icon

Sirupová voda v škôlkach

lenkaalenka
4. júl 2015

Ahojte,maminy, chcela by som sa opýtať,prečo v škôlkach podávajú deťom rôzne sladené vody? My sme zvyknutí piť doma čistú odstátu vodu z vodovodu. Je to zdravšie nielen kvôli zubov, ale aj z hladiska zdravia, nepriberá sa pritom toľko. Dalo by sa s tým niečo robiť?

abbey1
10. júl 2015

@rubinka Podľa všetkého to nie je jediný problém. Ale je fajn, že aspoň niektorí máji záujem niečo zlepšovať.

petkovadanuska23
10. júl 2015

@abbey1 Tu to tazoi zlepsite 😉 Treba preto robit nieco ine a nie pisat na konovi...

abbey1
10. júl 2015

@petkovadanuska23 Ale čo vy riesite, že sa tu na Mk mamina chcela poradiť? Ona svoj problém ma záujem riešiť. Ja svoje problémy v reálnom živote tiež riešim. To azda vylučuje možnosť o nich písať, či radiť sa tu na Mk?

petkovadanuska23
10. júl 2015

@abbey1 Len mam taky pocit ze s tymto jej tu nik nepomoze...To musi riesit s ludmi ktorych sa to tyka...Ale nechajte tak 😉 Pekny den

koniarova
10. júl 2015

@petkovadanuska23 Veď zakladateľka to tu už nerieši. Zvyšných 15 strán to riešia všetky ostatné. 😀 😀

sardinka333
10. júl 2015

aaale nedáme 20 strán??? Ved to je aký nonsens...20 strán o sirupovej vode..to ste kde videli? Zrejme nikde..trhneme rekord. 😀

lorela
10. júl 2015

@sardinka333 A dajme! 😀 2 strany ľavou zadnou, no nie?

matulik222
17. júl 2015

ja odpadávam, to som nevedela, že sa tu riešia aj takéto veci, že sirupová voda verzus voda...ja neverím vlastným očiam...ženy preboha preberte sa tu niektoré..to je normálne na nobelovku 🙂 🙂 🙂 a dáme tých 20 strán veď čo....

freefamme
23. júl 2015

@matulik222 Nemusite to citat a ak vas to natolko obtazuje, a ak nemate vecny prispevok, prosim netrollujte tuto diskusiu. Pre mna je to vazny problem, pretoze moje dieta ma kazy, ktore cukor zhorsuje a neprajem si, aby mu ho davali. Kto videl male dieta u zubara, nechce to uz znova vidiet (kym sa do nas zacnete navazat - cukru sa co najviac vyhybame, ale a) mame silnu geneticku predispoziciu na kazy b) dostava ho v skolke). A sladene napoje proste nie su dobre pre deti, ako potvrdi krorykolvek zubar ci gastroenterolog. Preco by nestalo za to, zmenit tuto politiku, ak nie je dobra? Zial, zdravie je aj o malych veciach.

freefamme
23. júl 2015

Pisem si s mon. zdravotnictva a mam take info, ze: Za tvorbu konkrétneho jedálneho lístka je zodpovedná vedúca zariadenia školského stravovania a monitoring plnenia všeobecne závňazných právnych predpisov v oblasti školského stravovania vykonáva príslušný metodik pre školské stravovanie odboru školstva v územnej pôsobnosti okresného úradu, do ktorého príslušný školská jedáleň patrí.
Asi tym chcu povedat, ze mame zajst za veducou šJ a skusit jej prehovorit do duse.
Pisala som aj komore zubnych lekarov, ci by nevedeli dat stanovisko, zatial bez odozvy. Ako ostatni, nejake uspechy?

marthuska
23. júl 2015

@freefamme ty chces aby zubari prisli o kseft? Ha ha ha 😀

marthuska
23. júl 2015

@freefamme cenim si tvoju snahu a som zvedava ci kzl odpise

horana
23. júl 2015

@marthuska To mala dcera este pred par rokmi taku akciu v skolke ze Zdrave zubky. Tyzden im o tom prednasali, ucitelky, zname osobnosti, rozne propagacne materialy, pasty, kefky, kreslili, modelovali a pod. Nakoniec z toho bolo pasmo, ktore si deti o tom nacvicili a nasledna besiadka pre rodicov kde to predviedli. Co bola koruna vsekteho ze uplne vazne sponzori tejto ackie na konci programu rozdali detom odmeny - same sladkosti, lizatka, cukriky, cokolady, najhorsej kvality, take tie klasicke "kazizubky". Uplne vazne! Som myslela ze nejaky test ci to odmietnu alebo co... Este minutu pred tym o tom recitovali kolektivne ako to skodi...Nikomu z rodicov ani deti to nedoslo divne, zobrali si....jedina som pozerala ako mimozemstan 😕

marthuska
23. júl 2015

@horana tak to je absurdne. Neskutocne. Na plac. Absurdne je aj ucenie deti na sladke od sameho malicka. Tie sproste stereotypy: nieco ta boli, daj si cukrik, zvladla si doktora, ok daj si cokoladku, vypadol ti prvy zubok, tu mas tycinku. Ideme do cirkusu, drb cukriky zo vsetkych stran. V skolke: upratali ste deti? Fajn, kazdy nech sa paci cukrik. V rodine skolaka: za vysvedcko kopa sladkosti. Oslava? Jasne ze torta a hora sladkosti. nemam cas sa tu rozpisovat. Takto to je a bude, pokial nepovies celej rodine ze cukor detom davat nebudes. A hotovo. Ja som tiez za divnu v rodine. Upratovala som skrinky. Vysledok: 2kg ( neprehanam) sladkosti z minuleho mikulasa. To sme mali zjest. Nehrozi. A drb ho na smetiak. Do 20 min tam neboli.

ivanakal
23. júl 2015

@marthuska mi hovor cosi.. normalne mam z tychto sviatkov nervy, lebo kazdy rok hovorim ze nech do balickov radsej daju ovocie, max lizatko alebo co, lebo decka mi cokolady nejedia, teda nechcu (za co som velmi velmi tym prduchom vdacna :D ) a aj ja mam doteraz v spajzi 2 plne krabice somarin z mikulasa, velkej noci a neviem odkial co to rovno vyrachnem do smetaka.. akoze nechapem.. vsetci stari mi tvrdia ze oni sladke nejedia, im to netreba, tak kurnik na kereho dasa to kupuju mojim deckam.. tiez mam z tohto nervy..

katarinnak
23. júl 2015

My sme malemu do nedavna ziadne sladke nedavali, teraz obcas. ALe gol bol ked mi svokra zahlasila ze si predsa musi zvykat na cukor, ze niesme vporiadku ked mu to nedavame.

ivanakal
23. júl 2015

@katarinnak ja neviem ci vsetci svokrovci chodia na zraz svokrovcov alebo co :D maly ked mal asi 3 mesiace ked mi dost plakal, tak dobehla svokra s lyzicou plnou medu, ze tymto sa decka utisuju.. skoro som zinfarktovala, som ju poslala kadelahsie..

miromirfilip
23. júl 2015

My celá rodina pijeme obyčajnú vodu z vodovodu, ale aj tak neviem, či by nebolo lepšie piť balenú čistú vodu, lebo je bez vodného kameňa. Keď chodili deti do škôlky, tak sa to ešte verejne neriešilo, ale dnes by sme rozmýšľali.

marthuska
23. júl 2015

Davno vravim, stari rodiacia maju mat kurz ako sa starat o vnucence. Chcu doniest deckam sladkosti? Na to poviem: chcete drzat vnucku u zubarky v kresle a nasledne cvakat za plomby? Za 5 rokov vychovy nisia mojim detom ovocie alebo knizku. Ked si oni chcu nicit zdravie vratane zubovv ok, ale nech tak robia vtedy, ked u nich nie je moje dieta

marthuska
23. júl 2015

@katarinnak ze zvykat na cukor;(( svokra je zavisla na cukre ze? Ved sladit sa da kadecim vhodnym. Peciem aj 4x tyzdenne a cukor takmer vobec nepouzivam.

katarinnak
23. júl 2015

@marthuska svokra je novorodenecka sestra. To je smutne

marthuska
23. júl 2015

@katarinnak odpadla som prave

marthuska
23. júl 2015

@ivanakal daj na smetiak a uvidis ze za chvilku budu fuc. V ludoch je cukor zakoreneny,s cukrom sa maju dobre, myslia si, ze ked ich blizny obdaruje cukrom ( obrazne povedane), ze ich ma rad. S cukrom vyrastalia proste sa ani nepokusia zit inak. Osladit kolac steviou, bananom, niecim inym? No neexistuje

meluela
23. júl 2015

@horana to je riadne chore ... ako vacsina skolkarsko-skolskych edukativnych aktivit ... naucime sa basnicku o zdravych zubkoch a potom to zajeme lizatkom :D
to je jasna chyba pedagogickeho personalu, ze to proste nie su schopne ponimat veci v celku a kontexte ... starostlivost o najmensich je v nasej kulture chapana ako pomaly nieco ponizujuce, status ucitelov je nizky tak iba zriedkakedy do tej oblasti idu schopni ludia a este menej casto tam aj v takom prostredi plnom intrig a nenavisti k nadpriemernosti vydrzia 😒
btw. ja som v jednej vyrocnej sprave skolky videla aj chvalenie sa reklamnou akciou brumika v priestoroch skolky (podobna saskaren ako projekt zdrave zubky) - a riaditelka to zaradila medzi edukativne aktivity 😕

petkovadanuska23
23. júl 2015

Este stale sa to tu riesi?? Babz uz prestante s tym...Nech si da kazda mamina decku vodu aku chce...

marthuska
23. júl 2015

@meluela no ved iks ludi si mysli ze brumik je zdravy, ci nie???
( zdravy v nom je ten minipodiel... Teraz rozmyslam ze minipodiel coho?? 😀

lorela
23. júl 2015

@marthuska Minipodiel lekváru s minipodielom ovocia s ešte minipidi zachovaného nejakého vitamínu či minipidi vlákninky 😀

meluela
23. júl 2015

@lorela dost mi to pripomina vsetky tie podivne chvaly na detskych vyrobkoch ... ze BEZ konzervantov, farbiv, glutenu (aj tam kde nema ako byt) atd. (ale nenapisu ze S aromami, glutamanom, glukozovo-fruktozovym sirupom ...)

freefamme
14. aug 2015

S dovolenim hovorkyne poskytujem v plnom zneni oficialne stanovisko komory zubnych lekarov. Mozte sa s nim obratit na veducu vasej jedalne a ziadat, aby napoje neboli sladene.

​V Bratislave 14. augusta 2015

Vážená pani magistra,
ďakujeme za Vašu informáciu a podnet a dovoľujeme si uviesť, že Slovenská komora zubných lekárov (ďalej len „SKZL“) svojimi edukačnými aktivitami sa dlhodobo snaží presadzovať a vysvetľovať škodlivosť prijímania cukrov, najmä od útleho detstva ako nevyhnutnú súčasť prevencie zubného kazu. Svoje aktivity orientujeme rôznymi programami aj v materských školách, so snahou zapájať aj rodičov. Sú však oblasti kde kompetencie SKZL sú obmedzené.
Zostavovanie jedálneho lístka v materských a základných školách určuje už Školský zákon č.245/2008, ktorý obsahuje „ Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov“ a v prílohe č.1 k Vyhláške č.330/2009 , bod č. 4 ods. k ) uvádza: „povolené nápoje v podobe pitnej vody, minerálnej vody, mlieka, nesladených ovocných a tmavých čajov sa podáva ku každému hlavnému a doplnkovému jedlu“.
Okrem uvedeného zostavovanie jedálneho lístka tvorí a schvaľuje „stravovacia komisia“ danej materskej školy, ktorej členmi majú byť aj rodičia. Dovolíme si upozorniť, že nezdravá konzumácia cukrov spôsobuje nielen zubný kaz, ale je príčinou obezity, cukrovky a iných ochorení, ktorých výskyt v slovenskej populácii významne narastá.
V prípade MŠ, ktorú navštevuje Vaše dieťa je okrem glukózových cukrov ako súčasti nápojov aj nevhodné podávanie zeleného čaju. Zelený čaj obsahuje kofeín a jeho podávanie pre deti v MŠ nie je dovolené.
SKZL a zubní lekári, ktorí zabezpečujú zdravotnú starostlivosť vrátane primárnej prevencie zubného kazu jednoznačne podporujú požiadavku dodržiavať určené zásady správnej výživy v MŠ podľa vyššie uvedenej vyhlášky.

S pozdravom

​ prof. MUDr. Neda Markovská, CSc., v. r.
​Predsedníčka Výboru SKZL pre prevenciu

marthuska
14. aug 2015

@freefamme perfektne🙂) myslite, ze pochodim aj v nasej skolke? ( a ze mi o par rokov zoberu aj dalsie dieta?)