Sirupová voda v škôlkach
Ahojte,maminy, chcela by som sa opýtať,prečo v škôlkach podávajú deťom rôzne sladené vody? My sme zvyknutí piť doma čistú odstátu vodu z vodovodu. Je to zdravšie nielen kvôli zubov, ale aj z hladiska zdravia, nepriberá sa pritom toľko. Dalo by sa s tým niečo robiť?
@lucinkaboz a tebe je zas co? riesia sa tu modriny, alebo to, ci si ucitelky sedia na zadku a citaju noviny?
@petkovadanuska23 Presne tak....ide o to, že ak deťom doma dávajú len čistú vodu, tak je jasné, že aspoň v škôlke si vezmú sladenú (ešte ak je dané tým, že doma ich matky ustavične upozorňujú, že LEN čistú môžeš piť)....sú to predsa DETI a milujú sladké 🙂
@petkovadanuska23 ja som učiteľka v škôlke, nemyslím si, že treba skákať učiteľkám na krk,myslím si, že dospelí inteligentní ľudia sa vždy dohodnú
@timea7 No len ako si ju mám vydupať, ked sa dalo hlasovať, či chcú čistú vodu alebo sirupovú a sladený čaj, tak sme tam boli asi 3 mamičky z celej školky, čo hlasovali za čistú vodu, ostatní rodičia prehlásili, že ich deti čistú vodu neľúbia a nepijú a riaditeľka povedala, že na základe záujmu vačšiny rodičov sa teda nič nemení a čistá voda v tirede nebude, vybavené. 😠
@janickacrazy No veď o to presne ide...deti chcú len sladenú a učiteľky sa obávajú, že väčšina detí čistú vodu ani nevypije a tak nebudú predsa riskovať dehydratáciu nejakého dieťaťa.
@janickacrazy Prečo nenapíšeš zriaďovateľovi? Neverím, že by nevyhoveli a tým, čo chcú vodu ju nedali.
@petra7777 No lenže moje dieťa zase nechce piť tú sladenú a to už nevadí, že bude dehydrované v týchto horúčavách? Sám prišiel domov zo školky a vraví mi: Maminka, daj mi čistú vodičku do flaše, zoberiem si ju do školky, lebo ten sladký čajík mi nechutí. Lenže čo z toho, ked učiteľky to nedovolia, že u nás sa nič nesmie nosiť, žiadne jedlo ani nápoje do školky? Bývam na dedine a je tu len jedna školka, takže nijak si nepomožem. Súkromná nie je ani v najbližšom meste žiadna, takže smola.
@koniarova No asi je to jediné riešenie, no neviem, či vyhovejú kvoli jednému dieťaťu, myslíš, že áno? Nemám s tým vobec nejaké skúsenosti.
@janickacrazy Prepáč, ani vo sne by ma nenapadlo, že ak si dieťa pýta vodu, tak mu nedajú...nečítala som celé, ale porozprávať sa s učiteľkou by nepomohlo? A ešte k tomu na dedine, kde každý každého pozná...možno by sa dala zlomiť, aby si mohla dieťaťu nechať fľašu s čistou vodou, či nie?
@janickacrazy Samozrejme, že to zaberie. Každý má svojho šéfa. Aj riaditeľka vašej škôlky. Treba len použiť rozum a držať sa zákona. Tu si mrkni číslo vyhlášky o pitnom režime v škôlkach a použi to. 😉
@petra7777 My sme sa tu prisťahovali len nedávno, takže ja tu nikoho nepoznám a mna tiež skoro nikto nepozná, nie som starousadlík. S učiteľkou som sa samozrejme rozprávala, bohužiaľ žiadna ochota, moj malý nesmie piť mlieko, je alergik a to bol tiež pre nich problém, ked som chcela, aby mu dávali sojové, ktoré pije doma, ani papier od lekára nepomohol, nakoniec sa to vyriešilo tak, že mlieko mu nedávajú, ale ten sladký čaj namiesto neho. Aj to som sa napočúvala, že to je robota navyše a kuchárky s tým nesúhlasia a bla bla, všetko je tu problém.
@petra7777 presne ako píšeš!!! Neviem si predstaviť a ani sa mi nechce veriť, že by učitelka nedala dieťaťu piť vodu ak si pýta...ja ako vychoška som nikdy, opakujem nikdy nezakazala dieťaťu isť sa napiť alebo napiť sa, ani som nikdy nenutila deti jesť v jedalni to čo odmietali, skor som im povedala ,,ved skus ochutnať,, ....aj ked som si často myslela svoje že vymyšlaju lebo su prevolene lebo dnešné deti odnesu aj rezeň sviniam do pomyji...ale proste toto sa nerobí a normálny učitel, pedagog, vychoš to vie a rešpektuje. Takže keby sme sa spýtali tých dotyčných učiteliek, či odmietli podať dieťaťu čistu vodu - tak by na nas pozerali ako pero z gauča!!! A ked si predstavím ako sa tie sirupy riedia aby sa to hned neminulo a vydržalo....ale tak niekde na ,,dzedzine,, možno ale tu v meste si to určite dovoliť nemožu...nedať decku napiť ked si pýta. Tak ho pošlem s pohárikom, iste tam maju tie plastové z Ikea a nech si načapuje z vodovodu pri najhoršom, ak nie je čistá voda niekde v džbáne.
@koniarova ja si myslím, že začať sa ,,oháňať,, vyhláškami je tá posledná možnosť a som presvedčená že dotýčná všetky normálne a schodné riešenia nevyužila. Okrem toho zriaďovatel ma ine problémy ako riešiť ,,dopyt v MŠ po H20,, a s riaditeľkou može byť kludne ,,kamarat,,. Načo si hned robiť niekde zle meno iste sa da dohodnuť len treba prisť možno inym štylom, nie s výčitkami a hrozbami, urazeným štýlom alebo štýlom ,,ja mám právo,,...poznáme to...kolko rodičov tak príde, nie slušne povie viete čo blablabla....ale začnu sa rozčulovať a podrazdene vysvetlovať tak potom čo čakaju. Česť výnimkám samozrejme...
@sardinka333 Samozrejme, máš pravdu. Toto by som použila ozaj ako poslednú možnosť. Aj mne sa zdá neuveriteľné, že odmietnu dať čistú vodu. Ale ak by mi do očí povedali, že môjmu dieťaťu nenalejú pohár čistej vody, tak to by som si teda nenechala.
@koniarova
@sardinka333 No ja som im to povedala normálne slušne, žiadne výčitky a oni, že ved majú čaj celý den k dispozícii, samozrejme sladený a oni nebudú dávať jednému dieťaťu niečo iné, bla bla, proste ma odmietli a vybavené. Sú to staré školy, som rada, že aspon to mlieko mu nedávajú, aj to sa tvárili, že aký problém. 😖
@janickacrazy Typická dedinská škôlka, kde sa učiteľky "hrajú na Boha" , štýlom ja som tu pán a každý , komu sa nepáči, nech niekam páli........netvrdím, že je to všade....ale skoro všade ☹
@koniarova v triede naleju,ale pri obede nie..aspon u nas nie..musela som priniest potrdenie od alergologa, ze mu ju maju davat namiesto mlieka..inak by tu vodu nedostal a pri obede by bol smadny..casto maju mlieko a to nemoze pit....cista voda bez potrdenia v jedalni nehrozila..v triede ano.
A aj po potvrdeni casto dostane mlieko a je smadny v jedalni...sirup ani neriesim..aj ked doma ozaj nic sladene nepije...
@koniarova poviem ti uprimne neverím tomu...v školstve som bola nejaký ,,ten patek,, a nikdy som sa nestretla s tým že by niektorá kolegyna nepustila dieťa na wc, do šatne pre vodu ak nemal alebo zabudol si a my už sme boli na šk. dvore....alebo kupiť si ,,brejk,, dokonca zriedka sa stalo že som sama dala tých 25 centov tomu kto nemal na ,,čučoriedku,, v automate a pozral na ostatných ako piju. Podla mna je to nejake nedorozumenie, zle pochopenie...lebo ani tých najhorších grazlov sme nikdy nenechali o smäde 🙂 Na obede som deckám sama nosila tacky s vodou, čajom, proste čo bolo - mali sme aj verziu bez cukru a kto chcel si zobral take.
Nedovolili sme si to pri deťoch prvého stupna a neverím že pri školkaroch, ktorí maju všetko ako na tacke čo sa týka obsluhy by to robili.
@janickacrazy tak ak si nepochodila u učiteliek tak skus u riaditelky...ak nie su nejake extra kamošky učitelky a riaditelka tak by to nemal byť problém. Inak budeš len ,,za blbu,, čo vymyšla. Alebo sa dohodni tak ze bude mať svoju flašu označenu menom...riešenie je vzdy ja tak hovorim. Sladene čaje deťom fakt netreba a to ja nie som nejaky rodič čo baziruje na ,,bezcukrovom,, pride mi aj osviežujucejši.
@sardinka333 My máme perfektnú škôlku, presne prístup ako píšeš. Aj mne sa to zdá neuveriteľné. Ale tak čo by si radila, keby to bolo ozaj ako baby píšu. Že po dobrom to nejde?
@koniarova no...v prvom rade ja neverím na to že ,,po dobrom to nejde,, pokial som nepočula aj verziu druhej strany, lebo to čo tu ludia napišu je ich verzia...a často by sme boli prekvapení keby sme kontaktovali druhu stranu čo by na to povedali. Ale dajme tomu že to najzaj po dobrom nejde.
- idem osobne slušne za riaditelkou (pod nu spadaju učitelky, inak sranda je ze aj riaditelka ma nejaky uväzok, takže sama može byť tou osobou čo odmieta podať vodu)
- vybavim si potvrdenie od lekara že nedoporučuje piť sladene čaje lebo dieťa ...neviem čo...
- opýtam sa u zriadovatela na jeho názor a možné riešenia napr. mailom...
@timea7 mile mamicky, ktore davate detom len vodu a nic sladke. Nedavajte svoje deti do skolky. V skolkach piju aj caje, granulovane caje, malinovky, sirupove vody. Okrem toho jedia cipsy, chrumky, sladkosti. Na obed maju pizzu, sladke kolace, horcicu, ci kecup. Ktovie co v tom, aby vam deti z toho nemali pokazene zuby a neboli obezne. Potom bude mat dieta sest rokov, pojde do skoly a skoly v prirode a nebude sa vediet dojest sladkosti.
nebude sa vediet dojest sladkosti, lebo ich dovtedy nejedlo denne??? sa citas? 😀 dufam, ze to bol len nevhodny forik na temu stravovania v skolkach.

Milujem ked nas rodičia pytaju, či ich diaťa kakalo, toto je tiež taka stupidna otazka...a dalsia vec. ak chcete aby vase dieta nemalo škrabanec,alebo modrinu, tak mu dajte skafander a najmite si osobnu opatrovatelku do školky, pretože to že dieťa spadne,že ho ine poškriabe, že občas si deti nerozumeju je normálne...alebo snad vase deti nemaju modrinu doma? viete v školke su dve učitelky a verte tomu ze nesedia na zadku cely čas ale behaju okolo deti..nie su to osobne asistentky vasich deti..