icon

Podarilo sa vám ovplyvniť stravovanie v škôlke?

taglietta
10. dec 2015

Ahojte mamicky. Zaciname hladat skolku a urcite ma zaujima aj stravovanie a pitny rezim deti. Podla zverejnenych jedalnych listkov nasich okolitych skolok sa obavam, ze deti ficia hlavne na sladenom caji, tzv. skolskom mlieku, caji so sirupom a sirupovej vode. Osobne by som preferovala nesladene napoje, alebo caj s medom, pripadne ovocnu stavu s vodou. Tiez niektore jedla mi nepridu vhodne pre trojrocne deti, napr. Kolozvarska kapusta alebo sladke obedy. A k tomu minimum ovocia. Nechcem, aby sa to tu zvrhlo na diskusiu o zdravej vyzive, skor ma zaujimaju prakticke skusenosti, ak sa vam podarilo v skolke nieco ovplyvnit. Napr. niekde som zachytila, ze maju automat na cistu vodu, alebo si priplacaju na ovocie. Vopred dakujem.

alaguema
15. dec 2015

@stella33 nie, nerobím z teba oponetna, ale bavili ste sa o sóji a ja som spomínala, že robievam koložvársku vega kapustu z tofu a asi toho sa chytila dáma, ktorá to okomentovala. Tofu z nemodifikovanej sóje zas nie je také drahé, ale nejak netrvám na tom, že by v jedálničku muselo byť. Je to jeho spestrenie, pokiaľ človek obmedzuje, alebo nejedáva mäso. Lahôdkové droždie je zas vynikajúce ochucovadlo.
@dusika11 ty budeš zrejme ďalšia z tých, ktoré sú tak hrozne podrážedené tým, ak sa niekto stravuje inak, než na samom balaste z tesca a zabezpečuje pre svoju rodinu čisté, normálne potraviny...koľká opovážlivosť robiť veci inak, než ich robíš ty 😎

dusika11
15. dec 2015

@stella33 tvoje pripevky maju hlavu a petu dakujem ze tu tak urputne davas svoj cas..

dusika11
15. dec 2015

@alaguema nereagujem...prepac..nemas uroven..tak hrubo napadnut cloveka na fore..len tolko a slusne soja a ine gebuziny..znamena drancovanie krajin tretieho sveta tak ako plamovy olej znamena vypalovanie dzungle..mam na tento bio biznis svoj nazor..ale uz som vyrastla s toho aby som rozumy a inteligencie niekoho ucila..cela tato tema je nezmysel..skolky robia co sa v danej chvili da..a za co sa da.

prevenar
15. dec 2015

v podstate podarilo 😵 malej nosime kazdy den komplet nasu stravu aj pitie 🙂 to co mala dostavat od "statu" radi prenechame niekomu inemu.

horana
16. dec 2015

@dusika11 Ja len na dokreslenie polemiky ktora tu prebieha, len moj nazor.
Prave aj dazdovy prales na vypaluje aj kvoli prave tej soji (najdolezitejsi vyvozny artikel napr. Brazilie). Len - ta soja zdaleka nejde hlavne ludom, paradox. Az 70perc. z nej ide zvieratam ako do krmnych zmensi. Dalej je treba viac priestoru na zivocisnu vyrobu ako na rastlinnu a citala som statistiku ze ked sa toto zahrnie, tak az k 80 perc. pralesa sa tazi kvoli nasej potrebe masa! Nadmernej a nechutnej, neutichajucej a neustale sa zvysujucej. Ludia su masotariani viac nez kedykolvek predtym a pocet ludi rastie zavratnym tempom v poslednej dobe a kazdy chce maso. Velkochovy kde uz mucenie zvierat a podmienky v akych ziju bezne vacsina populacie sladko netusi.
Jasne ze aj pre cloveka a jeho potreby je prales drancovany, ale vacsina tych potrieb je pre to maso. Vies si predstavit v dnesnej dobe co este nedavo, pri radovo mensom pocte ludi na zemeguli bolo beznym prejavom clovaka stravujceho sa masito, teda ziadneho vegetariana ale klasickeho masozruta a sice ze mal maso na tanieri 1x do tyzdna v nedelu! To bola realita. Odvtedy pocet ludi narastol x nasobne a kazdym dnom rastie. A bezne ludia jedia maso niekolkokrat za den!
Keby to malo byt "zdrave maso" teda akesi bio maso, zo zvierat chovanych ohladuplne, neboja s s vybehom aby aspon par krat za zivot videli slnko, citili podu a travu...uz davno by sa ukazalo ze sme skutocne v krize, ze Zem to uz davno neutahuje. Tak to maskujeme. Par vyvolenych zvierat sa chova aj takto ale vacsna? Je mozna len preto vyprodukovat ze ho dochovavame ako ho dochovavame - plne stresorov, homonov na urychleny rast, antibiotik a vselijakych inych pridavkov do krmnych zmesi.
Ja stale hovorim toto je jeden z najvacsich hriechov ludstva a pokial sa proti nemu ako ludstvo nepostavime, kazdy jeden, vina pada na vsetkych, lebo kazdy ma pristup k informaciam a moze si zistit ako to je. Nejaka katastrofa, na ktoru budu potom veriaci hovorit ze je dielom Boha za nase skutky (inak cudujem sa cirkvam, za dob Jezisa toto este problem nebol ale keby zil Jezis dnes, nepochybujem ze toto by bola jedna z prvych veci na ktore by upozornil, ale krestania nic, stale sa skostnateno drzia toho ze Boh nam dal zvierata do spravy aby sme ich vyuzivali, nevidia ze uz davno ich hrubo zneuzivame a o tom rec nikdy nebola), prirodnaci zase povedia ze sa vzburila Priroda, ekonomovia odhalia podvod v tokoch prostriedkov atd... ale to je jedno z akeho pohladu sa to vyhodnoti. Zatial sa to neodvratne blizi, lebo kazdemu je to fuk.
Z mojho pohladu nejde ani tak o soju samotnu ale o masovyrobu (v ktorej sa vacsina aj jej produkcie utopi, na ktoru padne).

stella33
16. dec 2015

@horana ...a v podstate vsetci tocime o tom istom. Pristupovat k stravovaniu s rozumom. Nie som uplny vegetarian, ale blizim sa k tomu. Ano masova produkcia masa je drahsia, je to kolotoc, z ktoreho ludstvo len velmi tazko vyskoci. Ale nemozes predsa v jednej vete, podobne aj @alaguema povedat maso nie, ale soja ano (ved aj zvierata su krmene sojou). Pride mi to ako cisty alibizmus. Ak, tak budte principialne. Ak bio, tak maso zo slovenskej biofarmy, plodiny, zelenina zo Slovenska a blizkeho okolia a povodne potraviny. Preco sa mame tvarit, ze soja je nieco viac ako nasa fazula? Zeby preto, aby sme ucinili zadost megaamerickej produkcii a jej marketingu? Lebo ved americki vedci nezistia, ze ked budu Slovaci jest viac svojich povodnych polnohospodarskych plodin, vo svojej kontrolovanej vyrobe.... budu zdravsi...
Co sa tyka znizenia obsahu masa v jedalnicku MS, joooj, to je veru extrem, ktory nevysetlis tete, ktora sedi kdesi na ministerstve, ci kde to vyziera uz 40 rokov nas stat a kopiruje "krmne davky" asi pre prasiatka, do jedalnickov nasich deti. Postav sa do radu 🙂 Este by bolo vhodne tej tete vyzivarke vysvetlit, ze mladata piju materske mlieko a nie mlieko cudzich samic...ako aj zvysku naroda, ktory patri "vdaka" tejto tradicii ku krajinam s najvyssim vyskytom osteoporozy... Lebo s mliekom to mali nasi predkovia tak, ako s masom. Ak sa dostali k hrnceku mlieka, bol to sviatok. Dnes konzumujeme mlieko aj tam, kde o tom nevieme :-\

belllinka
16. dec 2015

nechápem ako môžu mať rodičia problém, priplatiť si pár eur navyše za lepšiu stravu. Keď matka trčala 3 roky na materskej a žili z jedného platu, to sa jej podarilko navariť pre dieťa 4 jedlá denne za 1,20 ???

sardinka335
16. dec 2015

Spotreba mäsa - ja budem hovoriť o Slovensku KLESÁ!!! stale sme na chvoste ostatných čenských štátov EU...kto chce pozre si štatistiky, načo to tu zahlcovať.
Ja si myslím ze tento svet má uuuplne ale ze uuuplne ine starosti ako to či cirkev bojuje za zvierata, okrem toho ubližovať zvieratám, chovať ich v neludských podienkach je povazované za ,,hriech,, dokonca som sa o tom dočítala aj v svokrinej modlitebnej knižke....takže nechapem prečo by o tom mala byť ,,špeciálna reč,, aj papež František sa k tomu vyjadril na to su ine organizácie, ktoré sa tomu venuju. Kazdopadne kresťania maju uplne ine problémy - vy tu ratujete zvierata, ale to ze v NIgerii, Syrii a neviem kde su denne krestania vyvraždovaní a prebieha tam doslova genocida v 21. storočí je asi jedno - o tom sa az tak nehovorí...
Ludom záleží len na svojich bruchách... ziju len preto aby akoze zdravo jedli - to je ich modla, meta, ciel dna, zivota, len nie mäso, cukor, muku..naša 85 ročná babka to dobre hovorí - hlad a biedu na nás...potom by sme si všetko vazili, prestali by sme byť fajnoví a zameraní len na svoje bruchá....

alaguema
16. dec 2015

@stella33 panebože...čo furt o tej sóji?? 😀 Bol to len príklad jedla, ktoré sa dá urobiť chutne aj bez mäsa a chytili ste sa toho, akoby som tu ja sóju nejak presadzovala. A samozrejme, že plodiny zo Slovenska, to, že si raz za mesiac dám tofu, neznamená, že to nie je pre mňa úplná samozrejmosť. Sama nakupujem od úplne lokálnych pestovateľov, tu z okresu/kraja, kde žijem, najviac z okolitých dedín.

spuntikmathiasko
16. dec 2015

@taglietta to je kvoli hygiene skolka s tym nema nic, tak isto v skolka neradi povoluju vlastne ovocie = taktiez kvoli hygiene aj ked napr. u nas privieraju oci. Pocas dna piju cistu vodu. Aj ked jedna vec je cista voda co je fajn, ale su deticky co ju odmietaju pit a tam potom nastava problem, ze chodia domov s bolestami hlavy, lebo cely den nepiju. Sukromna skolka by som povedala, ze je v stravovani presne to iste ako statna. Drzia sa tych istych tabuliek. Inak nechcem byt zla, ale ja osobne az tak katastrofalne to jedlo nevidim, pokial je moznost doniest viac toho ovocia. A sladke obedy mna netrapia vobec, maly na ne nebol nauceny z domu a neje ich ani tam. Pomazanky mi nevadia a hranolky u nas v skolke vzivote na obed nemali a maly ich este ani nikdy nejedol. A osobne co ja poznam mamicku co sa velice rozculovala nad jedalnickom v skolke chodila po dieta pravidelne s lizatkom. A keby mojmu dietatu chceli dat SOJU v akejkolvek podobe tak im to tam vyhodim do vzduchu a nech si najprv nastuduju ako sa soja pestuje a preco sa neodporuca.

alaguema
16. dec 2015

@sardinka335 prepáč, ale evidentne nevieš, o čom hovoríš. Ľudia, ktorí sa snažia jesť zdravšie, jedia obvykle striedmo a ich bruchá, ako hovoríš, nie sú ani zďaleka na takom dôležitom mieste, ako u človeka, ktorý sa stravuje "tradične" a je závislý na cukre, mäse a múke. Bez nich nie je spokojný, musí ich mať, zo zeleniny "sa nenaje". Prototyp vídať v supermarketoch. Vozík plný sladených limonád, údenín, mäsa, rôznych snackov, sladkostí a pečiva. To je typický predstaviteľ konzumnej spoločnosti. Je mu úplne jedno, koľko pôdy sa kvôli nemu zdevastuje, koľko zvierat zabije, aký má ich chov dopad na životné prostredie on chce to svoje, musí to mať, lebo ako píšeš, jeho brucho, je jeho modla, uspokojuje iba svoje potreby. Hlad a biedu na nás? No, neviem, kto by trpel viac, keby k tomu došlo. Či ľudia, ktorí sú zvyknutí jesť menej a zasýtia sa aj rastlinnou stravou, sú zvyknutí šetriť svoju prírodu a žijú striedmo, alebo tí, ktorí sa v ničom neobmedzujú.

horana
16. dec 2015

@stella33 Ja len hovorim ze keby sa sojou nemusli krmit zvierata, potrebovali by sme jej o 70perc.menej celosvetovo, preto akoby v jednej vete soja ano... a maso nie ze nie - ale VYRAZNE menej.
Principialne prepnut zarzu na bio maso je neralne, uz aj teraz je hlad vo vacsine sveta, to ze my to tu necitime a pocitime az ked naozaj bude svet na spadnutie je ina vec. Ludom z postihnutych krajin je obvykle uplne jedno co, ale aby sa vobec najedli. A tiez maju pudy ako my a ked sa mozu dostat k masu, tak sa k nemu radi dostanu, akemukovek. Uz aj bezny slovak nema jednoducho prostriedky na bio maso a ked by si mal vybrat ci raz do tyzdna na tanieri bio maso alebo kazdy den obvykle velkochovove maso, tak si vyberie to druhe. A vacsina rodicov si toto pre svoje deti zvoli aj v skolach. Nehladiac ze tam je utopia dokonca za tu cenu stravy zaplatit aj vobec slovenske velkochovove maso, musi sa kupovat castejsie neznameho povodu zo zahranicia, nakolko to vychadza lacnejsie, to je realita uz aj v spravach to na plne usta priznavaju.
Na soji nie je nic zle, rovnako ako nasa fazula, rovnako ako kukurica, v krajinach kde historicky patri, je zdrava a vyvazena surovina z ktorej sa vyrabali tradicne jedla a ked si nou aj my spestrime jedalnicek odhlahcime planetu viac nez mat v tej chvili na tamieri maso. Len sa zacala podobne ako napr. ta kukurica aj zneuzivat, geneticky modifikovat a to je skor problem. Ale ten nastal len preto ze treba stale viac a viac..vsetkeho.

sardinka335
16. dec 2015

@alaguema robíš presne to čo vyčítaš druhým...ak by u teba nebolo zdrave stravovanie take dolezité tak ho tolko neriešiš ako ho riešiš, ze aj kološvarsku variš z tofu...ok, tvoja volba.
Toto celé je taký istý konzum len v BIO obale...lebo títo ludia ak nahodou nemaju to svoje tak su pomaly zrutení, nadavaju na všetko a tiež nevedia bez toho žiť podobne ako druhá skupina ludí. Takze tiež uspokojuju len svoje potreby sice zdravej stravy ale stale je to potreba a je to pre nich tiež modla - dostať do brucha len to akoze zdravé...a bez zeleniny nie je spokojný - to isté len v ružovom obale. Keby došlo na ,,lamanie chleba,, tak by zjedli čo by bolo a nie ze vymyšlali...stačí si pozrieť nejaky dokument o vojnových časoch - dnešný ludia by neprežili nielen teda koli tech. zbraniam ale koli tomu ze sa nevedia s ničím vyrovnať, popasovať a ak nemaju ,,to svoje,, ale maju zial inu alternativu tak maju problém sa prisposobiť ak nie je ina volba.
Aj ludia na zdravej strave nemusia žiť len striedmo - aj tzv. zdravých sladkostí je mrtne alebo toho čo človeku chutí v dajme tomu zdravšej variante kludne moze spásť kolko chce a striedme to nebude. Aj oni maju neresti lebo su to len ludia a podliehaju. Mnohí su fajčiari a aspon takto sa to snazia akoze kompenzovať..

horana
16. dec 2015

@sardinka335 Keby cirkev naozaj dodrziavala ze chovanie zvierat v neludskych podmienkach je hriech a zasadzovala sa za to, to by tu inak vyzeralo, lenze to akurat tak v nejakych listoch nanajvys vyjde a tym to hasne (asi si myslia nech sa staraju eko aktivisti). Dalej krestania bezne toto maso jedia a tym to podporuju.
A tak ako je ludom jedno zneuzivanie zvierat, je im jedno ze celkova kvalita potravin sa znizuje od dob nasich babciek, ze v otravenej a nadmernou produkciou vycicanej pode uz nie su ziviny a teda vsetko uz chuti inak, umelejsie a z toho vznika pocit hladu a nenasytenia, ktory babicka zakonite nepoznala, clovek precapty jedlom, ale nie kvalitnym a tak vlci hlad niekde v utrobach, pritom telo kysne do tucnoty, to sa zakonite nemoze porovnavat s generaciami pred nami, ktore nezili v kancloch pri umelom osvetelni, nedychali otraveny vzduch, nejedli Ecka a potrviny bez stopovych prvkov, ktory boli vela vonku na cerstvom vzduchu a manualne pracovali, ktori si sladkosti ozaj mohli dopriat lebo to bolo tak vzacne ze nejaka coko figurka bola akurat tak na Mikulasa a medzi tym len domace ked tak obcas....a aj to co sa deje na Blizkom vychode, lebo su to zaujmy mocnych a bezny (nielen) krestan nanajvys len pokyva hlavou ked sa proti tomu papez, tiez len slovne, vyjadri a tym si mysli ze jeho povinnost a angazovanost skoncila. Je to jeden a ten isty princip -lahostajnost.
Tolkoto je na svete chudoby, nazorne ukazane aj s tempom akym kazdorocne pribuda: http://www.vedelisteze.sk/galerie/video-tento-m...

A politika je taka ze znizujeme dane na maso a nie na zeleninu. Hoci zvysenim konzumacie zeleniny (dnes sa vegetariam stravuje drahsie nez masozrut, nakolko kvalitna zelenina drahsia je, na maso je plno falosnych dotacii, vyraba sa uplne nekvalitne, nehumanne, hoc ked sa na to pozrieme logicky, mala by zeleniny byt prirodzene lacnejsia mez maso, nakolko uz pri chove masa sa spotrebuje x tej zel(en)iny ktora by tam mala byt zakomponovana, ale zaujmy su inde, len ci su to ozaj nase zaujmy alebo len nam nanutene)
Vravis ze na SK klesa konzumacie masa. No konzumacia zeleniny v pomere k masu je zla v celej EU a to ako na tom sme my sa zatial ani neda porovnat, statistky neexistuju pre nejednotnu definiciu co tam spada (niekde aj hluzy ako zemiaky, inde nie, skratka nie je v tom poriadok, ciastkove vysledky ale su take ze sme uplne posledni! vramci EU napr. v konzumacii jablk apod.) cize tu mame ten deficit este vyssi ako pri mase. Nuz ale vlada sa rozhodla podporit prave maso, a to nielen nase maso, a nase vyrobky ale aj dovozove. A bezny obcan nic. Lebo aj v Syrii hladuju, tak sklonme hlavy, nic nechcime a budme radi ze tu nie je hlad. Sup tam bielu muku s cukrom, na to este mame a ked nam vlada na zalepenie oci dopraje lacnejsie nekvalitne masko, uz sa na nic stazovat nebudeme 😠

horana
16. dec 2015

@sardinka335 Ja chapem co chces povedat, len skusim takto:
ked bol hlad, bolo malo, ale to co bolo bolo aspon neotravene. Teraz aby sa to maskovalo je naoko prebytok, ale vacsina viac ci menej zbaveneho zivin, otravene postrekmi, pesticidami, hnojenim, chudobnou podou, zberom este nezrele, vacsina rychleny rast, alebo geneticky modifikovane. Dalej pri vyrobe umrtvene (priklad mlieko je uz dnes len mrtvou hmotou, z ktorej sa odsaje vsetok tuk, ktory sa pouzije inde, je prilis cenny a do mlieka sa navraza pri vysokych otackach aby sa to pekne spojilo mikrociastocky palmoveho a ineho tuku aby sa dosiahla presna tukovitost. Potom je to hmota, ktroa uz sama ani neskyne, len zhnije, pokazi sa. Ja to uz ani mliekom nenazyvam, je to podvod. Kopu ludi o tom ani netusi.Dalo by sa pokracovat este dlho elaboratmi na tuto temu..)
A ked sa to skombinuje s otravenym prostredim v ktorom zijeme, len sa to nazrata a vyjde to ako postupne no mozno umieranie je prisilny vyraz, ale oslabovanie. A toto je to co podvedome vela ludi citi, ani nie stravu ako modlu, nevediet co od dobroty, ale potreba a narok mat veci ciste a zdrave. Jednak by ich potom nasim telam bolo treba prirodzene menej, a citili by sa zasytene. A potom aj preto lebo to pomaha aj nasmu duchu, to co posilnuje nase telo. A sucasna strava ho neposilnuje,ale naopak.

alaguema
16. dec 2015

@sardinka335 ja predsa nikomu nič nevyčítam 🙂 Kde také čítaš? To čo ty považuješ za "vymýšľanie", je životný štýl. Väčšinu z tých "bio" tebou tak nenávidených vecí, si dopestujeme sami. Vieš, ako veľmi iný je vzťah človeka ku potravine, ktorú sám vypestoval? My doma jedlo nevyhadzujeme, žiadna potravina nekončí v koši, neplytváme jedlom a dokážem byť spokojná aj s málom, s úplne jednoduchým jedlom ako zemiaky uvarené v šupke, maslo a kvasená kapusta - jedlo našich prababičiek a naša rodina ho miluje, v zime je to u nás na stole často, prípadne dočasne počas pôstu viem byť aj úplne bez jedla a na margo striedmosti zdravo stravujúcich, nemôžem hovoriť za všetkým, ale z tých, ktorých poznám, sú asi striedmejší všetci, ono to na človeku vidieť. Nestriedmosť sa obvykle prejaví na postave 😉
A zdravé stravovanie pre mňa dôležité je, nemám dôvod to popierať. Ale nie kvôli tomu, že moje brucho, je moja modla. Pre mňa nie je dôležité naplniť žalúdok zdravým jedlo, len aby som mala v žalúdku zdravé jedlo. Toto je to, čo nedokážeš pochopiť, lebo asi nevieš, ako vitálne sa človek cíti, ak je pár dní len na zelenine napr. Keby si ten pocit poznala, pochopila by si.

stella33
16. dec 2015

@alaguema ja neviem, ja som sa pytala na kolozvarsku kapustu a ty si prisla so sojou, vegetarianstvom 🙂 ja tiez varim tradicne jedla, uz dobrych 20 rokov sa vraciam ku klasickym potravinam, ktore sa pouzivali v nasich kuchyniach od nepamati. Tiez si pestujem, tento rok som zacala chovat sliepky, peciem si doma chlieb, maso vacsinou kupujem od sukromnych chovatelov, za taku istu cenu, ako by som kupila to pochybne v obchode.... asi tolko o mne a mojom stravovani 🙄 ..... 🙂

alaguema
16. dec 2015

@stella33 ach jaj...tú koložvársku som spomenula iba ako tip, keby to niekto chcel skúsiť, lebo zhodou okolností je to ozaj dobré aj bez mäsa, čo sa nedá povedať o niektorých iných tradičných jedlách, ak mäso nahradíš niečim iným...Nič viac, nič menej. Nikdy som nikoho nepresviedčala na vegetariánstvo, sama by som sa momentálne neoznačila za vegetariánku a v čase, keď som ňou bola, som to nikomu ani nehovorila, jednak nie je dôvod o tom hovoriť a jednak ak to náhodou prišlo do témy, tak už vtedy som registrovala, že ak niekto neje mäso, tak je to pre väčšinu mäsožravých ľudí z nejakých záhadných dôvodov, ako červené súkno pre býka... 😀 Čo už...To je asi tá agresivita z mäsa, ako sa domnievajú jogíni 😉

dusika11
17. dec 2015

@horana ako suhlasim zhruba...len nemam rada ak niekto stale sa nvaza do krestanov...to mi je take...no vies a krestania a krestania...inac..ok
ja som sa zaujimala co ako so zvieatami raz som videla strasny dokument..o prenasani kraviciek....na bitunok cez pol europy..uf..potm mi bolo dlho zle..
no ono sa da ist na vidiek...aj babka pestovala ale ona nechodila do roboty...ale ver mi to by kazdeho preslo...mne tohto roku zmrzli plody na hruske a co nezmrzli to obila burka..a zostalo mi sest hrusiek...mam jedine zemiaky mrkvu ziadnu..a zi s toho..
vies to je tak...su male platy ludia ledva vsetko poplatia ved to uz je hroza pozri rozborila ako niektore rodiny ziju bez elektriny..pokial sa v state bude kradnut...neda sa dost ludom na platoch,,,ani na skolky...vychodisko??sledovat dianie ..teraz sa zamedzilo vydanie novych karticiek pre zdravotne..uz usetrene peniaze...a mozno tak bude aj viac na skolky..

sisaka
17. dec 2015

@horana mozes prosim ta uviest zdroj o tom spracovani mlieka? Tak sa spracovava mlieko na Slovensku, alebo v nejakom inom state?

taglietta
autor
17. dec 2015

Dievcata, uz sme sa fakt znacne odklonili od temy.

lula26
28. dec 2015

Chcem veriť tomu, že sa deti aj doma tak zdravo stravujú, ako sa to žiada od materskej školy. Z vlastnej skúsenosti (anketa): najobľúbenejšie jedlá deti doma sú pizza, párky, hranolky. To mám od detí!!!

ninison
28. dec 2015

Ahoj, my chodime do sukromky. Jedlo beru zo statnej skolky, takze toto nezmenim (a veru z toho nie som stastna) ale ponukaju ovocie a zeleninu detom a na moj podnet obmedzili/znizili podavanie sladkosti. Ak deticky nieco rozdavaju, odlozia do skrinky a davaju az rodicom. Treba sa o ton zacat rozpravat s rodicmi aj s riaditelkou ale osobne si myslim ze v statnej nie je vela sance na uspech ak tam chodi 20 deti, pravdepodobne tam nebude nadpolovicne mnozstvo uvedomelych rodicov. Aj ja stym pocitam pri prechode do statnej 😕

ninison
28. dec 2015

@lula26 netreba hadzat do jedneho vreca. Su taki aj taki. Ja malu vediem k zelenine a pi celodennom stravovani v skolke vecer veceriame zeleninove salaty, psenove a podobne kase. Ale ano, aj ja vidim ze vacsina rodicov dava bohuzial detom hocico.

ninison
28. dec 2015

@lula26 a este doplnim ze treba zacat od seba. Ziadat od dietata aby zdravo a pestro jedlo ak to nevidi v rodine je nemozne.

timea7
28. dec 2015

@lula26 zdravo stravujúce sa deti spočítam v každej triede na prstoch jednej ruky 😒 😒 😒 😒 takže s tebou úplne súhlasím. Do hrncov im prirodzene nevidím, ale vidím reakcie detí napr. na zeleninový šalát, ktorý zje minimum detí. Nemyslím jeden konkrétny, ale akýkoľvek. Ale hranolky pozná väčšina detí, bohužiaľ.

ninison
28. dec 2015

@stella33
@kali23 ooch to je zle ako popisujes. Pozri sa na jemine stranku - snazia sa zmenit pristilup v stravovani v skolach a skolkach a pripadne posli riaditelke.

alla24
28. dec 2015

@ninison a ako to robis ze ti dieta je zeleninove salaty ci pseno? ja som momentalne rada aj za 4-5 lyzic zemiakov s kyslym mliekom ☹ riesila som to aj tak ze som jej nic ine nedala dva dni jest ako to co bolo navarene a ona dva dni NIC nejedla. na dovolenke v turecku jedla 1-2 lyzicky s vyhrazkami typu budes na izbe cely den ziadne more bazen..... hotova som

kali23
29. dec 2015

@timea7 hranolky pozna aj moj... Jedol ich jediny krat, na dovolenke... A od nastupu do skolky (ide s davom) tak by som sa vobec necudovala keby tiez povedal hranolky 😀😀😀
Ked maju obcas salat k obedu basni mi doma o nom cely zvysok dna 😀
Najhorsie je, ze deti idu s davom, a aj ked prvy den nejedol rezance s krupicou, dnes uz bezne je sladke jedla, do septembra mi "sladky obed" nikdy nezjedol, a to nerobim s cukrom...
A sirupovu vodu ci "mlieko" tam pil, doma mi mlieko ochutnal, viac to nechcel ani vidiet... Tam ani netusil, ze pije sirupovu... A o sirupe som sa dozvedela az na rodicku, ked sa na neho prispievalo, dovtedy som bola v tom, ze "vodicka" je zdrobnenina od slova voda 😀

kali23
29. dec 2015

@ninison ved to cele je vizitka riaditelky... Jemine je sice pekna stranka, ale podnet, chut a vola musi ist zo skolky, nie 3-4 rodicov... Tolko nas je... A komunikovat s niekym, kto je presvedceny o prospesnosti cukru, o dokonalosti seba je nemozne...
Nehovoriac, ze som za exota, lebo som poprosila o prehodnotenie kombinacii ako ryba a kakao, atd mlieko je na desiatu a bodka. Takze nekombinuje napoj k jedlu ale ani jedlo k napoju 😀 proste tam fukne bars co s ochutenym mliekom a je presvedcena, ze je to spravne...
... Ak by tu bola vola bola by tu i cesta... No nie je. A rodicom je to jedno...