icon

Rozdeliť dvojčatá nástupom do školy?

30mamina3
14. dec 2012

Mám dvojčata narodene 26.4.2007 a mám teraz velku dilemu a potrebujem vaš názor .rozdelili by ste decka v prvom ročniku?mám na mysli že dievča by išlo do školy a chalan nie ten by ostal v školke popripade nulty ročnik.Velmi sa mi do toho nechce myslím že to bude náročne aj pre mna aj pre dcéru ta je šikovnejšia ,ale myslím že su dost na seba naviazany síce sa stále tlču ale ked jeden nieje v školke lebo sme u dr.tak ten druhy je nesvoj.ja si myslim že dcerka utiahne syna v učení,ale on je taky neposedný a nechce sa mu velmi spolupracovat.Psychologička ked ho testovala tak že rozumovo je nadpriemer,ale po emocionalnej stránke je ešte nezrelý tak navrhla nulty ročnik ze mám porozmýšlat.hm a čo teraz...poradte....dakujem

30mamina3
autor
14. dec 2012

@digysa ja som chcela nazor ci dat jedneho do nulteho rocnika a druhe do prveho pre tuto možnost som nebola ale chcela som neake nazory ....a napisala som že ešte predtym nez nam bolo navrhnute toto som premyslala ake by to bolo keby chodili do inych tried.Premyslam nad tym aj teraz a možno rozhodnutie bude ze pojdu do jednej triedy aj z dovodu toho že to bude pre mna jednoduchsie co sa uloh a inych veci taky a možno ich rozdelim fakt neviem.Ale myslim že to je podobne ako ked niekto dava jedno dieta do skoly a dava ho s kamoskou zo skolky lebo su na seba naviazene a nechce aby bol v novom prostredi sam.Ked išla starsia do skoly tak sme "vybavovali"aby isli do jednej triedy piati zo skolky a mojej to velmi pomohlo že mala podporu a v triede niekoho koho pozna 4roky zo skolky 🙂a neubližilo jej to...aspon dufam 😀

syssu
14. dec 2012

@30mamina3 uprimne, myslim, ze to je jeden velky problem nas ucitelov.. ze ziakov nevieme brat kazdeho sameho za seba, ale ako si pisala, porovnavame ich so surodencami a podobne.. veru.. aj my ucitelia sa mame co ucit..

digysa
14. dec 2012

@30mamina3 Na Slovensku mas moznost rozhodnut sa ...Tu by si taku moznost nemala... dufam, ze sa rozhodnes spravne...

mareli
14. dec 2012

@syssu presne o tom som pisala aj ja, ze taku mam skusenost...

30mamina3
autor
14. dec 2012

@digysa kde tu?odkial si? dakujem dufam že sa rozhodnem správne a že to nebudem lutovat 🙂ale snažim sa žit tak aby som nelutovala nič čo urobim aj ked je to niekedy blbost,ale načo lutovat ked sa to už nedá vrátit...ešte mám chvílku času na premyšlanie a zvažovanie pre a proti.hodim reč ešte s učitelkami v školke predsa len trávia vela času s nimi 🙂

mpg
14. dec 2012

@30mamina3 ja by som ich nerozdeľovala, najprv by som skúsila ich dať spolu do prvého ročníka, tam budú aj iní chlapci menej šikovní ako dievčatá - len ak by vznikli vážnejšie problémy, tak potom.

juliagregor
14. dec 2012

@30mamina3 ahoj na FB mame skupinu , kde je cca 620 mamin dvojčiat... momentalne sa pripavuje aj článok a rady ohladom rozdelenia/nerozdelenia detí do školy...
ak chceš ťa rada pridám.. do spravy ti poslem na seba kontakt, musíme byť priatelky, aby som ta pridala, potom ma kludne možeš aj vymazať.. nenahnevam sa...

k teme ... ja dvojčatá do školy rozdelím..

dusika11
14. dec 2012

ahoj..k teme,,moje,dvojicky chodia obcas osobitne do jasli....su oddychnuti od seba...konecne sa nebiju..takze..preco nie?su to osobnosti nie len dvojcata..maju pravo na svoju triedu kamaratov a svoj zivot..nam rozdelenie prospieva

mamutka
14. dec 2012

ked ti to poradila detska psychologicka, tak jej poloz tuto otazku co si napisala sem- co s detmi urobi rozdelenie - skolka - skola...... aky to bude mat do buducnosti na maleho vplyv, ked si ako 6, 7, 8, ... rocny bude neustale uvedomovat, ze setra, narodena v rovnaky den je sikovnejsia, vyspelejsia...... velka frajerka a on ten maly, pomalsi a pod... a uvedomi si to aj v puberte, ked sa ho budu kamosi pytat preco jeho segra uz konci skolu a on nie, ked su dvojcata. volakedy sme sli vsetci do skoly na povel, nikto neriesil nasu dusevnu zrelost, rovnovahu, hravost a pod a museli sme sa presadit. on to bude mat lahsie, lebo tam bude so sestrickou

mata128
14. dec 2012

Svagrina ma rozdiel medzi detmi 11mesiacov.Jeden sa narodil v septembri a druhy potom v auguste.Tym ze starsi bol septembrovy,isli do skoly naraz a nevie si vynachvalit.Tam este mladsi taha a brani si starsieho.Ja by som ich urcite nedelula

hviezda22
14. dec 2012

@30mamina3 uf nezavidim, tazke rozhodnutie. Tiez mam dvojicky parik. Este su malicky. Myslim ze su vyvojovo narovnako a verim ze tento problem nebudem musiet riesit. A keby som musela, ja ich nerozdelim. Tiez su na seba naviazani. A nemozu ist obaja az o rok?

dari226
14. dec 2012

ved nato idu do skoly aby sa ucili a nie aby uz vsetko vedeli pred skolou.niektory ludia ucitelia dost dokazu cloveku zmenit zivot aj ked by take rozohodnutia oni podla man nemali rozohodovat,kde si myslis ze to je ok tak by som nedelila preco aby jendo z deti malo cely zivot pocit ze je menej mudre aleob ako to je myslene.ucitelia su na ucenie a deti sa maju v skole naucit a nie doma do skoly

hviezda22
14. dec 2012

@juliagregor Julka a preco ich chces rozdelit? Nie je lepsie ked chodia spolu do jednej triedy? Jedno ucivo.....sediet v jednej lavici nemusia. Mozu sa doplnat v uceni.

30mamina3
autor
14. dec 2012

@hviezda22 nechcem čakat rok,lebo dceru ukratim a myslim že maly do septembra ešte dozreje rozumovo je ok len emocionalne je nezrely podla psychologičky...asi ich dam normalne a spolu,ešte sa poradim s učitelkami v školke,predsa len trávianimi vela času.

ivia123
14. dec 2012

@30mamina3 ahoj uplne ťa chapem.Ja by som to riešila asi takto.Obidve detičky by som dala do nulteho ročnika .O nič nepridu,nič im neujde.Uvidiš ten jeden rok urobi veľmi veľa.A keď nastupia do 1.roč. budu sustredenejši,nebudu sa trapiť s učenim a nebudeš sa trapiť ani ty.Ver mi. Viem,že dcerka je šikovna,ale určite by som ich nerozdeľovala-je medzi nimi priveľke puto.Takže hore hlavu,usmej sa ,choď s nimi na prechadzku,tešte sa z maličkosti a zapiš ich do nulteho ročnika.Želam vam pekny večer 🙂 a krasny vikend 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
30mamina3
autor
14. dec 2012

som našla na nete ....kopirujem.....Nultý ročník je štartovací rok v škole pre deti zo sociálne a výchovne nedostatočne podnetného prostredia, takže by do neho nemali byť zaraďované deti s iným dôvodom na odklad. a este....Čiže zjednodušene "nultý ročník" = deti zo sociálne a výchovne nedostatočne podnetného prostredia, "prípravný ročník" = dieťa so zdravotným znevýhodnením, vývinovými poruchami a poruchami správania. už asi neuvažujem ani nad nultym ročnikom 🙂

hviezda22
14. dec 2012

@30mamina3 veru tak. Do septembra casu dost. Urcite ich daj spolu, drzim palce. Ved ked je chlapcek sikovny, dcerka nadviaze kontakty a spolu to potiahnu:o)

30mamina3
autor
14. dec 2012

@miriam11 dakujem 🙂 psychologička videla syna 2krát a bol u nej uplne iný ako doma takže myslim že s 10minut sa neda posudit čo a ako.a dceru ani nevidela takže tak.ona usudila že emocionalne este potrebuje dozriet ,ale uz som sa rozhodla ak nič vážne nenastane tak ich dám do školy spolu,jedine ak by učitelka v školke navrhla že nieje zrely tak by som zvažila odklad ,ale v tom pripade obom,no zatial nič take nebolo povedane zo strany učitelky.je fakt že by ho to poznačilo a ked bude starši tak by to bolo divne že dvojčata a on na zakladke a segra na strednej,deti su zakerne by sa mu smiali že hlupko alebo ja neviem.budu mat každy svojich kamošov a svoje kružky.

olifcek
14. dec 2012

moja segra ma februarovu Barborku 10r, a dvojicky novembrove ten isty rok Kristian a Sebastian 10r. Barbi chodi o rocnik vyssie, chlapci niesu v jednej triede a su sikovnejsi ako Barbi... Urcite ich rozdel v ramci rovnakeho rocnika, ale nie urovne

miriam11
Odpoveď bola odstránená
30mamina3
autor
14. dec 2012

@olifcek a preco rozdelovala chalanov?mala nato neaky dovod,alebo len tak?nevadi im to teraz,že niesu v jednej triede?

ivia123
14. dec 2012

@miriam11 napisala si to krasne 🙂

mima595
14. dec 2012

tu sa berie vsetko z pohladu, že chlapec by sa povazoval za hlupejsieho, "macka"...
ale co ak by nastala varianta..po 2-3 mesiacoch v skole, ked už odpadne caro noveho..že dievcatko /v pripade rozdelenia/ by zacalo pocitovat nechut do ucenia..lebo brat sa nemusi..ved on pride zo skolky a moze sa hrat..kym ona sa musi ucit...
on ma divadielko, on ide na taky vylet a ona musi do skoly...

nulty rocnik...nie...zatial absolutne na SR nesplna to, co by mal...nie je tam staly ucitel, vacsinou sa len supluje, nic konkretne sa tam neprebera...dieta si zvykne, že skola je "lazo-plazo" a poom ma v 1. rocniku problem...
a po 2. co by vadilo mne..nespi sa tam..su tam uplne ine podmienky ako v skolke....

ja by som radsej volila odklad pre oboch..u nas o tak bolo, že chlapec je tiež emocionalne nezrely, a dievcatko do skoly mohlo ist, ale oni su augustoví, takže som davala odklad pre oboch

juliagregor
15. dec 2012

@hviezda22 rozdelím ich preto, lebo oni sú spološne dokonalí a stále sú spolu, nechcú s učkami riadne spolupracovať, stale sa hladaju a spoločne riešia.. tak rok dozadu by si našla odo mňa príspevky, že ich nerozdelím... ale... keď sú chorí, tak ich oddelujem od seba, zdravý ide do škôlky a to chorý je doma a vtedy som zistila, že to sú úplne iné deti, krásne spolupracujú, dokonca sa aj niečo naučili, hrajú sa aj s nými deťmi a čo je pre mňa dôležité vôbec im vtedy brat nechýba... až ked pre nich prídem... spoločne sú banda, ktorá len vyvádza a sú hluchí na všetko, čo im kážme, ked sú oddelení sú každý sám sebou...

preto ich rozdelím...

Andrej je dominátor a Šimona ani k slovu nepustí a ten mi už chuda aj začína koktať, čo sa tak ponáhľa, aby ho predbehol...

snažím sa aučkám v škôlke vyjsť čo najviac v ústrety, hlavne, ich obliekam uplne inak, aby sa im tak nemýlili ... a aj oni ich odsádzaju od seba, aby ich donútili pracovať oddelene... a nedarí sa im moc, Simon by aj to robil ale Andrej totalna ignoracia a ked vidi, že on nie, tak ani on nie..

toto je ťažšia tema a nie každý dokáže pochopiť, prečo.... ja som si tvrdila, že ich neoddelím, budu si oporou ale oni su si navzájom brzdou...
tak toľko odo mňa na ráno 😵

lula26
15. dec 2012

@30mamina3 , poznám dvojičky, dievčatká, z ktorých jednej učiteľka aj psychologička odporúčala odklad. Rodičia sa ale rozhodli, že ich dajú do školy spolu. No a po dvoch mesiacoch sa tá menej šikovná vrátila späť do materskej školy.

hviezda22
15. dec 2012

@juliagregor Julka tak to ano, chapem

evabb35
15. dec 2012

@30mamina3 ale čoooo.... daj ho do školy...v pohode.

Tiež si myslím, že psychologička nemôže dieťa až tak na 100 % posúdiť. Však deti sú aj povahovo rôzne...a introverti sa prezentujú navonok úplne inak ako extroverti.

Teraz sa dáva strašne veľa deťom odklad a niekedy je ten odklad skôr na škodu ako na úžitok....Jednoducho ak má dieťa určité povahové črty, tak ich bude mať aj o rok....

evabb35
15. dec 2012

@30mamina3 Jednoducho rozumovo nadpriemerné dieťa nemôžeš dať do nultého ročníka....lebo nultý ročník je orientovaný skôr pre tých slabších ...čo majú problém s grafomotorikou atď.....tam nebudú emocionálne nezrelí na školu...čo by už tam medzi nimi robil?

billam
15. dec 2012

@30mamina3 to rozdelenie sa s ním bude ťahať počas zakladnej a strednej skoly...bude o rok dozadu...dcera zmaturuje skor ako on...ak budu v jednej triede, nebudú predsa naviazani na seba do 18 🙂...určite by som ich nedelila.