nakoľko,keď sa najedli polievky, vypili pohár čaju,tak počas spánku im bolo treba cikať. Všetko do dvoch týždňoch bolo v poriadku. Prestali sa pocikávat.

traktor
16. jan 2024

@lela66 zas to ber aj z druhej strany.. Ú nás napríklad nemáme ani sprchu.. Dieťa sa precika vždy pri spaní, aj keď ho učiteľky nosia na zachodik x krát.. Všetko prádlo je mokré, treba ho stočiť, dat na chodbu, dieťa už nemá v com ďalej spat, ta očista co si budeme hovoriť, vieš ako cítiť dieťa, keď sa pocura až na chrbatik a máš obmedzené možnosti očisty.. Plus učiteľka musí ten čas venovať tomu dieťaťu, kým ho dá dokopy a v triede jej spi x ďalších deti - počas spánku mame 1 učiteľku.. Ono keď sa to stane raz za čas, je to ok.. Ale, keď je to každodenné, tak to problém je..

amonet
16. jan 2024

@lela66 tak skus psychologicku, a pracovat a pomoct mu so spracovanim emocii

sasesoe
16. jan 2024

@lela66 divná ms. Počas spánku to dieťa nenatrenujete, to musí dozrieť CNS. Búšenie ešte počas obednajsieho spánku ako tak, u niektorých detí funguje, ale tiež nie zaručene. Kamoška má 2.na zs, teraz berie kvôli tomu lieky na noc a poobede už nespí, ale problém v ms to bolo takmer stále .. dala im nepremokavé podložky, igelit /nepremokavé plachtu pod ich a náhradné pyžamko do ms a to bolo celé ... Zas toto je už iný extrém, ale čím viac na to budete upriamivat pozornosť, tým stresujucejsie to pre dieťa bude ...
Ešte sa môžete popýtať pediatra, viem i o prípade, kedy po častých chorobách sa pediater opýtal I na nočné nehody, ale to už bol starší, tuším 5r chlapec a na základe toho usúdil, že môže byť problém s nosnou mandľou, poslal na ORL, tam skúšali liečiť, potom výber a to pomohlo aspoň čo sa pocikavania týkalo... Taktiež na nefrologii sa to môže riešiť... Len neviem, či toto nie je zbytočne skoro stresovať sa...

anna777115
16. jan 2024

U nás v škôlke pri tak malých deťoch, tolerovali nohavičkove plienky na spanie.Ak dieťa, počas spánku precikalo, dali po zobudení plienku do sáčku a do skrinky.

martul
16. jan 2024

@lela66 podľa mňa to kruté nie je. Bohužiaľ, nie je na to vyzretý a preto sa pocikava. Teraz si predstav, že tam má učiteľka 20 detí a s každým by musela riešiť, že sa pocikal, prezliecť dieťa, zabaliť prádlo domov.

nikaeli
16. jan 2024

@traktor presne o tom to je. O jednej učiteľke, hygiene, o obriadení pocikaného dieťaťa, prezliekaní postieľky a o ďalších deťoch v triede, ktoré nie vždy spia....

euka210
16. jan 2024

@lela66 moj druhy mal s tym problem...do 4r mal v noci plienku, ked som ho nechcela v noci budit aby sa vycural...to ma rychlo preslo. V skolke sa obcas pocural pocas spanku...proste spal a spi tvrdo...u nas ale nemali problem dat na spanok plienku, aby som nemusela 2xtyzden brat domov prat obliecky, lebo mali tam aj 2,5r ktorym davali plienky.
Neviem teda poradit...musi nervova sustava dozriet. Pred spanim predpokladam ze chodia na wc.
A to co hovoria ucitelky, ze mas naucit v noci je hlupost...najskor sa nauci na denny spanok vydrzat a az potom na noc.

euka210
16. jan 2024

@lela66 urcite ho v noci nebud, ked vidis, ze mu to robi horsie.
Nemoze nejaku natahovaciu plienku, nohavickovu, ze si oblecie a po spani len pocuranu vyhodia?
Dieta za toto fakt nemoze.

jakubrianka
17. jan 2024

Mňa tiež napadlo nohavičkové plienky mu dať ráno a v prípade nehody len vyhodia.

jakubrianka
17. jan 2024

Ale keď tak čítam, za všetko deti vyhadzovať zo škôlky? Strašný prístup škôlok v dnešnej dobe. Veď ten malý musí mať z toho traumu.

lulu0123
17. jan 2024

U nas v skolke mal normalne 1 chalan plienku kym potreboval.Ved aj ucitelkam je to lepsie,ako riesit pocikanu postel. A tu nohavickovu si dieta da aj same.

tiika
18. jan 2024

@lela66 u nás (a myslím aj inde) je podmienkou prijatia byt odplienkovany, vrátane poobedneho spánku.
Rozumiem, že je to ťažké, keď potrebuješ ísť do prace, dieťa dať do MŠ a cikanie je spojené s vývojom, individuálne u deti, urýchliť je ťažko. Možno sa skús dohodnúť na tých plienk.nohavickach (trebárs na nejaké obdobie) alebo hľadať inú MŠ, ak sa da.

https://mamaaja.sk/clanky/dieta/nocne-pomocovanie