Riešenie problému: Nepáči sa mi moje meno
Ahojte, prosím vás máte niektorá takúto alebo podobnú skúsenosť?
Povedal niekto vášmu dieťaťu, ideálne ešte ak v rannom škôlkarskom veku že má škaredé, resp nemá pekne meno, a vaše dieťa to tak hlboko zasiahlo že ho nemá pekne a že by sa chcelo volať ako a povie mi dve tri mená kamarátok s ktorými sa najčastejšie hrá?
Mám dcérku (4r) a toto sa nám stalo ale vzalo ju to tak že zakaždým keď si spomenie mi to pomaly so slzami v očiach vraví a zatiaľ sa mi to nijako nepodarilo prelomiť ani ako reagovať. A tiež prešiel už dlhší čas odvtedy čo sa to stalo. Už mi nenapadá čo skúsiť.
(Vysvetlenie, povzbudenie typu že každému sa iné páči, význam mena, rozhovory, okolnosti výberu práve jej a pod. Samozrejme primerane veku. zatiaľ nepomáhajú)
@earlgrey asi dve alebo tri deti v škôlke, chlapec a dievča minimálne čo som vyrozumela.
A veď práve preto že deti je to celé horšie.. už mi to trhá srdce že ju to tak vzalo a stále tak drží.. opakuje často vtedy vetu nechcem sa tak volať. Nechcem mať také meno, chcela by som Vaneska a Kiara sú najčastejšie spomínané
mozes pockat ci z toho vyrastie alebo jej zmen meno a nech si sama vyberie ake chce..ale 4 roky je malo este by som pockala ,ci z toho nevyrastie
Moja dcerka sa tiez takto vola. Je to nadherne meno, ale viem si predstavit ked je v triede 10 Nin, 15 Sofii a Sar, Vanesiek a Em a Mii, ze dievcatko s takymto menom je trosku netradicne. Dufam ze na svoje meno nezanevrie, je krasne 🙂
@zienka21 Veľmi pekné meno.
Povedz jej, že tá Kiara je vlastne to isté meno ako má ona.
Ja som mala birmovne meno Klara, velmi sa mi pacilo 😉
@zienka21 Chápem, že ti to je ľúto. Každej matke by bolo ľúto, keby videla svoje dieťa utrápene. Ale deti sú deti. Mojej koľkokrát deti povedali von, že škaredo niečo kriedou nakreslila, že beží ako slimák pomaly, že je tlstá. Síce na mená som nezaregistrovala nič, ale tie deti to niekde počuť museli. Možno doma, nie konkrétne o tvojej dcére, ale možno mamka s ockom sa bavili o niekom s nejakým menom, že je škaredé a deti sú vnímavé, zapamätajú si a používajú to aj tam, kde by nemali. Vôbec by som meno dieťaťu nemenila, ono sa to utrasie, večne to tie deti baviť nebude. Ale trebalo by dcéru naučiť ako sa brániť a povzniesť sa nad to, lebo prídu horšie veci a nebude to zvládať.
@zienka21 tak ju "prekrstite" doma. Dajte jej prezývku akú si praje. A bude po probléme tak isto aj v škôlke ju môžu svojou prezývkou volať. Alebo jej pridajte ešte jedno meno
@lilianka28 povedala som veď Kiara je z Kláry ale to nie je Kiara.. neviem povedať či majú v triede vyslovene obľúbencov, skôr by som povedala že výrazne asi ešte nie však sú to deti a ešte malé..
Su take personalizovane knihy, dala by som jednu vyeobit s jej menom, aby videla ake krasne meno dcerka ma.
@haraburdova práve že ani to veľmi, Max čo majú asi dve tri po rovnakom mene ale nič výrazné.
Kľudne ju volajte Kiara kým ju to neprejde, ved to je podobne.
Ze sa dieťaťu nepáči jeho meno sa občas stane. Niekoho to zachvíľku prejde lebo ma skratka také obdobie fantazírovania nad iným menom, no niekoho to neprejde nikdy.
Mám dokonca až dve kamosky co totálne neznášajú svoje meno úplne od malička. Jedna si ho zmenila v dokladoch, druha si z mena odvodila také podobne a predstavuje sa všade tak. Jej origos meno ani nikto nevie
@sulejmanka aha o tom som ešte nepočula. Resp nedostala sa mi pod ruky, ďakujem za tip určite pozriem 🙂
@zienka21 skus potom nejake prezyvky, ktore s menom nesuvisia. mne sa tiez posmievali kvoli menu, ze som vlastne Krysa a tatko to vyriesil tak ze ma prezyval Škorica a ta prezyvka sa dodnes drzi 😄 svoje meno mam uz rada, on to vie zamavat s dietatom. deti vedia byt dost savage. dufam ze to prejde. A ked bude vacsia, pusti jej rozpravku Pehavy Max a strasidla, hned si svoje meno zamiluje 🥰
@zienka21 na YouTube je rozpravka na casti Heidi, je tam dievcatko Heidi a jej najlepsia kamaratka Klára (v 14ej casti sa stretnu). Mozno by to pomohlo 🙂
V predškolskom veku by som neriešila vôbec, len vysvetľovať že meno je pekné, ani jej sa nemusí páčiť meno spolužiaka ale nehovorí sa to, lebo to nie je pekne. Proste detskou rečou jej to vysvetli. Keď bude staršia porieši si to nejakou prezývkou alebo si zmení meno, ak ju to bude ešte držať, ale pochybujem 😉
Klára je normálne meno, nepoviem, keby sa volala nejako exoticky 🙈
Zinscenuj situaciu, kde nejaky cudzi clovek alebo starsie dieta, povie tebe pred nou, aby to ale nebolo take nasilu, ze ake ma pekne meno, ze ma bud uzasnu kamaratku s tym menom, alebo ze sa chcela vzdy tak volat, alebo nieco ine podobne. Ide o to, aby to nehovorili jej, ale tebe. Ale nie po tom co sa stazujes, ze sa jej meno nepaci.
Na meno mojich deti skor reaguju ze maju “cudne” meno. Alebo potom ze krásne. Ale priznam sa ze deti a spoluziaci ich mena absolutne nikdy neriesili.
Tvoja je este malinka. Ma krásne meno. No viem si predstavit ako deti umyselne ale i nechtiac-ak im je tazko vyslovit niektore pismeno aj skomolia meno.
Teraz mozno az “hrubo” ale Klára-krava. Laura-larva. A podobne… niekedy ozaj ide z ust nechtiac ale niekedy ozaj s vysmechom. Urazkou ☹
Fakt to chce len cas. A suhlasim ak sa to stalo v skolke poprosit ucitelku o spolupracu.
@zienka21 Moja zlatá... Ty by si dala dcéru aj premenovať, lebo plače, že? No to už kde sme keby si ju dala premenovať, lebo v 4 (!) rokoch sa nej páčilo nejaké meno. Vieš... Nie vždy bude všetko podľa dcéry, nie vždy sa bude všetkým páčiť, nie všetci ju budú mať radi. Myslím, že 4 ročné dieťa nie celkom chápe keď mu začneš vysvetľovať, že Kiara je z Kláry a význam mena. Zbytočne tomu venuješ veľa času. Treba povedať tak, aby tomu dieťa pochopilo. Že Klára je pre maminku a tatinka úúúplne najkrajšie meno na celom svete . A viac to nerozpitvávať. A mimochodom.... Klára je úplne pekné meno, určite omnoho lepšie ako Kiara.
Je.mi to velmi luto, Klara je krasne meno. Bohuzail ta vsak asi nepotesim, mam blizku kamosku ktora od malicka nenavidi svoje meno, sice si ho uradne nezmenila ani v dospelosti no vsetci ju volaju prezyvkou, ktorou sa predstavuje a ktora nema nic spolocne s povodnym menom :(
poziadala by som ucitelku nech je sucinna a nech tym detom povie, nech povedia tvojej Klarke, ze to tak nemysleli/ ze sa pomylili/ ze to povedali lebo to povedala aj zuzka ferko jozko...alebo ty poziadaj ich rodicov ci by mohli ich deti povedat ze sa im meno Klara paci.
Veď, keď jej už vysvetľuješ, tak jej povedz, že má nevšedné krásne meno a že znamená jasná , svetlá, slávna ...ako herečka😁
že kamarátky v škôlke to nevedia...tak nech im to povie...

Aké meno?