icon

Ráno pred odchodom do škôlky

katka1981
4. dec 2014

Ahojte. Kedze mam len jedno dieta a v detoch sa zrejme vobec nevyznam, chcela by som vediet, ako vyzera vase rano pred odchodom do skolky. Vase tipy, ako vychystanie urychlit, sprijemnit, zazivat co najmenej stresu, ako dieta motivovat, ake mate problemy, ale piste aj zabavne zazitky. Dakujem.

katka1981
autor
4. dec 2014

@katkabg, aj ja som stastna, ze ste sa ozvali. Lebo ja som ozaj myslela ze toto nie je bezna zalezitost 🙂 A bobo, no to je dalsia kapitola. Minule dosla zo skolky a mala prst od fixky a hrala to na mna ako ju to boli, a museli sme fukat este to aj lepit chcela. Je precitlivela velmi, ale nic s tym neurobim, lebo ajked som na nu jak macocha, ze nic to nema, tak nic to neprinasa.

jumama
4. dec 2014

Nasa vstava o pol siestej, siestej a do skolky chodime na 7.45. Takze u nas sa rano stihneme uplne vsetko - zahrat, najest, pobudit vsetkych susedov 🙂, niekedy si pozrie rozpravku... potom uz aj celkom rada ide do dkolky. Ked vstane vynimocne neskor a treba sa rychlo vychystat, tak samozrejme to nie je ake lahke, je trosku mrzuta, snazim sa ju vtedy zapajat, aby si sama povyberala veci, co chce obliect a ak to nefunguje, ponuknem jej dve na vyber, nech ma pocit, ze aspon rozhodla. Pri obliekani jej rozpravam nejaku rozpravku alebo to, co ju prave v tom obdobi najviac bavi, ze si ani nevsimne, ze sa oblieka, len chce pocut co bolo dalej. A ked nefunguje ani to, tak zarucune funguje hra na stratenu babiku. Ako v knizke o Psikovi a macicke, ked nasli stratenu babiku a postarali sa onu. Hrame sa, ze ona je ta stratena babika a ja som ju nasla, naznacim, ze ju umyvam, utieram aby bola cistucka a obliekam jej pekne satocky, aby uz nikdy nebola stratena a smutna 🙂 Bozsku trpezlivost zelam vsetkym maminkam, pozname to ranne vzpieranie! 🙂))

katka1981
autor
4. dec 2014

@marteenka, presne. Ked som chodila na gympel, doucovala som jedneho chlapceka. Jeho dedko bol (je) bratranec s mojim otcomRodicia boli nestastni, ze sa nechce ucit, ze nic na neho nefuguje. Tak som sa s nim rozpravala a hovorim mu. Mama povedala, ze ked sa zacnes ucit, kupia ti nove tenisky. A Vilko nato. Ale ja nechcem nove tenisky, to by som si musel umyvat 😀

jasminet
4. dec 2014

@katka1981 ja len tie najlespie, sebe teda asi 2x som tam nieco kupila. ale pre deti maju podla mna super veci a ked este chytis vypredaj... minule som malemu kupila uplne super jednofarebne tricka po 1€, malej rifle za 3€ a tie teda nosi stale, a vsetko drzi aj tvar aj farbu, ziadne zmolky... perfis

katka1981
autor
4. dec 2014

@jumama, fiha, no ty si super mama, kokso a keby som vstvala pred 6.30, ja som jak zombie cely den, ale to som aj bez toho uz skoro 6 rokov, ach jo.

katka1981
autor
4. dec 2014

@jasminet, ja v kiku vobec nekupujem, mala som skusenost len taku ze cisto smejdy, mozno som chytila blbe kusy. Tak pojdem kuknut teda 🙂

katkabg
4. dec 2014

@katka1981 no ako uplne akoby si pisalas o mojej :D aj na mna vela veci hra,ked ma nadchu ma upchaty noshte a uz nevie zas co so sebou :D moja je jedinacik,byvame uplne sami s muzom a mala je namna strasne naviazana a veru je strasne citliva

albao
4. dec 2014

Ja mam dve dievcata 😀 😝 Asi viete ako to rano vyzera. Ale prisla som na dolezitu vec - rano vstavame o hodinu skor, stvrt hodina mazlenie v posteli, strt hodinka lezia v obyvacke na gauci pod dekou a ja chystam ranajky. A az potom zacneme ranajky, obliekanie a pod. Inak by som iba kricala a nic z toho. Takto a starsia cas sa rozobrat pomaly. Obcas ide s dekou este aj k ranajkam 🙂

dadka232
4. dec 2014

Baby ja mám 15 ročného syna a 4 ročnú dcéru a so synom som nikdy nezažívala to, čo s nou. On si obliekol čo som mu ja nachystala a hotovo. Aj s výchovou to bolo lepšie, nebol taký tvrdohlavý a lahšie zvládnutelný. Moja malá rieši dennodenne len oblečenie 😠 To sú každodenné boje, ja som už fakt zúfalá. Má plnú skrinu vecí a ona chce nosiť asi len tretinu z toho, skrátka svoje oblúbené kúsky. Ona si večer napríklad aj nachystá a ked sa ráno zobudí s horšou náladou, tak to hned mení, potom sa dohadujeme a ja väčšinou kapitulujem kvôli tomu, že sa ponáhlame a nie je čas sa s nou dohadovať. V opačnom prípade by sme išli ráno o šiestej z domu s hukotom a pobudili celý panelák aj pol sídliska 😒 Napríklad teraz je už chladnejšie a ona chce stále nosiť len legíny, také obyčajné bavlnené, má ich niekolko a tie si strieda podla farby. Dávam jej pod to pančuchy, ale aj tak...Riflí máme niekolko, vôbec ich nechce nosiť. Kúpila som jej teda zateplené legíny a nechce ich, nepáčia sa jej 😠 celý týžden boli ráno boje aby si ich obliekla, no ani za svet 😠 V lete sme boli na dovolenke, mala pobalený plný kufor vecí a ona je takmer na všetkých fotkách odfotená v jedných šatách, čo mala práve vtedy oblúbené...no na porazenie. Ja dúfam, že už prejde toto obdobie vzdorovania, lebo fakt som už zúfalá niekedy ☹

dzejn80
4. dec 2014

@katka1981
Jaaj, nie je to len u dievcat, moj starsi je sikovny, uzasny chlapcek, ale vsetko mu treba 300x zopakovat, lebo on"nema cas" , musi 8x vyliezt na skrinku, 25x zobrat noeco bratovi z ruk, 2x skusit vyliezt na lampu, 10x skakat po manzelskej posteli a pod. Nastastie nie je priebercivy vsatach, ale ma kusky, ktore proste na seba neda, aj keby som ho preplieskala. Takze ja kupim paradne triko, tesimsa ako bude mat a on zvazi, ze to nechce, ide ma porazit. Kym sa prezlecie v skolke, musi sa 5x zavesit na skrinku, skusit aspon raz do skrinky vliezt a este pokukat, co maju ini v skrinkach 🙂 do toho mensi, ktory chodi s nami vylieza na dalsie skrinky, cvaka so svetlom, pusta vodu, naknovsie sa snazi rozobrat vianocny stromcek .... a mozem pokracovat. Do toho ja spotena, predcasne sediva/ vdaka wellaton, good job 🙂)))/ skladam a upozornujem a vysvetlujem, potom zacnem zvysovat hlas a nakoniec ... ach .... 🙂 chcem dievcatko 🙂)

lenorik
4. dec 2014

tak prispejem aj ja 🙂 snazim sa dodrzat rovnaky ritual kazdy den, aby dcerka z toho nemala stres. Takze ja vstavam o 5,45, nachystam sa do prace (od make-upu az po oblecenie) cca do 6,15. Vtedy jej rozsvietim male svetlo v izbicke, supnem jej flasu s mliekom (lebo to tak proste lubi) a kym ju vypije, ja zatial upracem postele v spalni/pripadne spracem/pootvaram vsade zaluzie. To je uz cca 6,25, potom ju pomaly vezmem, uz je rozobrata aj ked este v polospanku a s tym, ze jej rozpravam, aky bude mat dnes pekny den v skolke ju odnesiem na stolicku, kde ju obleciem. Potom si ona este chvilku zvykne posediet na serbliku a to jej zatial zapletiem copy. A potom si uz len ja natiahnem bundu, ona si este do svojho kufrika zbali flasku a hracku a ideme do skolky/prace. CCa o 6,40-6,45 vyrazame 🙂 Celu cestu do skolky si spievame pesnicky a pohopkavame do rytmu. To sa jej velmi paci.

sasena033
4. dec 2014

u nas rychlovka budik zvoni 6,45 kym sa vyhrabem je 6,55 vstanu mladsia bez problemov niekedy aj pre budikom a starsi mrnci ale do 5 min vstava zapnem telku cakaju na tom a jerry 😀 oblečiem malu (3) syn (6) sa oblecie sam pozru rozpravku umyjeme sa a 7,25 ideme z domu 😀 takze u nas nie su problemy veci maju vzdy vecer nakopkovane takze pohoda -jahoda 😀 u nas vsehovsudy 30min 🙂

jasminet
4. dec 2014

baby, ja dam tuto temu asi muzovi precitat 😀 😀 😀

lenorik
4. dec 2014

Ale teda veci na oblecenie chystame este vecer spolu, aby rano uz nevymyslala. To mame dohodu 🙂

katka1981
autor
4. dec 2014

@dadka232, poznam, leginky nadovsetko. A pamatam si ked som mala á rokov, mala som take balvnene zelene leginky, vsetko mozne na nich bolo, take obrazky. No a ja som nechcela nosit do skoly nic, len tie leginy. Cize kazducky den tie leginy. Prisla zima, ja len tie leginy, nikdy som si pancuchy nedala, silonky ani ine, celu zimu som mala zmrznutu rit, stehna ale pancuchy ani keby ma zabili. Mama bola na nervy, povedala ze mi ich vyhodi, nosila som tie leginy do rozpadnutia, Neviem asi sa z toho nevyrastie, panuchy nenosim dodnes a to som zmrzliak.

katka1981
autor
4. dec 2014

@dzejn80, strasne sa smejem. Ty mas doma opice 😀 ale ako citam tuto temu, zvazovala som ze druhe bude chlapec na objednavku 😀 zeby to bolo uplne fuk? 😀

katkabg
4. dec 2014

@jasminet dobry napad 😀

katka1981
autor
4. dec 2014

@sasena033, wau

katka1981
autor
4. dec 2014

@jasminet, preco Jani? Co si mysli, ze len Natka je taka? Lebo mna muz ukludnuje, ze vsetky deti v skolke su take, kukaju do blba, rodicia ich obliekaju. Ved mala dojde do MS na poslednu chvilku alebo uz ked je zamknute a v satni este robi hovadiny, vykecava sa, proste mimo a ked ju este obliekas, vyzliekas, keby aspon spolupracovala ale total mimo, alebo sa kruti..... vraj to vsetky deti. A to boli deti take vzdy?

jasminet
4. dec 2014

@katka1981 podla mojich rodicov nie, od 2 rokov sme pekne bez slova sedeli pri stole, ani sa nepohli, obliekat no problem...netrucovali sme, nevykrikali, nebehali, neskakali....proste dokonalost sama... a len my sme neschopni rodicia, co im deti pri obede behaju a trucuju a vymyslaju a dupu a rusia susedov....
nie, urcite si nemysli, ze len mala je taka, ale nech sa ukludnime obaja, ze v tom nie sme sami 😀 😀 😀

dadka232
4. dec 2014

@katka1981 no tak to si ma potešila, že z toho nevyrastie 😀

katka1981
autor
4. dec 2014

@jasminet, hm, my sme sestry??? 😀 😀 😀 😀 😀 ale otec si to uz nedovoli chvalabohu. Ale stalo ma to roky trapenia, co som sa napocuvala, ze ju vychovaveme ako opicu a podobne. A to nikdy nebehala u nich pri stole, ale bola naladova a dovolila sa neodpovedat na otazky, alebo sa neusmievala. Teraz je obdobie, ze su z nej nadseni, teda maminka bola vzdy. Teraz mame obdobie, ze zacala robit RRRRRRRRRRRRR a ked je niekde R tak ho hovori vyrazne. Doteraz vedela povedat pekne R len niekedy. A najlepsie bolo ked som pocula ako si oblubila nadavku do prcic. Len ona nevie povedat R, tak to znie do picic a to c ani nepocut 🙂 A teraz stale tak s tym r vrci a vcera som volala s nasimi a chcela dedka a spievala mu podme bratia do betlema. A ze Podme blatia do Betrema..... a potom zas rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rarach, rrrrrrrrrrrrrrrr mucha. Tak sme sa dobre nasmiali. Akoze zlate decko, len tie blbe detaily kazdodennne 😀 😀 😀

smario5
4. dec 2014

@katka1981 ajoj, ja to stíham takto 😀 - vstávam 7:05, vypijem si čajík a zalejem si kávu... idem sa umyť, učesať a obliecť, o 7:20 budím dcérku ( 2,8 r.) tá vystrelí ako šíp a sadne na nočník, to mám už v ruke urobené kakao, kým ona pije s flaše obliekam jej gaťky, pančušky, ked dopije doobliekam vrch, učešem ju... o 7:30 idem budiť nášho šaša 😀 ( 5 r.) on je ešte zaspatý tak pekne poslúcha... umyje si zúbky, vypije čajík, vyciká sa (raňajky majú v skolke o 8:15...... rýchlo ho oblečiem, potom dám vetrovku dcére a sebe a tak synovi posledné kusy oblečenia, na chodbe sa obujeme a 7:50 už kráčame do skolky.... od januára idem do práce na 7:00 a dcerka tiež do skolky... takže takéto "fukoty" nás čakaju o hodinu a pol skor 😎 ale zvládneme, musíme 😉 deti obliekam ja... je to rýchlejšie a aspoň nechytám nerva, že im to trvá..... 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
siska53
4. dec 2014

@katka1981 nam zatial chodi do skolky len 1dieta-4,5r.syn a zacal len.v polke septembra. Takze u nas az teraz zacali byt odchody trosku lepsie. Do toho bol uz aj chory,takze sa zacinalo od zaciatku. Dlhe prebudzanie,obliekat sme ho museli my,ledva sme do neho dostali par hltov vody.ranajky nehrozili,ak aj ano,najneskor v skolke ich vyvracal. S placom z domu,plac v skolke. Teraz stale neochotne vstava,chce sa mu spat,no nehak vstane,ale obliekat ho musime my(takto rano mu je jedno,co mu dame),napije sa vody,obcas par hktov z ranajok,aka-taka hygiena a uz ide sice smutny,ale bez problemov. Vacsinou obliekam do toho aj dcerku a vsetci 4 vratane tatina odchadzame. (len ked je dakto z nas chory,tak ide len 1z nas s nim).,uvidim,ako to bude o par mesiacov,ked sa vratim do prace a do skolky pojde aj dcera,to uz bude horsie,lebo budem nacasovana a dost mozne,ze ich bude odprevadzat tatino,kedze on ma vacsiu volnost v prac.case.
Zatial je to takto a fakt to uz nie je take hrozne,ako to bolo na zaciatku.
S obleckom nemame problem,len ked je doma,vtedy si vybera..hordie to bude s dcerou,ta uz teraz vymysla,co si chce obliect...

piacere
4. dec 2014

@stepanka274 môj manžel nenávidí čerstvo oprané posteľné obliečky, vraj min. dve noci nemôže spať, tak mu navrhnem, nech si ich pred oblečením oplieska o zárubňu 😀 😀 😀

katka1981
autor
4. dec 2014

Muz mi hovori, ze urcite sme aj my taki boli, len ludia su teraz uponahlani, vystresovani, vycerpani a dieta len nahanaju a nie su toleranstni. Musim na sebe zacat pracovat, lebo kazde rano, je to u nas cisty stres ale zbytocny, lebo to ozaj k nicomunevedie.

luciacv
4. dec 2014

@jasminet žiadny z našich rodičov asi neprizná, ale ktorí si pamätáme, tak vieme, že aj na nás kričali, aj my sme vystrájali... len starí rodičia si to "nepamätajú" :D

piacere
4. dec 2014

@katka1981 moja mama dodnes spomína, ako som ako prváčka dupkala poobliekaná v strede obývačky, že ja nikam nejdem - do školy ( chcela som chodiť len do družiny) a ona nervózna, lebo sa ponáhľala do roboty na autobus 🙂

ichbinich
4. dec 2014

Inak vyberat oblecenie a potom ho nechciet, to vedia aj chlapci 😉
Ja som si tiez myslela, ze vyberaju oblecenie iba 4-5 rocne dievcata... omyl, moj syn mal necele dva roky, ked s tym zacal...
Jedno body som kupila hned 3 rovnake kusy, a nosila som mu ich mokre sutedene z vesiaka ako dokaz, ze si ich dnes nemoze obliect 😉 😝
Teraz niekedy povie, ze mu mam ja vybrat, co si oblecie, niekedy si vyberie sam. Ale zo VSETKYCH triciek musim odstrihnut visacku hore na zatylku. To ho skrabe. No, niektore chapem, lebo to citit aj rukou, nieto este jemnejsou kozou na zatylku. Ale chce dat prec aj take uplne jemne... No tak mu to odstrihnem a je po diskusii. Cislo napisem tou specialnou fixkou na bocny stitok, ak tam je, alebo rovno na latku. Lebo oblecenie posuvam dalej, tak aby sa kamoska vyznala 😉

Inak k teme:
Ja s manzelom vstavame o 6, deti, ked treba, ideme budit najneskor o pol 7. To uz su nachystane ranajky. O 7:10 zvoni budik, ktory znamena koniec ranajok. Syna (5r.) treba pravidelne "pohanat", on je schopny jest jeden maly chlebik 45 minut... Potom je boj s obliekanim, lebo on skace po posteli, schovava sa, alebo trucuje, ze chce obliect nieco ine. Ak nechce to, co som vybrala ja, ma moznost si ist vybrat ine. Ale to si musi obliect.
Zvycajne ho obliekame my, lebo sam by tu behal holy este vecer 😝 Niekedy pomoze, ked manzel povie, ze dnes vyhra on, ze on bude prvy hotovy... Ale nezabera vzdy. Niekedy sa da nahovorit, ze sa sam vyzlecie a oblecie si to, co vie aj sam. Pancuchy idu tazko, to chapem, s tym mu pomozem.
Niekde medzi tym sa musim obliect aj ja aj nachystat - prebalit a obliect, aj dceru. Zvycajne odchadzame o 7:30, ale mali by sme este skor.
Ja som ale iba oblecena, zvycajne som strapata, nenakremovana, stihnem iba deo. Uz to vidim, v kancliku od januara budem mat v sufliku vatove tampony, krem na tvar, bb cream na dni, ked som zombie, hreben a gumky a sponky, a budem sa davat dokopy, kym sa mi nastartuje pocitac a spravi kava 😅 😀

Uz dlho mam v plane nakreslit/vyrobit synovi taky plagat, kde bude mat jednotlive body, co treba rano spravit, aby vedel, ze co kedy treba. A nech si sam ide ukazovat alebo oznacit, co uz je hotove a co este treba. To iste vecer, lebo vecer mame zase nekonecne diskusie o umyvani zubov, a pritom mu umyvame zuby nepretrzite uz 4 roky (prvy mu vysiel, ked mal 11 mesiacov). Na asi tri vynimky, ked zaspal po ceste domov a dali sme ho rovno spiaceho do postielky. Ale vyymslat bude kazdy jeden vecer, o nervy.

Inak podla mojej mamy som ja tiez bola vzorove dieta 😉 😀 To je selektivna pamat matiek 😉 Preto sme my spali celu noc pomaly od narodenia, pytali sa na nocnik v roku, pekne sme sedeli pri jedle a podobne 😉

Ale to ranne sialenstvo je naozaj bezny jav, ako pozeram 😉 Aspon, ze sa mozme navzajom vykecat 😀