icon

Prázdniny u škôlkarov a neprecujúce mamičky

7. apr 2022

Čaute baby, ja len neviem lebo už som taka rozpenená… pracujem niekoľko rokov ako učiteľka v materskej škole… vždy keď prišlo k prázdninám tak samozrejme Mš prázdniny nepatria tak sme spisovái záujem rodičov …vždy boli ústretoví a podpísali že nemajú záujem a musíme si občas oddýchnuť aj my keďže to nei je ako s inými zamestnaniami že vyberiem si dovolenku vtedy kedy sa mi zachce alebo kedy potrebujem, nie tu to take neexistuje… až prišli naši noví rodičia, z hodou okolnosí od začiatku roka boli vždy zle podpísali prázdniny aby neboli aj keď mali pripomienky… a zrazu teraz pred sviatkami kedy by aj my najradšej sme trocha vypli a urobili si v domácnosti veci ktoré nam treba tak sa naši rodičia spikli a podpísali že majú záujem…podotýkam kvôli dvom dňom!!!! Štvrtok a utorok, ktorý by bol pre nás vykúpením…ALE!!! Najhoršie na tom je ,že máme veľa nepracujúcich mamičiek ktoré práve tie!!! Čo doma sedia (a to vieme pri každodenej poznámke) to práve podpísali a ešte do xichtu sa smiali že “podpisaliii smeee”…ja už naozaj niekedy nerozumiem…príde mi choré keď mi mamička v piatok povie “bože len dva dni prežiť doma” (myslela tým vikend s vlatnym dietatom)… alebo mi mamička povie ,,keby bola škôlka aj cez víkend”…dávam si taký čas otázku…prečo takí ľudia majú deti? Iní by za ne dali aj posledné a nemôžu mať a tí čo majú sa len dookola mi sťažujú ake je neposlušné a nezvládajú ho a v škôlke žiadny problém… preto milé mamičky vážte si svoje ratolesti aj napriek tomu aké je to s nimi náročné a ťažké🙏🏻 A niekedy za ten volný deň/ čas s nimi prežite s radosťou😇 (a niekedy učiteľkám dať oddych pretože my sme škola nie úschovňa)🙏🏻

kataina
7. apr 2022

@viestta pletieš hrušky s jablkami. Už som pisala o čom je ta tema. Ty si ideš svoje

dudos
7. apr 2022

Nedá mi ešte nedoplniť, že naozaj začínam nadobúdať pocit, že pár povolaní si veľmi ale veľmi osvojilo pracovnú morálku počas COVIDu. Byť v obmedzenom režime. Naozaj ma váš príspevok mierne povedané naštartoval. Môj syn, keď bol doma počas COVIDu tak som ho vzdelávala sama, nakúpila som si pracovné zošity pre MŠ. Teraz sme ho tiež mali doma dva mesiace, december a január, mala som zabezpečené doučovanie metódou elkonin /predškolskú zrelosť/.

ankare
7. apr 2022

Podľa mňa nemáš deti. Že?
A ak ozaj učíš v škôlke, popracuj na pravopise a gramatike.
Drž sa!

letfenixa
7. apr 2022

@autorka ale veď rodičia majú legálny nárok, aby boli ich deti v škôlke, vôbec nerozumiem, kde je problém.

dzulli1980
7. apr 2022

Je to práca ako každá iná ... materské školy nemajú prázdniny tak ako základné školy ... počas COVID-19 mnohé učiteľky "zleniveli" ... je jedno, či je matka na MD, RD, či pracujúca, je to jednoducho Tvoja práca ... vadí Ti to, nájdi si inú robotu.

autor
7. apr 2022

Aby som ukončila túro rozvírenú debatu nahnevaných mamičiek tak len chcem podotknúť že poniektoré si myslíte že my sa s deťmi v škôlke hrajeme…ale to že ja prídem unavená (nielen ja ale sj iné učiteľky) pri malých dvojrocných deťoch kde ich mám v triede 15 musím zapnúť počítač a stráviť minimálne 2h nad plánovaním na ďalsí deň čo budeme spolu robiť… vôbec to nie je ľahká práca ako si každý predstavuje… a svoj prispevok som neukončila žiadnou negativitou iba podotkla…a keď sme pri tom taký predškolák ktorý má byť celý rok v školke kedze tam prázdniny nie su príde do školy a potom keď prídu prázdniny s kým bude? 6 ročné dieťa necháte doma samé 8hodín keď ste v práci? Tam sa vás v škole nikto pýtať bude či v škole bude alebo nie…každopádne rozumiem vašim pohoršeniam…a aj ich akceptujem… prajem pekný zvyšok večera 🙂

ckocka
7. apr 2022

@kataina Téma je o ublížených pocitoch autorky. Faktom - nie pocitom - naopak je skutočnosť, že jej povinnosť je byť v práci ak o to rodičia žiadajú bez ohladu na to, či tí rodičia budú vtedy umývať okná, sedieť v kaviarni alebo pracovať do bezvedomia.

dskjhfdlkdjhl
7. apr 2022

Autorka: Ty neries, co budu mamicky robit s prvakmi cez prazdniny. Ty sa zameraj na svoju pracu. Nie si jedina, ktora mas tazku pracu a nie si jedina, ktora si nemozes zobrat dovolenku vtedy ked to chces Ty. Je takych ludi hodne.

viestta
Odpoveď bola odstránená
vilma7
7. apr 2022

Ja ťa chápem...bratrancova budúca pracuje tiež v MŠ a som bola zhrozená, keď niektorí rodičia požadovali, aby bola škôlka ešte aj 24.12. otvorená... sánka mi padla.
To neviem čo by matky robili, keby mali ich deti škôlku len od 08-12.00 ako to máme my vo Švajčiarsku, asi by žiadne deti nemali!!!!

autor
7. apr 2022

@ankare píšem rýchlo, snáď na MK ešte nie su povinne stanovené podmienky písať všetko správne s dôrazom na prísnu gramatiku… každopádne nie wom učiteľka na ZŠ ani učiteľka slovenčiny…

dzulli1980
7. apr 2022

Školský rok, aj pre predškoláka, končí 31.08. - naštuduj si príšlušné zákony, keď tak strašne plačeš, že musíš chodiť do roboty ...

viestta
Odpoveď bola odstránená
dudos
7. apr 2022

Je to vaše povolanie alebo nie? Rodičia zmenu neurobia, tú môžete urobiť len vy. A to takú, že si nájdete prácu v inej sfére ako je školstvo. No na základe vašich príspevkov sa domnievam, že rýchlo by ste sa zo súkromnej sféry vrátili späť do školstva.
Nikto ale nikto netvrdí, že sa s deťmi len hrajte. A aj keď sa ,,len hrajte,, tak je to poväčšinou za tým účelom niečo tie deti naučiť.
Tieto poznámky alebo pripomienky alebo návrhy na zmenu v legislatíve vám radím adresovať na MŠSR.

viestta
Odpoveď bola odstránená
autor
7. apr 2022

@viestta niekedy mám pocit ,že vy ani nepracujete keďže zvyčajne (ASI) vždy natrafím na nejaký prispevok, ktorý hneď okomentujete…🤷🏻‍♀️ Je nejaký prispevok , ktorý ste neokomentovali?

viestta
Odpoveď bola odstránená
dzulli1980
7. apr 2022

Prečo útočíš? ... drvivá väčšina ľudí ešte 23. decembra pracujú ... si učiteľka MŠ? Pracuj ... tak, ako pracuje drvivá väčšina rodičov ... peniaze chcete, no pracovať, to nie ... sama si si vybrala túto profesiu, keď sa Ti nepáči, hľadaj inde.

dskjhfdlkdjhl
7. apr 2022

Tak si dorob skolu a chod ucit na ZS, budes mat prazdniny😉

portret7
7. apr 2022

Myslim si, ze rodicia vetou, aby bola skolka aj cez vikend a pod. chceli byt iba mile a mala to byt “friedly small talk” s ucitelkou, pretoze chceli byt zdvorile voci tebe. Absolutne ta veta nebola myslena vazne podla mna😉 treba to filtrovat…na mna posobis, ze si velmi precitlivela a svoje povolanie precenujes. Ty si na sviatky doma, o lekaroch, sestrickach a mnohych dalsich pivolaniach sa to pivedat neda, tak nechapem podstatu tvojej nespokojnosti.

letfenixa
7. apr 2022

@dskjhfdlkdjhl nezabudni, že my učitelia nemáme prázdniny.

kayyaa
7. apr 2022

Mne normalne rozum zastal😀😀
Ty sa tvaris ako chudatko umorene, lebo ty jedina pracujes😅 makas sichty dvanastky, nocne, vikendy, sviatky...a ti hnusni rodicia ti len zle robia😀😀
Tak toto je gol !
Som stastna, ze moje deri do skolky uz nechodia, lebo ked ich tam maju "formovat" taketo pomylene stvorenia, tak to naozaj dakujem pekne😅

lienka.7
7. apr 2022

Na rozdiel od iných ja ta chápem ako to myslis. Ked počúvam na ihrisku tie komentáre od matiek na MD ako sa vytesuju ze sa staršieho dietata doslova zbavia do škôlky, lebo to nezvládajú s dvoma detmi doma. Ano, také by ti dieta doniesli fakt aj v sobotu aj v nedeľu, len aby na neho nemuseli davat pozor a venovať sa mu, lebo to uz nepolezi v kociku. A oni nemôžu vysedavat po kavickach ale musia drepiet na tom hnusnom ihrisku lebo starsie decko sa chce proste hrat. Väčšieho pochopenia sa preto dockas od pracujúcich rodičov, ktorym je práve byt doma o ten deň dlhšie s dieťaťom vzácne.

andreatytler
8. apr 2022

Ved to ze mavas niekedy volno aj ked si ho mat nemala je bonus... extra ceresnicka na torte. To znie trochu rozmaznane sa stazovat ze ti niekto tu ceresnicku zobral... ked stale mas celu tortu a pravdepodobne budes tu ceresnicku zase mat.

Vaz si ze mas pracu a ze obcas sa ti postasti mat volno, aj napriek tomu ze si to volno mat nemala.

U nas v praci sme dostali pred par rokmi bonus od majitela firm... kratke piatky cele leto. Dal to bez rozdielu kazdemu. Ak si to ludia nadrobia pocas tyzdna, mozu odist kazdy piatok na obed. Ale u nas v logistike nikto domov skor nejde... Niekto by aj mohol ale dispatcher nie, lebo ma stale soferov na ceste. Z 15 ludi co so mnou pracuje, kazdy jeden bez slovka reptania zostava dobrovolne v praci. Vazime si ze mame dobru pracu, dobre platy, skvely kolektiv a vzajomne sa podrzime.

macik166
8. apr 2022

Nehnevaj sa na mňa. Bol covid a deti sedeli doma, učiteľky tiež. Poriadne 2 roky ste nič nerobili. Keď tá práca nebaví, tak ju zmeň.

lea_nr
8. apr 2022

Prisahám, že ste učiteľka z našej škôlky 😅

Poznámka k tomu, že prídete domov a musíte sedieť za PC ešte.. Vaša pracovná doba v škôlke je koľko? Cca 6.5hodiny? V ktorom zamestnaní sa žena zdvihne a ide o po 6 hodinách domov? A zas si neklamme, že si prípravu robíte každý deň...keď si raz tie podklady urobíte využívate ich roky, lebo osnovy sa až tak závratne nemenia každý rok.

Obdobie Covidu najviac rozmaznalo učiteľky...sedieť doma skoro za plný plat a keď chcel rodič trošku iniciatívy aby ste dali aspoň inšpiráciu čo robiť doma s dieťaťom alebo aké témy by sa preberali v škôlke aby sme nato vedeli nadviazať tak poväčšine rodič dostal link na web stránky a nájdite si 🤦‍♀️ (samozrejme česť výnimkám!)

Ideálna predstava učiteľky o dochádzku dieťaťa do škôlky je 3 dni pred prázdninani už doma a po prázdninách tiež nastúpiť až po 2-3 dňoch alebo byť len do 12,lebo veď treba si zvyknúť... Celé leto doma, celé Vianoce doma a počas roka? Prísť tesne na 8.00 a domov ak nie na obed tak najneskôr o 15.05 lebo pani učiteľka sa už ponáhľa a ona má predsa veľa detí na starosti ale že je v práci od 11.30 to nevadí....ale platiť plné školné je samozrejmosťou

Ak ma práca nebaví, ak mi nevyhovujú podmienky, vadí mi prostredie tak zmením zamestnanie.... Ja mám deti rada ale neviem si predstaviť učiť v MŠ a preto to ani nerobím a nemusím sa oháňať, že ja mám na starosti 15 malých detí... Každá práca ma klady aj zápory ale to treba zvážiť pred jej výberom...

lucilaines
8. apr 2022

Ja som na materskej s mensim dietatom a moj starsi syn pojde do skolky aj cez prazdniny. Teraz bol za cely mesiac v skolke asi 4 dni, celu zimu nejake choroby a podobne, kazdy den, co do skolky ist moze, tak ide. Pre mna prazdniny nie su, ja ani neevidujem kedy su prazdniny, kym sa ma to v skolke neopytaju. Ja si myslim, ze pracujuci rodicia uz maju zrejme starsie deti, s ktorymi musis byt doma a brat si volno, tak proste nechaju doma aj mensie. Akokolvek dolezito sa citis, silne pochybujem, ze niekto nechava/nenechava dieta doma len preto, aby to urobil tebe naschval resp. vyhovel tvojim potrebam. Ja vobec nevidim dovod nechavat dieta doma, kedze pre mna je to den ako kazdy iny, okrem toho, ze tebe sa nechce robit. Ja si ho necham doma vtedy, kedy to bude vyhovovat mne. Taka je bohuzial tvoja praca a tak ako ma toto negativum, ze si neupraces cez prazdniny, verim, ze ma aj kopec pozitiv, ktore ti zase mozu zavidiet ine povolania. Ak ich nevidis, tak je na case pracu zmenit.

poopsie
8. apr 2022

Ja by som povedala, že nedramatizuj... Tiež robím v MŠ a dnes ťahám za kolegyňu lebo ma dovolenku... Druhá kolegyňa mala dovolenku pondelok, utorok lebo bola na svadbe 🤷‍♀️ sa pozri aj na svoj kolektív kolegýň, keď im povieš ako strašne zle to psychicky znasas, možno sa nejako dohodnete 😉

mogaa
8. apr 2022

Ja ťa chápem ako učiteľku v MŠ, tiež chceš mať dovolenku, ale.....aj ty pochop mamičky, nie všetky sú doma a tie pracujúce mamičky jednoducho nemajú toľko dovolenky aby mohli byť celé prázdniny s deťmi doma.....takže jednoducho aj práca cez prázdniny je súčasťou tvojej práce, tak ako cez prázdniny musia pracovať aj iný zamestnanci v iných odvetviach....a máš odvetvia kde máš 25-30dní dovolenky na rok a z toho si 10dní musíš povinne zobrať v termín stanovený zamestnávateľom aj keď ju vtedy nepotrebuješ....

mogaa
8. apr 2022

@lucilaines ano ak už pracuješ musíš ostať s dieťaťom doma, ale zase stále máš len 30dní dovolenky na rok a v lete musíš vykryť 2mesiace prázdnin.....