icon

Problém s agresívnou 4 ročnou dcérkou

sny
16. máj 2012

Ahojte mamičky,chcem vás poprosiť o radu,lebo som už zúfalá.Moja malá bude mať 4roky,chodí do škôlky.Vlani som otehotnela a hneď nato sa začalo u nej prejavovať také agresívne správanie voči deťom na ihrisku i voči nám.Mysleli sme,že to prejde,ona ešte moje tehotenstvo nevnímala.V septembri nastúpila do škôlky,mysleli sme,že bude dobre.Páčilo sa jej tam,veľmi sa s deťmi nehrala,som ju chodila pozorovať,stále bola sama.Potom sa mi postupne začali sťažovať už učiteľky,že sa nezapája a začína biť deti.Nakoľko som bola takmer pred pôrodom,tak sme s ňou najprv išli ku psychiatričke,tá nám hneď predpísala lieky,vraj má lahšiu formu hyperaktivity,ale tak malé dieťa vraj agresívne nemôže byť...Prišiel vianočný program,ona vôbec nenacvičovala a v deň vystúpenia vedela všetko.Lenže to bitie detí pokračovalo,ale svoju sestričku má veľmi rada,ani raz sa jej nedotkla,stále jej prejavuje lásku.Nakoniec nás už riaditeľka poslala ku psychologičke,tá vravela,že malá vraj jej v poriadku,len potrebuje iný prístup.Bije doma aj nás,aj na svokrovcov si dovolí,proste na každého.Deti v piesku od nej bočia a nikto sa už s ňou nechcel hrať ani v škôlke,denno denne som počúvala len sťažnosti,až mi včera jedna mamička moc surovo napísala,že čo je veľa to je veľa,vraj to ide riešiť cez políciu a riaditeľku,jej malá nechce chodiť kvôli našej do škôlky,stále ju vraj od septembra bije.O tomto dievčatku som si myslela,že sú s mojou kamošky,malá si ju chválila,učiteľky mi na ňu nič nevraveli,tak včera bol z toho už vážny konflikt,malú som zo škôlky vybrala,išla za riaditeľkou,tá ju však uvoľniť nechce,vraj si ju ona vezme do triedy,ona ju vraj zvládne.Tá mamička začala osočovať celú našu rodinu a nadávať mi do úbohých a pritom vôbec nevie,aké peklo doma zažívame a čo všetko už ja riešim,čo všetko skúšame s malou...

Sme veľká rodina,malej sa dostáva hrozne veľa lásky,má tu všetky starké,prastarké...My ju doma len ľúbiť chceme,ale fakt nás vytáča do krajností,všade sa hádže o zem,aj po zadku dostane,aj jej dohovárame,aj s doktormi to riešime,ale bezvýsledne.Ja tú mamičku aj chápem,nepáčilo by sa mi,keby mojej ubližovali,ale tak volať políciu za ťahanie vláskou???Prosím vás aký máte vy na toto názor?Mali ste niekto podobný problém?Ako to mám riešiť?Už si neviem rady,hanbím sa s malou na ulicu vísť,neviem už čo mám od okolia očakávať a fakt aj od tých nechápavých rodičov.Ďakujem za všetky odpovede,verím,že niečo užitočné nám aj pomôže.

zibi
17. máj 2012

@sny este ma napadlo ze mozno je introvert nepotrebuje mozno az tak velmi kolektiv ked sa hraje sama.... mozno potrebuje individualny pristup ....
a vies najlepsie je podla mna ucenie sa a stanovenie hranic ked si to deti vyriesia medzi sebou ... ked ona capne a keby aj ono capli ju ..mozno by si uvedomila ze to nie je prijemne...niektore deti si to niekedy medzi sebou vyriesia aj same.. a tu je dokaz toho ze nie su vekoovo tak vyspele aby taketo chovanie vedeli vratit..jednoducho si myslim ze ona tym prejavuje svoje emocie a ze ju to prejde...aj ked osedivies asi 😀

podla mna je proste len ziva, inteligentna a temperamentna a myslim, ze ju to prejde..ma fakt len malo rokov 3 roky nie je vek aby robila nieco naschval a s urcitym zamerom ... prajem vela trpezlivosti
http://babetko.rodinka.sk/vychovavame/dieta-a-i...

zibi
17. máj 2012

@sny este ma napadlo ze mozno je introvert nepotrebuje mozno az tak velmi kolektiv ked sa hraje sama.... mozno potrebuje individualny pristup ....
a vies najlepsie je podla mna ucenie sa a stanovenie hranic ked si to deti vyriesia medzi sebou ... ked ona capne a keby aj ono caplo ju ..mozno by si uvedomila ze to nie je prijemne...niektore deti si to niekedy medzi sebou vyriesia aj same.. ale tu je dokaz toho ze asi oni nie su psychicky vyspele , aby taketo chovanie vedeli vratit..a mozno je ona vyspelejsia a tym prejavuje svoje emocie, ktore nevie vyjadrit slovne a ze ju to prejde...aj ked osedivies asi 😀
a tiez si myslim ze neskor sa este len budu klbcit medzi sebou starsie deti ktore uz velmi dobre budu vediet co robia..nie ako tvoje 3 rocne trdlo..proste treba najst sposob ako to korigovat a zvladnut...ach jaj

podla mna je proste len ziva, inteligentna a temperamentna a myslim, ze ju to prejde..ma fakt len malo rokov 3 roky nie je vek aby robila nieco naschval a s urcitym zamerom ... prajem vela trpezlivosti
http://babetko.rodinka.sk/vychovavame/dieta-a-i...

sny
autor
17. máj 2012

@zibi Ďakujem pekne za pochopenie a milé jednanie,v mojej situácii je aj toto pre mňa balzam na dušu 😢 Ono jej to aj dosť detí už začalo vracať,ona sa potom rozreve alebo neviem,učiteľky vždy len ju riešili ako tú zlú,tak som zvedavá,aký bude prístup v tejto novej triede,až mám žalúdik zovretý,čo mi povedia,keď pre ňu dnes pôjdem 😝

sny
autor
17. máj 2012

@zibi Ďakujem za člániok,je to fakt dobré čítanie,hlavne vedieť,že viacerý riešia podobný prípad a nemusím si nadávať,že ako matka som zlyhala....chcem pre svoje dieťa to najlepšie,tak verím v nápravu.Ona sa hrá tam asi sama viacmenej,ale doma sa sama nezahrá ani minútu,musíme byť stále niekto pri nej a neviem to IQ...Skôr nie ako áno,ona ešte ani slniečko nakresliť nevie...

acrobaleno
17. máj 2012

Máš doma malého psychopata alebo je iba v období vzdoru, čo by bolo pre teba lepšie.

bodka13
17. máj 2012

@acrobaleno 😕 😲 ...si lekár/lekárka? že sa odvažuješ stanoviť diagnózu

nela82
17. máj 2012

@acrobaleno a pre teba by co bolo LEPSIE ?! 😠

acrobaleno
17. máj 2012

@bodka13 a ostatní tu diagnózy nehádžu? ADHD? To ako vedia? Z čajových lístkov?

zibi
17. máj 2012

@sny ja ti verim je to tazke..ale neboj zvladnete to spolocne...a hlupe reci si nevsimaj ..aj ked to je tazke...ale dnes su ludia rozni
@acrobaleno pane boze to co su za reci .. bud o detoch nic nevies alebo chces len ublizit je to hruza...
keby si si precitala nejaku literaturu alebo mala aspon statnicu z psychologie (co mozno mas) aj tak ale nepochopim take reci.... tak ostatneme pri literature ... je dokazane ze agresivita u 2 - 3 rocnych deti nie je brana ako agresivita...a miera agresivity kvazy agresivity je navyssia u 2-3 rocnych deti ..po 3 roku klesa... 😒

acrobaleno
17. máj 2012

@nela82 zlá reakcia, mne to môže byť jedno, čo má doma.

bodka13
17. máj 2012

@acrobaleno má potvrdenú diagnózu ADHD -hyperaktivitu 😉 ...ak som dobre čítala...@sny

adrika25
17. máj 2012

@acrobaleno Ako málokedy sa viem tu na MK vytočiť ale ako toto je čo za reakciu????????? Nazvať jej dieťa psychopatom??? Nuž asi nemáte dobrý deň!!!!

sny
autor
17. máj 2012

@acrobaleno No po takýchto slovách začínam premýšlať,kto tým psychopatom naozaj je...Lebo decko viem ešte pochopiť,ale dospelého človeka s takýmto rozumom asi ťažko 😀

acrobaleno
17. máj 2012

@zibi prečo by som jej mala chcieť ublížiť? Nereaguj prehnane, nepoznám ju. Sama deti nemám, ale blízka rodina má dve v tom veku, tak štátnicu z psychológie mať nemusím, stačí pozorovať, lebo sa stretávame často. Je to obdobie vzdoru.

acrobaleno
17. máj 2012

Reagujete prehnane.

@sny Čo ti dáva právo označiť ma za psychopata, len na základe reakcie na tvoje agresívne dieťa, s ktorým si nevieš dať rady?

sny
autor
17. máj 2012

@adrika25 To je v pohode,aj takýto sa nájdu,presne ako tá mamička,čo chcela na moju volať polícii za ťahanie vláskov a konfliktu medzi deťmi 😀 Trošku si pomýlili pojem alebo sú predčasne v budúsnocnosti a tam sa budú zatvárať už tak malé deti za ťahanie vlasov a štípance 😀 😀

sny
autor
17. máj 2012

@acrobaleno Presne tak,normálny rodič/matka reaguje hociako ale neoznačuje pojmom psychopat malé dieťa 😀 si na smiech,aspoň pobavím našu psychologičku a odporučím ťa jej 😉 A čo by si navrhla ty s tým mojim "psychopatom?"Zavrieť ju do kazajky????

sny
autor
17. máj 2012

@bodka13 áno má,miernu formu,ale inak v pohode,príjmem každý názor 😀

minewka
17. máj 2012

@maznacik007 100x like za tvoje rady, super, super!

zuzin78
17. máj 2012

@sny ahoj, nahodou takto nadava svoju ziarlivot najavo ,ktoru ma mozno vo vnutri schovanu kvoli surodencovi?

zibi
17. máj 2012

@acrobaleno ja nereagujem prehnane ... len reagujem na to co si napisala...a psychopat ma od obdobia vzdoru dost daleko.. 😉 to slovo by ma nikdy v zivote nenapadlo povedat ani cudziemu ani blizkemu...ale dobre nechajme to tak ... neriesime seba ale pomahame @sny 🙂

sny
autor
17. máj 2012

@zibi Neboj,mne už náladu takéto reči nepokazia,teraz som prišla vlastne na to,aký mi dospelý vieme byť krutý a potom neviem,či ja nemám mať dieťa,lebo mu občas capnem na zadok alebo tá dotyčná,čo má k nim už teraz takýto postoj...

sny
autor
17. máj 2012

@zibi Ďakujem,si zlatá 🙂

heln
17. máj 2012

@acrobaleno označiť nejaké neznáme dieťa za psychopata je veľmi trúfalé.....
@sny je mi ľúto, čo zažívaš, isto ľúbiš svoje dieťa tak veľmi ako len môžeš a je to bolestivé, keď musíš toto zažívať, nečítala som diskusiu, iba tvoj úvod,
rozhodne si myslím, že nemáš na čo čakať, keď pôjde do školy bude to oveľa horšie, treba to riešiť teraz, nechápem našich psychiatrov čo hneď dávajú lieky a psychológovia čo nič neriešia..... vieš ono to môže byť či ADHD, alebo aj asperger, ale to ja ťažko určím, ale sú rôzne skupiny a terapie, filiálna terapia, behaviorálna terapia, terapia pevným objatím a veľa iných... najskôr ju treba pochopiť a potom prispôsobiť okolie jej..... odporučila by som návštevu dobrého klinického psychológa (nie detskú psychologičku), ktorý naozaj určí, kde je príčina a pomôže stanoviť riešenie. určite v tvojom meste alebo okolí nájdeš buď klinického psychológa, alebo nejaké centrum, či občianske združenie, kde sa stretávajú práve s takýmito deťmi...
PS: ak určili ADHD, aj na to sú terapie, veľmi dobre pomáha biofeedback

anjelicek26
17. máj 2012

@acrobaleno - dieta majuce agresivne sklony nemusi byt hned psychopat alebo buduci deviant. Isteze tam nejake naznaky su, ale to neznamena, ze sa to neda podchytit, zvladnut a celu situaciu jednoducho odstranenim zakladneho problemu vyriesit. Este je vela vela casu to obratit, ale treba konat, lebo dieta, ktore rastie zdeptane, nepochopene, bez kamaratov, uchylujuce sa k stale stupajucej agresivite, ano moze sa tento nazbierany hnev raz prejavit tak, ze niekomu skutocne vazne ublizi... ale to je ta najhorsia prognoza, to, co ma ona doma je caste a tolko psychopatov nam tu predsalen nebeha 😉 Treba DOBREHO psychologa, trochu zmenit doma pristup, na cas vybrat s kolektivu a dat dietatu cas si utriedit hodnoty a naucit sa problemy riesit inak. A obdobie vzdoru je u 4 rocneho dietata davno pase.

adrika25
17. máj 2012

@sny To chce kľud, nereagovať aj takýto sa nájdu 🙂 Podľa tvojich príspevkov tvoja dcérka vyrastá v milujúcej rodine a neboj vyrastie z toho, dávate jej veľa lásky, občas to chce trošku pochopenia okolia, nuž ale nie každí ma schopnosť empatie 🙂

sny
autor
17. máj 2012

@zuzin78 Neviem,už premýšlať nad všetkym,ale tak žiarlivá na ňu nie je,stále jej dáva cumlík,nesie mi plienku,leží pri nej keď ju krmim...Som sa bála,že jej bude ubližovať,ale zatial je to pohoda,stále sme doma viacerý,kto sa potom vie venovať iba jej,keď to už na ňu ide

sny
autor
17. máj 2012

@adrika25 Nie sme všetci dokonalý,ja nie som robot,mám city a svoje deti a rodinu milujem,nemenila by som za nič na svete,len mi dobre padne si takto popísať s niekým,kto ma chce aspoň trochu pochopiť,inak by som to už asi nezvládla...

kaja73
17. máj 2012

@sny dotycna pravdepodobne ani nevie co pojem psychopat znamena-tak sem hodim definiciu a mozno sa v nej najde vela prispievateliek na MK-hlavne v tej poslednej vete 😉

Pod pojmom psychopatia rozumieme povahové odchýlky ťažšieho a trvalého rázu, ktoré majú nepriaznivý vplyv na sociálnu adaptáciu. Ide o poruchu charakteru a správania. Psychopat je človek ktorý škodí sebe aj ostatnému okoliu.

minewka
17. máj 2012

@sny

Tak som sa pousmiala nad mamičkou, ktorá ide na políciu 😀 😀 😀 😀 😀

Kľudne ju nechaj nech ide..možno príde do škôlky aj tajný policajt, čo to sledovať bude 😀
Týmto sa vôbec netráp - chápem mamičku, ktorej to vadí - ale podobné hysterické jednanie typu polícia je úplne kontraproduktívne.

Veľmi sa mi páčilo, čo ti napísali bodka13 aj maznacik007...

Nejak pochvalu berieme ako samozrejmosť, kritiku ako oprávnenú...dieťa každú chvíľu počúva, aké je zlé..a utvrdzuje sa v tom, že iné byť ani nevie.

čo vlastne psychologička s malou robí? Ako prebiehalo také vyšetrenie?

Mne osobne sa páči motivačná výchova, chváliť, odmeniť...a vysvetľovať...bojkoty, hnev sa snažím riešiť hneď v zárodku, rázne a prísne a nepoľavujem (moja malá je ešte maličká - ale ma prekvapuje, že už teraz má tendencie trucovať)...snažiť sa ju zaujať niečim..neviem, aký máte denný program po škôlke a cez víkendy...

Možno to je snaha sa nejak dať do pozornosti, možno aj pre malé bábo-súrodenca, ktoré prišlo na svet...neporadila ti psychologička v tomto smere niečo?

Nevieš si len a len pre ňu vyčleniť nejakú chvíľku počas dňa? Napríklad že manžel bude s mladšou a ty venuješ nejaký čas výhradne staršiemu dieťaťu?

Inak sa mi páči prístup riaditeľky v škôlke, napíš potom, ako to prebiehalo v novej triede 🙂