icon

Prečo sa pri zápise do školy učiteľka pýta na zamestnanie rodiča?

6. apr 2023

Dobrý. Pri zápise do školy si učiteľka píše do zošita kde my rodičia pracujeme aj funkciu. K čomu to chcú ved na prihláške majú predsa email a fon kontakt.

annnyjska
6. apr 2023

Ja pracujem v MŠ , síce nie na SVK ale v DE a tu musia rodičia udávať aj číslo do práce a na konkrétne oddelenie a to preto aby sa zakaždým dovolali , príde mi to okej .

mareka49
6. apr 2023

Podľa mňa to je na skatulkovanie.
Podnikatelia,priapeju na exkurziu.
Nezamestnaní, bude problém so ZRPS.
Atď atď.
Pozitívna diskriminácia aj negatívna.
Véd sme doma

laura07
6. apr 2023

@henka123123 hlavne rodičia tiež nemusia byt hlúpi. Len “rychlo brali, čo bolo”. Stále lepšie ako socky s nadvihnutou rukou 🙂 drzim ti palce ✊

jana_eyre_2
6. apr 2023

@nikaeli to keď niekoho zaujíma nejaký fakt a opýta sa na to, to je nejaké haló?

nikaeli
6. apr 2023

@jana_eyre_2 a prečo sa neopýta priamo na mieste? my sa našich rodičov nepýtame, kde robia. V škole mojich detí áno. Ak s tým nesúhlasím, opýtam sa na dôvod, vyjadrím sa a nehundrem na internete 🤦🏻‍♀️
Haló robia diskutujúce, ktoré špekulujú nad inteligenciou, uprednostnením dieťaťa pri prijatí do školy, či nebodaj nad úplatkami a výhodami detí úspešnejších rodičov (spomínaný film Učiteľka)

marcellka32
6. apr 2023

@mb2021 tak tvoj názor ma zdvihol z postele, mám rodičov čo majú len základné vzdelanie otec šofér matka upratovacka a moje IQ je nadpriemerne, vyštudovane 2 jazyky, aktívne tlmocim, takže nehádž všetkých do jedného vreca....neurazilo ma to, ale takýto názor je nesprávny

bennn
6. apr 2023

Inak vieš o tom, že môžeš odmietnuť tieto informácie zdeliť že? Že sa pýtajú to je druhá vec. Reálne im to je na nič.

bennn
6. apr 2023

A je to kvôli tomu, aby sa dovolali rodičom... čiže by si tam mal aspoň jeden z rodičov nejaké tel.číslo uviesť, kto bude určite dvíhať mobil, keby dieťaťu prišlo v škole zle...

dominika126
6. apr 2023

Podľa môjho skromného názoru sa na to pyta preto,že sa tieto údaje vyplnaju do ASC agendy. Tam sú kolonky ako zamestnanie matky,otca,telefonicky kontakt domov, do práce. Ak si dobre pamatam za mojich čias pred MD. mne ako učiteľke bolo suma fuk,čo robia rodičia, či sú to deti predavačky,upratovačky alebo doktora. Na základe správania a vedomosti deti si ešte viem utvoriť vlastný názor. Myslím,že aj v zapisnom lístku sa to uvádza. Ak rodič neuvedie, predpokladám,že skola nebude robiť toho tragédiu.

dominika126
6. apr 2023

@mareka49 no ja neviem,ale u nás žiadni podnikatelia na exkurziu neprispievali. Vždy sa všetko, česť, vstupné, rozratalo na žiaka.

katka700
6. apr 2023

Lebo v školstve (aj inde) funguje tradícia zberu informácií ktoré sa nikde nevyužiju. Rodičom davaju podpisovať kopec gdpr lajstier ale to že majú zbierať len tie informácie ktoré naozaj potrebujú im uniká.

zuzkavladko
6. apr 2023

No neviem, asi aby mali info o socialnej situacii rodicov. Teraz sa fakt nikoho nechcem dotknut, mozno len statisticky chcu vediet vzdelanie rodicov. Mame syna ZTP, ktory potrebuje asistentku len aby mu nosila tasku a obed na stol a museli sme kvoli tomu dokumentovat obaja rodicia dosiahnute vzdelanie, zrelost dietata, rodinnu anamnezu...Mna taketo veci na Slovensku uz nevzrusuju. Napisem, dolozim, vybavim, viac neriesim.

zuzkavladko
7. apr 2023

A byvala spoluziacka ma v triede chlapca z neprisposobivej rodiny, chlapceka co na hodinach vytvarnej kresli pohare s pivom....rodicia su nevzdelani alkoholici. Udaje o ich vzdelani/nevzdelani a praci su tiez velmi smerodajne pre skolu....tak neviem co je za problem skole povedat, kde a co robis.

zuzkavladko
7. apr 2023

@mareka49 neprehanaj 😉

panonia
7. apr 2023

To su názory...ja som aj na strednej aj vysokej pisala do papierov povolanie rodicov. Nikdy im nikto nevolal a v škole boli len na stužkovej a promociach. Je to uplne normálny údaj ( myslim že niekde som písala aj ukončené vzdelanie) a nie je to preto aby sa škatulkovalo🙈 a vyberalo peniaze či podobne kraviny.

martul
7. apr 2023

Vôbec si to nepochipila, ty máš napísať zamestnanie, nie zamestnávateľa. Mám 3 deti vždy som písala, že ictovnicka, nikdy nie kde.
A možnosť mať pri sebe telefón nezáleží o typu práce, ale o tom či je to možné. Napr. áno fakturantka, ktorú spomínaš má u nás telefón v taške odložený.

olivnik
7. apr 2023

Možno majú ešte staré formuláre.. Napr my sme to nepísali pri zápise dcéry, ale ja som tiež učiteľka a ja som spisovala pred 7 rokmi taky informačný spis ci co to bolo, čo musí každý zamestnanec a to boli formuláre z pred 1989 🤦‍♀️ jednoducho to nezmenili a teda boli tam riadne somariny.

martul
7. apr 2023

4 strany absolutne zbytočnej diskusie. V živote by ma nenapadlo zamyslieť sa nad tým, prečo sa to pýtajú. A veď nech sa pýtajú, a? Čo je na tom, alebo tu pracuje niekto ako tajný agent, resp. štetka, že nemôže povedať, čo robí?
Ale nevadí, aspoň viem aké primitívne názory majú niektorí, mala som kolegyňu Ing. a nevedela, či máme kráľa alebo prezidenta, vraj čo ju s tým otravujem, suseda má 35 Mgr. A keď som sa jej pytala, aký odbor vyštudovala vraj ,,kto si má ten názov pamätať " len jej mama vždy v záhrade lamentovala, že nech už len vystuduje, lebo už nevládze prasce chovať. Manžel má ,,len" učňovku ale príjem.... máme sa chvalabohu dobre. A kamos,,len" klampiar a zarobí si tak, že už dceram dva domy postavil a jeho žena ostala doma z roboty, lebo načo, povedal nech si oddychuje on sa postará.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
7. apr 2023

@martul my sme mali v elektronickom formulári kolónku "zamestnávateľ" a "zamestnanie".. vyplnala som to pár dní dozadu keďže mám najmladšieho predskolaka.. takže nič nevyplnila zle..

akvi
7. apr 2023

Tak ja zásadne nevyplnujem kolonky, do ktorých je inštitúcie, ako škola a pod., veľké nič. Čiže zamestnávateľa som nikdy nevyplnala. Škola to ozaj k ničomu nepotrebuje. A nikdy si to ani nik nepýtal, keď som nevyplnila. Čiže tiež si myslím, že lajstra majú z roku x, keď sa robili kadrove posudky a deti robotníkov mali plusové body na prijímačkách a pod. 😅

maris5
7. apr 2023

Ja si myslim, ze je to pozostatok byvaleho rezimu. Kedy neboli mobilne telefony a vypisovalo sa cislo do prace, aby sa dovolali rodicom.
Ked som vypisovala prihlasku do centra volneho casu tiez tam boli kolonky na cele zamestnanie a funkciu. Ani som to nevypisala a nikomu to nechybalo. Dieta tam chodi na 45 minut v tyzdni nepotrebuju take informacie.

barbora19911
7. apr 2023

A keď som žena v domácnosti 😂😂😂 to by mi bolo trápne tam napísať 😂

martul
7. apr 2023

@jana_eyre_2 tak potom záleží od školy, u nás určite nie.

beronsche
7. apr 2023

@jana_eyre_2 tiez si myslim, ze je to pozostatok z rokov minulych..

@mb2021 predstavu, kde je dieta inteligecne? Preco by to potrebovai? To hadam uvidia a tiez je kontrapruduktivne davat detom "nalepky" a nie vzdy sa ocakavania naplnia..

autor
7. apr 2023

@martul ja som to nepochopila? Ved sa pýtala názov firmy a co tam robim

autor
7. apr 2023

@martul v živote by vás nenapadlo zamyslieť sa nad tým. Ale predsa ste klikli na túto diskusiu a napísali. Ved sú tam aj iné diskusie typu co dnes budete variť.. Každý píše do diskusie na inú tému. Ci je to zakázané?

autor
7. apr 2023

@akvi keď učiteľka. Pri zápise ma zošit a pýta sa to tak ona píše nie ja vyplnujem

tomika
7. apr 2023

Aj u nás sa pýtajú,plus napísať tel cislo do zamestnania.Ani ja nemôžeme mať mobile pri sebe v práci.Ale keby sa stalo niečo vážne,vedia ma kontaktovať.

guiseppinka
7. apr 2023

Len tak na margo tychto otazok - v at sa na vstupe do nemocnice pytaju adresu, tel cislo, meno dr, pracu, nabozenstvo... Takze clovek ide na operaciu a ak je v nemocnici prvykrat, tak to udava, dalsie razy ak pride, tak sa to iba aktualizuje.
Na receptoch je tiez napisana firma... A preco? Netusim... A tiez by ma to zaujimalo obcas