Riešenie situácie s učiteľkou v materskej škole
Ahojte, stala sa mi dnes taká vec. Syn nastúpil do škôlky a ja som vypisovala všetky potrebné súhlasy. Nedala som súhlas so zverejňovaním fotografií syna na verejne prístupných stránkach.
Večer mi volala švagriná, že jej volala učiteľka môjho syna (oni sú kamarátky), lebo som dala nesúhlas so zverejňovaním fotografií môjho syna. Tak či som sa len pomýlila alebo to myslím vážne. Bola som v šoku a ako prvé zo mňa vypadlo, že prečo to učiteľka nerieši so mnou. A že to myslím vážne.
Dosť ma to vytočilo, ako si môže učiteľka dovoliť riešiť moje veci s inými. Chcela som zajtra nabehnúť k riaditeľke a riešiť to. Ale už som vychladla a rozmýšľam ako to riešiť v kľude. Čo by ste robili na mojom mieste?
Ešte dodám že sa jedná o škôlku na dedine, kde chodil ešte môj muž a odvtedy sa postupy nezmenili. Syna chcem preložiť do inej škôlky, len čakám kde sa uvoľní miesto.
Zrejme by som to riešila nasledovne:
Ráno došla s úsmevom na tvári a podala učiteľke buď vizitku, respektíve ju požiadala nech si uloží moje číslo, že zrejme sme na to včera zabudli a preto bola nútená zavolať mojej švagrinej. Zároveň by som už úplne vážnou tvárou povedala, že si viacej neželám, aby sa o mne alebo mojom dieťati ba išla s kýmkoľvek okrem mňa a otca dieťaťa. A ak s tým má problém, že to budeš potom riešiť oficiálnou cestou cez riaditeľku a ak ani to nepomôže,, tak cez zriaďovatela. Opäť s úsmevom by som jej popriala pevné nervy a pekný zvyšok dňa. Otočila sa a odišla
Mňa zaráža prečo ti to až tak vadí.. Celá dedina isto pozná a denne vidí tvoje dieťa, tak kde je problém s jednou, dvomi fotkami ?
@biba_18 ze? Takym zenam by som nechcela učiť ani strazit deti nikdy 🫣
Načo hrotit a nabiehaj k riaditeľke, v prvom rade máš riešiť s učiteľkou a keď nepochodíte potom sa to posúva vyššie. Aj tak už pri prvej zverejnenej fotke kde tvoje dieťa nebude alebo teda bude rozmazané alebo prekryté smajlíkom bude každému jasné že si nedala súhlas. To nie je tajomstvo . Normálne by som povedala slušne učiteľke nech sa nabudúce opýta teba a ďalej by som to neriesila. Určite by som zo seba nerobila kravu robiť z toho nejaký výstup a nezatahovala do toho riaditeľku akože na co veď sa len opýtala nič tajné na tom nie je.
Nemala to čo učiteľka riešiť s ďalšími , ale na druhej strane je to otras aj my sme mali jednu mamičku mimo reality, deti krásne fotky všade na akciách a cez tvár smajlík takže fotka všetkých detí vlastne zničená, nepochopím logiku však keď dakdo bude chcieť dieťa ti odfotí aj cestou do školy, alebo určite ho hneď unesu, alebo potom je dieťa strašne škaredé keď mamička nesúhlasí sorry ale je to tak
@kaktusik007 úplne si mimo, až mi je trápne za teba. Také, že dieťa nie je verejný majetok školy, si už počula? Má svoje práva a jedno z nich je právo na súkromie. Mám to presne takto isto, neželám si dieťa na internete a nech z toho vymetených rodičov aj šľak trafí. Na takéto d**nuté názory vždy napíšem len jedno - nečudujem sa, že v tejto krajine s takýmito ľuďmi máme Fica štvrtýkrát premiérom. 🤦
Súhlasím s tebou, tá učiteľka sa správa nevhodne. Stoj si za svojím a v pokoji medzi štyrmi očami jej vysvetli, že si nepraješ, aby tvoje osobné veci riešila s inými ľuďmi, hoci aj s tvojou švagrinou, je to neprofesionálne. Zase raz to isté, čo tu často zdôrazňujem - chýba jej rešpekt.
Pochop aj učiteľku ako to povie Janko teraz idem fotiť deti ale ty sa nemôžeš poprosím ta pod na lavičku ? Alebo ako keď sa fotia všade na výletoch na podujatiach aký máš s tým problém? Ale Ano učiteľka to mala riešiť s tebou ale možno aa švagrinej keďže sa poznajú chcela len kamarátsky opýtať ako to s tebou riešiť
@dannieja ty si okolo rešpektu tiež ani neprešla 🙈🙈🙈😂dieťaťu je úplne jedno či ho niekto na akcii odfoti ani si to zrejme nevšimne to by mu potom vadilo aj fotka na konci školského roka čo s foti cely kolektív ,až sa čudujem že si taká obmedzená v názoroch .
Ty sa za to, že si nedala súhlas so zverejňovaním fotiek hanbíš? Ak si s tým OK, tak neviem, prečo Ťa to vytáča - nejakým spôsobom Ťa tá učiteľka urazila? Švagrinej si povedala svoj názor, stojíš si za ním, tak aj keby to dala na tabuľu oznamov, že nesúhlasíš so zverejňovaním fotiek, nie je predsa dôvod, aby Ti to prekážalo! Tá anonymita - nielen na MK - Ti asi veľmi vyhovuje. Ktovie prečo?
Normalne rozmyslam ci by to este nemohli vylepsit ten suhlas/nesuhlas aby aj ti ktori suhlasia mohli dat nesuhlas na to aby fotky ich deti videli matky ktore nesuhlasia so zverejnovanim fotiek svojich deti.
To by skolstvo muselo zadat VO na softver ktory by automaticky rozpoznaval tvare a mazal podla zadania. Pripadne by mohol nahradit nezverejnene deti vhodnym pozadim namiesto smajlikov. Potom by sa mohlo stat ze mamicka ktora "nesuhlasi" by mala triednu fotku len s jej dietatom, oznacenim triedy a prazdnou lavickou 😁
toto je z kolonky - nemám problém vyrobím si... bože mamičky, keď niekto uvidí tvár vášho dieťaťa v dave iných detí (ak si vôbec niekto dá tú námahu) stane sa niečo jemu alebo vám??? však nie ste v programe na ochranu svedkov, či?
Ženy, ktoré to nechápu : pri nástupe do škôlky sa vyplnuje formulár či môže dané zariadenie zdieľať fotografie detí na sociálnych sieťach, či môžu fotiť detí, či môžu zdieľať fotografie detí z inými rodičmi, väčšinou sú všetky tri možnosti uvedené vo formulári. Ak rodič nechce, tak s tým nesúhlasí a bodka. Nikto to nemá riešiť ďalej, a už vôbec nie z inými ľuďmi. Toto je vrcholne neprofesionálne. Odfotené deti majú rozmazanu tvár na fotkách alebo namiesto hlavy smajlík atď. Čiže ich nevidno. Spoločné fotky urobiť môžu, aj dieťaťu samému len ich nesmú zdieľať na sociálnych sieťach. A ty autorka máš úplnú pravdu, ona to nemá čo riešiť s nikým iným, ani s tebou nie, pretože si ten formulár vyplnila presne na ten účel, na to to predsa je.
Naco to riesis? Suhlas si nedala a hotovo. Nemusis nic vysvetlovat. Nie si prva ani posledna.
Je to mozno pre Slovensko netradicne, ale Proste nezelas si a vybavene. Tiez by som ucitelku celkovo upozornila na to, ze nedodrziava nejaku diskretnost a bavi sa o tom s niekym z rodiny.
@kaktusik007 nehnevaj sa, ale toto je taky debilizmus, ze to az boli... gdpr tu mame na ochranu osobnych udajov a ked to niekto vyuziva, je to jeho pravo a nie arogancia. Nevidim dovod na to, aby niekto musel trpiet porusovanie prav svojho dietata kvoli tomu, ze si skolka robi reklamu.
@mimi3008 haha, len by to skusila, to by videla ten cirkus. Preboha, to toto je co za bordel? Skolka si ma osefovat, kto co kde nataca a zverejnuje (a gdpr zakaz sa na videa/fotky zverejnene sukromnymi osobami nevztahuje... a ak skolka zverejnuje/prezdielava taketo zabery, treba to kontrolovat a prip. upravovat).
Uplne vas chapem, aj ja som dala nesuhlas a potom v skolke spravili halo okolo toho, lebo ze vraj by sa nemohla zucastnovat spolocnych akcii, neviem preco nemozu spravit nejaku sukromnu stranku kde by mali pristup len rodicia a tam by sa zverejnovali fotky, ked vsade dnes sekiruju s GDPR, nesuhlasila som ani s menom na skrinke a to tiez na mna ucitleky pozerala ako keby som spadla z hrusky, ale mala som na to dost vazny dovod, naschval som poslala mojho otca aby vyzdvihol malu, normalne mu ju dali, bez toho aby pytali obciansky, ona mala vtedy 2.5 roka a isla by s hocikym ale ten hocikto si mohol precitat meno zo skrinky a vyzdvihnut moje dieta. Nechcela som urobit halo tak som len povedala aby jej dali meno prec zo skrinky, tak uz sa to ucitelkam nepacilo, ale trvala som na svojom. Raz bola dokonca zastupujuca ucitleka ktora nas nikdy nevidela a normalne dala manzelovi nase dieta, ja byt ucitelka pytam obciansky, aspon by sa aj ten rodic citil ze jeho dieta je v bezpeci... Maju velku zodpovednost a aj tak im to je jedno
@evelin1002 tak toto už je dobre prehnané.... Prepáč....
Zlata era 20. storocia,ked taketo chobotiny neriesili.
Update: Ráno som dala učiteľke papier s telefónnym číslom na mňa a povedala som jej, aby všetko ohľadne syna komunikovala so mnou. Ona sa zarazila a povedala, že ona to brala automaticky, že mi bude odkazovať po švagrinej. Tak som jej povedala ešte raz, nech kontaktuje mňa a popriala jej pekný deň. Všetko s milým tónom. Tak verím že už nebude problém.
@mimi3008 škôlka by pred vystúpením mala poučiť rodičov, že môžu zverejniť iba tie zábery, kde nie je vidieť tváre iných detí. To by malo byť samozrejmosťou úplne všade.
@ivetz tu ide o princíp, že učiteľka rieši moje veci s niekým iným.
@slavka1988 učiteľka môže fotiť moje dieťa, len fotky nemôže zverejniť. A čo sa týka prístupu učiteľky, ty by si bola v pohode s tým, ak by ťa o prospechu tvojho dieťaťa informovala švagriná? Veď to je neprofesionálne. Učiteľka musí vedieť ako takú vec riešiť s rodičmi, nemusí sa pýtať kamarátok.
@miska1997 nie celá dedina nepozná moje dieťa, a verejná stranka škôlky aj Fb je prístupná aj mimo našu dedinu. Ja ako rodič som sa rozhodla nevytvárať dieťaťu digitálnu stopu, zákon je na mojej strane, tak to škola musí rešpektovať. S riaditeľkou som sa o tom rozprávala ešte na zápise a povedala, že s tým nemajú žiaden problém.

@kristinka92 nemusíš to písať s výkričníkom - ja ti píšem ako to vidím ja. nepoznám ani učiteľku, ani švagrinú, čítam iba to čo píše autorka a mne sa to zdá príliš… a porovnávať klebety o tom že autorka nepodpísala nejaký súhlas, s čím sa predpokladám ani nijak netaji, s preberaním zdravotného stavu, nie je veľmi vhodný príklad… skôr by som to prirovnala k tomu, že mamičky z triedy budú medzi sebou preberať, prečo neche kubkova mama pustiť kubka na plavecký…