icon

Škôlka iba do 12:00

17. jan 2023

Ahojte mamicky,
ako je to so skolkami?
Chcela by som aby boli deti iba na par hodin v skolke, nech su trosku medzi detickami a zatial by som si navarila a upratala.
Pocula som ze sa da byt v skolke iba par hodin a nie cely den?
Ako to potom previeha taky denny rezim v skolke?
Maju tam aj ranajky a obed?
Su tu nejake mamicky co takto funguju?

svetlonos
17. jan 2023

Ahoj autorka,
pokial to skolka umoznuje, pokojne mozes dat len na pol dna 🙂 Tak chodil aj kamaratkin syn, ten nechcel jedavat. Chodil tak aj do predskolskej, je sikovny ziak uz s neho 🙂

martul
17. jan 2023

Ježiši ty trepeš od buka do buka. Aj keď si ho zoberieš na obed domov, proste to miesto zabera dieťaťu, ktorého mama musí ísť pracovať a škôlku nutne potrebuje. Čo akože ho tak môže o 12 priniesť vyspať namiesto tvojho lebo ty si ho veľkoryso zobrala domov?!

martul
17. jan 2023

@mirka17 áno, je to vzdelávacie zariadenie, len mi povedz či by ti to bolo jedno keby ideš na zápis ty s dieťaťom keď nastupuješ do práce a táto maminka čo ho tam ide dať aby si doma porobila, navarila. Je toto v poriadku podľa teba?

autor
17. jan 2023

@svetlonos dakujem za rady 🙂

zuz_ka
17. jan 2023

@svetlonos mala som finančnú rezervu ale napriek nepredvýdateľným situáciám musela som aj z nej čerpať... Teraz si zober že ja som našťastie peniaze mala ale čo tie matky keď sú slobodné mamičky, ženy čo otehotneli hneď po škole a nemali tú možnosť nejak sa finančne zabezpečiť. Takže je to sebecké obsadiť takýmito deťmi miesto. V prvom rade by mali byť prijaté deti na celodennú starostlivosť pracujúcich rodičov, slobodných mamičiek a potom ostatných, ktorý tam dávajú deti len na pár hodín

xsuzannex
17. jan 2023

Bezme funguju skolky tak ze po obede si ich berues, ze tam nespia. Mne tak tiez deti chodia do skolky.. naobeduju sa tam a idu domov..

ivangeline
17. jan 2023

Ja by som obvolala skolky pred tym ako vypisem prihlasku. Mozu mat podmienky v akom poradi prijimaju a nemusia..zavisi od naporu deticiek..

xsuzannex
17. jan 2023

A ja som trestuhodne doma s najmladsou 😀

poslednepogo
17. jan 2023

Malého mi zobrali do skôlky na doobedie od 2 rokov.. zatial tam bol teda 4xpo 2 dni a vždy chorý.. hranie sa, cvičenie, desiata, výchova, von, obed, domov.. prvý 3xplakal, potom už nie a tešil sa

babulkomale
17. jan 2023

@kvetinka75 co to tu trepes? Kto, ked hlasi dieta do skolky, ma prehlad kolko ziadosti prislo a komu kto zabera/nezabera miesto?
Ja som sa az pri odmietnuti syna dozvedela ze bolo dvakrat tolko ziadosti ako deti, len to povedala pani co odovzdavala rozhodnutia o neprijati.
Kriteria boli trvaly pobyt, dieta ktore dovrsilo tri roky, surodenec v skolke atd. Ziadna mamicka nemala ako mat prehlad, kto sa hlasi, kto pracuje, kto je doma, kedy bolo to/ktore dieta narodene...
Uplne zatrpknute bludy pises. A ze si sa vracala do prace skor ako malo dieta tri roky? A co? Tvoje rozhodnutie. Teraz ta tu maju kamenovat matky ktorym nevzali napriklad decembrove deti a museli byt dalsi rok zadarmo doma? Dieta malo tri roky ale miesto nebolo a co sa mali ist obesit?

lucinka1988
17. jan 2023

Môj syn začne chodiť prvýkrát do škôlky až v septembri- do povinnej predškolskej a budem tam iba do 12:00. Po rozhovore s riaditeľkou bude mať raňajky, desiatu, aktivity a obed a o 12:00 prídem pre neho. Ako je to inde, netuším, toto je súkromná škôlka a tu majú takýto režim. Asi najlepšie to riešiť v konkretnej škôlke, keďže sa to môže líšiť

lenkakravcova
17. jan 2023

Dedinské škôlky privítajú každé dieťa s otvorenou náručou. Častokrát majú limit napr 20 deti na triedu a reálne sa prihlási 9-11ks, takže ti bez problémov dieťa zoberú aj na pol dňa, aj od 2,5r. 🙂

drahomirrra
17. jan 2023

Kazda normalna riaditelka a kazdy normalny zriadovatel v ramci prijimania uprednostni deti, ktore maju prihlasku na cely den, a deti, ktorych rodicia su pracujuci. To je snad uplne v poriadku.

flafly
17. jan 2023

U nás o funguje tak, že si rodič môže povedať či chce dieťa umiestniť na celý deň alebo na pól dňa. To gro aj tak prebieha doobeda.

zuzudrnda
17. jan 2023

Ahoj. Rano maju aktivity, desiatu, pobyt vonku prip. vylet, obed a priprava na spanok. Po obede syna beriem domov. V skolke nespinka.

liloastitch
17. jan 2023

Ženské ach 😂.. nedostatkom miest je hlavne z dôvodu, že štát nevytvára kapacity a do toho šlahne povinnú predškolskú dochádzku. Tak idú do škôlky aj deti, ktoré by nemuseli lebo matky sú doma s ďalšími deťmi... Každá škôlka má nejaké prijímacie kritériá, väčšina škôlok uprednostňuje deti pracujúcich rodičov, predškolákov a potom zaplní VOĽNÉ miesta deťmi mladšími a deťmi nepracujúcich rodičov.. ak jej dieťa do MŠ zoberú tak veľmi pochybujem, že to bude na úkor dieťaťa pracujúceho rodiča. Tiež som mala problém dostať syna do MŠ keď som šla pracovať. A potom keď som " lebedila" doma sa našla škôlka kde ho vítali s otvorenou náručou lebo bola kapacita nezaplnená.. a nezaplnená je aj teraz,len je to škôlka ľuďom od ruky takže po nej nie je taký dopyt..

terry658
17. jan 2023

Moji chodili obaja do škôlky viac menej len na doobedie. Majú raňajky a obed. Po raňajkách majú vzdelávanie, potom idú von a na obed. Pred raňajkami sa môžu hrať ako chcú. Keď to robím takto sú menej chorí, psychicky sú na tom lepšie. Prosto spokojné deti. Ja som zatiaľ 5 hodín v práci. Je to taký kompromis. Ale aj tak bývajú často chorí, no už to nie je tak vážne ako keď chodili na celý deň.

katkaseiner
17. jan 2023

Nečítam komentáre, ale ja osobne odporúčam chodiť do škôlky na celý deň. Pri dcére mi síce alergologicka odporúčala pol dňa (v spánku sa vraj viac šíria bacily a vírusy) ale to bol u nás dosť problém - ja sice pracujem z domu ale pri dieťati sa ťažko pracuje. U nás v škôlke ale bolo pár deti ktoré chodili len na pol dňa - išlo o rozhodnutie rodiča.

pandorra
17. jan 2023

toľko nevraživosti v jednej diskusii…Niektoré baby sa asi zle vyspali. Moja ma 2.5 roka a chodíme do súkromnej MS. Nám pani riaditeľka odporučila dať ju ihneď po adaptácii na celý deň, nech si tak zvykne. Tvrdila, že ak by sme potom chceli meniť poldennú na celodennú starostlivosť, bolo by to pre dieťa náročné, že by si musela nanovo zvykať. Tak sme si nechali poradiť.

diewcatqoo
17. jan 2023

Ja nechapem, preco ste sa tu do autorky takto obuli. Ano, vacsina skolok funguje tak, ze sa da dat dieta na pol dna. U nas sa to ale zohladnuje pri prijimacom konani. Ak do prihlasky uvedies, ze chces dat dieta na pol dna, dieta bude mat menej bodov a v rebricku prijimanych klesne. Su ale mesta/obce, kde problem s kapacitami nie je a dieta bez problemov vezmu na pol dna do skolky.
To, ci chodis do prace alebo nie a ci tam chces dat dieta na par hodin, aby si si oddychla, moze byt ostatnym jedno. Mne kedysi trojrocneho do statnej skolky nevzali, tak sme museli riesit sukromnu a viem, ze vzali kopu deti, ktorych matky boli doma napr. s druhym dietatom, ale v zivote by mi nenapadlo riesit to a nadavat na ne, ze ony si doma sunky valaju a kvoli ich decku, ktore mohlo byt s nimi doma, neprijali to moje.

zuzanockamt
17. jan 2023

@lenkakravcova Tak to sa veľmi mýliš. Určite to neplatí o každej dedinskej škôlke. U nás sa veru každé dieťa nedostane.

lenkakravcova
17. jan 2023

@zuzanockamt odkiaľ ste? Mám na mysli originál dedinské škôlky. Teda dediny pod 500 obyvateľov s 1 školkou. Nie satelity.

domiklik
17. jan 2023

No a už ťa tu ukamenovali 😃

zuzanockamt
17. jan 2023

@lenkakravcova Aj ja mám na mysli originál dedinské škôlky. O žiadnych satelitoch nepíšem.

lenkakravcova
18. jan 2023

@zuzanockamt tak to máte potom pekne deti u vás. 🙂

titla
18. jan 2023

V materskych skolkach sa poskytuje poldenna alebo celodenna starostlivost a je na tvojom rozhodnuti pre ktoru alternativu sa rozhodnes. V praxi to znamena, ze dieta zo skolky vyberies medzi 11-12:00, zalezi od zavedeneho rezimu konkretneho zariadenia.
Ak je dieta raz prijate na vzdelavanie v MS, tak je len na rozhodnuti rodica, aku formu dochazdky si zvoli a moze svoje rozhodnutie zmenit.

titla
18. jan 2023

@liloastitch Tu sa mylis. Skolka nesmie pri prijmani deti uprednostnovat deti pracujucich rodicov , hlavnym kriteriom je vek. Su na to predpisy a metodicke pokyny a ak skolka takto postupuje, je to v rozpore s platnou legislativou.

liloastitch
18. jan 2023

@titla samozrejme, že na prvom mieste je vek .. Ale ak bude v škôlke jedno voľné miesto na ktoré bude čakať matka troj ročného dieťaťa, ktorá je doma na materskej a matka trojročného dieťaťa, ktorá pracuje tak väčšina uprednostní to druhé dieťa.

gabika128
18. jan 2023

@liloastitch v našej škôlke sa na prihláške nikde neuvádzalo, či je mama/ otec v práci alebo doma🤷‍♀️

dominikamacakova
18. jan 2023

Ja viem aké je to ťažké s deťmi, takže ak ti vezmú deti na pol dňa aby si si mohla v kľude navariť tak ti budem len ticho závidieť 😀