Škôlka, vzdor a trápenie

larra2606
7. okt 2017

Mamičky,potrebujem radu,skúsenosť,povzbudenie. Som veľmi zúfalá a s nervami v koncoch.
Dcérka nám začala chodiť do škôlky. V prvý deň bola šťastná,tešila sa,odovzdala som ju učiteľke a šla som. U iyelku som sa opýtala.kedy mám pre ňu dôjsť a šla som domov k 5mesacnej dcerke.
Keď som prišla do škôlky,našla som prvú dcérku plakať a chodiť po triede,bola úplne mimo. Učiteľka mi povedala,že sa celý deň pekné hrala,ukážkové dieťa. Keď ju o druhej chceli zobudit,nedalo sa,začala byť fantovita nervózna. Niet sa čo diviť,prvý deň v skokm3zobudi ju iný človek...škoda že mi nezávolali.
Druhý deň som ju opäť našla urevqnu v jedálni,so slovami že maminka po mňa príde. To som jej vravela,že keď sa napapa prídem pre ňu.
Vydržali sme aj tretí deň,no bola už tak usoplena,že ostala dva dni doma. Potom dva týždne vydržala a opäť sme ostali doma. V noci mi plače,vrieskať. Už je to aj cez deň len všetko s plačom.
Všetko,čo vedela robiť,ako je umývanie rúk,zúbkov,jedenie skrátka všetko už nerobí respektíve nenormálne chce robiť všetko sama s revom vreskot je to neúnosné. Som zúfalá. Manžel je v zahraničí a nemá mi kto pomôcť. Celé noci tebe,schudla,ona sa aj v škôlke skôr ak už adaptuje čo učiteľka vrAvela. Viem,že mi každý povie,že si tým musí prejsť len ja už mám pocit že strácam dieťa. Je smutná,kreslí smutných smajlov, plače,nedá sa s ňou rozprávať...k tomu dojcim a bojím sa,aby som neprišla o mlieko,už asi týždeň recenzie,lebo si s ňou neviem rady. Nepoužívajte.aha dohovaranie,nič absolútne. Čo mám robiť,nechcena u mi takto chradla :( oddnes sme na antibiotikách,lebo z toho Revúca ,stresu a všetkého sa na ňu od septembra muselo niečo nalepiť. Nevládzem. :( Učiteľka mi vravela,že to je kvôli tomu že jej malo lásky dávam keď máme bábo ale to si nemyslím...zazikis teraz to? Moje dieťa vie písmenká básničky je šikovná a teraz posledné týždne ju nespoznavam..to už nieje obdobie vzdoru ktoré začalo pred rokom v máji to je už úplne na psychiatriu:(

sabina1975
7. okt 2017

@larra2606 tak ked mas moznost tak si ju nechaj doma ved to je pre nu trapenie moja dcera plakavala cely skolsky rok ale iba rano potom sa uz pekne hrala tvoje este nie je pripravena skus ju nechat doma alebo aspon na 4 hodiny ju tam nos

katulienkax
7. okt 2017

Ano podobne u nás bolo aj u prvej dcéry a teraz aj u druhej mladšej. Tiez chce vsetko sama robit a pri tom neskutočne trucuje a aj vecer pred spaním trucuje. U vas je to znásobenie aj tym ze asi aj žiarli na súrodenca. Ale kedže ste doma tak si ju mozte brat na obed domov ked je takáto, doobeda bude v skolke a poobede doma, možno to bude pre ňu menej stresujúce. Ja nemôžem už pracujem takze to musíme vydržať.

maciatkolulu
7. okt 2017

@larra2606 ja ti vobec,ale vobec nerozumiem. Si doma,trapis sebe,dieta,nakoniec obe deti a napriek tomu ju davas a davas do skolky.... Mas viac prace a stresu akoby ste si mohli uzivat nirmalne dni s peknym programom spolu a v klude. Moj ma styri a som s nim doma a uzivam si to. Starsie su dospele a tiez najstarsia nesla v trich do skolky,mala som doma aj novorodenca. Je absolutne normalne a prirodzene,ze dieta ziarli a tobiz po tom,ked vie,ze mama je doma s malym a ju akoby odstrcili,myslim,ze to dojde kazdemu. Su rizne deti,aj take co tu skolku potrebuju, ale teda tvoja zjavne este potrebuje mamu a byt doma....

majka99999
7. okt 2017

skusila by som ju davat na pol dna. starsi syn tak chodieval, nechcel spat v skolke. dalsi rok uz bol v pohode aj so spinkanim. mensi mi teraz tiez place, nechce tam byt, ale ja musim chodit do prace, keby sa dalo, tiez ho necham pol dna. ☹ je to len na tebe, ak bude stale plakavat, akurat bude chorlavejsia a nakazi aj babatko. nevravim, ze mas ustupit uplne, ale skus hned po obede ju vziat, mozno sa to zlepsi. moj mensi kym chodil tak, sice mrnkal, ale tesil sa. ked zacal spinkat, odvtedy je uplne na mne prisaty zvysok dna a vravi, ze do skolky nechce ist.

larra2606
autor
7. okt 2017

To nervacenie začalo až škôlkou,na malú nežiadali,stále mi s ňou pomáha,zapájaním ju do všetkého. Tento týždeň sme boli aj u psychologický a vravela že sa musí adaptovať a nemám cúvnuť späť,lebo je veľmi inteligentná. Mne sa zdá,že jbtam.nespravny prístup z ucitelkinej strany alebo neviem. Navyše je v triede s 4a 5 ročnými deťmi. Ona už potrebovala kolektív,lebo som jej nestačila zapĺňať všetok čas . Vždy to bolo hrave deculo. Neviem čo robiť. Nevládzem. ... Nám na ti slová,určite máte pravdu v Tom čo ste napísali,beriem to. Uvidíme čo ďalej. Nechcem ju stresovať,no viem,že má veľa energie a pri bábätku na ňu nestačím.

maciatkolulu
7. okt 2017

@larra2606 tak ja neviem, ja som mala trojrocnu a novorodenca a zvladali sme to s usmevom a doteraz na to spominam ako na najkrajsie obdobie v nasich zivotoch.... Prepac, ale o tebe sa to povedat neda, mas za par tyzdnov nervy v prdelke, vystresovane dieta, bojis sa, ze prides o mlieko....No neviem, ci je toto vysledok toho, ze dieta potrebuje byt v kolektive, ale ty vies najlepsie, ty si poznas dieta, jasne, ze si zvykne, to je uplne jasne, ved co ine jej aj zostane, vsakze😉 ja len uprimne nerozumiem, ci toto stoji za to, my sme mali na kazdy den nejaky program, ci doma, ci vonku, ci len take lenosenie, ci stretnutie sa s niekym a aj teraz si to uzivam a vobec nevnimam, zeby bolo moje dieta o nieco ukratene a zarucene a aj s vysledkami vzhladom k tomu, ze jedna dcera bude mat 20 a druha 17 ti mozem napisat, ze nemaju ziadny deficit skolky😀 , nic im nechyba, akurat maju pekne spomienky na tie casy, ktore sa ti uz mimochodom nikdy nevratia, kedze po skolke uz mas skolu a pod, iste ostavaju ti vikendy a prazdniny, no nikdy to nie je ono, co sa mozete valat len tak v pyzame v posteliach, ked vonku leje, ci ist do prazdneho aqua, ci do poloprazdneho kutika, ci si doma robit svoje aktivity a ver tomu, ze sa to da aj s maly dietatom, ktore popri surodencovi pojde rychlejsie "hore" A nezacni vinit hned ucitelku, pretoze o tom, ci ziarli, ci nie ti porozprava ked bude vacsia a ver tomu, ze ziarli urcite, lebo je to absolutne prirodzene a nemusi to davat najava okato, moze svojho surodenca lubit, ale vzdy tam je to ale. a kludne ti moze pomahat a vsetko to okolo. Pozri urob ako to tebe vyhovuje, naozaj si kazde dieta skor, ci neskor zvykne, lebo musi, nema moznost, otazka znie, ci to stoji za to.....

hettinka
7. okt 2017

@larra2606 no, ak sa takto trápite a ty si doma, prestala by som ju dávať do škôlky
to, že jej nedokážeš zaplniť VŠETOK čas, to vôbec nie je podstatné. Dieťaťu netreba nutne vyplňať všetko čas, treba ho nechať aj sa nudiť, aby vedelo byť kreatívne, zahralo sa aj samo (to oceníš aj dobudúcna...).
Že začala vrieskať a nervačiť, to môže byť aj tým, že to odkukala škôlke ...
Ak tam ochorela, môže to byť z tej zlej adaptácie.

Ja by som ju určite ešte nedavala do škôlky, aspon nie na celý deň, maximálne na 4 hodínky ráno

ajvy66
7. okt 2017

Ja mam doma 6 mesacnu, manzelatiez v zahranici a starsiu som si nechala doma. Chodila do skolky tyzden. Potom zacala plakavat. Nevadi vyskusame o rok.

larra2606
autor
7. okt 2017

Mne tam.miju nechávali vytrvať,zakaždým mi povedala..mamka plakala.som...vkuse sa ťahala za deťmi,potrebovala impulz nový lebo je veľmi živá...z toho stresu a Revúca je mimo ...neviem. či dáme odklad alebo nie...ale vytrvať dieťa s tým nesúhlasím,navyše je tam so staršími...deťmi ,ktoré už do škôlky chodili a sú zvyknuté...

lula26
7. okt 2017

čo sa to tu točí stále okolo nejakých programov, a nielen v tejto téme, dieťa je doma v rodinnom prostredí, má sa tam cítiť dobre. Malé deti vôbec nepotrebujú program, potrebujú mamu. A keď dieťa nastúpi do škôlky, treba prísť v prvých dňoch po neho hneď po olovrante, nech nečaká na mamu. Ešte by ma zaujímalo, v čom je prístup učiteľky nesprávny.

siska53
7. okt 2017

@larra2606 Kedze si doma,nemozes ju bravat na obed?
A ked by ani to nepomohlo,nechala by som.ju doma ten rok..

monise
7. okt 2017

Chudinka malinka,nevie spracovat v sebe vsetko,a hlavne ze je babatko ,to aj moj maly taky bol.Urcite odporucam nechat doma,vela stresu pre nu...az mi je smutno 😢bud s nou doma a stiskaj ju stale a bude to urcite zmena k lepsiemu🙂
,

bosoriak
7. okt 2017

@larra2606 Prosimta, vypni si automaticku opravu v telefone, lebo sa to neda citat 😀

A ja som tiez jedna z tych mam, ktore svoje dieta do skolky nedali v troch rokoch. Najstarsia isla do skolky, ked mala 4.5 roka a ak by sa dal vratit cas, dam ju este neskor.
Stredna isla do skolky ked mala 3, a po dvoch mesiacoch velmi podobneho spravania ako ma ta tvoja som ju odtial proste vzala domov. Potom sme sa prestahovali do zahranicia a isla do skolky az ked mala 5 a chodila na neceleho pol dna, od rana 8:00 - 11:45. To bolo uplne ine kafe. Plakala na zaciatku aj tak, ale bol to uplne iny plac ako v troch rokoch.

Jedine, co ti odporucim je, aby si ju vzala domov a skusila o rok. Dieta nepotrebuje mat vyplneny cas a s ostatnymi detmi bude mat kontaktov dost aj mimo skolky - materske centrum, kruzky, detske kutiky a podobne. Som presvedcena, ze kazde dieta je ine a pre niektore je skolka a jej system (ten slovensky) skutocne nevhodna.

A najma ako tu bolo spomenute - hlavne sa musis ukludnit ty. Ak vam ma vsetkym navsteva skolky skodit, naco ju tam prekristove rany vobec davas? Daj na svoj materinsky instinkt, v drvivej vacsine pripadov je spravny.

Vela zdaru.

jana_eyre
7. okt 2017

Tak ju nechaj doma vyrastat este rok so.surodencom - zvyknu si na seba a budu partacky..

Zabavit 3r slecnu nie je problem..
Bola som 2xv takej situacii.. Prvy krat ked mala druha dcera 1,5roka, 3r syn do skolky vobec nenastupil a boli sme doma.. Boli to krasne casy.. Druhy krat uz 4,5r syn siel do skolky lebo to uz vyzadoval a takmer 3r slecna ostala doma, lebo sme mali male babo.. Krasne si na seba zvykli.. Teraz ma dcera takmer 4r a stale je doma.. Sice uz do skolky ist chce, ale nema kam, lebo ju neprijali.. A tak je doma s rocnym bratom a zacinaju byt dobry partaci.. A podvecer sme spolu uz vsetci.. Tieto chvile sa uz nebudu nikdy opakovat, ked nastupim do prace uz sa nezastavim.. Tak si to uzivam..

sweetjanka
7. okt 2017

Ja by som sa radila s inymi ucitelkami z MS..teda ak mas moznost..mozno by som sa poradila aj s detskou (ak mate dobru,nasa je fantasticka,tak by som sa urcite s nou radila)..mame troch synov starsi sa adaptovali v pohode..aj ked najstarsi mal problem zaradit sa do kolektivu,neplakal a nejak to zvladol..potom sa do skolky vzdy tesil.stredny ten bol ukazkove dieta veelmi spolocenske,😊 no a najmladsi zacal chodit tento rok a veru je to pre nas vsetkych velmi narocne..zaspava s vetou,ktoru opakuje dokola,ze ked sa v skolke vyspinka pridem pre neho,vo svojej postielke ani nespinka,lebo sa budi,spinka so mnou, aby bol vyspinkany.Rano chodime s placom a stale dokolecka opakuje,ze pre neho pridem,ked sa vyspinka. Ale v skolke,ze sa ukludni,a aj zacal uz spinlat,aj ked sa nechce prezliekat do pyzamka.my mame stastie na super pani ucitelky,oni ho vdy vycmuckaju😘..sme dedinska skolka,2triedy, tiez vekom pomiesane..kazde dieta je ine,preto sa porad a urob to podla seba,ako to ty citis..ty najlepsie poznas svojho drobca..

nelinka2009
7. okt 2017

Prepac, ale nechapem na co ju do skolky davas, ked si tak ci tak dona a malej to ocibidbe nerobi dobre. Pockaj rok.

spachtosko5
7. okt 2017

@larra2606 presne pre toto sme nášho presunuli do inej škôlky. Chodil do obecnej. V triede cca 22 deti od menších po predškolákov spolu. Prístup ...... Len pravidlá a koniec ak dieťa nespolupracuje.teraz chodí do súkromnej a vôbec ale vôbec nebanujem 🙂 je to strasny rozdiel. A môžem len potvrdit že prístup učiteliek má neuveriteľný vpliv na deti. A každé dieťa je jedinečné a treba k nemu pristupovať individuálne !!!!! Škoda že si to vo veľa MS nedokážu uvedomit

nelinka2009
7. okt 2017

@larra2606 ale stacis nebpj... 5mesiacov he kratko velka,sestra. A mala podrastie zahraju sa... Ja ked tak citam co pises, tak aj ty potrebuhes oddych... Uciteljy mozu byt buduci rok ibe lepsie.

spachtosko5
7. okt 2017

@spachtosko5 vplyv 🙂

maciatkolulu
8. okt 2017

@spachtosko5 to je fakt,ale tiez si treba uvedomit,ze tie ucitelky maju okolo 23dei a je tam jedna, max dve ucitelky,takze ten individualny pristup je nemozny. Tiaz som mala dievcata v sukromnej,ale tam boli prave deti od najmensich az po predskolakov spolu,co bolo fajn napr. Ze sa ucili navzajom pomahat,na mladsich sa "lepili" veci od starsich a v neposlednom rade boli spolu surodenci,co bolo top. ALE moje deti pokracovali v sukromnej skole,takze boli ok. Nuz a pravidla su vsade,zalezi ako su podane, a samozrejme tie pravidla treba akceptovat. Zalezi od dietata,ci je proste zrele byt od matky a najma v pripade narodenia surodenca,ci nie a nic nesilit. U nas to bolo super iba pri druhej,ta isli s vyse patrocnou sestrou naraz a bez jednej slzicky...ale kebyze ma byt problem,alebo by bol ostala by som proste s nimi,aj boli take dni,ze sme nesli do skolky a robili sme si co sa nam chcelo.

loginexistuje
8. okt 2017

@larra2606 ubohe dievcatko ucitelka moze mat pravdu ze mala moze mat pocit nelubenia zosilneny jej odlozenim do skolky aj ten regres ze chce ist znovu na uroven babetka aj tie nocne desy a place to su velmi silne dovody aby si ju nechala doma ved toto je pre nu psychicke trapenie

hettinka
8. okt 2017

@loginexistuje presne tak, ten pocit, že mamina je doma s novým babatkom a mna odložili celodenne do školky, to musí byť ťažké pre takú malú dušičku.

larra2606
autor
8. okt 2017

@spachtosko5 J my ju chceme presunúť,viem aká je,ja som tiež učiteľka a viem,že potrebuje kolektív...a som si istá,že keď je v triede 24deti,z toho len tri trojročné...tak majú problém s tými staršími,keďže sa s nimi robia iné aktivity. Konečne nieco normálne a nie ,že počkať o rok 🙂

maciatkolulu
8. okt 2017

@larra2606 tak sa potom nepytaj co a ako😉 davaj ju dalej a dalej a nebud zufala a nevsimaj si, ze kresli smutnych smajlikov, lebo to zarucene nie je z toho, ze je so starsimi detmi...., ani to, ze klesla v sebaobsluhe, ale to by si ako ucitelka mala predsa vediet, ako som pisala moje deti chodili do sukromnej, kde boli pekne spolu od malinkych az po najstarsie a bolo to naopak super.... nuz, tak ti drzim palce, len nerozumiem vobec teme, ked sama vies, co a ako.... inak smutne to je, myslim, ze kazdy ti tu radil v dobrom, ale aj tak mam pocit, ze vinu za to, ze tvoje dieta place chces "posunut" na ucitelky.

daakotaa
8. okt 2017

@larra2606 Ja som presne tak isto ako Ty...muz v zahranici, 7 mesacna dcera a 4 rocny syn...Chodi do skolky uz druhy rok ale poviem Ti ze take herecke vykony co podaval...by som knihu vedela napisat. Tak isto potreboval kolektiv a ja som neustupila....odporucali mi precitat knihu Maly tyran ale este som sa ktomu nedostala a psychologicka tiez vravela ze treba len vydrzat ze je az moc inteligentny a vsetko robi cieleme aby som sa citila zle... 🙂. V skolku ma rad, ucitelky zboznuje...ale cirkus mi rano musi urobit...to je uz ritual. Ale uz si z toho nic nerobim a krpec zistuje ze to nepada na urodnú podu.

larra2606
autor
8. okt 2017

@daakotaa mne psychologicka vravela po prvom raze,keď som prišla,že teraz ju odhaduje na 5-6rokov inteligencie. Cirkus robí najmä doma,keď dôjde zo škôlky,uvidíme ako bude,určite potrebuje kolektív ,verím,že bude dobre,len to čo za posledný týždeň robila som nikdy nezažila a to bola psychiatria,s mužom sme mali dvaja čo robiť,aby nám nepreskocilo. Teraz odišiel tak uvidíme čo to bude,už som sa ukludnila,je múdra a isto to pochopí. Ďakujem za komentár 🙂

daakotaa
8. okt 2017

@larra2606 no ved to ze najhorsie bolo ked bol aj muz doma..u nas to skusal maly aj s grcanim a tatko pohotovo..."zoberme ho domov"...a to malemu hralo do karat, fuuu, mala som co robit aby som ho uzemnila...neraz som s velkym bruchom zachod skolke umyvala..Ked krpec zistil ze nevyhra aj grcanie prestalo... Deti su niekedy az moc mudre. Teraz ma uz len - dverovi syndrom-

spachtosko5
8. okt 2017

@larra2606 jasné úplne súhlasím.

spachtosko5
8. okt 2017

@maciatkolulu nehnevajte sa ale ale ja z vlastnej skúsenosti viem že veeeeelmi veľa robí prístup učiteľa. Pri jednom učiteľovi som dobre že neprepadala a keď prišiel druhý tak som bola vyznamena. (V priebehu polroka ). Jeden má odpísal že som vhodná do špeciálnej školy a druhý hľadal všetko dobré vo mne a motivoval má aby som to všetko zvládala ľavou zadnou. A to isté sme si zažili aj my s našim krôčik v MŠ. Preto si na svojom názore trvám

jana_eyre
8. okt 2017

@larra2606 a co je nenormalne na nazore rok pockat? 🤔😒