Problémy so zdravím a hygienou v škôlke
Ahojte maminy prosím vás tie, ktoré máte škôlkárov ako je to prosím vas vo vašej škôlke? Chcem si to porovnať s inými školami , ci len zbytočne preháňam alebo je to tak všade.
V našej škôlke kazdy jeden mesiac ( a to naozaj neprehanam) ucitelky do edupage píšu oznamy o črevných virózach, deti kazdy mesiac bud zvracajú alebo hnačkuju, posielajú deti s tymito ťažkosťami hned domov pochopiteľne. Je to normalne ? Deje sa to takto v každej škôlke? Okrem toho, moj syn chodi do škôlky prvý rok, na sopliky, kašle atd sme si uz zvykli, ale ja niesom spokojna ani s tou hygienou , pretože, je pochopiteľné ze take trojročné dieťa sa zamaže pri obede, lenže on mi taky príde domov. Nepošlú ich ani sa umyť. Dnes mi učiteľka volala stým, ze znovu viroza, ze syn vracal po obede. Sla som teda po neho , cele tricko mal umazane, ústa špinavé od paradajkovej polievky co mali na obed, čiže ho neumyli alebo teda neposlali ho umyť sa ani po obede ani po tom ako zvracal. Niesom stým moc stotožnená. Ak ste sa stym stretli niektoré maminy ako ste to riešili? Prichádza zmena škôlky do úvahy v tomto pripade ? Ako je to vo vašich škôlkach?
Okrem iného syn mi domov chodi s modrinami na tvári a ked sa na to spýtam učiteliek tak žiadna o ničom nevie....
Ďakujem za každú odpoveď
Ako dieťa naučíš tak bude vo škôlke robit, trojročné dieťa by malo same vedieť, že je špinavé majú náhradné veci a ide sa prezliecť, to už niesu jaslicky, aby jedna učiteľka stíhala 20 deti riešiť, popracuj na jeho učeni, virózy sú normálka aj volanie rodicom
Deti sa umývajú samé a virozy sú u detí tiež bežné. Mne by vadili len tie neznáme modriny.
@marfa333 podla mna to ok nie je, ked sa to opakuje castejsie a chodi spinavy. Malym sme vzdy pomahali sa po obede umyt. Mne by to nedalo take dieta odovzdat rodicovi.
Samozrejme, ze sa to nedeje v kazdej skolke. ci je to sukromna ci statna, kvalita starostlivosti stoji a pada na kvalite uciteliek.
Ak nie si spokojna a mas moznost, zmen.
@kacena4 vôbec som to nemyslela v zlom, klobuk dole pred všetkými učiteľkami. Len chcem vedieť, ci to nieje moc mat v škôlke kazdy mesiac črevnú virózu. Moj syn sa vie pekne umyt, od malička je k tomu vedený, pretoze sa pri papani vie obrindať. Vždy mu len poviem po papani nech sa ide umyť a a už aj šmára. Čiže mam to brať tak, ze v škôlke ich na to učiteľky neupozornuju ? Nepovedia im to ? Nedohliadaju na to aby boli deti čisté?
Co sa tyka bežných ochorení a soplov jasne, to sme si zvykli. Ale tieto črevné virozy a hygiena spolu môžu súvisieť.
@margarety naša je štátna škôlka. Ved práve, ze ci je to fakt jedno tým ucitelkam , ze to dieta je pol dna špinavé a je pre nich vela ich poslat sa poriadne umyť. Ak to dieťa spravi zle alebo nedostatocne tak poslem este raz... Nie ? Ci mam mylnú predstavu o fungovani v škôlkach?
To je fakt divne co sa týka tých črevných viroz, u nás určite niesu tak často ako píšeš. Ktovie ci sa tam tak dbá na hygienu lebo pri tak malých deťoch by to malo byt duplovane keďže všetko pchaju do úst, olizuju si prsty, hračky.Uz len sa skúsiť porozprávať s učiteľkou ze to nieje možné aby sa tam točili virozy každý mesiac.
@marfa333 deti sa umývajú samé, ale učiteľka tam stojí a snáď vidí či je dieťa čisté či nie.Ja som pracovala v súkromnej a neexistovalo, aby dieťa išlo domov v špinavom tričku, neucesane, neumyte ústa.Virozy sú bežné každý z nich má doma súrodencov v iných škôlkach atď...a to ide ako lavína.My sme raz behom 3 dni boli doma 2 triedy a časť rodičov.Ale zase nebolo to určite každy mesiac a skôr v lete .Nenutia syna nasilu jesť?
Robila som aj v statnej aj v sukromnej a je to jedno, ked je dieta zakydane, poslem umyt este raz, alebo pomozem, ak treba prezleciem. Proste ako doma so svojim.
Ak zvracal po obede, nemusi ist hned o crevnu virozu. Ten prvy rok je na choroby najhorsi, potom uz dieta ziska imunitu vacsinou.
Črevné vírusy mala dcérka v škôlke raz ročne, vždy na konci zimy. Január, február. Aj to tak ostalo akoby v škole. Raz ročne ju proste v tých mesiacoch mame.
Zdá sa mi to veľa, že každý mesiac. Zrejme tam nebude dobrá hygiena celkovo. My sme mali top pani učiteľky, nikdy okrem oblečenia nebola špinavá, pomáhali deťom pri všetkom.
@luccija hm neviem to si nemyslím. Vzdy bol dobrý jedak a snáď krby nechcel jest, by mi to učiteľky povedali nie ? Ja som sa na zaciatku roka pytala kazdy den naozaj na vsetko. Ci jedol ci spal, ako sa spraval, ci plakal atd. Potom mi učiteľky dali najavo , ze keby niečo nebolo ok , povedali by mi to , ze sa nemusím pýtať každý deň. Tak som sa prestala pýtať, raz za cas sa opýtam nieco...
moj chodil do statnej skolky. choroby boli vselijake, ale skor smerom sopel-kasel, obcas nieco hlasili (kiahne, cierny kasel, mykoplazmy, chlamydie, anginu, rotavirus - kazde z toho 1-2x za cele tie tri roky, vsi viackrat). moj nikdy nic z toho nechytil, vsetky jeho skolkarske choroby boli sopel kasel teplota, ale boli velmi casto, zo zaciatku naozaj aj 2x za mesiac. urcite vsak nebola u nich kazdy mesiac crevna viroza.
co sa tyka cistoty, moj maval v prvom rocniku obcas dost spinave tricko, ale tvar mal cistu. chodieval domov naobed, takze ho neprezliekali, ale umyty bol - chodievali hromadne vzdy po obede cikat aj sa umyt. (bola som vedla v satni, tak som ich pocula.)
a stvali by ma aj tie modriny - moj maval skor na kolenach z hry, ale na tvari nikdy.
Chcelo by to germiciídnu lampu do škôlky. Sú škôlky, školy, kde sú ochorenia častejšie. Najmä ak je to malý priestor a má malú jedáleň. A hlavne rodičia ak nie su zodpovední a dajú choré dieťa do škôlky.
ja robim vo školke ale nie učitelku, mam tu aj svoje deti tí najmenší su veru umazaní dosť aj naša najmladšia, vobec to neriešim viem ako je aj doma, umývať sa umývaju ked pridu z vonku pred každým jednom a po jedle umývaju sa deti samé učitelky len dohliadaju ak sa zle umyju pošlu ho znova umyť.Ked je dieta moc špinavé tak pravdaže ho prezleču.Choroby su tu tiež stále od viroz, teploty,kašel.To je taký kolobeh vo škole a hlavne v tomto období sa to deje každý rok.
to som si aj ja myslela že v súkromnej škôlke budú deti menej choré, vôbec to nie je pravda
tvar a ruky maju vsetky deti vzdy ciste, obcas je flak na tricku, vylozene mokre / obliate veci si prezliekaju, choroby su, ale crevnu virozu mal syn raz pocas celych 3 rokov, obcas spomenie, ze niekto zvracal, nemuselo vsak vzdy ist o virozu
@marfa333 mne to príde ako zanedbana hygiena. Moja dcérka je z tých deti, ktoré nie sú veľmi samostatne. Bude mať 5 a stále mi to učiteľky sem tam pripomenú. Ale teda spinava domov nikdy nechodila. Občas zamazané tričko od obedu, ale žiadna katastrofa, na tvári špinavá nikdy nebola že by prišla takto od polievky alebo niečoho. No neviem aj to že sa tam mesiac točia virózy popytala by som ako často čistia wc kúpeľňu atď. U nás keď prídem neskôr po malu cítim savo, že pani upratovačky upratujú záchody umývadlá atď. Mala chodí do štátnej škôlky, je veľká má 7 tried čiže cca 150 deti, u mojej ich je 23 v triede, nehovorím že sú vždy plný počet ale pani učiteľky sa o nich pekne starajú, dievčatá aj vždy učešu po zobudení, dcérka sa mi vracia domov čistá, upravená.
@alenka58 my sme boli pred tým v súkromnej a katastrofa bola väčšia tolerancia pri chorobach, mala bola nonstop chorá.
Aby som odpovedala takto hromadne všetkým :
Jedna učiteľka je tam dost mladá, ale druha ucitelka v triede mojho syna je zástupkyňa a ta je celkom v pohode, skôr upratovačky sú staršie a take tie "tety z dediny" ak ma chapete. Su mile, vzdy sa prihovoria, poznaju každé dieťa, kazdeho rodica.
Germicidne žiariče maju v kazdej triede co som si vsimla. Ale ci ich pouzivaju 🤷
Vôbec neriešim teraz sople teploty a kasle, stym som ratala, ze toho bude dosť prvy rok v škôlke, fakta najviac znepokojuje ta hygiena. Priznam sa , ze sa bojim ozvať sa a niečo povedať učiteľkám aby si to nejak potom nevybijali na synovi...chapete.... Syn teda nevychytal každú črevnú virózu (chvalabohu) teraz to bolo druhý krát. Ale aj tak ma to trápi a stále rozmýšľam v akych podmienkach su tie naše deti v tej škôlke ked kazdy mesiac vyhlasuju črevné virozy 🙈
Okrem toho, neviem ci sa to robi len pri starších deťoch v škôlke, ale napriklad v synovej triede si pred spanim neumyvaju zuby. Aj to je ok ? Na zaciatku roka nam nekazali ziadne kefky ani nič.
@marfa333 moja bude mať 5 čiže o rok bude predskolacka, a u nás v škôlke si čistia zuby až v poslednej triede. A je takto špinavý pri oboch ucitelkach či len pri jednej? Ja mám radšej staršie pani učiteľky, aj mám s nimi lepšie skúsenosti, predsa už vedia čo a ako a majú prax.
@kvietok1233 aha okey tak potom asi aj oni zacmu so zubkami neskor.
Pri oboch ucitelkach byva taky umazany práveže 🙈
@marfa333 v škôlke kde robím , si umývajú zuby len velkaci, v skolke kde chodí syn tam všetky deti

v skolke je taka hygiena ako si rodicia svoje deti naucili, ucitelka posle deti umyt sa, ako sa umyju je na nich, evidentne to tvoj syn nevie, takze ho to treba doma ucit, nie robit za neho. ucim v skole a ano posielame domov deti ktore su chore, zvracaju, maju teplotu ci kasel ci sople. pretoze staci 1 chore dieta a mozesa mesiac roznasat po triede nakaza a okrem deti ochoreju aj ucitelia a kto potom bude ucit? je zima obdobie chorob, treba to prijat a ak dieta zvracia ist si po neho nech sa v skolke netrapy ulozit ho do postele nech sa z toho dostane. drzim palceky