Riešenie situácie s učiteľkou v materskej škole
Ahojte, stala sa mi dnes taká vec. Syn nastúpil do škôlky a ja som vypisovala všetky potrebné súhlasy. Nedala som súhlas so zverejňovaním fotografií syna na verejne prístupných stránkach.
Večer mi volala švagriná, že jej volala učiteľka môjho syna (oni sú kamarátky), lebo som dala nesúhlas so zverejňovaním fotografií môjho syna. Tak či som sa len pomýlila alebo to myslím vážne. Bola som v šoku a ako prvé zo mňa vypadlo, že prečo to učiteľka nerieši so mnou. A že to myslím vážne.
Dosť ma to vytočilo, ako si môže učiteľka dovoliť riešiť moje veci s inými. Chcela som zajtra nabehnúť k riaditeľke a riešiť to. Ale už som vychladla a rozmýšľam ako to riešiť v kľude. Čo by ste robili na mojom mieste?
Ešte dodám že sa jedná o škôlku na dedine, kde chodil ešte môj muž a odvtedy sa postupy nezmenili. Syna chcem preložiť do inej škôlky, len čakám kde sa uvoľní miesto.
@maranco ano, takto by to malo byt. Lenze suhlasy sa davaju na fotenie - nie zverejnovanie fotografii. Mali sme take aktivne mamicky aj v skolke a aj skole --- tie deti, kedze sa nemohli fotit, neboli na koncorocnych fotkach. Takze miesto 26 deti na foto 13 🤦♀️
@kaktusik007 aká arogancia matiek? Moja dieťa má ochvilku 19 rokov. Nikdy som ju nezverejňovala a seba tiež nie. Prečo by to mal robiť cudzí ľudia. Ty svoje dieťa davaj kam chceš. Sú matky ktoré majú potrebu pridať 500 fotiek ročne a sú matky ktoré memaju potrebu pridať ani jednu.
Zajtra jej to povedz, že si to neželas máš na to právo a tak si to vypísala.
@kaktusik007 nemáš pravdu je to na nezverejnovanie všetky deti sa fotili, ale na FB sa zakryli smajlikom.
Tiez som odskrtla nesuhlas so zverejnenim dietata na internete a kade tade, ked sa ale fotili na konci sk.roka normalne sa odfotila a dali mi ju.. aky problem
@kaktusik007 keď je nerozumná škôlka tak to máš tak,
súhlasy si môžu vypýtať na viacero vecí nemusia byť lenivý (môžu to rozdeliť fotky pre rodičov a nástenku v priestoroch škôlky, fotky do obecných novín/obecnej televízie, fotky na web stránku škôlky, fotky na facebook/instagram, videá youtube/tiktok)
to máš rovnako ako keby dieťa malo alergiu/intoleranciu na niečo a ty to uzavrieš že nemôže vôbec jesť a vybavené
Dievčatá! Autorka nerieši, či má, alebo nemá dať súhlas so zverejňovaním fotiek svojho dieťaťa. Ona už ten súhlas nedala a pýta sa na niečo iné. Tak nechápem, načo to riešite. Keď škôlka pýta súhlas, tak ona hádam má právo ho nedať.
@maminkadeticiek veď sama píše v poslednej vete, že ho chce preložiť. Ja som ju len citovala.
@kaktusik007 prečo by mali z akýchkoľvek akcií kdekoľvek zverejňovať fotky??
@koniarova aj u syna v škôlke sú rodičia ktorý odmietli na spoločných akciách im cez tvár dajú smajlíka. Čiže každú fotku kontrolujú.
@h2 to by nebol MK, keby sa diskusia nezvrtla na iné 🤷
Ešte raz pre všetkých. Podpísala som nesúhlas so zverejnením fotografií môjho syna na verejne prístupných stránkach. Akcie v škôlke budú aj keby polovica rodičov podpísala nesúhlas. Aj fotky budú, len nebudú verejne prístupné.
Otázka znela, ako by ste riešili situáciu, keď učiteľka rieši to, že ste nedali súhlas, s niekým iným a nie s vami.
Všetkým, ktoré pochopili a normálne sa vyjadrili ďakujem za odpovede.
ja nechápem toto choré vycapovanie deti a neustale fotenie, chvalabohu za dobu v ktorej som žila ja, že mám jeden fotoalbum s fotkami a konec. každý prd, každý prikrm a najlepšie na všetky sociálne siete. neustale telefon pred nosom, nič iné niektoré deti nevidia. ja neviem či vam by bolo prijemne keby vás v praci na každej akcii fotia jak opicku v zoo
druha vec že to je osobná vec, prečo to riešila s treťou osobou čo s tým nemá nič? zajtra by som jej to ihneď vytkla že ak sa chce niečo spýtať, tak dokonca aj mne narástli usta a odpoviem jej JA, ci hra s rodicmi “telefón” jak s detmi?
Som učiteľka v MŠ. Rodičia majú možnosť výberu,buď súhlas podpíšu,alebo nie. Len v našom prípade sa bavíme o zverejnení fotiek detí na FB stránku našej školy,ktorá nie je verejná. Prístupná rodičom a rodinám detí. Prípadne ešte p.starosta berie fotky na stránku obce. Je to však výnimočne. Áno,učiteľka nemá čo riešiť Vaše rozhodnutie poza Váš chrbát. To je čisté pletkovanie. Že počula si? A chápeš? Ona nedala súhlas... Ak by chcela naozaj vedieť,či ste sa nezmýlili,kontaktovala by Vás. Úplne jasné.
Kazdy tu riesi fotenie deti ale nikto podstatu. Ja by som sa zajtra rano spytala, co ucitelku vedie riesit tvoje rozhodnutia s jej kamaratkou. A je jedno ci je to tvoja svagrina alebo suseda. Skratka by som jej razne vysvetlila, ze si nezelas aby riesila tvoje dieta s inymi ludmi. Ju nema subjektivne co zaujimat to co si ty nezelas, ma to len respektovat a spravat sa profesionalne.
ja by som povedala, že to príliš hrotíš. proste sa učiteľka bavila s tvojou švagrinou ako s kamoškou a tvoja švagriná s tebou tiež ako kamoška. a ty momentáne reaguješ ako nejaká urazená panička…
Ja osobne by som to momentálne neriešila ... a vieš prečo? ... lebo Tvoje dieťa bude mať od prvého dňa na čele "biľag" ... každý klebetí ... riešila by som to až v okamihu, ak by môj nesúhlas nerešpektovali a fotku dieťaťa zverejnili.
Co je toto za uchylacina vsetko dr.at na socialne siete? Este aj male deti v skolke? Tiez by som dala nesuhlas lebo sama si deti necapkam na fb a spol. A teta v skolke by sa trosku mohla zoznamit s gdpr a neriesit taketo veci kadetade. Komunikuj jej to jasne a slusne, aj ked asi budes opat na pretrase, ona to mozno berie tak rodinne kedze skolka na dedine atd
Jednoznacne by som za ucitelkou isla a dorazne ju poziadala, aby tvojho syna riesila iba s tebou, pretoze je to jej povinnost. Tiez som suhlas neudelila. Nie si jedina, je to tvoje pravo. O fotkach z plavarni a pod. niektorych skol pomlcim radsej😉nepaci sa mi tento trend, skolske aktivity a vylety sa daju fotit aj inou formou, nie tam detsilne vycapovat deti. Z mojho pohladu uz ani SK nie je tak bezpecnou krajinou (a virtualny svet uz vonkoncom nie), ako si niektori myslia. Je na tvojom rozhodnuti, do akej miery chces chranit svoje dieta. My nemame ani svoje fotky nikde, preco by mali mat deti.
Na školstvo každý kašle a potom sa čudujú ľudia,že je tam kopa takýchto amatérov,ktorí tam ani nepatria. 😬
@biba_18 to nie je len “bavila sa so švagrinou” - a zrovna jej zavesila konkrétnu informáciu o konkrétnej osobe čo podpísali čo nie…..ale ona sa nemá čo baviť o osobných veciach zo svojej prace s tretími osobami. to sú súkromne veci! tak teraz lekári budú tiež kaslat na súkromie a prisahu a budú klebetiť kto mal chlamydie, kto pohlavnú chorobu, veď sa “len bavili”. bankari, právnici, atd atd…
@dzulli1980 necitam celu temu, ale my sme tiez v MS nedali suhlas, lebo tie fotky boli na verejnom FB, kde si ich moze kazdy pozriet a stiahnut. keby boli v uzavretej (sukromnej) skupine, nemame s tym problem. alebo keby aspon fotili "dav" deti a nie tvare zblizka. teraz na ZS sme suhlas dali, lebo sme si pozreli, aky styl fotiek davaju von (takmer ziadne a vacsinou fotia aktivitu s detmi od chrbta). sukromne zverejnuju viac foto, ale kym je to medzi rodicmi, tak nam to neprekaza.
a k otazke, asi by som ucitelke rano povedala, ze svagrina spominala, ze sa o tom bavili, a teda ze moj povodny nesuhlas plati. bud by som to povedala tonom a s vyrazom, z ktoreho by (snad) pochopila, ze sa mi to nepaci, alebo by som dodala nieco v zmysle, ze sa ma mohla pokojne opytat dnes rano.

@viera77 ja napisem len za seba - pretoze je tam meno a adresa skoly, kde moje deti chodia, cas, kedy tam su a tym padom si ich ktokolvek na zastavke pred tou skolou moze vytipovat a odniest... my zijeme v zahranici, nejaky MK ich tam fakt nezaujima... tu lokalne nechodim na ziadne socialne siete...