icon

Riešenie problémov s vylúčením dieťaťa zo škôlky

ha_bibbi
29. jan 2025

Ahojte maminky. Zaujímalo by ma, či má alebo mal niekto taký problém ako ja. Syn má 4r, chodí už druhý školský rok do škôlky. Minulý školský rok bolo všetko v poriadku. Cez prázdniny chodil na striedačku aj do iných, bol aj v dennom tábore. Všetko ok. Od septembra tohto školského roku sa zrazu všetko zmenilo. Je živý, to áno. Doma, na návšteve, návšteva u nás, v rodine, na verejnosti, na ulici.... všetko ok, je veľmi zhovorčivý, nemá problém sa s každým porozprávať. Samozrejme upozorňujeme. Stále ma problém so skakanim do rečí. Prešli sme si aj obdobím nadávok.
Ale v škôlke je to des. Sú zmiešaná trieda, dokopy 8 detí. Ale bežne ich tam býva 4. Pani riaditeľka mi od októbra voláva počas pracovnej doby, ako si s ním nevie dať rady a či nemôžem prísť (robím kúsok od škôlky), tak som prišla, 2x dokopy, capla po zadku a ukludnil sa.
V novembri tam mali psychologičku z cppp, ktorá povedala že je ok, len je viac živý a upozorňuje na seba .
V januári som dostala termín, boli sme, všetko ok, poradila nejaké metódy, ktoré dodržiavame, že bude volať aj do škôlky že stretnutie prebehlo ok a že nemusí chodiť na ďalšie.
Minulý týždeň sme mali rodicko, kde som dostala papier o neadekvátnom správaní dieťaťa, že sa vyhráža deťom a dospelým zabitím. Mňa skoro vykotilo, lebo nikdy nikomu inému takéto niečo nepovedal. Volala som do cppp, teda že nejakého pedopsychiatra nech mi odporučia, povedala som situáciu, že v škôlke sa to len deje, ale odporučili mi, nech skúsim inú škôlku, že môže byť, že malý kolektív a zmiešaná trieda. Pani riaditeľka stále hovorí, že ich kope, nadáva, keď sa pýtam aké, tak také nadávky som od neho ani nikdy nepočula. Môže 4r dieťa mať v hlave zafixované nejaké nadávky, ktoré používa len v škôlke a doma vôbec? Keď sa ho aj pýtam, nikdy na p. Učiteľky nepovie nič špatne, len že ich ľúbi. Prosím mali ste niekto niečo podobné? Ak áno, ako ste to vyriešili? Ďakujem za každú odpoveď

Strana
z6
anjelicek26
29. jan 2025

Su tam len 4 (maximalne 8 deti) a tvoje dieta kope, nadava a vyhraza sa im zabitim (4 rocne!!) a zle sa sprava aj doma... ano hladaj poriadnu terapiu, psychologa, co ta nauci s nim pracovat... a ze ho tam nechcu sa im necudujem, chudatka ostatne deti... ak vam nepomohla jedna psychologicka, skuste druhu, tretiu... mozete skusit zmenit aj skolku, mozno narazi na prisnu ucitelku, co mu ukaze, kde je sever (nie bitim...)

dory11
29. jan 2025

@ha_bibbi hlavne výchovná pozadku nič nerieši.
A ďalšie ako sa správa doma aj doma vás bije alebo nadáva ?
Ak nie tak problém môže byť škôlke?
Brat ti tak mal jeden bol škôlke kľudný ani nevideli že tam je proste zlatíčko a doma ako sto čertov bol .
Druhý brat zase opak škôlke bol zlý a doma celkom okej ( nebol že by dobrý ale také dačo medzi tím )

ha_bibbi
autor
29. jan 2025

@anjelicek26 nie, doma sa zle nesprava, prečítali ste si to cele?? pytam sa tu preto, či mal niekto podobnú skúsenosť, že v škôlke bolo dieťa zle a doma normálne. V škôlke je agresívny, doma nie. Používa slová a teda vyhrážky v škôlke a doma nie. Doma fungujeme úplne normálne

kristinka92
29. jan 2025

nie je možnosť že na ňom vychovávateľka sedí??

ha_bibbi
autor
29. jan 2025

@dory11 nie, doma vôbec nikoho nebije, ani nenadava. Nie je ani drzý k druhým. Je samozrejme živší, ale agresívny nie je.

deedol
29. jan 2025

my sme to mali opacne, v skolke tichucky poslusny, doma daval ventilacne sceny. riesila by som to dalej s psychologom a zmenila by som skolku, ak sa da, je mozne, ze tento kolektiv mu nesadol. ak by sa to opakovalo v dalsej, riesila by som mozno aj toho psychiatra.
p.s. a nebi ho. ani po zadku. musi sa naucit ukludnit inymi metodami ako tym, ze ho niekto fyzicky "uprace".

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mamina7070
29. jan 2025

to je specialna skolka ze je tam tak malo deti? nie je mozne ze ty mas prilis benevolentne hranice na neho ?
ako to je dost zavazne co hovoria
nemoze psych prist priamo do skolky a posudit situaciu tam
ako sa chovaju deti k nemu ked ste v satni
boja sa ho?

ha_bibbi
autor
29. jan 2025

@deedol viem, ja som najprv vždy všetko s ním riešila vysvetľovaním, ale to už bolo len preto, lebo mi volavala, že si s ním nevie dať rady, tak som že keď nejde po dobrotky, tak skúsim po zlotky. Ale stále sa to opakuje. Riešim aj druhé škôlky, ale je rozbehnutý sk. r., tak nie je to ľahké. Bolo mi povedané že to môže byť tým zmiešaným a malym kolektívom, lebo cez leto bol v iných škôlkach a tam ich bolo v triede 20 deti a fungoval normálne.

ha_bibbi
autor
29. jan 2025

@mamina7070 nie, u mňa má hranice. Nie je to špeciálna škôlka, len proste v našom meste tam rodičia detí nechcú veľmi dávať. Je taká trochu zaostala, ale to ja som nikdy neriešila. Je blízko domu, ja mám blízko robotu, tak preto.
A čo sa týka detí, keď prídeme do šatne, tak deti hneď prídu za ním a objímajú sa.
Psychologicka tam bola celý deň, povedala že je živší a vzbudzuje pozornosť, agresiu nespozorovali, ani keď sme boli potom u nej na sedení

prasiatko30
29. jan 2025

A nie je to tym, ze doma ma veskeru pozornost vas vsetkych - je prakticky jedinacik - a v malom kolektive ma pocit, ze by mal byt tiez ten jediny/prvy a mat vsetku pozornost ucitelky, kedze ucka nemoze suplovat vas rodinny vzorec decko vyvadza jak z retaze utrhnute aby tym stredobodom pozornosti bolo. Ono tazko s nim, lebo on si ani len neuvedomuje, ze to co on vyvadza je nepripustne. Vo vacsich kolektivoch to asi az tak nepocituje, lebo to mu nepripomina rodinnu atmosferu. Psycholog a mozno snazit sa ho socializovat v malych skupinkach - pozvi 2-3 kamosov na hranie a uvidis aku maju dinamiku medzi sebou

nin12345
29. jan 2025

@ha_bibbi zamyslala si sa aj nad moznostou ze by si na neho nejaka ucitelka zasadla? U nas v rodine sme mali jeden pripad pani riaditelka MS neznasala dieta kvoli vlastnym antipatiam a boli rozruchy (nahuckala proti dietatu aj jednu ucitelku a uz to slo). Lebo zas nechce sa mi verit ze doma je normalny a v skolke deti bije a vyhraza sa im zabitim. Na tvojom mieste by som pani ucitelku poprosila o videozaznam ak by to bolo mozne dako to obkecaj ze sa ti tomu nechce verit a ze si syna pri niecom takom nikdy nezazila

mimka1402
29. jan 2025

@ha_bibbi Naozaj rieš to aj na cccp, nedaj sa odbiť, vypytaj si stanovisko školy na papieri, nech ti spíšu jeho chovanie do detailov, nech vieš s tým ísť ďalej. Budem úprimná, ja som v MŠ kde mam 24 deti, je mi zvláštne ze pri 4-8 deťoch nedokáže učiteľka prísť na spôsob ako si s ním rady, ale tam musí byť aj snaha... Za mňa lepšie zmeniť škôlku, samozrejme s tým, že to bude riešiť psychológom apod. Lebo takéto slová sú čudné na také malé dieťa. Z druhej strany keď ja počujem, že dieťa je živé... To mi vždy tvrdia rodičia u dieťaťa, ktoré naozaj je arogantne, ťažko zvládnuteľne🙈
Súhlasim s vyššími návrhmi ohľadom socializovania, a možno je to práve tým, že si takto buduje dominanciu kvôli tomu ako je ich málo.
Žiaľ sú deti, ktoré v kolektíve sa úplne zmenia, doma dokážu rešpektovať autoritu ale mimo domu nie... Držím palce.

ha_bibbi
autor
29. jan 2025

@prasiatko30 myslím si, že veskeru pozornosť nemá. Nefunguje to tak, že on pískne a my skočíme. S deťmi sa stretáva aj doma

abbey1
29. jan 2025

V dnešnej dobe škôlka v meste a 8 deti v triede, to vôbec existuje?

ha_bibbi
autor
29. jan 2025

@mimka1402 ďakujem, ja naozaj mám snahu to riešiť, s cppp som v kontakte, určite nechcem niečo zanedbať, tiež som robila v MŠ, mali sme aj presuny a vždy to pomohlo

januska12323
29. jan 2025

Keď počujem pojem živé dieťa predstavím si nevychované dieťa, ktoré nepozná hranice. Doma to vie korigovať lebo je sám a pozornosť má aj bez extrémov, v škôlke pozornosť nemá tak robí hlúposti. Pani učiteľka by mala zvládnuť pár detí ale skôr bude pravda niekde uprostred. Neverím, že by si to všetko vymýšľali. Skúsila by som sa dohodnúť nech ti zavolajú keď to bude zlé a ty ostaň za dverami, budeš počuť čo sa naozaj deje.

anjelicek26
29. jan 2025

@ha_bibbi ved citam, syn je "zivy" doma na navsteve na verejnosti...kazdy si pod tym predstavi nieco ineho... v kolektive to potom este eskaluje... nehovorim, ze nie su "zle" ucitelky, ale... nemas tam ziadnu mamicku, ktorej dieta tam tiez chodi a nevies sa normalne opytat?? Ved to jej dieta ti jasne povie, odkial vietor fuka... hlavne ak je zmiesana trieda, su tam aj starsie deti...skus sa popytat, budes mat jasnejsi plan, ktorym smerom veci riesit...

ha_bibbi
autor
29. jan 2025

@nin12345 áno, zamýšľala, veď ja som už z toho na nervy. Tento rok tam začala chodiť jej vnučka, nemá ani 3r a tiež mi hovoril že ho bije, a keď som sa ho opýtala, či to povedal pani učiteľke, že áno, ale že ona je ešte malička, že nech si ju nevšíma. Predtým tam bol tiež chlapec, čo už bol dvakrát vylúčený, lebo im robil zle, teraz chodí tiež , že sice robí stále zle, ale že sa trochu skludnil

mabenn
29. jan 2025

@ha_bibbi 4rocne dieta sa vyhraza zabitim? Treba si uvedomit, ze dieta sa nenarodi so slovnou zasobou, ale ziskava ju z okolia...odkial tieto vyrazy maly ma?

ha_bibbi
autor
29. jan 2025

@anjelicek26 ale hej, z tých 4 rodičov som v kontakte s dvomi, oni nemajú žiaden problém (to sú tie staršie deti), že aj ich deti robili zle. Podotýkam, že ani jedno dieťa nemalo modriny, keď som sa aj opýtala rodičov, ani škrabance, ani hryzance

ha_bibbi
autor
29. jan 2025

@mabenn neviem, tiež by ma to zaujímalo. Nepozerava nič násilne. Telefón ho vôbec nezaujíma, na telefóne nevie robiť nič, čiže ani žiadne hry nehrava

anjelicek26
29. jan 2025

@ha_bibbi treba sa opytat dietata (toho druheho) konkretne - krici velmi vela pani ucitelka? Krici na dieta (xy - tvoj syn) ? Ano? Preco? Co vtedy robi? Hlavne mu nevkladat slova do ust (hryzie, bije, nadava, nic s toho)... Postupne, v ramci normalneho rozhovoru, to vie rodic toho dietata (ked poziadas) velmi lahko z neho vytiahnut, ak tam nieco je... skusila by som to...

mimka1402
29. jan 2025

@ha_bibbi Pozri, je dôležité, že to chceš riešiť. Lebo akože buďme úprimní to nie je moc šťastná situácia, lebo teraz je to školke, ale môže to preniesť aj domov časom atď. Zatiaľ je malý a čím skôr to začne vidieť aj psychológ, že čo sa deje. Tým lepšie pre vás. S tým, že je živý.. Hm čo to presne znamená? Lebo vieš, živý je často z mojej skúsenosti naozaj ťažko zvládnuteľne dieťa. Ale asi by som šla do inej škôlky, teda nie asi ale určite by som zmenila škôlku. Hlavne určite žiadne po zadku, lebo to je také... No, nepomôžeš si. Chápem, že si zúfalá, to by bolo asi veľa matiek. Ale určite v tomto musíš mať chladnú hlavu. Tu asi musíš ísť na to postupne. Ale osobne mi príde divná ta škôlka. Chlapec ktorý bol vylúčený, teraz tvojho... Ja nevravím, že máš doma anjelika. Ale akože je to na takú malú škôlku dosť vysoká štatistika na to aby, veci riešili výlučovanim detí. Je možné, že proste učiteľka to nezvláda, nemá na trošku náročnejšie dieťa. Lebo dieťa môže byť náročné ale treba si ho získať, zväčša to s nimi ide, len učiteľ musí chcieť...

andreatytler
30. jan 2025

@januska12323 Ved to sa uz stalo. Ked bolo najhosie, 2x ju zavolali a ani ona nedokazala dieta ukludnit. Musela ho zbit. Skolka si to nevymysla. Mama sama bola svedkom synovho zleho spravania.

@ha_bibbi Ta bitka moze byt klucova v tomto pripade. Myslim si ze doma je dieta kludne, lebo vie ze inac dostane bitku. Preco ta sokuje ze pouziva nadavky? Ved vravis ze ich pouzival aj doma. Ako ste to vyriesili, ze doma s tym prestal? Ucitel ho bit nemoze a tak ma dieta volnu ruku.

Tiez mam zive dieta. Ucitelka ma upozornila v momente ked prvy krat povedal ucitelke: "Neznasam ta." a poziadala ma aby som to riesila. Dala som so synom vaznu rec a povedala ze nechcem aby tak rozpraval a ak este raz povie, ide spat bez vecernej rozpravky. To je najvacsi trest aky moze dostat a zabralo to. Ako si ty skusila korigovat jeho spravanie? Vie ze budu nejake nasledky jeho chovania? Preco ich vobec kope a nadava im? Co je spustacom?
Skakanie do reci by som neriesila v tomto veku.

hipuska
30. jan 2025

No ja neviem. Ja mam tiez zive dieta ale teda, doma sa ventiluje ovela, ovela viac ako vo skolke. Cize, to spravanie, je doma o dost horsie. A naviac si osobne myslim, ze toto je trochu nezvladnuta situacia zo strany MS. Ja som chodila do MS ale nie preto, aby mi povedali, ze ho daju prec ale preto, aby sme presli kroky ako ideme s nim pracovat, aby sa zlepsila situacia v MS. A proste zabralo to, makali ucitelky a makala som aj ja. Nasli sme spolocne finty ako nanho. A to ich tam je v triede 22, ucitelky su dve ale iba v case obeda. Inak tam je jedna ucitelka. Ak je moznost, ja by som zmenila skolku, mne osobne sa ich pristup vobec nepaci

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@andreatytler určite ho nebijem ako ste napísali že doma to nerobí, lebo by bola za to bitka. Capnutie po zadku a bitka mi príde naozaj veľký rozdiel. Nadávky? Sama pani učiteľka povedala, že to má od tých starších. Minule sa nás opýtal, čo znamená pič...na. Ked som tam bola čo mi volala, že zase robí neplechu, akurát išli na obed. Nevedel že som tam, keď som prišla, povedala som, že chcem vidieť čo robí, isla som do jedálne a on sedel za stolom a jedol polievku. To isté mi povedala psychologicka, že jedol normálne. Na odporúčanie z cppp vymeniť škôlku som sa tak rozhodla že to chcem skúsiť, na to mi uč. povedala, že sa vo veľkom kolektíve bude len trápiť. A potom podotkla, že ju natiahne, keď tam sa bude správať normálne.

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@andreatytler keď sa ma psychologicka pýtala, či dane problémy rieši pred deťmi, povedala som že áno, buď v triede keď prídem pre neho, alebo v šatni. Niekedy to boli aj hodinové debaty, povedala mi, že aj to môže byť problém, že dieťa vie, že sa o ňom rozpráva, je stredobod pozornosti, a vie zaujať len vtedy, keď je zly. Majú tam 4-8 deti, pozornosti má vraj dosť. Napr. Za celé zimné obdobie neboli ani na prechádzke, keď som sa opýtala prečo, odpoveď bola že nedá sa.

milanemila
30. jan 2025

@ha_bibbi nie nemali sme nic podobne, lebo nechodime s muzom z roboty za dietatom do skolky, aby sme ho zbili nech poslucha. Ani obdobie nadavok sme nemali a ani sa nikomu nevyhraza smrtou ani nicim inym, lebo nic take nepocula.
Deti sa vo vseobecnosti spravaju “horsie” doma ako v skolke, lebo tam vitia bezpecie a prijatie a vyventiluju emocie zo skolky. U vas je to naopak 🤷🏼‍♀️

earlgrey
30. jan 2025

Mne to príde akokeby si presne vedela, kde je problém, len sa vyhováraš. To, že dieťa je iné doma a iné v škôlke je síce normálne, ale toto je extrém. Vieš čo? Ja sa ani nečudujem mojej dcére, že ma nočné mory zo škôlky. Vážne ľutujem vlastnú dcéru, ľutujem ostatné deti a ľutujem pani učiteľky. Stačí jedno takéto dieťa a pre vysoko citlivých ľudí je to trauma ako vyšitá.

Strana
z6