Sirupová voda v škôlkach
Ahojte,maminy, chcela by som sa opýtať,prečo v škôlkach podávajú deťom rôzne sladené vody? My sme zvyknutí piť doma čistú odstátu vodu z vodovodu. Je to zdravšie nielen kvôli zubov, ale aj z hladiska zdravia, nepriberá sa pritom toľko. Dalo by sa s tým niečo robiť?
Utocenie na matky,ktore sa staraju o zdravu vyzivu svojich deti mi pride alibisticke.Akoby niektore chceli obhajit to,ako sa stravuju ih deti.Ale pokial som s niecim stotoznena a spokojna,nepotrebujem to obhajovat.Moj syn pije len vodu,z dzusu si len glg da,caj odmieta uplne a som rada,ze toto nebudem.musiet v skolke riesit,kedze tam sa podava voda.Pride mi chore,ze ak rodic poziada o vodu,tak je z toho problen.Ak by ziadal sirup z aloe vera,tak by som taku matku vysmiala,ale ziadat vodu ak moje dieta odmieta ine pit a ze jej nechcu vyhoviet,to je chore.Tu mamicka nema problem s tym,ze nechce aby jej dieta pilo sirup,tu ho odmieta dieta,takze nie su to vymysli matky.
@stanislavao to je taka blbost, ze az....moj ma 6....doteraz nema rad pizzu, horcicu, kecup, tatrsku.....a ak si ma vybrat medzi cokoladou a grepom, vybera grep.....medzi presladenym dzusom a vodou, vybera vodu......nevravim, ze neje sladkosti vobec...ale nie ej to tak ako pises, ze by sa siel za nimi zabit 😀 no, hold nie vsetky deti robia to, co ostatne.... aj 5roc. dietatu uz vysvetlis, co je zdravsie a co nie...a normalne to dokazu aj pochopit.....(ako vidim, lepise ako niektori dospeli).....a to mu nic nezakazujem, moze si vybrat, co chce🙂
@sorciera24 mne to neje ani 17 rocny syn...tatarka,horcica,majoneza,sladene napoje....sam to nechce..colu za svoj zivot raz ochutnal..skoro sa zgrcal a dodnes k tomu viac ani necuchol...ale zas pizzu si da...sladky napoj tak na narodky fantu...a za nou sa musi napit cistej vody...holt mimozemstan asi..
v septembri povedz ucitelke, ze nechces, aby tvoje dieta dostavalo sirupovu vodu resp sladeny caj a bude dostavat cistu vodu. V statnych skolkach je sirupova voda vsade, v sukromnych len obcas. Ide ti o ten cukor alebo o to, ze sa detom kazia zubky? Pribal do ruksacika kefku a pastu a nech si tvoj drobec umyje pred spanim zuby- myslim si, ze ucky nebudu rady, lebo nemaju cas davat pozor 3minuty pri umyvadle, ci tvoje dieta sa trebars neposmykne na mokrej dlazke a dalsich 20 deti bude uz v herni sa jasit. Co robit? Prezit to. Doma dbaj na zdravu stravu a hotovo🙂)
Boze baby pochopte,ze nejde o to,ze maminka nechce aby dieta pilo sirup, to dieta ho odmieta pit a nie je mu dovolene pit vodu.Vy to tu otacate na bio eko matky,ktore nedopraju chudencom detom sirupovu vodu.A napr koj syn zacne chodit do statnej a pitny rezim je cista voda,co nam riaditelka na rodicku oznamila.Takze su aj statne vynimky
Samozrejme je blbosť , keď učiteľka nedovolí sa dieťaťu napiť čistej vody, ked chce. V škôlke, kde chodil môj syn, mohli si kľudne nosiť aj fľašky z domu... Lenže ono ide o to, že každa mamička myslí na svoje dieťa... a ked tak myslí polovička , je z toho problém... Len v jeho triede to bolo tak, že jeden nemohol mlieko, tak mu davali vody, druhy nemohol chlieb ani nič z múky... tretia nejedla nič, a ďalšie nechcela krupicu, puding, nehccela ryžu nechcela hnede maso, tak jej nosili cisty chlieb... a ked majú v kazdej triede takych 5 deti, tak je to dosť, aby to kuchárky riešili.... Ja pijem len čistu vodu, sladke mi nechutia, moj syn pije aj sladke... v školke mali aj sladke aj ciste vody a tiez samozrejme pila sa len sladka... mamicky hovorili, ze ich deti sladke nemaju radi, a pritom ked mal niekto narodeniny a nosili sa sladkosti, tak kazde dieta to zjedlo... hoci nemuselo... Tak sa treba tiez zamysliet nad tym, ze vase dieta nieje stredobod vesmiru a nemoze sa mu kazdy prisposobovat.. ked nechce cistu vodu, nech ide do kupelne a napije sa z vodovodu
Moje deti, tiež nejedli v škôlke všetko, nepili všetko, napriek tomu som nič nenosila, ani nepožadovala, nechápem ako to mohli prežiť. Dnes mi vravia, že sa normálne napili z kohútika, ak boli smädné. Neumreli, neschudli, neodpadli. No skrátka neviem ako to je možné.
Toto som zazrela v jednej diskusii, citujem: Kamarátka, čo pracuje v škôlke , mi vravela,že takmer 70% jedla sa vyhadzuje!!! LEBO jedno decko je vegetarián(dávajú mu z domu v krabičke jedlo),druhé vegán,tretie vraj doma nejedia nič biele(maslo,mlieko),štvrté oni doma majú iný chlebík...a vraví..... najskôr plače vegetarián,že nechce to, čo má z domu.....tie iné plačú, lebo chcú ochutnať to z tej krabičky.....a samozrejme maminy sú tie najmúdrejšie, lebo všetko majú z internetu....kuchárky sú tie najsprostejšie.....učiteľky nemožné..som rada že nerobím v škôlke! (koniec citátu)
@bianca ono to nemusí byť o riziku vyradenia dieťaťa z kolektívu a ver mi, možno by si bola prekvapená, ako to deťom myslí 🙂. Môj je alergik na BKM a nesmie dosť veľa éčiek či inú chémiu, kvôli tomu, že je aj atopik. Do škôlky si nosíme vlastnú stravu, pretože mu nedokážu zabezpečiť pre neho 100% bezmliečnu (nosím desiatu, obed i olovrant, mlieko či džúsy na pitie a ak nedonesiem nič, tak pije vodu z vodovodu). Jeden čas som neriešila, či pije v škôlke sirupovú vodu a chodil mi stále s ekzémom, až mi dali prečítať zloženie sirupu a povedala som, že radšej nie, že radšej vodu a ekzém sa vytratil.
A to, že deti sú inteligentné, tak je zjavné podľa toho, ako mi občas iné deti, keď prídem po malého, rozprávajú, ako Dávidko papá iné ako oni, lebo má boľavé bruško. A keď majú nejakú sladkosť a malý na nich pozrie, tak mu deti povedia - Ty toto nemôžeš, lebo by Ťa bolelo bruško. A Dávid na to, že áno, lebo je tam mliečko od kravičky a ja také nemôžem a ide za učiteľkou a tá mu dá jeho keksy, ktoré tiež nechávam v škôlke. Takže je to celé len o prístupe škôlky. Je ale pravda, že ak by tam takýchto detí mali xy, tak by už bola asi problém. Síce od októbra tam budú mať dve také, lebo nastupuje už aj moja mladšia a to je to isté ako Dávid 🙂.
No a nemám dojem, že by bol Dávid vylúčený z kolektívu 🙂.
@stanislavao milá mamička, som učiteľkou v škôlke, takže viem, že to,čo píšeš nie je pravdou a keby aj niekde hej, tak to nie je pravidlom, aby takáto strava v škôlke bola. Ja osobne som chipsy a chumky v žiadnej škôlke ešte nevidela, to ostatné je výnimkou, nie pravidlom a to som ich už zopár prešla. Inak, ak si si nevšimla, v tejto téme vôbec nešlo o to, že sa deťom zo sirupovej vody pokazia zuby, alebo že by boli obézne, ale o to, že je v niektorých materských školách problémom podať dieťaťu miesto sirupovej vody vodu čistú. Okrem toho sladké koláče môžu obsahovať aj droždie, ovocie, mak, tvaroh,čo je pre deti prospešné, ale sirup im je úplne k ničomu, iba vodu ochutí. To nie je o tom, že by rodičia mali tendenciu navždy dieťa ochrániť pred prísunom cukru, čo by bolo choré, ale o tom, že niektoré deti okrem čistej vody iné piť nechcú.
@kvetulienka253 no riešia sa tu aj modriny...napriklad.....
predstavte si, že v školke je takých 25 deti, pracovala som tam, viem čo to je, nie každe dieťa nezje to čo sa mu dá,ale to je normálne, vela deti malo alergiu na mliečne vyrobky, na chleba(nosili si svoj) niektore pili vodu,ine len čaj, niektore nejdeli nič.Ked dieta nechcelo na obed ryžu, bohužial jedlo len maso, to je niečo ine, niekedy sme vyhoveli , dali sme mu k obedu chleba....
strava bola objednávaná z nemocnice, najlacnejsia, dietna-nesolená, no smažená, obycajne odrezkove maso, jogurty najlacnejšie, pomazanka? stale rybacia no s margarinom, pripadne samotny margarin,...toto prekazalo mne, tie uplne najlacnejsie veci.,žiadne klasicke mlieko,ziadne syry..mlieko? deti ho nemali ,ani kakao, a ak by ho aj mali,bolo by to to zle krabicove...ja mat dieťa v školke, ked viem ako to Niekde funguje, nosila by som mu asi všetko z domu,okrem obeda a ovocia.
@petra7777 ja som naopak rada, že som učiteľkou v škôlke, niektoré veci, ktoré tu boli spomínané, aj tie, čo si počula ber s veľkou rezervou. Už to robím aj ja, lebo som dnes s údivom zistila, že asi nie som normálna a mala by som sa dať vyšetriť, lebo od malička mám najradšej čistú vodu. Ďalej zisťujem, že asi máme v škôlke nejaké divné deti,lebo väčšina z nich má radšej čistú vodu. Asi mám slabú pamäť, ale mala som v triede viac krát dieťa s diétou, nepamätám si, že by iné deti plakali, že chcú jesť to isté. Veď im to hádam je vysvetlené, niekto sa s nimi aj rozpráva, či? Že by sa 70ˇ% jedla v škôlke vyhadzovalo som ešte nie že nevidela, ale ani nepočula a to tam robím už nejaký piatok. Nestretla som sa ani stým, aby si každý rodič určoval, čo má mať dieťa na tanieri a čo nie. Tá info je dobre pritiahnutá za vlasy, iba že by to bola nejaká súkromná škôlka, kde toto tolerujú. Takže dnes mám kopu nových informácií a myslím si o nich svoje, vrátane tej, že učiteľka dieťaťu nedovolí piť čistú vodu.....
Ked clovek nechce mat problemy, byt povazovany za divneho alebo jednoducho normalne zit bez toho aby musel cely svoj zivot podriadit strave ... tak to co je normou v jeho okoli povazuje tiez za normalne ... lenze stravovacie navyky na Slovensku vyzeraju tak, ze mame najvyssi vyskyt rakoviny hrubeho creva, vyskyt cukrovky 2 typu je stale vyssi a v obezite sme tiez na tom velmi zle ...
Je smutne ze rodicia musia vyslovene bojovat o uplne normalne veci, teda ze sa pije voda a nie zafarbena grcka s glukozovo-fruktozovym sirupom ...
(na obrazku % obeznych v jednolivych krajinach)
@lucinkaboz predpokladám ze to bola sukromná školka či? Kedže píšeš že jedlo bolo objednávané mimo zariadenie - zväčša školky a školy maju svoje jedalne.
@petra7777 okrem tých čo maju od lekara potvrdenie že su alergici a neviem akí ,,ici,, presne tak ako hovoríš. Už minule sa tu ,,riešilo,, ze dieťa nechce papať (zdravé bez diagnozy) a kucharky mu na obed davali kakao aby ,,chudatko,, aspon niečo malo. Takých by som ,,hnala,, cvičia s kým možu...doma s materou a mater potom všade kde pride aj s deckom...pokial nemáš ,,diagnozu,, tak ješ , dostavaš všetko tak ako ostatní, ja neviem ako sme my prezili v tých školkach pred 30timi rokmi...alebo nech si to rodič dá so sukromnej a tam budu robiť psie kusy s premaznaným dieťaťom.
@timea7 Tak nech sa preboha dotycna pani dohodne...Ja nehovorim ze nie..
Nerozumiem, prečo sa toto nepýtaš v škôlke ale cudzích ľudí na MK... čo ti akože poradíme? Ani my nedávame doma malej sirupy, ale nebudem mať predsa hysáky za to, že občas v škôlke dostane pohár vody s kvapkou sirupu (vieme predsa, ako v škôlke šetria). Tak jej zakáž tento maximálne nezdravý nápoj, takisto si môžeš pozrieť aj jedálniček a garantujem ti že spokojná nebudeš - budeš jej nosiť jedlo do škôlky?? P**oviny tu zasa riešite.
@timea7 Dobre uz sme tri krat poculi ze si ucitelka v skolke...Nemusis to stale pisat
@petkovadanuska23 písala som to preto, lebo si ma viaceré pisateľky zmýlili a navrhovali mi, že mám dieťaťu dať fľašu s vodou do škôlky, iný dôvod som nemala, netušila som, že to niekomu bude tak vadiť.
@timea7 Nevadi,ale uz sme si to vsetci precitali 😉 Dotycna mamicka nech da do skálky flasu Lucky a nech poprosi ucitelky aby davali dietatu vodicku...Myslim si ze proti nebude nikto
@petkovadanuska23 tak to sa teším, že to nemusím písať štvrtý krát 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Dotyčná mamička písala, že to učiteľka odmietla....
@sardinka333 sukromná tak...jednu detsku porciu delili na dve, detom to sice stačilo,lebo porcia bola velka...ale rodičom učtovali inak..
svagrina je kucharka v mestskej skolke...a kvalita stravy o nič lepšia...samy pangasius, margarin, odtučnene jogurty, kvasnicove pomazanky z margarinu....odtučnene krabicove hnusne 0,5% mlieko....
polska zelenina, kvalita velmi , velmi ubohá,katastrofalna
@lucinkaboz tak ale tiež si hovorím ze je to na riaditelke, rodičoch aby ,,tlačili,, na veducu jedalne aby varila kvalitnejšie...veduca ma ,,stravnu jednotku,, a do toho sa musi zmestiť menu pre dieťa na den...odtučnene jogurty a mlieko školkarom??? Treba sa sťažovať..ja nie som nejaka fajnovka ale zase ,,odsať podsať,,.
@sardinka333 myslim že ani rodičia o tom nevedeli, čo deti jedia...komu by chutila margarinovo-rybacia pomazanka....vianocka je draha...tak to funguje, na detoch sa setri...
@sissmiss som tak premýšľala ako by sa to tu dalo tak elegantne zhrnúť do dvoch riadkov a ty si to dala 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@marcelatje mala som to zhrnute do dvoch slov, ale by ma blokli 😵

Najlepšie nedávať do škôlky, potom ani do školy, lebo učitelia sú blbí, sedia na nich, nútia ich učiť blbosti, ak ich tam predsa dáte, tak vybavte oslobodenie od telesnej lebo je na známky a necvičia jogu, príp. pilates, na obedy v družine ich rozhodne nedávajte, izolujte ich od všetkých nezdravo stravujúcich, najlepšie nech nejdú ani pracovať, lebo by možno museli robiť čo sa im nepáči a nebaví, tak ich živte so svojich dôchodkov.
Och toto celé sa už nedá ani čítať. 😠 😠 😠