icon

Praktiky v škôlke. Aké máme možnosti dostať sa odtiaľ?

sporitelnicka
6. apr 2013

ahojte maminky, moj syn nastupil do školky v 9/2012, ako 2,5rocny. Chodíme do štátnej školky v našom meste, mame tu školok asi 6, ale keďže sme potrebovali školku pre dietatko mladsie ako 3 roky, pretože som musela nastúpiť do práce, iba v tejto jednej sme boli uspesny a synka nam prijali. Zaciatky boli velmi ťažké, boli sme chorlaví štýlom 1týždeň v školke - 2 doma. Samozrejme vždy po chorobe ist do školky bol veľký problém, plač večer pred pondelkom, budenie zo sna, rano otázky po prebudení , či je ešte víkend, trapenie pre všetkých. Postupom času sa začali objavovať otázky: maminka a ktorá pani učiteľka tam bude? Zo slzami v očiach moj syn uz rano po zobudení opakoval toto 20x...nerozumela som tomu dost dobre, ale vysvetlovala som si to tak, ze aj nám dospelým je niekto sympatickejší, iný menej...časom to vsak bolo už tak, že keď syn zbadal menej sympaticku učiteľku, otočil sa na chodbe a s kvikom utekal preč. Na moje otázky, čo sa deje, učitelky odpovedali, VŠETKO JE VPORIADKU maminka. Na túto pani učiteľku som aj od iných maminiek počula velke sťažnosti. Vždy keď som sa snažia komunikovať, usmievala sa, že všetko je v poriadku a s naším synom nieje absolutne žiadny problem. Nedozvedela som nic viac, len ze papal, spal a neplakal. Tato pani učitelka už v nasej skolke nieje, odisla na MD. Druhú pani učiteľku syn akceptuje, ale ke´dže nemienia prijat do začiatku dalsieho školskeho roka novu pani učiteľku, tak deti vselijak spajaju so staršími deťmi, čo naš syn velmi zle znáša. Na moju otázku, ako sa to bude riešiť, som dostala odpoveď,že do septembra bude ťahať tato jedna celodenky a budu deti spajať s veľkáčmi. Syn nám ale v poslednej dobe doma rozprava take cudne veci, ako napriklad, ked si oblial tricko, tak som mu povedala, že pod ideme si prezliect tricko, a on mi na to, že netreba, pani učiteľka povedala, že to same uschne!!! alebo sa v noci zobudi a plače, že prečo deti čo neposluchaju dostanu veku injekciu od pani doktorky??? a ked som s spytalal odkial toto má,tak ze to pani učitelka povedala (mimochodom, ta ktora to povedala je zaroven riaditekou MŠ!!. syn je bez plienok od 2 rokov, dnes ma 3 a 3 mesiace a pocikal sa v školke. Zistila som to až doma, keď sme sa vyzliekali, bol pocikany a komplet na boxerkach a tielku žlte fľaky, uschnute!!! na ňom. v školke ho nechali pocikaného a nechali to ňom uschnuť. ďalší deň tam bola ráno iná učiteľka, ta o ničom nevedela. Keď však poobede išiel pre malého mm, dostal pocikané pyžamo, že sa malý pocikal...nechápem, nikdy toto nerobil. Vrchol tohto všetkého bolo stretnutie s mamkami 2 ďalších detčiek, ktorým deti doma rozprávalali, ako nášho syna v školke učiteľka bije a TRASIE nim!!! ja som ostala ako prikovana, šokovaná a pomaly mi docvakáva, že on neplakával zrejme preto, že si nevedel zvyknuť na školku kvoli chorobnosti, ale preto, že sa mu tam toto deje. Tie maminy mi hovorili, že viac detí sa začalo pocikávať, že na ne veľmi kričia a strašia ich, že im neutieraju dupky po kakaní a tiež im nedohliadajú na pitný režim.
Maminky, moja otázka, chcem malého odtiaľ dostať, nemôžeme si však dovoliť sukromnú školku. je možné aby sme zmenili školku na základe posudku od psychologičky? ideme tam v pondelok.. sťažovať sa na meskom úrade nemá zmysel, vraj je riaditeľka dosadená na toto miesto, takže ruka ruku myje, a ak riaditeľka moje dieťa straší , čo ja ani mm nikdy v živote z úst voči synovi nevypustím, s takou ženou nemieniť nič riešiť. Skončilo by to väčším peklom voči mojmu synovi za zavretými dverami. Ak psychologička uviedie že odporuča zmeniť kolektív, v inej štatnej školke nas zoberú? neviem totiž, ako to chodí a aké mame možnosti...budem vám vďačná za akekolkvek postrehy

Strana
z2
janinah
6. apr 2013

@sporitelnicka dúfam,že tvoj synček tam už ani nevkročí a v záujme ostatných detičiek sa neboj to riešiť,drž sa 😉

monika15
7. apr 2013

no baby... urcite sa stazovat az mi vlasy dupkom stoja achcem vybrat prihlasku do skolky :((((

mamavera
7. apr 2013

najhoršie je, že je škôlok málo, detí veľa, malo by to byť opačne, aby sa škôlky snažili ponúknuť to najlepšie čo ponúknuť môžu, takto ich nič nenúti správať sa trhovo. Ďalej platy sú absolútne nezaujímavé, zo študentiek, či už strednej alebo vysokej školy sa mi vyše polovica smeje do očí, keď sa spýtam, či mienia do škôlky nastúpiť 😒 . Väčšina z nich mydlí jazyky, lebo za hranicami dostanú trojnásobok platu za dva týždne práce ako opatrovateľky a dva týždne majú veget. Nemusia mi to ani hovoriť, vidím to na nich, že ich tie deti nezaujímajú...Samozrejme, nie všetky, niektoré sú k deťom milé, hrajú sa s nimi, prihovárajú sa im, ale tých je bohužiaľ hŕstka. Potom v škôlkach zostávajú aj indivíduá, ktoré tam absolútne nemajú čo robiť. V ich tieni a v tieni takýchto prípadov potom zanikajú učiteľky, ktoré deti milujú a venujú kopu voľného času na prípravu, na to, aby každý deň v škôlke bol pre ne zážitkom. Ďalšia vec je tá, že zriaďovatelia materských škôl nedostávajú toľko finančných prostriedkov, koľko by mali a každé ušetrené euro je dobré. je ekonomickejšie zaplatiť učiteľke zastupovanie ako prijať ďalšiu....Je to hrozné, pretrváva to roky a nikto s tým nič nerobí...

basburianka
7. apr 2013

Ahoj. Tiež mi je smutno, keď si to čo i len predstavím, mám v podstate rovnako starého syna...musí to byť pre vás aj pre neho hrozné...Ja som učiteľka na SŠ (momentálne na MD). Naozaj sa v každom zamestnaní nájdu ľudia výborní ale aj takí, čo tam nemajú čo hľadať. Určite sa spoj s ostatnými nespokojnými rodičmi a napíšte sťažnosť zriaďovateľovi. Asi nemá zmysel sťažovať sa u riaditeľky, keďže aj ona má v tom prsty, ale určite by som sťažnosť doručila aj do škôlky, v dnešnej dobe treba mať všetko na papieri...Asi aj posudok zo psychologického vyšetrenia by pomohol...Je jedno, či tam tvoj syn bude alebo nebude chodiť, ale skúste s tým niečo urobiť aj kvôli deťom, ktoré tam ešte len prídu. Viem, že veľa ľudí sa v dnešnej dobe bojí menovať, podpísať sa pod sťažnosť a podobne, ale ak si nebudeme stáť za tým, na čo máme právo, tak sa tu nikdy nič nezmení. Myslím, že to tu už niekto spomínal, žiadna raiditeľka MŠ nemá povinnosť prijať tvoje dieťa, nejedná sa o povinnú školskú dochádzku, takže ak nie je voľné miesto, môže ťa odmietnuť. Prajem veľa odvahy!

mpg
7. apr 2013

@sporitelnicka Ja som zažila niečo podobné so synom a má na to obdobie veľmi špatné spomienky. Ale myslím si, že žiadne sťažnosti nepomôžu, riaditeľky a učiteľky sú obyčajne v takom vzťahu, že sa kryjú. Najlepšie je nájsť novú škôlku, zmeniť toto prostredie, bez psychologičky - pohľadať iné miesto a nerozmazávať to, lebo nakoniec budete na vine vy a budú si hovoriť aké majú s vami oni problémy, atď. Môj syn si rád opakoval tie príkazy, čo počul v škôlke a raz si pri cikaní opakoval: Boha ti šti, lebo ti odrežem cicík, alebo keď sa raz v decembri pocikal v škôlke - tak ho osprchovali studenou vodou a potom to pocikávanie bolo jasnou odozvou nato, čo tam zažíval. Ale inak je u nich všetko v poriadku, s tým neurobíte nič, akurát im budete vadiť.

tajomna21
7. apr 2013

@mpg jasne, nad problemami treba zavriet oci a nechat to tak ... nech tie ucitelky dalej vykonavaju svoju "pracu" a nech trpia dalsie deti ... hlavne, ze moje je uz prec
suhlasim s tym, dat dieta prec, ale preco by to mali nechat tak? presne takto vyzeraju aj ine "urady" ... nic sa nikde nebude riesit, len vsetci budeme dokolecka pindat, ako to funguje

mata1001
7. apr 2013

az mi je do placu ked toto citam...to snad ani pravda nie je...to ako si moze dovolit jedna ucitelka,robit malemu dietatu...moj syn ide teraz v septembri do skolky ale ja uz teraz mam strach ci to zvladneme...a keby som sa dozvedela ze nieco taketo robi ucitelka mojmu dietatu,no neviem co by som jej spravila...
moja rada je asi podobna ako vacsiny bab:urcite ho tam uz nedavajte,chudacik malinky,ani si nevieme predstavit ze co preziva-prezival...jezisi prefackala by som tu ucitelku,namojveru...

ast123
7. apr 2013

Je to smutne, ze v dobe, ked je malo prace, moze byt v skole riaditelka a aj ucitelka osoba, ktora nema k detom vztah, ba priam naopak ma sadisticke sklony. Ak niekto ublizuje malemu dietatu mal by ist pred sud. Skryta kamera. Nahrajte ju pri cine. Nech to vysvetluje pred sudom preco to robila. Svoje pocuchane nervy by si ta pani ucitelka mala liecit inak a nie na detoch, ktore su malicke a bezbranne. Ale praktiky uciteliek co sa tyka neutierania zadocku a prezliekania su mi tiez zname od mojich deti. Asi tu mame este furt slaby kapitalizmus!

mata1001
9. apr 2013

@sporitelnicka ahoj ako ste pokrocili?

ewca
9. apr 2013

ty kokso, az mi ostalo zle...to ako sa taketo nieco moze stat... uz chapem preco maju v skolke volne miesta aj pre mladsie deticky....stasne zlozita situacia, ale treba to urcite riesit... ja viem, ze ked raz na sukromnu skolku peniaze nie su, tak nie su, nevycarujes si ich...skusila by som obehat vsetky skolky kde nemali kapacitu predtym, a vsade by som povedala aka je situacia v tej vasej, neverim, ze sa nejaka riaditelka nezlutuje a nenajde pre syna jedno volne miestecko... a skusila by som mozno nazaj najst nejaku starsiu pani, ktora by sa mohla o maleho postarat...alebo nejaku kamosku co ma tiez dieta za nejaku financnu pomoc aspon nacas kym sa vam ho nepodari umiestnit do ineho zariadenia...v kazdom pripade som zvedava ako to dopadne, drzim palce

uglybetty1234
9. máj 2013

Ako pokračujete, ako sa zmenila situácia a aké boli vyvodené dôsledky?
@sporitelnicka

6mia6
5. sep 2018

Ahoj, vyriešilo sa niečo? Malý už je podľa všetkého školák

Strana
z2