icon

Problémy s grafomotorikou u trojročného dieťaťa

9. okt 2025

Vie mi niekto piradit. 3r dieta vzdy ked robi vodorovnu ciaru, tak zacina z prava do lava, zvyslu ciaru z dola hore, kruh zacina pisat z dola do prava a smerom hore a dalsie. Proste zacina naopak nez je bezne. Ked kresli, tak si lavou rukor nepridrziava papier. To iste ked napr. je jogurt, tak si ho nepridrziava lavou rukou.
Stretol sa niekto s tym? Ide o nejaku poruchu v grafomotorike, ci nieco ine?

Strana
z2
anonym_75ea9b
9. okt 2025

@anonym_autor za mna je dobre že si si to všimla a treba ho opraviť už v začiatkoch lebo potom pri písaní bude písmena tiež písať kadejako. Píšem z vlastnej skúsenosti pri synovi. Ťažko sa to potom odnauca. Nám sa nepodarilo ale môj syn je aj adhd.

cyneric
9. okt 2025

Pri kreslení je jedno ako postupuje, ideálne by malo byť dieťa schopné kresliť čiaru z jedného aj druhého smeru, hore aj dole a časom príde na to ktorý z tých hmatov mu sedí viac a bude si otáčať papier. Skôr sa zameraj na to či ten pohyb robí z ramena alebo iba v rámci dlane, ako do toho zapája telo. Keď kreslí a papier mu nepadá, tak možno nerozumie prečo by si ten papier mal držať, možno si ho udržiava lakťom pravej ruky a kreslí iba v rámci zápästia, detto jogurt. Keď ho vie jesť takým spôsobom že sa neprevráti tak asi necíti potrebu použiť druhú ruku. Nemusí mať hneď závažný problém ktorý je potrebné korigovať, je to dieťa a kreslenie je forma hry. Možno to berie ako osobnú výzvu, že “hej ty potrebuješ dve ruky ale ja som šikovnejší mne stačí jedna”.

autor
9. okt 2025
@saxana000

A neskusali ste nejake.pracovne zosity kde su hravou formou cesticky kde by ten smer pochopil?ze zajko ide k.mrkvicke? Z oblacika.prsi na zem?je toho vela staci zbehnut do nejakej vacsiej trafiky alebo knihkupectva.. pride na to postupne casom cim viac bude trenovat.rovnako v skolke budu robit pracovne listy.este je malicky nemusi to nic znamenat.

@saxana000 no prave v tychto pracovnych zositoch to vidno najviac, je tam dokonca sipka - smer...ukazala som ako treba, urobi jednu ciarku spravne a zase ide naopak.

autor
9. okt 2025
@zubrienka100

Myslím, že v 3 rokoch ešte tomu veľmi nerozumie, robí to tak ako mu to vyhovuje. Aj môj syn mal problémy s grafomotorikou a teraz má v škole samé 1.

@zubrienka100 aby sa nenaucil zle a potom mu bude robit problem prenaucit sa. Ked robi 8ku, tak zle odboci a tym padom mu nevychadza nadpojenie

autor
9. okt 2025
@bubinko1506

Ahoj, syn je este malicky, nemusi to znamenat ziaden problem. V tomto veku sa zameraj na spravne drzanie ceruzky, aby mal uvolnenu ruku a nedrzal ceruzku krcovito, netlacil, aby robil plynule pohyby. Na pochopenie smeru ma este cas, ale mozete kludne skusat sa hrat s pracovnymi zositmi - super je Grafomotorika od Kuliferda alebo Hviezdicka. Okrem pracovnych zositov mozete aj pisat rukou vo vzduchu, do muky alebo do piesku.

@bubinko1506 dakujem, ceruzku drzi celkom dobre akurat dost tuho aj v zapasti

autor
9. okt 2025
@fion22

@anonym_autor naša 3r robí veci podobne, no neriešime to, zatiaľ...ona ešte stále používa obidve ruky....myslíme si, že je viac praváčka, ale príde deň a používa zase iba ľavú, je ľavou rukou...podľa mňa sa jej ešte stále mozog vyvíja...muž 40r pravák a teda veľa veci robí pre mňa naopak a sú mu prirodzene tak...to sú také mini hlúposti, nad ktorými sa človek ani nezamýšľa, ale sú tam- žila som v podnájme s ľaváčkou ( napr keď vyberá umývačku ...ušká na šálkach a pohároch otočí naopak ako ja, keď sme vyberali nábytok a že ako by nám vyhovovalo mať dvierka na skrinkách, na práčke- jemu presne naopak, príbor drží naopak...jeho otec je prerobený ľavák na praváka, svokra sa nad tým rozčuľuje, že aké to bolo dakedy...ale keď vidím ako ona nasilu dáva všetko do pravej ruky naším deťom, "ale nie do tej, do tejto si zober", tak ma tak napadne, že či to aj s jej synom tak robila

@fion22 ja mu nechavam ruku na vyber, prioritne pouziva prava ale obcas aj do lavej vezme pastelku.
Ono aj ta hruba aj jemna motorika mi pride taka kostrbata. Viem, ze ma este malo rokov, no vidim ako robia veci ine deti v jeho veku, ci mladsie.

autor
9. okt 2025
@cyneric

Pri kreslení je jedno ako postupuje, ideálne by malo byť dieťa schopné kresliť čiaru z jedného aj druhého smeru, hore aj dole a časom príde na to ktorý z tých hmatov mu sedí viac a bude si otáčať papier. Skôr sa zameraj na to či ten pohyb robí z ramena alebo iba v rámci dlane, ako do toho zapája telo. Keď kreslí a papier mu nepadá, tak možno nerozumie prečo by si ten papier mal držať, možno si ho udržiava lakťom pravej ruky a kreslí iba v rámci zápästia, detto jogurt. Keď ho vie jesť takým spôsobom že sa neprevráti tak asi necíti potrebu použiť druhú ruku. Nemusí mať hneď závažný problém ktorý je potrebné korigovať, je to dieťa a kreslenie je forma hry. Možno to berie ako osobnú výzvu, že “hej ty potrebuješ dve ruky ale ja som šikovnejší mne stačí jedna”.

@cyneric dakujem za nazor. Nevravim ze mu nieco je len vidim ten rozfiel v sposobe a smere, tak ma zaujuma ci to je bezne a casom sa to utrasie.

autor
9. okt 2025
@anonym_75ea9b

@anonym_autor za mna je dobre že si si to všimla a treba ho opraviť už v začiatkoch lebo potom pri písaní bude písmena tiež písať kadejako. Píšem z vlastnej skúsenosti pri synovi. Ťažko sa to potom odnauca. Nám sa nepodarilo ale môj syn je aj adhd.

@anonym_75ea9b dakujem za info, prave som nieco taketi citala v suvislisti s adhd, prip. nejake dg s predponou dis..., tak neviem, ci to viacere deti takto robia trebars do urviteho veku alebo je to skor sklon k nejakej dg.

saxana000
9. okt 2025
@anonym_autor

@saxana000 no prave v tychto pracovnych zositoch to vidno najviac, je tam dokonca sipka - smer...ukazala som ako treba, urobi jednu ciarku spravne a zase ide naopak.

@anonym_autor vezmi velky papier nalep na stenu a sprav prvych 5x ciaru s nim a potom ho nechaj po tej ciare ist farbickami nech si ich vymiena aj 10x aj 20x uplne jednoduchy kruh alebo jednu ciaru on si to zautomatizuje.a idealne na co najvacsej ploche ked uvolni ruku v ramene.

anonym_48f6ae
9. okt 2025

@anonym_autor ďalšia premotivovana matka. Prepáč, ale o rozvíjaní grafomotorickych zručnosti u detí nemáš ani poňatia. Pracovné zošity je to posledné, čo tvoje dieťa potrebuje. Najskôr si niečo nastuduj, alebo ešte lepsie porad sa na nejakom fóre pre učiteľky v škôlke.

anonym_75ea9b
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_75ea9b dakujem za info, prave som nieco taketi citala v suvislisti s adhd, prip. nejake dg s predponou dis..., tak neviem, ci to viacere deti takto robia trebars do urviteho veku alebo je to skor sklon k nejakej dg.

@anonym_autor ja som si to nejak u svojho prvého nevšímala ale ako začali v škôlke písať už to šlo. A diagnóza prisla až v druhej triede.

kiki68
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_285 asi tomy velmi nerozumies, tak radsej nepis

@anonym_autor prepac, ale v 3 rokoch je to normalne, nema na to este zrelost, ine je to u 5 rocneho dietata. Este som nevidela ani nikdy nebolo odporucane trenovat grafo s detmi v tomto veku. To iba formou hry, nie pracovne listy. Tam musis cvicit najprv vobec koordinaciu tela, kooperaciu ruka/ oko. To trva, preto deti robia pracovne listy najskor v 4,5 roku.

kiki68
9. okt 2025

Inak chod napr v BA na katedru elementarnej pedagogiky, tam vysvetlia preco. Lebo takto dietatu iba poskodis. Uz v skolke by Ta mali usmernit ake aktivity robit a nerobit a ako

autor
9. okt 2025
@saxana000

@anonym_autor vezmi velky papier nalep na stenu a sprav prvych 5x ciaru s nim a potom ho nechaj po tej ciare ist farbickami nech si ich vymiena aj 10x aj 20x uplne jednoduchy kruh alebo jednu ciaru on si to zautomatizuje.a idealne na co najvacsej ploche ked uvolni ruku v ramene.

@kiki68 urcite na nejakej katedre mi budu nieco vysvetlovat, fakt vtipne. A ucitelja v skolke je rada, ze zvladne triedu kde polka deti reve ako pavian, urcite ma usmerni. Asi zijes na inej planete.
@anonym_48f6ae ja dieta ani nenutim ani nic netrenujem. Zosity take tie zotieracie sme dostali od starkej, pise a maze si tam sam. Akurat som mu povedala, ked sa pytal co to tam je, tak som mu povedala, ze moze spajat tie ciatky co su tam. Ma svoj styl, ktory je prostw iny, tak ma to zaujima ci je to bezne alebo nie. Tak urcite nie som premotivovana matka len sa zaujimam o svohe dieta co a ako robi.
@saxana000 dakujem pekne za napad 👍

kiki68
10. okt 2025
@anonym_autor

@kiki68 urcite na nejakej katedre mi budu nieco vysvetlovat, fakt vtipne. A ucitelja v skolke je rada, ze zvladne triedu kde polka deti reve ako pavian, urcite ma usmerni. Asi zijes na inej planete.
@anonym_48f6ae ja dieta ani nenutim ani nic netrenujem. Zosity take tie zotieracie sme dostali od starkej, pise a maze si tam sam. Akurat som mu povedala, ked sa pytal co to tam je, tak som mu povedala, ze moze spajat tie ciatky co su tam. Ma svoj styl, ktory je prostw iny, tak ma to zaujima ci je to bezne alebo nie. Tak urcite nie som premotivovana matka len sa zaujimam o svohe dieta co a ako robi.
@saxana000 dakujem pekne za napad 👍

@anonym_autor nezijem, kludne Ti to vysvetlia, na katedre maju cas, kludne chod na konzultacie. Neboj, im ide o dobro dietata rovnako ako mne a kazdemu, kto je pedagog. V skolke si dohodni stretko mimo vyucovania, vacsinou tam je pritomna riaditelka a vysvetlia Ti veci. Vies vobec cim sa zacina a ako ma dieta spravne precvicovat aparat ruky a ramena? Lebo zjavne nevies a tym, ze dieta naucis nieco nespravne, tak bude mat cely zivot bolesti chrbtice. Podobne ked naucis nespravne techniku pisania, strasne tazko sa to ucitelke odstrani. Lebo rodic je svaty pre to dieta a ma pravdu a nie ucitelka. To je presne ako ked sa naucis napr cudzi jazyk kdesi pocas prace v hoteli a potom na kurze jazyka mas problem sa veci naucit spravne. Tu sa dievcence bavili, ze by mala byt predprimarna ped pre skolky na 5 rokov VS. No prave toto sa tam ti ludia ucia.

autor
10. okt 2025
@kiki68

@anonym_autor nezijem, kludne Ti to vysvetlia, na katedre maju cas, kludne chod na konzultacie. Neboj, im ide o dobro dietata rovnako ako mne a kazdemu, kto je pedagog. V skolke si dohodni stretko mimo vyucovania, vacsinou tam je pritomna riaditelka a vysvetlia Ti veci. Vies vobec cim sa zacina a ako ma dieta spravne precvicovat aparat ruky a ramena? Lebo zjavne nevies a tym, ze dieta naucis nieco nespravne, tak bude mat cely zivot bolesti chrbtice. Podobne ked naucis nespravne techniku pisania, strasne tazko sa to ucitelke odstrani. Lebo rodic je svaty pre to dieta a ma pravdu a nie ucitelka. To je presne ako ked sa naucis napr cudzi jazyk kdesi pocas prace v hoteli a potom na kurze jazyka mas problem sa veci naucit spravne. Tu sa dievcence bavili, ze by mala byt predprimarna ped pre skolky na 5 rokov VS. No prave toto sa tam ti ludia ucia.

@kiki68 pisala som vyssie, ze SAM sa takto zabava, hra sa, skusa, proste rad pise... ja iba sledujem. Tak tu nerob tyrana dietata, ktore musi sediet a pisat ulohy. On di vybera vsetky hry, kreslenue, pisanie, skladanie...
Ked si teda super znala, pedagog, tak mi stacu odpoved, ci to ako to robi je normalne alebo nie.

kiki68
10. okt 2025
@anonym_autor

@kiki68 pisala som vyssie, ze SAM sa takto zabava, hra sa, skusa, proste rad pise... ja iba sledujem. Tak tu nerob tyrana dietata, ktore musi sediet a pisat ulohy. On di vybera vsetky hry, kreslenue, pisanie, skladanie...
Ked si teda super znala, pedagog, tak mi stacu odpoved, ci to ako to robi je normalne alebo nie.

@anonym_autor ked to robi sam je to ok, ale koriguj urcite sed a tiez drzanie tela a tiez pisacej pomocky. Vela deti sedi nespravne. Tiez kontroluj vzdialenost, nech neni nalepeny k papieru. Aby nemal v 5 rokoch okuliare. A pred pisanim hravo rozcvicit cele telo. Tiez ruky. To dost pomoze, nakolko deti vedia byt koncentrovane a strnule.

anonym_798741
11. okt 2025

@anonym_autor nie nejde o ziadnu poruchu. Je to normálne. Zrkadlové písanie majú aj niektoré 5 ročne deti. Tvoje ma 3 roky. Kym pôjde do školy tak sa to nauci

anonym_5655a2
14. okt 2025
@oceanahory

@anonym_autor To nemyslis vazne? Moj trojrocny ledva spravi raz mesacne nejaku cmaranicu nie to, kruhy, ci vodorovne ciary 😁🫣...mas privelke ocakavania. Kazde dieta je ine.

@oceanahory priklad premotivovanej matky co si mysli ze ma doma genia a artistu storocia

Strana
z2