Riešenie problému: Nepáči sa mi moje meno
Ahojte, prosím vás máte niektorá takúto alebo podobnú skúsenosť?
Povedal niekto vášmu dieťaťu, ideálne ešte ak v rannom škôlkarskom veku že má škaredé, resp nemá pekne meno, a vaše dieťa to tak hlboko zasiahlo že ho nemá pekne a že by sa chcelo volať ako a povie mi dve tri mená kamarátok s ktorými sa najčastejšie hrá?
Mám dcérku (4r) a toto sa nám stalo ale vzalo ju to tak že zakaždým keď si spomenie mi to pomaly so slzami v očiach vraví a zatiaľ sa mi to nijako nepodarilo prelomiť ani ako reagovať. A tiež prešiel už dlhší čas odvtedy čo sa to stalo. Už mi nenapadá čo skúsiť.
(Vysvetlenie, povzbudenie typu že každému sa iné páči, význam mena, rozhovory, okolnosti výberu práve jej a pod. Samozrejme primerane veku. zatiaľ nepomáhajú)
kiara je tiez klara po taliansky :D ale inak kontaktovala by som učitelku v skolke, nech s detmi hodi vseobecne rec...
Ja sa volám Dorota.Vies si predstaviť,koľko detí a ľudí mi povedalo,že mám škaredé meno? Veľa🤷🏻♀️
@zienka21 deti sú kruté, to ešte v škôlke sa dá, v škole to už bude horšie, vlastná skúsenosť. Celý život neznášam svoje meno (nick je vymyslené), ale čo narobím. Dcérka možno bude odmietať svoje meno kvôli tým iným spolužiakom, je to smutné. Porozprávala by som sa s učiteľkou a prípadne rodičmi tých detí.
@zienka21 volám sa tiež Klara, na ZŠ mi z vyššej triedy furt spievali " na ulici stála, volala sa Klára... " neznášala som to 🙈😂
Ptm boli ľudia kt moje nevedeli vysloviť resp napísať 🤦♀️ Krára alebo Krála 🤷♀️
Dodnes neznášam keď ma niekto osloví Klaro či Klarka
Klári, Klara, Klarika 👍 som spokojná
Tak to som ozaj prekvapena,ze zrovna Klárka by mohlo detom vadit....mi mame dcerku Klárku a ona je velmi sppkojna ...doma ju voláme aj Klaruška,Klarinka
Teraz nastupila do školy a doteraz nikto s jej menom problem nemal ani v školke nastastie
Podla mna to chce čas,bude dobre
klara je pekne meno, kamoskina dcerka sa tak vola. podla mna maju deti problem s vyslovnostou, lebo je tam L aj R. mozno preto tvojej dcerke povedali, ze je "skarede". neviem, nakolko sa to v 4r da pochopit, ale mozno by som jej to skusila vysvetlit takto, ze to mozno nevedeli povedat, tak to "vyriesili" takto, ale v skutocnosti to tak vobec nemysleli. mrzi ma, ze ju to tak vzalo.
@zienka21 ja si myslim, že každé dieťa má v živote
Odobie, kedy nemá Rado svoje meno.. a dupľom vo veku školskom, zažila som si tiež.. Kata škrata bolo tiež veľmi bolestivé na moju detskú dušičku.. dlho sa mi moje meno nepáčilo, spokojná som s ním asi od 18-19 rokov odkedy má moj muz presvedčil, že je krasne 🙂 proste deti sú kruté a pri výbere mena pre našu dceru má muz presvedčil že skomolit a zničiť sa dá fakt akékoľvek meno 🙈😃
@liv1 mne veľa ľudí povedalo a aj v jej prítomnosti že má krásne meno i keď áno bola menšia tak si to možno ani neuvedomovala a teraz to je isté pomenej krát. Ale stane sa aspoň občas aj teraz že sa ujde pochvala 🙂 ale to tými deťmi je výraznejšie asi proste to nemá takú váhu ako vidím. Neviem to ju drží viac
@zienka21 Klárka je prenádherné meno. Nie že jej ho zmeníš. Problém nebude meno ale vzťahy s deťmi. Nejako jej chceli ublížiť. Alebo jeden deuhému povedal schvalne že má zle meno a ostatní to už len papagájujú. Nič ju postupne nebrať veci osobne a vysvetli jej že si na ňu hrdá. Popýtaj sa jej ale aké meno by chcela. Že keď vydrží ešte 5 rokov a stále ho bude chcieť zmeniť, tak jej ho zmeníš.
Ja tu tiež žasnem ako tu niektorí radíte že aby malej zmenila to meno.. reálne to dieťa si nebude pamätať že Zuza sa jej vysmievala keď mali 4 roky… však si to nebude pamätať zachvilku alebo je to len fáza vymýšľania.. Ja by som to nechala tak aj učiteľky majú toho veľa majú osnovy plány. Ak by sa to opakovala začala by som to riešiť…
@doriiis Máš to najkrajšie dievčenské meno. Moja dcérka sa tak volá.
Čakal som fakt iné meno, ale meno Klárka mi príde fakt pekné.
@zienka21 a čo keby si skúsila uznať jej pocity? Že chápeš, že je smutná, že sa jej meno nepáči a vieš, že ju to veľmi trápi. Ja by som jej povedala, že meno sa jej nemusí páčiť a aj mňa mrzí, že som vybrala meno, ktoré ju teraz trápi, že si ho vyberala s láskou preto a preto, ale keď bude veľká si ho určite môže zmeniť. Povedala by som, že mne sa meno páči. Nie, že sa musí páčiť aj jej. Prípadne sa opýtaj, ako sa chce volať dnes a volaj ju tak. Potom pozvoľna prejdi opäť ku Klárke, možno na druhý deň si to ani nevšimne, resp. časom to prejde. Podľa mňa presviedčať ju o tom, aké je to meno krásne nemá zmysel a bude ju to trápiť ešte viac v štýle “ani mama ma nechápe, že sa trápim, že ho neznášam” 🤷🏻♀️
@ninusa221
Haluz, však? Normálne sú ľudia, ktorí by zmenili decku meno, lebo sa mu v 4 rokoch v škôlke ktosi smial 🤯. Už dnes vyrastá generácia, ktorá sa nie je schopná vyrovnať ani s najneškodnejšou formou frustrácie a bude horšie ☝️. Ja pracujem s osobnými údajmi a teda, niektoré mená … to si aj ja pomyslím, že prečo to tomu človeku niekto urobil, ale riešiť že zmeň úplne v pohode meno Klára na čosi iné lebo škôlka, tak to je sila.
Autorka, tu ale vobec nejde o meno. Toto su zaciatky buducej moznej sikany a je na tebe, ako dceru naucis sa s nou vyrovnat. Teraz sa jej smiali deti za meno, ak by sa jej smiali, ze ma co ja viem velke nohy alebo okuliare, tak ich nebude nosit? Ano je potrebne uznat jej pocity, ze je neprijemne, ked sa jej deti smeju. Ale tak isto je dolezite naucit ju ku postavit sa sama za seba. Aku lekciu jej to da, ak jej meno zmenis, aj ked len doma, len preto, ze deti sa jej smiali? Naucis ju, ze nazor ostatnych je natolko podstatny, ze aby bola spokojna a oblubena, musi mu vyhoviet az natolko, ze si zacne hovorit inym menom. O par rokov sa jej mozu smiat, ze co ja viem si nesupne pol deci so zvyskom partie a co spravi? Ja by som meno tuto vobec, ale vobec neriesila, to nie je problem. Problem je, ze sa jej deti v skolke smeju a ona je z toho smutna. Na toto sa zameraj, toto si vysvetlujte dokola, meno uz ani viac nespominaj a nepresviedcaj ju, ze je pekne. Ak sa ti postazuje, ze sa jej deti smiali za meno, tvoja reakcia nema byt, ze ju zacnes presviedcat, ze jej meno je pekne, ale ze sa s nou zacnes rozpravat o vysmechu, sikane, vztahoch v kolektive a ako s tym nalozit.
Dobrý deň. Nečítala som všetky názory a rady, ale ja by som jej ukázala známe ženy s týmto menom ....úžasná herečka Klára Issová, Klára Jandová, ak ste veriaca tak svätá Klára z Assisi, najprekladanejšia autorka kníh pre deti a mládež Klára Jarunková. Prajem všetko dobré.
Moja 4 rocna dcera nema rada svoje meno. Kazdy druhy den sa chce volat nejako inak. Niekedy je to vymyslene meno (konvalinka duhova), niekedy ako clen rodiny, rozpravkova postava alebo uplne obycajne meno.
Vtedy nas poprosi aby sme ju volali tym druhym menom.podari sa mi to tak raz, potom na to vacsinou zabudnem a. Ona to prestane riesit,uz to pre nu nie je podstatne. Vysvetlujem jej, preco dostala meno ake ma,ze bolo vyberane s laskou. Ak sa casom nestotozni so svojim menom,dovolim jej zmenit si ho.
Vola sa Saša. A to som si myslela,ze svoje meno bude neznasat starsia dcera,Alzbeta,ktora svoje meno miluje.
@nikiki29 pocity uznávam, aj hľadáme spolu riešenie, dôvod mi povedať nevie len pre tu škôlku, inak ku volať som neskúšala, ale teda všetko ostatné čo tu aj zväčša zaznelo v podstate tiež, dosť ma prekvapilo tiež že práve s menom Klára by sme mohli riešiť niečo podobné a teda nebola nie je to jednodňová záležitosť, tak som chcela zistiť či niekto riešil niečo podobné, ako sa to vyvíjalo prípadne čo by možno viacerých napadlo ešte k tomu ako to spoločne s dieťaťom prejsť 🙂
@zienka21 moja ex kolegyňa mala takéto traumy od skolky. Držalo ju to celý život, tak si po 20 tke zmenila meno sama, lebo rodičia odmietli, ale nakoniec iba tak ze si pridala ešte jedno krstné do dokladov a to používala. Ale u tak malého dieťaťa by som skúsila , či z toho nevyrastie.
Klárka je pekné meno. Kamoška a sesternica majú obe Klárky. Je pekné už aj z toho dôvodu, že nie je otrepané. 😉
@zienka21 deti sú zákerné, je to smutné, ale často je to tak. Vysmievajú sa pre čokoľvek… keď to nie je meno, tak to budú vlasy, okuliare, vysmievajú sa, že niekto nevyhrá v behu na telesnej alebo že spadne, neskôr to bude boj o najnovší telefón, či smart hodinky a kto to nemá, vysmejú sa mu. Zmenou mena v 4 rokoch nevyriešiš nič, dostane sa časom do inej nepríjemnej situácie… ja by som prijala jej pocit a navrhla jej, že súhlasíš so zmenou mena, keď bude dospelá a hlavne dookola komunikovať komunikovať a vysvetľovať. Skús ju chvíľu volať inak, tak ako sa dohodnete, uvidíš aký to bude mať efekt.

Ja som Alexandra, to je pre decko narodené v 80.rokoch čistý horor. Deti nevedeli ako ma volať, Alexandra je moooc dlhé, tak učiteľky dávali, že Saška … z toho si deti vzali, že šašo a asi 10 rokov sa mi smiali, že šašo. Ja som nenávidela svoje meno, mame som vkuse vyčítala, prečo sa nemôžem volať normálne, napríklad Zuza alebo čosi také. Na vysokej na väčšina spolužiakov a všetci vyučujúci volali Alexandra a to mi prišlo veľmi pekné, dovtedy ma tak nikde nikto neoslovoval … a ja som cca po 23 rokoch môjho života zakceptovala svoje vlastné meno.