icon

Škôlkári začínajú so sexom. Čo je cieľom?

anabella235
14. feb 2015

Skôr ako začneme debatiť, pozorne si pozrite video. Trvá to dlhšie, ale ovplyvní to naše vnímanie 🙂

Prosím o ospravedlnenie pravopisnej chyby :D neviem to už vrátiť

sardinka32
14. feb 2015

Sa budete mozno smiat...ale ja som pocula v jednej TV relacii na Jojke nazor isteho pracovnika SAV (meno tu radsej neuvediem, leto na MK uz špicľujú aj novinari), ktory sa vyjadril, ze co je zle na tom naucit dieta masturbovat (podotykam na prvom stupni ZS), aby sa zbavilo stresu z rodicov, skoly... no usta sme mali otvorene obaja - ja aj mm. 😕 Naucit deti, ktore dotyky si smie rodic dovolit a ktore nie - myslienka sice pekna...len tu sa moze potom stat, ze dieta nieco zle vyhodnoti a ani nebudete vediet ako, zavola na detsku linku doveru a mate na krku obtazovanie alebo tyranie vlastneho dietata a odoberu Vam ho. Niektori ludia sa potrebuju citit viac osvieteni a myslia si, ze vsetko co je konzervativne je zastarane a smiesne...lebo ved vsak moderna doba. A co je to ta moderna doba?? To, ze dieta bude vediet natahovat kondom uz na ZS?? Tak ja osobne budem radsej nemoderna. A treba robit humbuk a nie cakat, kym sa vsetko potichucky schvali poza chrbat rodicov.

sardinka32
14. feb 2015

@elisadavinci Citali/necitali...poculi/nepoculi...a Ty si o tomto pocula? To, ze o niecom neinformuju mainstreamove media, este neznamena, ze sa to potichucky uz nepripravuje.

http://www.lifenews.sk/content/odhalené-inštitú... (je to zo 6. jula 2014)

evening_star
14. feb 2015

Ženy, ja vám poviem jedno. Ja nie som proti sexuálnej výchove ako takej, ale proti sexuálnej výchove, ktorej obsah je proti môjmu svetonázoru, presvedčeniu a vierovyznaniu. Ja som katolíčka, a pre mňa za mňa nech je sexuálna výchova aj na cirkevných školách, ale podstatné je, že aká. Lebo pre mňa sexuálna výchova neznamená učiť deti, že masturbácia je normálna vec, že kto s kým môže, a že je to normálne, že ako správne navliecť kondóm na penis. Pre mňa sexuálna výchova znamená učiť deti o mužskosti a ženskosti, o tom, že žena má svoju hodnotu, o tom, ako má byť muž gentlemanom a vážiť si ženu, že čistota ženy má hodnotu, prečo je správne vydržať v čistote do manželstva, učiť, že masturbácia je hriech, lebo je sebecká. Chápete? Možno pre vás je učiť deti o tom, ako navliecť kondóm normálne, ale pre moje vierovyznanie nie, lebo používať kondóm je hriech. Z akého dôvodu by mala byť teda sexuálna výchova s takým obsahom, ako je prezentované, povinná pre všetkých, keď ja s tým nesúhlasím? Žijeme v demokratickej republike, takže si myslím, že by malo byť na rodičovi, akú sexuálnu výchovu dieťaťu dať. Vy si myslíte, že katolíci sú proti sexuálnej výchove. Cha! Sexualita už dávno nie je v cirkvi tabu! Prečítajte si dielo Jána Pavla II. Teológia tela a by ste oči vyvaľovali! Tu ide ale o ten obsah sexuálnej výchovy, nie o tú výchovu ako takú. Veď aj birmovanci na prípravách sa venujú tejto téme. Tu ide o to, že tu niekto zhora nanucuje svoj pohľad na sexualitu. Katolíci ju vnímajú inak, tak prečo by som mala svoje deti vystavovať takému učeniu, s ktorým nesúhlasím?

evinka400
14. feb 2015

@kaja73 to, ze si to o synovi myslis, neznamena ze to tak aj naozaj je :D ale vsak snivaj dalej :D ja nehovorim, ze sa im ma klamat, ale treba im odpovedat az vtedy, ked sa pytaju a nie ked sa nejakej cudzej osobe zachce podla stanovenej "ucebne"j osnovy. Toto su zalezitosti cisto individualne, takze nemozeme tvrdit, ze to co je dobre pre tvoje deti, plati na vsetky deti v tom istom veku.

kaja73
14. feb 2015

@evinka400 nemusim snivat.. 😉 ale to je asi tazke na pochop,pre ludi ako ty, ze sme doma velmi otvoreni a uprimni v tejto ale aj kazdej inej teme.....

bettynka222
14. feb 2015

@stormie preco chces pripodobnovat štátom schválený systém školských osnov k americkému (súkromnému!!!) biznisu? V Amerike sa robia neskutočne veci. Tam moze súkromník vlastniť jadrovú eletráren, tu nie. Nemocnica ti moze odmietnuť ošetrenie (nie záchranu života), pokial nemáš dostatočne poistenie atd. Ano, to video bolo hnusne, ale to je americký štýl. A kde si počula, ze by na Slovensku mohli vykonať interupciu dievčaťu pod 18 rokov bez súhlasu rodičov?????

Ja sexuálnu výchovu považujem za dôležitu - predovšetkým pre deti, ktorých rodičia su tak neskutočne pruderni, ze o týchto veciach mlčia. A nejde o to, ci su veriaci alebo nie. Moji rodičia veriaci su a od malička mi kupovali encyklopédie pohlavného života - boli odstupňované podla veku. A bolo to super, pretože mi bolo neprijemne sa s nimi o tom baviť na rovinu. A este k tej masturbácii. Samozrejme masturbácia deti v skupine je chorá. Ale nikto predsa nebude nútiť nase deti masturbovat v skolke ci škole. A by si sa čudovala, kolko maličkých deti (uz vo veku dvoch rokov) uplne bežne (pravidelne niekoľkokrát za den) masturbuje (moje nie, ale poznám mnohé osobne). A kolko rodičov na to reaguje neprimerane, dieta zahanbí, pripadne tu na koniku zakladajú rozhorčene diskusie o tom. Ktovie, mozno by sexuálna výchova mala byt povinná skor pre rodičov...

A este jeden zaujímavý paradox- mam veľa kamarátok z velmi konzervatívnych rodín. A vies co je zaujímavé? 90% z nich sa muselo vydať, lebo boli tehotné. A mnohé sa aj rozvádzajú... A som si istá, ze na vine su predovšetkým ich rodičia so svojim systémom výchovy.
A čakať so sexom az do manželstva???? V dnešnej dobe, ked ľudia spolu chodia 10 rokov kým sa vezmú? To bolo aplikovateľné v čase, ked sa dievčatá vydávali velmi mladé po velmi krátkom čase od zoznámenia sa s nastávajúcim...

bejbinka
14. feb 2015

Zeny, toto si precitajte. Ja som z tohto clanku presne pochopila, o co by malo v ramci sexualnej vychovy vlastne ist. Je to zarazajuce, co s detmi preberaju a v akom veku. Vobec to nie je o tom, ako napr. predchadzat nechcenemu otehotneniu, chranit sa pred HIV a pod., akoby sa niektori mohli nazdavat.
http://ocilkova.blog.sme.sk/c/374525/hrozi-na-s...

anketkarka
14. feb 2015

@mijo53 nemali ste sexualnu vychovu, ale nezili ste v takej spolocnosti, ako je teraz...tato spolocnost je nastastie a aj nanestastie dalej a zaspat dobu sa v nej neoplati...referendum bolo od zaciatku odsudene na neuspech, a preto sa cudujem organizatorom, ze do neho isli a aku taktiku zvolili...jedine pozitivum, ze sa o tom zacalo viac diskutovat...ale ci tie peniaze stali za to, to nech si uvazia organizatori...

moni73
14. feb 2015

@evening_star nechcela som sa zapojit a tiez by som sa priklanala k nazoru nechat sexualnu vychovu na rodica, ale ked si precitam, ze "masturbacia je hriech, lebo je sebecka" 😠
nerobte to svojim detom, nerobte z nich zle za to, ze si spravia dobre! ak si poskladaju nieco z lega, co ich potesi... je to tiez hriech? je to sebecke?

a neda mi, som za to, aby deti mali deti co najskor, budu aspon nejake peniaze na dochodky sem prispievajucich mamiciek 😀

evinka400
14. feb 2015

@mawka ja som proti tomu, aby moje dieta poucovali cudzi ludia, nehovorim, ze ked sa opyta rodica, tak sa mu ma klamat. Na priame otazky moje dieta vzdy dostalo aj priamu odpoved.

Neviem ako mozes tvrdit, ze tvoje deti su mentalne na tom lepsie, ako ine deti. Si otestovala mentalnu zrelost vsetkych deti na svete alebo co???

Nemaj starost o moje oci. Tie mam otvorene a poviem ti, ze v poslednom case dost casto otvaram aj usta od udivu nad niektorymi rodicmi. Ja respektujem, ze si si svoje deti poucila sama a vtedy ked si to chcela, preco nedokazes respektovat aj ty moje zelanie? Jednoducho si nezelam, aby nejaka stara raspla ukazovala mojmu dietatu, ake polohy sa praktizuju v posteli!!!

evinka400
14. feb 2015

@kaja73 ako vies, ze my nie sme? Aj ked mas pocit, ze dieta je otvorene, vzdy existuje nejake percento pravdepodobnosti, ze urcite informacie o nom nevies. Ja ti prajem pekny vztah s tvojim dietatom. Ale nemozes tvrdit, ze vies uplne vsetko. Vies len to, co ti povie.

kaja73
14. feb 2015

@evinka400 plus to co odpozorujem a vidim..... 🙂 hlavne ze sme obe spokojne ,no nie?

evening_star
14. feb 2015

@moni73 Ty prirovnávaš detskú masturbáciu k stavaniu kociek z lega? Dosť zvláštna analógia... 😕 Ja viem, že to mnohí ateisti nechápu, že pre nás je to hriech, ale tu ide o to, že pre teba je to normálne, pre mňa nie, ale tvoj názor sa vnucuje všetkým bez rozdielu, aj veriacim. Pre toto by mala sex. výchova zostať v rukách rodičov - ty budeš svoje deti učiť, že masturbovať môžu, veď sa z toho "potešia" podľa tvojich slov, a ja ich zase budem učiť, že masturbácia je zneužívanie vlastnej sexuality a je egoistická, lebo pri tom myslí človek len na svoje uspokojenie, kdežto pri manželskom milostnom akte chceme urobiť šťastným toho druhého, a tak zažívame šťastie aj my. Proste nech to zostane slobodné, tak ako to v demokracii býva. Nikto mi nemôže nanútiť ateistické vnímanie sexuality.

pribinak
14. feb 2015

Toto je dost off topic, ale škôlkari a nie skolkary s "y", ja neviem, naše školstvo a úroveň vedomosti je fakt v riti, ked decka nebudú vedieť gramatiku, tak nech vedia aspon kvalitne masturbovat

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
marusik
14. feb 2015

pridávam čerstvú skúsenosť: na stretnutí odbehli 2 dievčatá /1.stupeň ZŠ/ na WC... potom odišli ďalšie dve...a iné dievčatá, aj chlapci začali o nich rozprávať, že sú lesby.
Keď som bola na ZŠ ja, tiež sme chodili na WC s kamoškami a bolo to normálne. Dnes keď chodia 2 dievčatá na WC, tak už ich volajú lesby 😨 No je treba učiť sa deťom v škole o lesbách a gejoch, keď ešte to ešte nie sú schopní správne pojať a zatriediť tieto informácie?

teada
14. feb 2015

@sue a prave pre toto, sa beru nenormalne veci ako normalne, chore ako zdrave, zle ako dobre, tie co su na skodu sa vnimaju dneska uz akoby boli prinosom a mozeme pokracovat donekonecna..co odmalicka detom vstepime, to im tam vyrastie...vies o co ide v sexualnej vychove?presexualizacia spolocnosti nam nevyriesi problem, prave naopak, vytvori problem, ale ako pre koho-pre vyrobcov kondomov, antikoncepcnych piluliek lekarov-potratnikov, ci ako ich nazvem-timto vsetkym sa zvysi produkcia ich prace na zaklade a vdaka aj sexualnej vychovy-lebo ta neriesi problem!..co riesi problem??co tak mat na skolach Zodpovedna vychova?vychovavat k zodpovednosti, ci predmanzelskej zdrzanlivosti a cestnosti?to by znamenal krach prosperujucich antikoncepcnych firiem, .., je toto vari horsie, ako robte si dievcence a chlapci to, co vase telo "potrebuje" a hocikedy a s kymkolvek, len nezabudnite si uzit..ci navliect..ved prave o toto ide-je to obchod..je toto podla vas ta spravna vychova??bagatelizovanie je skor utek ako riesenie...cize ja v tomto nevidim vobec to iste...

mijo53
14. feb 2015

@anketkarka ako , že som nežila v takej spoločnosti aká je teraz? veď ja nie som po smrti ha ha ha, ja stále žijem a podieľam sa na morálnej výchove mojich deti. Áno , je potrebné sa snažiť nezaspať dobu vo vzdelaní všeobecne, ale zvlášť v jazykoch, technológiach, ale nikdy nezaspíš dobu v intímnom živote ak ten život bude morálny. Všetky generácie od stvorenia sveta vedeli ako sa plodia deti. Ja vôbec neľutujem, že toľko peňazí stálo referendum, peňazí je vo svete dosť, len nie sú správne rozdelené. Na Slovensku bolo iba 1 referendum týkajúce sa vstupu do EU platné, ostatné boli neplatné a je dobre, že vidíš aspoň jedno pozitívum

mijo53
14. feb 2015

@teada Tvoja odpoveď je veľmi múdra a nadčasová

doty1
14. feb 2015

@evening_star škoda, že na to, že pri milostnom akte máme urobiť šťastným najskôr toho druhého chlapi veľmi skoro zabúdajú (a keďže v tejto republike mám 80% veriacich, tak ich bude asi dosť).
Ja som za sexuálnu výchovu v škole, ale veľmi citlivú, toto je téma, do ktorej by mal dieťa zasväcovať v prvom rade rodič. Čo sa mi nepáči, že cirkev znova nadobúda dojem, že má veľké právo rozprávať o tom, čo je tá "správna sexvýchova". A keď už vravíme o demokracii, nám ktorí sa nehlásime k žiadnej cirkvi, tiež nemôže nik nanútiť kresťanské (v mnohých prípadoch však doslova katolícke) vnímanie sexuality.

A btw vždy sa musím pousmiať nad výrokmi žien (netvrdím, že padli tu v tejto diskusii, nečítala som úplne všetko) o tom, ako kradneme deťom detstvo. Keď vidím 4-ročné dievčatko oblečené ako vyzývavú 20-tku, chlapčeka ako gaya v malej verzii, s najnovšími technickými vychytávkami v rukách, atď atď...tak o nejakom ukradnutom detstve nemôže byť ani reči...

moni73
14. feb 2015

@teada ved v dnesnej dobe si mozes vybrat nabozenstvo, ktore ta asi vedie k zdrzanlivosti a pod

mimochodom, na nabozenstvo chodi aj moja dcera, ktoru sice masturbovat ucit nebudem (neverim, ze je tu rodic, ktory by to robil a ani ucitel), ale rozhodne jej nepoviem, ze je to hriech!

evinka400
14. feb 2015

@bejbinka obavam sa, ze vacsina rodicov tomu nepripisuje ziadny vyznam. Je to predsa moderne, cize v "preklade" dobre a tu je vela mamiciek veeelmi modernych. Zober si aka nizka bola ucast na referende. To hovori za vsetko 😒

evening_star
14. feb 2015

@doty1 "Cirkev nadobúda dojem, že má právo rozhodovať o tom, čo je správna sex. výchova"??? 😕 Práve naopak!!! My veriaci sa len bránime tomu, aby všetci školáci mali paušálne tú istú výchovu, ktorú práveže vnucujete vy, neveriaci. Keby to bolo tak, ako píšeš, tak potom by Cirkev presadzovala, aby bola vo všetkých školách povinná sex. výchova s takým obsahom, ktorý je v súlade s jej učením, ale je to práve naopak! My sa len bránime tomu, že zo západu ide ateistický trend zaviesť sex. výchovu s obsahom, ktorý ja považujem za nemorálny pre všetkých rovnako! Už v predchádzajúcom príspevku som písala, že práveže cirkev chce v tomto slobodu - slobodu pre rodiča rozhodnúť, čo a kedy v sex. výchove učiť. Takže ty si to celé prekrútila.

evening_star
14. feb 2015

@moni73 Áno, ty dcére nepovieš, že je to hriech, ty jej povieš, že je to normálne, ale tu ide o to, že niekto zhora mi vnucuje, aby som to aj ja tak prezentovala svojmu dieťaťu, a to teda nebudem, lebo pre mňa to vždy hriechom bude. Stále sa opakujem: sloboda, sloboda, sloboda.

horana
14. feb 2015

@yukki to sticovanie sliepky, ovca ala vlacik a psy zlepeni zuvackou - skoro som si cvrkla od smiechu 😀 😀 😀 nikdy by ma nenapadlo takto to vysvetlovat ale genialne 😀
ale je to tak, tie deti ktore ziju v blizskoti zvieratiek to aj bez vysvetlovania pochopia same resp. rodicom ulahcia pracu, aj nase tak vyrastali a ani neviem kedy to pochopili, ale odkedy si pamatam, bolo im to spravne jasne aj samym od seba
tak mi to doslo ze je to aj tou dobou, deti vyrastaju sterilne v mnohych oblastiach okrem ineho bez zvieratiek (nejaky ten 1 ks hlodavca v klietke alebo gaucovy pes ktory sa vynesie 2 x denne pred panelak je asi skor "pet" nez zviera ktoreho prirodzene interacie v prostredi by sa dali detmi zaznamenat) a kedze aj rodicia mlcia, je to tabu
rovnako ako staroba a smrt ktora sa z rodin presunula do nemocnic, alibisticky radsej nevidiet a co oci nevidia srdce neboli a tak maju mnohe blizsie neurceny panicky strach ze by sa ich deti naucili nieco o eutanazii v skole, ako vyjadrila minule jedna diskuteraka: "Vnúčik príde za tebou, v rukách zošit "Praktické cvičenia z predmetu eutanázia" a spýta sa ťa nevinným hláskom, či ťa niečo dlhodobo nebolí..." tak tohoto sa boja ludia 😕

meluela
14. feb 2015

@moni73 ked 8-12 rocnemu dietatu na jednej hodine povedia ze orgazmus je super, ukazu nakres penisu vo vagine a naucia navliekat kondom (co teda by rozhodne stacilo po tych 12r), bude sa musiet hrat priblble edukacne hry so slovickami ako 69, zoofilia, nekrofilia, vagina, pesar atd. a na dalsej hodine budu abstraktne rozpravat o cistote a hriechu ... tak si z toho dieta neodnese v lepsom pripade nic v horsom totalny chaos

Ak by mala byt sexulna vychova naozaj ucinna, chce to osobnosti .. ako u nas ucitelku ktora nam len tak btw. popri uceni o horninach povedala v nasich 15r ako bola panna este na vysokej skole spolu s dalsimi dievcatami, ako to bolo super a ako potom stretla svojho muza s ktorym sa stale lubia a aj v spalni si to uzivaju (mala okolo 50r) ... to bola naozaj osobnost a spravne vytusila co trapi dievcata a chlapcov v tom veku ... ta snaha pubertakov nebyt "pozadu" oproti ostatnym, pocit ze im nieco ujde ...

Lenze takychto osobnosti je naozaj malo. Preto by sa malo len vo vhodnom veku teenagerom dat zakladne bezpecnostne info a nekrmit nevhodnymi faktami uz male deti ked to nema kto vhodne podat.

evinka400
14. feb 2015

@doty1 a kto ich tak obliekol? Chces povedat, ze sami zasli do obchodu po vyzyvave oblecenie, za stylistom a cele to zacvakali z vlastneho prijmu?

doty1
14. feb 2015

@evinka400 asi som sa zle vyjadrila a nepochopili sme sa....to "kradneme" som myslela všeobecne...len je to smiešne, keď niektoré mamičky budú bojovať "vlastným telom" proti sexuálnej výchove na školách a ich krpce chodia ako dobre nastajlovaný pubertiaci

moni73
14. feb 2015

@meluela ja uplne suhlasim, k tejto teme treba pristupovat maximalne citlivo a pevne verim a dufam, ze sa k sex. vychove tak aj pristupi. skratka neverim tomu, ze budu deti nutit masturbovat v skupinkach.... a keby ano, tak moja dcera bude vtedy chybat 😉 ale pride mi to asi taky isty extrem ako ze masturbacia je hriech....
ale potom sa zamyslim a ak je hriechom maskrtenie, tak ok, nech je aj masturbacia hriech

ja chcem, aby si dcera zobrala z nabozenstva to podstatne, pre mna napr. laska k bliznemu

evinka400
14. feb 2015

@doty1 Jasne, takto to znie uplne inak 😉