Problém s obliekaním 6 ročnej dcéry
Ahojte maminy,
mam problem s nasou dcerou, ktora bude mat v maji 6 rokov. Je to sikovne dieta, trochu hanblivejsie, ale ziadny extrem. Od malicka bola nervozne a uplakane dieta a je taka aj dodnes. Vyzadovala si vela pozornosti vzdy. Vieme byt na nu aj dost prisni a za svojim si dokazeme stat, ale ona je tak neskutocne tvrdohlava a aj vzdorovita.Aj za cenu, ze jej zakazem to, co ma najradsej, radsej to ozelie, len aby bolo po jej. Je aj dost drza a papulnata posednu dobu aj sceny vyraba poriadne. Isto je v tom aj ziarlivost, ale s tym obliekanim to bolo aj pred narodenim dcery druhej.Chodi do skolky.Vzdy ju velmi chvalia tam, no len co sadne do auta, akoby mi tam sedelo ine dieta, ake mi opisuju v skolke.Druha dcera ma takmer 2roky, maju sa velmi radi, ale uz mame na dennom poriadku aj bitky medzi nimi a pod...To zazivaju asi viaceri rodicia s detmi. Co ma ale velmi trapi a uz su to aj zo 2 roky, ze ma neskutocny problem s obliekanim. Nepoznam ziadne dieta v okoli, ktoremu by vadilo tolko veci z oblecenia.Dookola nosi asi 5 triciek, jedny rifle, jednu ciapku, periem dookola stvoro pancuch, lebo ostatne su dlhe, tlacia ju, a pod. Kupim jej tricka, kde dlhy rukav je trosku dlhsi, akoby si predstavovala, staci, len raz zahnut, kdeze ona si to neoblecie. Ponozky iba clenkove napriklad. Kupila som jej presne tie iste tielka, ake mala doma, aj velkost, aj som ich oprala, ale pretoze su nove, ani pocut obliect...So vsetkym ma problem...Vadia jej ine ciapky, vadi jej, ze ma pripnutu kapucu na bunde...vadia jej teplaky s patentom, vadia jej teplaky prilis siroke dole. Problem su aj prilis dlhe rukavy na bunde, ze ich ma take troosicku nariasene.Ja mam taky stres nieco jej kupit obliect, ma kopu oblecenia, kvalitneho a stoji to v skrini...Naposledy som po obchode behala s metrom a vsetko premeriavala a tak kupovala...Vobec si neda poradit...Do skolky si vybera veci sama, dookola to iste...Tak je ako tak klud...ja som uz rezignovala. Ale najhorsie je pre nas, ked mame ist na nejaku oslavu, svadbu a pod...a hlavne na nejaky presny cas.Ona sa aj chce paradit, ale vzdy jej nieco vadi, je jej to tesne, volne, dlhe, stekli ju to, je jej v tom teplo, a pod...To byva pre nas zalezitost aj na pol dna. Proste sceny.Moze chodit tak pekne oblecena, ale dokola v tom istom.A problem ma aj dat si vlasy ucesat do copu...Stale len v celenke by chodila s rozpustenymi vlasmi...Ma huste dlhe kucerave vlasy, a v lete ked beha, je cela spotena....Zaujimave ale je, ze ked by som jej vlasy ucesala vonku, kde je s kamaratkou, alebo jej obliekla nieco, co nechcela, tak to tak neriesi a celkom sa da....Myslite, ze to prejde, tieto stavy? Je tu niekto, kto zazil nieco podobne? Poznam, ze deti napr neznasaju panchuchy, ale tolkoto veci?A to by som este vedela viac toho popisat.Dakujem vsetkym, ktory si moj dlhy prispevok precitali a zareaguju....
@lenkant tiez by som ju nechala, my mame toto doma len v bledoruzovom, napr tepláky uz vyse roka nekupujem, lebo ich vôbec nenosi, len leginy, dlho ani pancuchy nechcela nosit, tak v zime nosila leginy a na to teple nohavice, topánky, oblecenie, skoro vsetko chodim kupovat s nou, lebo pravidelne sa mi stavalo, ze ja som nieco kupila a ona to nechcela nosit.. najradsej nosi veci zdedene po sesternici alebo kamoske, nevadi, ze flakate, co ja som zobrala, ze na doma.. na zaciatku som myslela, ze ju presvedcim, ale to sme mali kazde rano hystericky zachvat, ze ona si to alebo ono neoblecie, potom som si povedala, ze necham ju, zvycajne ma inak veci pekne zladene, obcas nejaky ulet
@lenkant Ahoj, vitaj 🙂 😀 Akoby si pisala o mojej. Ja som rezignovala v 4 rokoch 🙂
Odvtedy nakupujem len s nou. Co si vyberie, to aj nosi. Uspini, ide to do prania a nema inu moznost, len obliect ciste. Aby nechodila v tom istom, nevyperiem jej aj 2 tyzdne 😀 Puncochy ma asi 7, no nosi len 3 😀 U nas to vyzera stale dookola natelnik, puncochy a sukna alebo saty. Bundu ideme vyskusat, to vymysla, ale ked si vyberie, nosi ju. Nema inu moznost, vzdy poviem, vybrala si si ju ty, tak ju bude s nosit a hotovo. No a mame len 2 nohavic (modre a ruzove rifle), 1 bundu, asi 2 svetre, asi 5 natelnikov,... viac nekupujem, lebo zbytocne. Len to stalo v skrini,. Nieco sa roztrhne, alebo je uz male? Ideme kupit nove. Dokonca jej teraz v 7 rokoch nevadi, ze ma uz kratsie rukavy na natelniku s Hello Kitty, ona si ich trosku vyhrnie, ale je to jej oblubene tricko 😀 Neriesim. Rano nachystam, veci, niekedy oblecie, inokedy vymeni suknu 😀 Kebyze jej nedam veci do prania alebo neodlozim, kludne by nosila asi cely tyzden to iste 😀
Verim, ze z toho vyrastie...
@matam77 nepoznam,teraz som pozrela na nete obsah a tiez sa mi zda ze mnohym by neuskodila. Samozrejme dieta je osobnost,ale odtial potial... Ja jej tiez davam na vyber co si obliect,co chce na ranajky atd,ale skakat po hlave si nenecham... Potom sa nemozeme cudovat ze dnesne deti su nezvladnutelne
Viete co baby, ja mam rokov 29. Ked som bola malicka, bola som velmi poslusne dieta co ani nepiplo. Aj ked vo vyssom veku mi prislo luto, teraz je to uz normalna vec, ze 4 rocne deti si asi vyberaju oblecenie same, v minulosti si myslim, ze to tak nebolo. No a moja mama by ma vedela obliekat este aj dnes. 😀 Svokra ani nevravim... A ja si teraz nikdy nechcem nic obliect co mi kto da.. proste mam iny vkus. Jasne mama, svokra su z toho na nervy, s babkou ma rozoberaju aka som len ZLA a trucovita, to som nerobila ani ked som bola mala, zrazu ma nepoznaju a som cierna ovca rodiny. 😀 No ale dosla som do stadia, kedy si na seba tiez nedam vec co si sama nekupim. 😀 Neviem preco, asi preto, ze mam iny vkus, ale mozno by sa mi niekedy aj nieco z toho pacilo, ale z principu. Ale hlavne preto, ze iny clovek mi vybrat nevie, material, farbu, strih atd atd... Ja sa vraciam spat, mam teraz 4 rocky. 😀
A tak isto mam plnu skrinu, a nosim dookola to iste, ze 90% veci by som mohla hned vyhodit. Hoci som si ich aj vybrala sama. Babka ta mi stale vytahuje veci ked som mala 12 rokov, ze to je dobre a mam si dat. Slak ma z nej ide trafit. 😀
@lenkant tvoja dcérka s tebou cvičí a dáva ti riadne pocítiť, kto koho bude komandovať. To je všetko, svedčí o tom aj to, že v škôlke s ňou nie sú problémy. Nestanovila si jej pevne mantinely, tak si robí, čo chce. problém s rukávmi? Zober nožnice, odstrihni z nich a šupni ju tak do škôlky. Keby to nastalo po narodení sestričky, brala by som to, ako žiarlivosť a snahu upozorňovať na seba. Keby jej vadili nejaké časti oblečenia, tiež chápem, ale to čo si opísala, tomu nenaznačuje. Zožeň si knihu Malý tyran.
fuu....toto keby som robila ja svojej mame tak by mi asi po dvoch dnoch dala tak cez rit ze by som si tyzden nesadla. 😵
Naša dcéra je niečo podobné. Najlepšie je prestať z toho robiť vedu. Poradiť jej, ako sa obliecť, napr. vzhľadom na počasie alebo na nejakú zvláštnu príležitosť, ale hneď potom si ju prestať všímať. Nevnucovať jej svoju radu. U nás to funguje. Aj keď vždy si musí tak trochu presadiť svoje. Napr. stále by chodila v tričku s krátkym rukávom. Poviem jej, že vonku je zima na krátky rukáv. Tak chodila týždeň tak, že si dala tričko s kr. rukávom, na to tričko s dlhým rukávom a zimnú bundu. Jeden deň, keď bol pre ňu v škole dedko, lebo sme boli dlho v práci, tak prišla iba v letnom tričku a zimnej bunde 🙂 . Hnevala som sa, ale radšej som to nedala najavo. Na ďalší týždeň mi povedala, mama, ja už nechcem letné tričko. A oblieka sa normálne. No... dneska išla v plátenkách...bolo popršané...Ale vždy na to nakoniec príde, že jej to neprikazujeme len tak. Ale vie ma riadne rozhodiť, najmä v rannej časovej tiesni. Chce to veľa trpezlivosti a taktiky. Držím palce. Nie si v tom sama, je nás viac 😉
ja bhy som chodila nakupovat s nou.
obrnila sa ooobrovskou dávkou trpezlivosti a nechala ju vybrat si oblecenie.
nereba zas z toho oblecenia robit az take halo...nic zle sa nestane, ked si to vyberie sama.
je uz na to dost velka.
nerobila by som to stylom "toto si das a basta" 🙂
Myslim, ze direktivny pristup "toto si oblecies, lebo som to povedala a hotovo" ma nejaky pozitivny vplyv na dieta, okrem dobreho pocitu matky 🙂 6 rocne dieta je uz dost velke, aby malo vlastny nazor a pokial si vyberie oblecenie, ktore zodpoveda pocasiu a prilezitosti, nevidim dovod, preco ubijat jej kreativitu - ako hovori moj manzel 🙂 To nie je o "cviceni" matky, ale je to dokazom zdraveho vyvinu, dieta si uvedomuje vlastnu individualitu, chce mat vlastny nazor a matka by si to mala uvedomit a nerobit z dietata vykladnu skrinu svojho vkusu 🙂
tak mna asi odsudite, lebo este nie som matkou a hlavne mam ini nazor ako vacsina z vas, ale podla mna sa osobnost a kreativita dietata daju rozvijat a podporovat aj inak ako hysterickymi vystupmi nad oblecenim, ktore zda sa nijako nevybocuje z normalu...to je skratka len snaha o bezhlave presadzovanie si svojej vole - a bude prave toto v buducom zivote dietata v niecom prospesne?
@lenkant
takto presne sa sprava moja dcera tiez ciapka jej vadi lebo ma huste vlasy a nezakryje jej poriadne usi taha ju v kuse, hlavne s nohaviciami mame problem stale jej padaju davam jej traky a potom gatky jej padaju taha ich hore keby mohla tak az pod pazuchy, a pancuchy neznasa neviem ako to bude v zime oblieka sa strasne dlho a tak isto ked nieje po jej vôli tak reve a vresti jak besna len mne nervy robi ale uz som povedala ze to skusim ignorovat aspon tyzden a uvidim ci ju to trocha nezmeni uvidi ze sa nerozculujem ze mi je to jedno co ma na sebe.nech pise kazdy co chce ale kto to nezazil neuveri co to dieta dokaze narobit hlavne nervy, Hlavne prechychat a klud.Veľa stastia s obliekanim.
@lenkant Ja osobne si myslim, ze to nerobi naschval, jednoducho sa zrejme v tych veciach, ktore nechce nosit neciti prijemne. Ja osobne sa najlepsie citim v teplákoch a v bielom tricku, keby sa dalo, chodim tak vsade :D. Neznasam, ked ma nieco picha, tlaci, kuse, stekli, pada mi to a podobne...., neznasam, ked ma bolia prsty k ihlickach - a aj tak nakoniec tie nepohodlne kusky nosim, lebo su sik 🙂 Nechaj malu, nech nosi svoje oblubene kusky, nove, ktore nechce nosit jej zbytocne nekupuj. Usetris cas aj nervy sebe aj malej. Casom sa bude chciet viac paradit a pre krasu potom vydrzi aj urcitu mieru diskomfortu oblecenia 🙂
@ejuska79 mohli by ste napísať čo vám vtedy poradila psychologička ohľadom obliekanie dcérky? pretože my riešime presne to isté a neviem si už niekedy rady.
Ahojte maminky,az teraz som nasla tuto temu ale u nas mame ten isty problem s obliekanim a nasa bude mat uz8r.a stale to trva tiez cakam kedy to uz prejde.to co pisala zakladatelka temy presne to iste mame aj my doma.susali sme hocico.aj nech si sama vyberie vecer ale rano sa jej uz nepaci.k tomu vsetkemu nad vsetkym moznym len place a place bez priciny.poviem urob to a ona reve.poviem hento a zase.proste som uz zufala uz to oblecenie ani neriesim ale ten rev kvoli vsetkemu,no des.som na nu prisna,nenecham si skakat po hlave.vela s nou diskutujem vysvetlujem,ona povie prepac mamka uz nebudem a o1minutu zse reve.inak ked bola babatko nerevala vobec tak neviem ci to teraz dohana.som uz zufala.prepacte ze som sa rozpisala,ak ma nejaka mamicka rovnako stare dieta ktore place prosim poradte ako dalej.dakujem
Ja si tiež myslím, že iba skúša toľko koľko dovolíš. Jasné, každý má nejaký kus oblečenia ktorý neznáša, alebo druh látky, ktorá je nepríjemná na dotyk atď. Je to individuálne a normálne. Ale to čo robí tvoja malá dcérka je naozaj príliš.
Neoblečieš si to, čo ti poviem? Tak zostaneš doma, či pôjdeš v pyžamku. Naozaj vyslovene by som skúsila pohroziť. Alebo teda aby sa cítila zapojená do výberu tak jej dať na výber dve veci a nech si vyberie z toho jednu.
A to rozvíjanie individuality je síce pekné, ale neznamená to, že dovolíte dieťaťu jančiť. Určite to treba podporovať, ale inak, knižkami, rozprávkami, hrami, kreslením, učením nejakou tvorivou činnosťou 🙂
Na nákupy by som chodila s ňou, a keď si niečo v obchode vyberie a následne to doma nechce nosiť, pripomenúť že si to vybrala sama
my mame momentalne tiez nieco podobne... najprv to bol extrem, ze nic nechcela, stale dookola sme tocili par veci, jedna bunda, jedna ciapka, jedny oteplovaky, jedna mikina, menili sme len gatky, ponozky, leginy a tricka... teraz je to druhy extrem, rano len rozlepi oci a uz podme sa obliekat a vybera a prebera, vsetko si musi vybrat sama od gatiek po tricko/saty... oblieka sa bez pomoci, nechce aby sme jej v nicom pomohli a boli sme aj u detskej psychologicky, ma OCD poruchu... bud z toho vyrastie alebo bude takyto "perfekcionista" aj ked bude vacsia... len je to dieta, tak je to horsie, najma vtedy ak jej nahodou nieco nejde, hodi veci na zem a vyberie si ine a oblieka sa odznova... takze nie je to len truc, ako sme si mysleli...
Mňa by zaujímalo, či takýto problém mala aj generácia našich mám. Lebo jakživ som také niečo nepočula. Ja som z troch súrodencov a na každú handru som sa tešila. Samozrejme, môže dieťa aj povymýšľať, to je úplne normálne, ale musí to mať svoje medze.
@lenkant keby mi mal niekto vyberat co si rano obleciem, tak by som robila rovnake sceny a ako tvoja dcera. Sak ju nehaj si vybrat co zrovna chce. A inak nechapem preco behas v obchode s metrom? Sak nech si dievca vyskusa a vyberie co chce, potom bude na jej rozhodnuti co bude mat v satniku. Troska respektu k mladej dame aj ked ma len 6 rokov 🙂
@gita17 vies kolko veci sme kupili tak ze si to vyskusala a nakoniec to nechcela... ma plny rolldoor veci a nosi tak 1/4 z toho... ostatne ju bud tlaci, svrbi, stekli, je velke, dlhe, rukavy su dlhe, kratke, teplaky su uzke hore alebo dole, nemaju snurky/maju snurky... a kolko som uz popredala co si to vobec ani do ruky nevzala ani nevyskusala ☹ kto to nema doma nepochopi
@janulka1802 ja som bola rovnaka aj ked som bola mala. Mama mi vkuse davala svetre co ma hryzli, nikdy sa so mnou 'neporadila' 😂 o materialy, davala mi ich na hole telo, nech to svrby este viac. Neobliekala ma vobec trendy a ked som sa stazovala na niektore kusky, ze sa v skole nepacili spoluziackam, tak povedala, ze mi 'zavidia' 😈 co uz vtedy som vedela ze je blbost....no katastrofa, miesto peknych gumiciek zavaraninove gumicky 😖
@ylanee tak potom sme na tom rovnako. Večer mu nachystam veci, ráno sa hneď začne hnevať lebo ho tlačia slipy, skrabe, tielko...Keď mu dám iné, to zas úzke, alebo moc dlhé, na tričku má krátke rukávy alebo príliš dlhé....A pritom minule s nim nebol problém, rifle mu padajú, potom ho tlačia páse. Všetky estiteky a štítky z oblečenia musia byť odstrihnuté lebo mu vadia....A nie je to o tom, že by som mu davala nejake umelinove veci alebo čo, skratka má svoje obľúbené a to nosí celú sezónu. Máme problém aj na začiatku leta, keď chcem aby odložil jarné topánky...Nechce iné....Keď si konečne v auguste na neďalekom zvykne, o mesiac bojujeme, lebo už nemôže nosiť platenky, a treba nové jesenné....No skratka hrôza. Už ho nechávam, nech si veci zo skrine vyberá sám....A keď niečo odmieta, nechám ho nech ide kľudne bez pančuchy, čiapky, sálu, mikiny....Musí na vlastnej koži zistiť, že mu je zima, a ďalší deň už neprotestuje.
@mirkaaa80 ja už sa spolieham len na to, že bude väčšia (teraz má 4) a bude si toto obliekanie korigovať sama, bude rozumnejšia, len vydržať je veľmi ťažké... prizerať sa tomu a zachovať chladnú hlavu aj keď mi idú nervy prasknúť... visačky to my už hádam od 2 rokov striháme... mali by sme chodiť na kognitívno-behaviorálnu terapiu, ale má 4 a keď má taký stav, že sa potrebuje poprezliekať, ani nevie prečo, jej odpovede sú že sa jej to už nepáči, alebo ju to tlačí a podobne... nevie to poriadne vysvetliť, takže za deň vymení v priemere 3-4 "outfity" a to ešte minulý rok s ňou takéto problémy neboli... ☹ dajako si na to nemôžem zvyknúť a nedajbože jej pomôcť pri obliekaní, dá si dole to čoho som sa dotkla a odznova
@ylanee my sme si týmto prešli minulý rok a poviem vám, že je to len o vydržaní...ono to samo prešlo...tento rok je to oveľa lepšie, aj keď si ešte sem tam potrebuje svoje presadiť.

@lenkant ja si myslim ze asi najlepsie je nechat ju nech si teda chodi dookola v tom istom a v pripade nutnej potreby nejakej novej veci ist do obchodu s nou nech si vyberie. Mozno nieje zle nechat deti nech si rozhoduju o sebe a svojom vzhlade same, myslim ze ani nam dospelym by sa moc nepacilo keby sme nuteny nosit nieco co sa nam fakt nepaci a citime sa v tom zle.
Moja sestra byvala takato cele detstvo, tiez sa zasadne obliekala sama, zasadne velmi nalahko (v ziadnom pripade nechcela capicu ani pancuchy) a na jej módnych kreaciach sa vsetci vo velkom zabavali. Vyberala si vzdy co najfarebnejsie veci, kombinovala gulicky, pasiky, vsetky mozne vzory, niektore jej fotky z toho veku okolo 6 -9 rokov su fakt sila....
Inac teraz sa oblieka fakt perfektne, vzdy zladena..jednoducho sa ten cit pre modu co ma asi musel nejako vyvinut v detstve pomocou takýchto uletou.