Prečo moja 5-ročná dcéra nezvláda správanie v škôlke?
Dobry den,
Chcem sa opytat ci ma niekto podobnu skusenost a co vam pomohlo, podotykam dopredu ze s dcerou pojdeme ku psychologicke.
Dcera nastupila do skolky minuly rok, od zaciatku mala problemy s tym, ze s niektorymi vecami nespolupracovala a chcela ich podla seba (napr ze ona chce ist prva v rade, a taketo somariny) ked nebolo podla nej urobila scenu, niekedy to prerastlo do toho ze tak revala ze som musela pre nu prist. Brali sme to tak ze je len moc tvrdohlava. A nechce sa prisposobit, inak sa do skolky tesila vsetkych vzdy vystiskala s detmi nemala problem. Len to posluchanie uciteliek. Casto ostavala aj doma ked som videla uz rano ze bola pajedna, vtedy mi aj plakala ze chce ist do skolky. Dokonca aj v sobotu a nedelu plakala ked zistla ze sa nejde do skolky. Doma bola ovela lepsia ako v skolke, obcas si buchla nohami ked som neurobila nieco co chcela, ale zachvaty ako v skolke doma nemavala.
Tento rok zacal tak ako ten predchadzajuci ale postupne sa to zlepsovalo az tak ze uz bola ozaj par tyzdnov v skolke dobra a pekna. Ale ona mi doma zacala hovorit ze nechce ist do skolky.
Avsak posledne 3 tyzdne je to opat katastrofa, v skolke dokonca krici aj po ucitelkach, klame ze jej deti robia zle a ze ju nemaju radi. Najhorsie je ze ked sa jej aj opytam co sa deje ona sa len usmieva a povie ze nevie.
Doma je vacsinou dobra a pomaly ani neviem ju doma mam, pekne si kresli, hra sa. Nehovorim ze je hotovy anjelik doma, ale doma sa rychlo ukludni.
Takze aj doma su problemy (len sa rychlejsie ukludni), v skolke je problemova, kricat po ucitelkach a dupkat si nie je zrovna spravanie predskolacky... Pockaj na toho psychologa (verim, ze ziaden problem nema), ktory TEBA ako rodica nasmeruje, ako to spravanie korigovat, ako sa s nou rozpravat, ako niektore konflikty riesit, pomoze to, len do toho chod s otvorenou myslou a tie odporucania psychologa aj aplikuj v praxi, oplati sa to.
Moja dcerka je podobna, aj ja som bola taka, neakceptuje "autoritu" len za to, ze je to "autorita", proste ked si s niekym nesadne, je to dost boj o moc potom, a dost nerovny... ked citi intelektualnu prevahu a pevnu volu dospelaka, zobe mu z ruky a prijme i kritiku a trest... psychologicka nam nepomohla, bolo vidno, ze moje dieta vobec nepozna a z mojho chabeho popisu si ani obraz neurobila... len mi poradila, ze sa mam dcerky pytat na jej emocie. Pritom to je otazka, ktoru moja dcera nenavidi a nikdy na nu normalne neodpovie. Nakoniec sa ukazalo, ze pricina jej hnevu v skolke bol najma hlad. Davali im mikroporcie ako pre 3rocne deti. V skole sa to zlepsilo: vlastna desiata a intelektualna zataz. Ak by si predsa len sla k psychologicke, napis si na papier konkretne situacie a opytaj sa, ako mas s dcerou komunikovat a ako reagovat. Pozri si aj Aspergerov syndrom.
@katkab14 ak sa ti 6da aj taka bystrejsia tak by som ju dala u psychologicky otestovat na intelektove nadanie. Tieto deti dost casto zle akceptuju/neakceptuju autoritu a idu si svoje, a tie6 im niektorym zvyknu vybuchovat emocie... Tamze mozno len potrebuje iny pristup, vacsiu slobodu s o to pevnejsimi hranicami
@katkab14 a neukľudni sa doma skôr iba preto, lebo spravíš to, čo ona chce? Určite by som radila riešiť psychológa.
@katkab14 a neukľudni sa doma skôr iba preto, lebo spravíš to, čo ona chce? Určite by som radila riešiť psychológa.
@anonym_05f00a nie vobec jej doma neustupujem ani nerobim tak ako ona piska. Len doma si narozdiel od skolky veci pyta a prosi napr. Mama prosim zavesis mi bundu, v skolke pride za ucitelkou a rozkaze jej nech ju hned zapne.

V prvom rade, dieta ti nikdy nepovie, ze co deje, lebo to naozaj nevie a nevie to vyjadrit. Skus pomocne otazky, cez rozpravky. Kup specialneho plyska, ktory chodi do MS, zriadte imaginarnu skolu (staci v mysli vytvarat podla toho ako to v MS vyzera, deti maju skvelu predstavivost) a napr. kocky z lega budu konkretny spoluziaci, ucitelky. Nasimulujte cely chod v MS pocas dna. Ona bude ten plysak. A podla toho ako sa plysak v skolke sprava, co preziva, ti moze trochu priblizit jej prezivanie. A druhy smer, ano, psycholok. Vseobecne deti ADHD resp. ine maju problem s autoritami a chodom...