Prečo v škôlke diskriminujú matky s druhým dieťaťom?
Ahojte, stalo sa Vám že ste chceli dať svoje staršie dieťa do ( štátnej ) škôlky a nevzali Vám ho pretože ste na materskej s druhým dieťaťom? Ja som podala 7 prihlášok do štátnych škôlok...a takmer v každej ma diskriminuje,že mám ešte mladšie dieťa a s tým som na materskej. Podľa názoru "veď si doma" sa posúvam na koniec rady v počte žiadateliek.Chápem,že je momentálne pretlak detí aj všetky logické argumenty ako napr.že existujú pracujúci rodičia atd...ale prečo by som mala trpieť ja, moje staršie dieťa ( lebo jeho rovesníci do škôlky pôjdu, ale on nie, lebo má mladšieho súrodenca) aj jeho mladší brat ( nedostane šancu mať vlastný priestor, svoj vlastný režim, atd..)?
@maznacik007 ale ved co sa rozculujes...ja napr. som zamestnana v zahranici, kde aj odvadzam dane...ak nie som na RD...a teraz co...nas stat mi preto nevezme moje slovenske dieta do skolky??? aj tu ma robit rozdiel medzi detmi?
alebo na druhej strane, otec mojho dietata dane odvadza...tak nech jeho dieta do skolky zoberu...lebo prispieva do statnej aj mestskej kasy...vsetky mestske dane platime poctivo...
tak co, ideme porovnat ktora rodina prispeje na odvodoch vyssim dielom a podla toho sa rozhodneme???
tak vsetky tieto logicke argumenty vysvetli tym detom, ktorym bolo odoprete do skolky nastupit...
a ze nas nikto nenuti mat jedno dieta po druhom to mas pravdu...ale to uz je skutocne stupidna vyhovorka...aby som vypocitavo plodila deti, len aby som nemala problem ich umiestnit do skolky a pod... 😉
@noraf , veru, vyskúšaj, my na malej dedine máme veľmi ústretové učiteľky a starosta je normálny chlap, takže sme požiadali, asi za 50 euro nakúpili pomôcky (obec na tieto veci má väčšinou žalostne málo peňazí) a boli spokojní aj oni, aj my 😉 , krásny areál, čistý vzduch a robia rovnako náročné aj tvorivé veci ako v meste, detičkám sa venujú, žiaľ, v trenčíne, v jednej akože vip škôlke sa mi pravidelne stávalo, že ma o pol štvrtej už učiteľka vítala v kabáte 😠
@ani3012 ale ja to cele chapem...preto si ani nerobim velke iluzie, ze moje stvorrocne dieta do statnej skolky vezmu...len mi to pride voci tym detom skutocne luto, lebo v tom veku uz naozaj vacsina z nich potrebuje svoj kolektiv a tie deti nie su nijako zodpovedne za pritomnost mladsieho surodenca...
ja to vonkoncom nevnimam ako diskriminaciu voci mojej osobe... 😉
a tie mestke dane tak to je smiesna suma v porovnani s tym co odvedie pracujuci clovek prostrednictvom dane z prijmov...
a ked odvadzas dane a odvody v rakusku /a predpokladam ze odtial poberas aj RP a pridavky/ tak preco si ty nedas svoje deti do sukromnej skolky ved z tych davok si ju v pohode dokazes zaplatit? 😀
Nakoľko je málo škôlok a riaditelia musia prednostne prijať dieťa predškolského veku alebo s odkladom povinnej školskej dochádzky, neostáva vám nič iné, len napísať nejaké petície na zriaďovateľov škôlok o otvorenie nových tried resp. nových škôlok.
Inak, ak vás to poteší resp. uspokojí, ani jedno moje dieťa (medzi dvomi staršími je rozdiel rok a desať mesiacov) nechodlilo do MŠ od troch rokov a vôbec ich to nijako nepoznačilo. Všetci traja majú vysoko nadpriemernú inteligenciu a ich potrebu stretávať sa s deťmi som väčšinou riešila popoludňajšími krúžkami. Dokonca najmladšieho som po RD nechala do 6-tich rokov doma s mojou mamou (myslím si, že mal krásne detstvo a bude mať na čo spomínať) a môžem zodpovedne prehlásiť, že pri nástupe do predškolskej triedy v ničom nezaostával za ostatnými deťmi, dokonca všetky deti predbehol vo vedomostiach, samostatnosti a nemal žiadny problém sa začleniť do kolektívu. A preto si myslím, že vaše detičky vôbec nie sú diskriminované, skôr ľutujem tie, ktoré musia deň čo deň ráno o 5,30 cupitať do škôlky a trčať tam do 16,00 hod.
Tak jsem si diskusi pročetla a říkám si že pro matky které prostě, stůj co stůj, musí do práce je výhoda že ze zásady neuplácím a nevyužívám známostí... 😅 Je pěkné že teď se tu většinou rozčilují maminky které ještě zustávají doma s mladším dítkem, ale co mají říkat ty co do práce musí a nemají jinou možnost hlídání než dát dítě do školky?? A teda návrh ať si pracující dají dítě do soukromé je parádní, trochu mi to připomíná já nemám, tak proč by na tom ostatní měl být lépe... 🙄 Kolik rodičů má takovej plat aby utáhli rodinu a ještě si mohli dovolit platit nekřesťanský prachy za soukromá zařízení?? Se školkama je to děs o tom žádná, ale trochu rozum do hrsti, co budete za pár let dělat vy, až za pár let budete muset do práce a dítě vám do školky nevezmou protože maminka na mateřské podmázen někoho ve školce aby jí vzali dítě?? To pak si pak budete stěžovat zas naopak na to proč vám dítě nevezmou a jí ano... Ano dítě je částečně ochuzené o kolektiv, ale není problém to nahradit jinde (odpoledne s dětma, různá centra, nebo kroužky...) navíc teda nevím jak jinde, ale my většinou ven chodíme až odpoledne, když jde kamarádka pro děti do školky jdem s ní a pak jsme venku 😉 A argument že když vám dítě nevezmou do školky protože máte ještě jedno malé a tak je ochuzujete obě dvě, tak ten mi přijde naprosto zcestnej a pokud to vidíte takto tak nechápu proč jste si další miminko pořizovali, jen aby jste to první mohli vrznout někomu ať se stará? 😕 Navíc s možností že dítě do školky nevezmou musí počítat každý, co kdyby dítě bylo (dlouhodobě) nemocné, taky bude doma... Spíš než to že berou přednostně předškoláky a děti rodičů kteří nastupují do práce mi přijde dost děsný ten "výslech" při odevzdávání přihlášek, co je komu do toho zda pracuji z domu nebo z měsíce? Nad tím bych se pozastavovala mnohem spíš... 😉
@mataharyy - mas primale dieta aby si nas dokazala pochopit, ako to tym detom v ociach srsi ta tuzba byt s rovesnikmi a to hlboke nepochopenie ze ono nemoze ist do skolky a jeho kamarati mozu
sama cakas druhe dieta a casom urcite pochopis vela, o polroka budes sa vyjadrovat o cosi miernejsie som si skoro uplne ista
@babulina Nezlob se na mě, ale nebudu... To že mám dítě o něco málo menší než ty a druhé čekám nezmění můj postoj vůči některým nápadům tady, uvažovat o tom že budu podplácet aby mi vzali dítě do školky, by mě asi hamba fackovala... 😉 Pokud tady takto uvažujete tak mě vlastně nepřekvapuje že doktor jak nedostane úplatek tak nehne brvou, však pokud lidé uvažují o tom že budou podplácet kvůli takové "blbině" jako je školka, tak mě nepřekvapuje že všude vše funguje jen na zašustění peněz a pak si nemožno stěžovat, když jsou tu všichni tak naučený 😖 A to že mám dítě mladší neznamená že nevím jaké to je když chce jít za dětma a děti jsou ve školce (nemám hloupé dítě a má rádo kolektiv, ale když to nejde tak si hlavu mlátit nebudeme...). Ale teda názor že pracující člověk si má dát dítě do soukromé školky je na hlavu a stěžovat si že mi dítě nevezmou protože jsem na rodičáku a tedy mohu se o něj postarat, zatím co maminka která musí jít do práce tu možnost nemá a ne každý má babičku, tak teda bych neřekla ani popel kdyby jí dítě vzali přednostně 😉 Jen zkusmo si tu situaci otoč, co budeš dělat ty až ti zkončí rodičák?
Neříkám že je tento stav ideální, ale stěžovat si umí každý... Už tu byl návrh že když se to někomu nelíbí může se pokusit to změnit, můžeš psát petice, můžeš otravovat na úřadech a neboj ono když se chce všechno jde 😉
nehnevajte sa, ale mne to pride dost sebecke, ked silou mocou chcete dat dieta do skolky a vy ste doma. Uz to tu bolo pisane, aj tak mi neda este raz sa vas opytat, co maju robit zamestnane matky, ktore naozaj tu skolku potrebuju a vase dieta im obsadi miesto? O rok - dva budete na ich mieste a budete hovorit uplne naopak. O dieta sa ma v PRVOM rade starat rodic. To trojrocne dieta nepotrebuje tak straaaaasne byt cely den v nejakom kolektive, ale potrebuje hlavne matku. Staci, ak sa stretne na chvilu s detmi na ihrisku alebo v centre.
@spachtos
@nattaly8 tak ja s vami bohuzial nesuhlasim, viem, ze ja toto este riesit nemusim, ale ani druhe dieta skor ako o 5 rokov neplanujem, no mam kamosky co riesia podobne veci...tak po prve, chapem ze zamestnany rodic nema kam dat dieta a musi ho dat do skolky, ale chapem aj maminy co maju dve deti...
... skolku potrebuju a vase dieta im obsadi miesto?....tato otazka mi pride neskutocne blba, preco by malo niekoho dieta obsadzovat miesto inemu?! ved kazde dieta ma pravo byt v skolke, ja to vidim na kamoskinej dcerke, ktora ma 3 roky a pol roka hladali skolku kde ju nakoniec vzali, jej mala je strasne spolocenska, chce sa hrat s detmi a ked jej 3-rocny Matko povedal, ze on ide do skolky, tak plakala, ze preco aj ona nejde 😒 tak sa kamoska nahnevala a hladala az kym nenasla. Ja si myslim, ze kazde dieta ma narok nato aby bolo v kolektive, mne pride sebecke to brat tak ako spachtos...preco by tvoje dieta mohlo byt v skolke a ine nie? toi, ze maminka s 3-rocnym dietatom nestiha behat na poobedne kruzky chapem, ved ma doma dalsie male babo, a to ma behat na tie kruzky aj s tym malym? chapem, ze tie maminky su vycerpane, a maju dost starosti s tym mensim a nie vsetky sa stihaju hrat a brat na kruzky aj to druhe...tot moj nazor
hm.. zaujimava debata...
zas take uz 3- 4rocne dieta kolektiv potrebuje... da sa nato pozriet z roznych uhlov. aspon na pol dna ak by bolo mozne ho dat do skolky..
@zajo79 aj ja si myslim,ved aj 3-rocne dieta ma pravo na skolku, a pride mi to ako diskriminacia, ze dieta zamestnanej matky by malo mat prednost pred dietatom matky na MD...to kde sme? ved kazde dieta ma mat rovnake prava, nevidim dovod preco by malo mat dieta zamestnanej matky ,,vyhody"
nehnevajte sa, ale mne to pripada trosku ako zbavit sa sarosti.Nejde o to, ze vase deti nemaju pravo, ale ide o to, ze co maju robit zamestnane matky? Vase deti maju kde byt a ked sa im dostatocne venujete, verim, ze im je dobre.
@ela2710 toto vsetko v ramci socializacie dietata chapem, ale neviem, co bysi hovorila, keby si musela ist do prace a tvoje dieta by nevzali do skolky, lebo by prijali dieta mamicky na MD s druhym dietatom. Ty by si musela riesit varovku, jasle alebo sukr. skolku a dietatko, ktore moze byt doma, lebo jeho mama je tiez, by bolo prijate. Viem, ze by sa ti to nepacilo. Viem, o com hovorim, taketo situacie zazivam dennodenne.
A ten problem nesuvisi s diskriminaciou deti s mladsim surodencom, ale s tym, ze miest v MS je zalostne malo a preto sa zriadovatelia snazia vyjst v ustrety zamestnanym rodicom.
Ak je volne miesto a uspokoja sa zamestnani ziadatelia, mozu sa prijat aj take deticky.🙂
@nattaly8 myslim, ze toto by mamicky nemali riesit ani v parci ani na MD, podla mna by mali robit viac skolok, a nie este aj skolky zatvarat...ja zijem v dobrom meste, skolok je tu zo 5, ale nie vsetci mame to stastie, aj u nas sa deti prihlasuju do skolky ked maju 1 rok, aby ich v 3.vzali 😒
@ela2710 jasne, ale realita je ina a ani tato skvela vlada to nevytrhne...
rocne dieta sa neda zahlasit do skolky, to je blbost...🙂
deti sa prihlasuju v marci, k septembru daneho sk. roka a musia dosiahnut minimalne 2 roky veku.Potom mozes dieta prihlasit aj priebezne, ale to je zbytocne, kedze volne miesta obsadia deti zapisane v marci, ale takisto musi dosiahnut 2 roky. Ale aj takych deti je malo, pretoze mamicky su s nimi na RD a je koooopec 3 rocnych, ktorym mamy nastupuju do prace. A samozrejme predskolakov.
To nie su moje vymysly, to je legislativa.
@nattaly8 nie ze zahlasit do skolky, ale do poradovnika, asi to tak blbo znelo, u nas je 5 skolok, vzdy sa tam najde miesto pre kazde dieta, ale kedze pocet deti stupa, tak sa robi akoby taky poradovnik - aspon u nas, nieco ako rezervacia 🙂 u nas je v marci len zapis do skolky, a tam idu tie deti, ktore sa zahlasili do ,,poradovnika" - tie maju akoze ,,prednost" a potom sa doplnaju podla kapacity skolky 🙂
@spachtos pochybujem, ze sa jedna o zbavenie starosti, to ako dieta ma byt starost? je to napisane dost ustipacne,,, 😕 myslim, ze kazdy rodic sa snazi dostatocne venovat svojim detom, ale najlepsie sa pripravia na skolu v skolke, tam maju predsa uplne ine aktivity nez doma, v skolkach su teraz kruzky: vytvarna, hudobna, anglictina, moja sesra ma aj tanecnu a atletiku, a to pochybujem, ze by to mohla robit aj doma. A jedna sa aj o to, ze dieta potrebuje byt v kolektive...moju sestru dala mamina do skolky az v 4 rokoch....a vysledok? mala si vobec nevedela najst kamosov, hanbila sa, nevedela nadviazat kontakt, teraz po roku co tam je si konecne nasla aspon dve-tri kamosky, dieta rozhodne do kolektivu patri a je jedno ci zamestnanej ci matky na MD. Som si vedoma toho, ze dieta zamestnanej matky potrebuje skolku, lebo ho nema kam dat, ale tiez si nemyslim, ze by sa malo upierat pravo inym detom chodit do skolky
a este daco myslim si, ze maminka chcela radu a nie aby ste ju zahadzali nazormi, na ktore sa nepytala 😒
@noraf Je to jasná diskriminácia preštuduj si tu: http://www.diskriminacia.sk/?q=help Podĺa toho čo píšeš, by som sa obrátila doporučeným listom so sťažnosťou na všetky štátne škôlky kam si podávala žiadosť o prijatie,s tým, že máš vedomosť /najlepšie popísať, priložiť dôkaz/, že Tvoje dieťa je permanentne odsúvané oproti novším žiadateľom na posledné miesto, a upozorni ich , že v prípade ak Tvoju žiadosť o miesto nevybavia k Tvojej spokojnosti obrátiš sa na príslušný im nadriadený úrad so sťažnosťou, že Ťa diskriminujú.
raz ked je moznost umiestnit si dieta do predskolskeho zariadenia takmer zadarmo, malo by sa pristupovat jednym zavaznym ,kontrolovatelnym a spravodlivym kriteriom..napr. vekom, alebo ked tak, tak napr. len tym, ze matka pracuje a donesie z prace kazdy mesiac potvrdenie...
- lebo u nas v skolke su starsi surodenci , napr. preto, lebo v case prihlasky bola jeho mama "iba" tehotna, co sa do prihlasky nepise
- chodia tam deti, ktorych mamy nepracuju
.- chodia tam deti, ktore maju 2,5r a ich maminy pracuju
- chodia tam deti, ktore maju 2,5r. a matka je na RD 😠 to mi tiez zostava zahadou...
- nemozu tam chodit 3r. deti, ktorych mamy su na RD
- nemozu tam chodit 4r deti, ktorych mama je na RD, aj ked v tej istej triede urcite maju deti, ktorym mama medzitym nastupila na MD alebo RD
- my sme sa minuly rok do tejto "nasej" skolky nedostali, uz som medzitym zvazovala aj platenie 1/2dna sukromnej skolky, ale nakoniec v nasej mestskej casti otvorili este jednu triedu, ktoru mam sice dost od ruky, ale aj za to som vdacna, pretoze to, co zaplatim skolne+stravu, by som mala v sukromnej skolke iba za stravu..
- jasne, ze sa da prezit aj bez skolky, ale ja som vdacna za tu moznost, ze Matko moze chodit do skolky...nedavam ho tam cez prazdniny, alebo ked je vela deti v triede chorych (alebo pred prazdninami, ked mali v skolke vsi 🤐 ), lebo z praktickeho hladiska je aj tak stale pre mna jednoduchsie, ked do skolky nechodi (odpadaju mi starosti s tym, kedy a ako ho vyzdvihnut zo skolky)...velmi sa nastupom do skolky zmenil...najma k lepsiemu (aj ked nejaku tu muchu tam pochytil) a musim povedat, ze aj nas vztah je iny, ked sa vidime len po 15tej, nez ked sme spolu cely den doma (zeby ponorka 😀 )...
@spachtos - ja sa nezbavujem povinnosti, ja sa len snazim dopriat svojmu dietatu to co potrebuje, mne bude neskonale luto ze malu nebudem mat doma, aj jej mladsi brat dost zle nesie ked niekam odide na hodinku ci dve bez neho, ale ona pre svoj rozvoj proste potrebuje ten detsky kolektiv, inu autoritu nez rodic a tak pod
jasne ze jej viem vykryt program nastevou materskeho centra alebo ihriska, ale tiez mam len dve oci a dve ruky a neviem sa rozdvojit a neda sa venovat obom naraz plnohodnotne
@maznacik007 no vidis...a tak ako ja mozem z mojich rakuskych pridavkov platit sukromnu skolku, pracujuca matka ju moze platit zo svojho platu...neboj sa, urcite by jej zostalo z neho viac ako mne 😉
okrem toho...ked chces ist do dosledkov, ked ma matka dve deti z vacsim vekovym odstupom, je doma 6 rokov, pobera 6 rokov statne davky a neplati odvody...
matka, co ma dve deticky po sebe, je doma od 4-6 rokov...takze v konecnom dosledku pre stat je mensou zatazou 😉
ale to su take blbosti...
@dadis - presne to iste zazivam, aj s tymi kriteriami. tiez ma to mrzi. chodia tam deti, kt. matka bola uz pri zapise tehu s 2,dietatom takze starsie jej prijali a ona pokracuje materskou dov. s mladsim. takze sa moze plnohodnotne venovat mladsiemu a starsie je v kolektive. tiez mi nevychadza teraz na sukrom. skolku, co ma mrzi, veru by to potrebovala ako sol ☹

@adriana7 hej, aj nad tym som rozmyslala...ked sa nam nepodari nic v okoli, resp v meste, skusim aj to,moja mam byva kusok od Ba, snad mozno tam.