Problém s agresívnou 4 ročnou dcérkou
Ahojte mamičky,chcem vás poprosiť o radu,lebo som už zúfalá.Moja malá bude mať 4roky,chodí do škôlky.Vlani som otehotnela a hneď nato sa začalo u nej prejavovať také agresívne správanie voči deťom na ihrisku i voči nám.Mysleli sme,že to prejde,ona ešte moje tehotenstvo nevnímala.V septembri nastúpila do škôlky,mysleli sme,že bude dobre.Páčilo sa jej tam,veľmi sa s deťmi nehrala,som ju chodila pozorovať,stále bola sama.Potom sa mi postupne začali sťažovať už učiteľky,že sa nezapája a začína biť deti.Nakoľko som bola takmer pred pôrodom,tak sme s ňou najprv išli ku psychiatričke,tá nám hneď predpísala lieky,vraj má lahšiu formu hyperaktivity,ale tak malé dieťa vraj agresívne nemôže byť...Prišiel vianočný program,ona vôbec nenacvičovala a v deň vystúpenia vedela všetko.Lenže to bitie detí pokračovalo,ale svoju sestričku má veľmi rada,ani raz sa jej nedotkla,stále jej prejavuje lásku.Nakoniec nás už riaditeľka poslala ku psychologičke,tá vravela,že malá vraj jej v poriadku,len potrebuje iný prístup.Bije doma aj nás,aj na svokrovcov si dovolí,proste na každého.Deti v piesku od nej bočia a nikto sa už s ňou nechcel hrať ani v škôlke,denno denne som počúvala len sťažnosti,až mi včera jedna mamička moc surovo napísala,že čo je veľa to je veľa,vraj to ide riešiť cez políciu a riaditeľku,jej malá nechce chodiť kvôli našej do škôlky,stále ju vraj od septembra bije.O tomto dievčatku som si myslela,že sú s mojou kamošky,malá si ju chválila,učiteľky mi na ňu nič nevraveli,tak včera bol z toho už vážny konflikt,malú som zo škôlky vybrala,išla za riaditeľkou,tá ju však uvoľniť nechce,vraj si ju ona vezme do triedy,ona ju vraj zvládne.Tá mamička začala osočovať celú našu rodinu a nadávať mi do úbohých a pritom vôbec nevie,aké peklo doma zažívame a čo všetko už ja riešim,čo všetko skúšame s malou...
Sme veľká rodina,malej sa dostáva hrozne veľa lásky,má tu všetky starké,prastarké...My ju doma len ľúbiť chceme,ale fakt nás vytáča do krajností,všade sa hádže o zem,aj po zadku dostane,aj jej dohovárame,aj s doktormi to riešime,ale bezvýsledne.Ja tú mamičku aj chápem,nepáčilo by sa mi,keby mojej ubližovali,ale tak volať políciu za ťahanie vláskou???Prosím vás aký máte vy na toto názor?Mali ste niekto podobný problém?Ako to mám riešiť?Už si neviem rady,hanbím sa s malou na ulicu vísť,neviem už čo mám od okolia očakávať a fakt aj od tých nechápavých rodičov.Ďakujem za všetky odpovede,verím,že niečo užitočné nám aj pomôže.
@tunzal Veď kvôli tomu sme to začali riešiť od začiatku,lebo v škole by to mohlo byť peklo....Dohováram jej stále,ráno ju vyprevádzam,aby bola na detičky dobrá,že ruky slúžia na hladkanie a papanie a nôžky na chodenie a kopanie do lopty....S učiteľkami som bola zo začiatku nadmieru spokojná,mali s nami veľa trpezlivosti,ale neak si začali teraz pri tom konflikte protirečiť,tak sa toho ujala riaditeľka,tak uvidíme,či bude neaká náprava 🙂 Ďakujem
@sny Ahoj, pripojím sa aj keď neviem, či ti poradím. Mám dve dcéry, staršia 4 roky, tiež na seba často upozorňuje, ale poviem ti, keď som jej dávala na zadok, mala som pocit, že to berie ako samozrejmosť, nič to s ňou nerobilo. Viac sa venujeme mladšej, lebo nás viac potrebuje a tá staršia má pocit, že sa dostatočne nevenujeme. Čo nie je pravda, len sa musí o nás deliť so sestričkou. Takže ak chcem aby nevystrájala, tak musím ju zamestnať niečím iným. Ak mladšia spí, venujem sa jej. A ešte si písala, že máte po ruke babky. Naša ak je s babkami, tak je potom ešte horšia. Deťom treba viacmenej pevný režim, obzvlášť takým temperametným ako sú naše. A keď sa naučí, že niečo za niečo a potom urobí niečo zlé, napr.niekoho zbije, tak potom niečo mať nebude. Moja ak sa dobre správa, tak jej dovolím hrať nejaké hry na pc. Tak hodinku, ale ak ma niečím sklame, tak jej to nedovolím. A to teraz najviac zaberá.
A ešte na margo toho, že je bitkár. Tá staršia nikdy nemala v úmysle sa biť, nikdy nikoho neudrela, hoci odo mňa občas dostala. Ale zato tá mladšia, ešte bitá nebola, ale..ešte len sedela, mala 7 mesiacov a keď jej staršia niečo vzala, tak jej dala takú facka, že sme nechápali. Takže to bitie môže byť už vrodené..Nech mi nikto nehovorí, že ma kopírovala, pretože nikdy bitku nevidela.
Ja by som na tvojom mieste zmenila škôlku, skús sa popýtať niekde v súkromnej. Tam sa väčšinou snažia. Ja som svoju preložila, kvôli strave, lebo je alergik a nevychádzali mi v ústrety. Všetci mi vraveli, že v našom meste nemám šancu nájsť to, čom chcela a predsa som našla. A koniec koncov, celkové náklady budú menšie ako sme mali v štátnej. Tak ti držím palce, určite z toho vyrastie a bude to dobré.. 😉
😉 @kaja73 Ďakujem,že vieš o čom hovorím,tiež sa snažím moooc ovládať a veľakrát sa mi aj darí,venujem jej veľa pozornosti s mužom a rodinou,zapájame ju do všetkého,nosíme do tropicária,ale neak ju nič nenadchne...Verím,že to rýchlo prejde,kým ešte tie nervy mám a že v novej triede sa to asi napraví
@tinki Ďakujem ti veľmi pekne,no škôlku sme nezmenilli,len triedu a učiteľky,u nás v malom meste veľa možností nie je,túto škôlku mám rovno pod nosom,vidím na malú na dvor a spokopná som celkom.No malá je u prastarkých veľmi dobrá,starká ma 81rokov,ale veľmi ju ľúbi a cíti sa tam dobre,všetci bývame na jednom sídlisku,takže mám dosť pomoci a denno denne sa vídame.Naša maličká si ešte pozornosť nevyžaduje,je kľudná,sama sa hrá v postielke a keď neičo,čo tak zapájame aj staršiu,niekedy to funguje,aj ju postráži a hrá sa s ňou,je to rôzne,neivem stále čo na ňu vplýva
@bodka13 Presne ako píšeš,odpoveď "lebo,len tak"...Jej len vysvetlím,že ma to bolelo,že sa to nepatrí a že na čo slúži ručička...Niekedy to zabere a ide sa venovať inej činnosti,ako mňa buzerovať a niekedy to nenechá tak,a šprtá ďalej,ďalej sa snaží ma kopať alebo aspoň útočiť,tak to musíme neak srandovnou formou zahladiť....
@katy1979 O tej opičej láske neak nechápem...my našu malú nadovšetko ľúbime a patrične jej to dávame aj najavo,nie len tým po zadku,to si nemysli...Tak hádam sociálka ma riešiť nebude 😀 😀 No ako som písala,hľadali sme aj iného psychológa,na náaš okres je len jedna pedopsychiatria a v okrese kde manžel robí nás zobrať nechcú,majú toho vraj veľa 😠
ahoj, ja mám tiež 2 dcery (6,3) a môžem ti povedať, že na každú platí niečo iné. staršia ked dostala na zadok, vedela že prekročila určité medze a prestala, čo na mladšiu vôbec neplatilo. Je podstatne náročnejšia na výchovu a na určité pravidla si nejako nemôže zvyknúť, ale som zistila že na ňu platí ( lepšie povedané, že si nejako uvedomuje) ked sa s nou prestanem rozprávať. ked niečo vyvedie, poviem jej že sa na ňu hnevám a nech ma nechá a odídem ( do vedlajšej izby). v obchode sa mi raz hodila o zem, odišla som a nechala ju tam, tak sa pozbierala a bežala za mnou a čo sa týka kopania, tak to som nemala ani pri jednej. Treba skúšať čo je účinnejšie.
@maznacik007 No tak ju radšej napomenie,ako jej hneď čapnem po zadku,minule ma udrela do chrbta bublifukom,po treťom napomenutí som jej ho brala,v cukrárni vystrájala,tak sme ju hneď brali odtiaľ...TAk už fakt neviem,čo mám na ňu vymyslieť,nie je dobre ani tak,ani onak...
@bodka13 Nie,veci automaticky nedostane,keĎ si niečo v obchode zmyslí,tak jej to aj tak nepovolím a radšej pretrpím jej cirkus.Tak po zadku jej dal akurát tak dedo raz,to ho fakt vytočila,ale odvtedy má pred ním rešpekt a má ho fakt rada.Dohováram jej,dohováram,len akoby som hrach na stenu hádzala a veľakrát sa robí hluchá...Som rada,že že neviem ešte čo ma čaká,to by som už inak von oknom skákala 😀 😀
@mummy01 Trochu si nepochopila...Píšeš že kopíruje svojich rodičov,to akože mi jej doma ukazujeme ako sa kope do iných a šklbú vlasy?či ju štípem?Keby dávala aj ona deťom po riti,tak to pochopím,ale toto je iné kafe....A nemysli,že dostane po zadku bezdôvodu,ani že 20x za deň,niekedy ani vôbec,ale niekedy aj ten pohár pretečie...
@marecek1 No mám škôlku pred domom,keď som to videla predtým ja,tak som sa fakt zhrozila 😠 Ale ako začala moja chodiť do škôlky a viem aká ja,a ak tam navyše sú ďalšie podobné deti,a vyše 20dokopy,tak sa ani veľmi nečudujem.Nie som pedagóg,ani by som nechcela byť,ale kamoška je tiež učiteľka,tiež svokra,tak tie nervy sú tam fakt denno denne na dranc....A keď má povolenie od rodiča,tak neviem....Bez dôvodu určite netlčie deti,nezamieňaj si to 😉
@maznacik007 Ďakujem,ty si iste psychológ,že?Podľa toho nášho musí byť v kolektíve a zvyšok čo som písala Ďalej kočkám sa dočítaš ak chceš....A verím,že kamarátov mať bude,nie je niak duševne postihnutá,že nemá čo robiť v škôlke 🙂
@reanda Tak ti prajem,aby si ty mala to zlaté dievčatko,ktoré bude mať každý iba rád a nebudeš jej musieť dať nikdy po zadku...Ak to dokážeš,tak potom si o pár rokov môžeš gratulovať... 😉 A to ti píšem v čisto dobrom,nakoľko ešte v tak malom veku som ani ja nevedela,čo ma čaká,takže je predčasné súdiť niekoho ako zlyhal....
@anjelicek26 Určite ju tiež na oplátku nekopem,či nebúcham do chrbta a neťahám za vlasy....Pochválená je stále za každý maličký úspech,za každú pusinku a objatie.Čas na ňu mám dosť,poobede je stále so mnou,maličká si pozornosť nevižaduje,večer idem s ňou spať,hovorím jej rozprávku,rada si pozerá fotky a tak.....Tiež si myslím,že to chce čas a že sa to zmení k lepšiemu,nemyslím si,že som ako matka zlyhala,každé dieťa je iné a vyžaduje si iný prístup 🙂
@sny nemyslím si, že by bolo dobrým riešením ju zobrať zo škôlky, ale že si v dnešnej dobe dovolí učiteľka a ešte k tomu riaditeľka capnúť dieťa po zadku, z toho som mierne vedľa. Tým vlastne potvrdzuje, že to iným spôsobom riešiť nedokáže. 😝 😝 😝 Ani krik nič nevyrieši, opačne, keď sa stíši učiteľka, sú donútené aj deti sa stíšiť, lebo nepočujú, o čom rozpráva a v triede je väčšia pohoda. Nie je ľahké byť v tej určitej hladine hluku, ktorá v materskej škole stále je denne, roky, tak na čo si to sťažovať...Autorita sa takto určite nebuduje, ale dúfam, že vám riaditeľka pomôže problém zvládnuť. Pevné nervy, neboj, aj mne niekedy hrajú, ale hnev a bitka nič nerieši, sama vidíš, že si tým nič nedosiahla. Keď si trúfa len na slabších, tak to len potvrdzuje to, čo som písala, že by bolo lepšie zaradiť ju medzi deti staršie, ale pozor! Keď fyzicky útočí na teba, manžela, starých rodičov, tým aj vás za slabších považuje! Vy svojím kľudom a rozhodným prístupom, ako aj striktným dodržiavaním pravidiel jej musíte dať jasne najavo, že je síce partner pre hry, ale o zásadných veciach nerozhoduje. Ak ty nepovolíš, nesmie ani iný člen rodiny. A ešte oznám učiteľkám, že nechceš počúvať, že je ZLÁ 😠 Žiadne dieťa nie je zlé a ako sa má cítiť, keď to z úst učiteľky denne počuje?!? Nech hodnotia jej správanie a nie ju samu! A nech si uvedomia, že keď denno denne počúva, že je zlá, tak ju to ťažko bude motivovať k zlepšeniu svojho správania. Možno vás takýmto spôsobom trestá za to, že už nie je stredobodom pozornosti vo vašej rodine, keď má súrodenca (to je len moja domnienka) a to, že ti denne hlásia, že je zlá, je pre ňu len voda na mlyn!. Vzbudzuje pozornosť, kričí tým- haló tu som! Samozrejme, musela by som vedieť viac a najlepšie zažiť jej útok a čo tomu predchádzalo, ale som ti len chcela napísať, že bitka a stále počúvanie toho, aká je zlá nič nerieši. Pochvala je najväčšou motiváciou, nech sa ju snažia, čo najviac zamestnať, keď je bystrá, dieťa, ktoré je zamestnané neustále nejakou činnosťou, nemá čas na hlúposti. Viem, že to nie je jednoduché, zažívam to denne, ale riešiť neustále konflikty je ešte ťažšie, ako vymyslieť na každý deň more činností, ktoré by ju zamestnali.
@sny neni som psycholog len mam doma este vytuningovanejsi exemplar ako mas ty.... sak jasne ze kamaratov bude mat len to bude mat tazke ak bude takto zaskatulkovana uz v skolke ze robi inym detom zle...
ono je to boj...a neda sa povedat co zabera na mojho zabere aj na tvoju... ja som pri dcere bola v opacnej situacii tiez som riesila jedno dieta co jej v skolke ublizovalo... a teraz si uzivam opak s malym... takze si myslim ze dokazem pochopit obe strany....
no x tou skolkou ty musis vediet ake je to v reali tie ublizenia inym detom... prip. napr. kedy to robi ci vtedy ked sa volne hraju poobede ze nemaju organizovanu cinnost... ja napr. davam maleho len nadoobedia...
ale zasa osobne by som skusila ju nechat doma a specialne sa jej venovat.... nejaky tyzden dva je mozne ze spustac bol novy surodenec
v kazdom pripade by som to intenzivne riesila.... lebo taketo poruchy spravania sa vekom len stupnuju ak sa neriesia alebo nevhodne riesia
@mamavera ty si idealna ucitelka ale nie vsetci mame stastie na take ucitelky v skolkach.... my osobne napr. davame maleho do skolky len na pol dna a to aj len vtedy ak je tam na doobednu pani ucitelka ktora to s nim vie... ak bol aj u tej co to az tak nevie 😅 tak to bolo kontraproduktivne.... takto nam to doporucila aj pedopsychiatricka ktora je odbornicka v BA kde pravidelne chodime
proste ja si myslim ze byt denne v skolke osem hodin od osmej do stvrtej pre trojrocne dieta v zatazovej situacii / prichod surodenca a s problemami co tu jeho mama pisala... hyperaktivita,oneskoreny vyvin reci.. a tym stazenie fungovania v skupine\ ze je to pre to dieta privela.... a kedze mama je doma na RD tak si myslim ze toto je opravneny pripad na to aby min. zvazila napr. poldenny pobyt.... a pod.
@sny nieco podobne som zazivala so synom-chapem ta 😔 Sice nebol az tak agresivny...no tahal dievcatkam vlasky,hryzol ich a obcas kopol...Zacali sme to hned riesit-na podnet ucitelky zo skolky.Navstivili sme psychologicke centrum+psychiatricke..vysledok?Synovi potvrdili hyperaktivitu ☹ ADHD No casom sa to upravilo 😉 Tie bitky myslim..No doma som s nim nemala velky problem-horsie to bolo v kolektive..
Podla psychologicky je mala uplne v poriadku?
@mamavera No už som vyšie písala ako to s tou riaditeľkou je.Tiež sa mi už prestávalo páčiť,ako učiteľky oznamujú každý deň to isté...A keď mi daná mamička napísala na FB,vraj čo si o nás ako rodičoch myslia aj učky aj o našej malej,tak dosť!!!Ja jej síce neverím,je to zákerná psychopatka,ale si myslím,že tie učiteľky to už ani riešiť nechceli,to oni nás stále posielali ku škôlkárskemu psychológovi a ten im aj poradil,no vraj je stále horšia a oni si ju asi na zodpovednosť brať nechceli.Práveže ona je ešte stále stredobod pozornosti,každý sa len jej venuje,malej sa venujem keď ona nie je doma,potom to máme poobede zadelené,chodíme nakupovať spolu,do piesku,na hojdačku,cez víkend ju nosí manžel so sebou do roboty,vždy sa snažíme o ten program.Je to fakt náročná,moc sa pre ňu trápim,ale nevzdám to,chcem pre svoje dieťa len to najlepšie 🙂
@maznacik007 Však práve,toto všetko viem,teraz už idú aj tak letné prázdniny,tak som zvedavá po nich aká bude.je už asi zbytočné ju teraz brať odtiaľ,chcela som to,no riaditeľka ma z neakého dôvodu prehovorila a to som myslela,že bude rada,že bude mať o jedno neposedné dieťa menej.Tak teda pevné nervy,čas a vytrvanie,že??Riešim,ako sa to dá,od samého začiatku,lebo som si vedomá toho,čo to môže priniesť do budúcna....
@sny Inak ma napadlo, že by možno nebolo zlé porozprávať sa s tou mamičkou, ale tak, aby boli obidve dievčatá pri tom. Možno keď uvidí ona aj ony, že máš snahu to riešiť, tak sa veci pohnú. A k tvojej dcérke: nemusím ti určite písať, že treba veľa pozornosti, trpezlivosti a lásky, to vieš aj sama. Ja som mala jedného chlapca s podobným správaním v triede (ZŠ), bol neskutočne inteligentný a bystrý a citlivý a vždy vedel vycítiť, kto ho má rád a myslí to s ním dobre a k tomu sa správal ukážkovo, no ak naňho niekto útočil a "odpisoval" ho ako nevychované dieťa, tak sa tiež bránil útokom. A ja som na to vždy len povedala, že takéto dieťa je zrkadlom ľudí, čo ho obklopujú. Treba sa nad niektoré reakcie povzniesť, i keď je to niekedy ťažké.
@bodka13 Vo všeobecnosti by dieťatko NIKDY nemalo počuť, že je zlé. To je to najhoršie slovo. Škatuľka "zlé" je celá zlá, ak sa týka detí. Deti sú všelijaké, ale nikdy nie sú "zlé" bez príčiny. A máš pravdu, ja by som sa trápila denne a asi by som dala malinkú do úplne inej škôlky, kde sú trošku iné pani učiteľky.
@sny ja sice nemam deti, ale pocula som vela pripadov (kamoska mala syna ktory v skolke vsetkych bil)kedy boli deti akoze "agresivne"... najma take malicke kym sa naucia naozaj spravne rozpravat a vyjadrovat slovne tak casto sa prejavuju takto casto pre nas nepochopitelnym sposobom.... najma ak emocionalna vyspelost casto predbehne tu fyzicku , resp. recovu stranku a dieta sa uci vyrovnavat s emociami.. nevie co robit tak sa prejavuje tak ako to vie 🙂
dalsia moznost je , ze moze byt aj nadmerne nteligentna a vyspela a casto deti s nadmernou inteligenciou sa prejavuju pre nas casto nepochopitelnym sposobom... ja by som jej dala zmerat IQ u psychologicky a popripade, ked sa zisti, ze je nadmerne inteligentna tak ju treba zaradit do skolky pre nadane deti alebo neskor do skoly...resp. zmenit pristup k nej co sa tyka hier atd..je mozne ze sa aj nudi medzi detmi ktore nie su na takej urovni ako je ona... a nebavi ju to tam , zije si v svojom svete..
.tak vela sil prajem 🙂 a neboj zvladnete to 🙂
dobry clanok o tom biti je napisany tu :

@monyccka Ďakujem za radu...No capnutie po zadku sa nesmie porovnávať s tým,že ona tie deti ťahá za vlasy,kope,štípe a vraj do nich začala aj vidličku pichať...Do snáď doma vidieť nemohla,sme fakt šťastná rodina,manžel je starší,má dobrý prístup k malej,naňho si ani tak nedovoluje ako na mňa.Ja som v jej očiach teraz ježibaba-tak ma nazýva a naozaj sa moooc snažím,ani nekričať na ňu,ani ju len tak šupnúť po zadku bez dôvodu....Iste si z tvojej rady niečo vezmem,snáď to bude mať želaný účinok 😉