Škôlkári začínajú so sexom. Čo je cieľom?
Skôr ako začneme debatiť, pozorne si pozrite video. Trvá to dlhšie, ale ovplyvní to naše vnímanie 🙂
Prosím o ospravedlnenie pravopisnej chyby :D neviem to už vrátiť
@moni73 problem je ze v beznej skolskej praxi nic nevies dopredu ... ak povie niekto dietatu nieco nevhodne v nevhodnom veku, dieta to uz poculo a uz ma z toh o traumu, uz mozes len lutovat a hasit skody, zbytocne sa stazovat, menit skolu a pod.
kolektivna masturbacia je samozrejme blbost ktora realne nehrozi, ale staci si pozret osovy vypracovane spolocnostou pre planovane rodicovstvo, co je neziskovka s realnym dopadom na spolocnost, su to ludia ktori posobia v pedagogickej a psychologickej praxi, na ministerstvach atd. ... a ta prirucka sa aj dnes moze pouzivat ... cize realne uz na skolach prebieha podla nej vychova ... aj tam je kopec veci ktore nechcem aby boli prave tak mojmu dietatu podane a to nie som ziaden puritan
pamatam si ako nam raz jedna druzinarka nieco na podnet jedneho dievcata v 8-9r vysvetlovala okolo plodenia deti ... vyvovalo to vo mne akurat odpor, strach, citila som sa zranena, obsah som neskor zabudla o com to presne bolo ... proste som na tie informacie vobec nebola pripravena, ani zvedava, zila som vo svete babik a rozpravok, o sexualitu som zacala javit ako-taky zaujem v 12-13 rokoch. Preco nemozme toto respektovat ... ze kazde dietatko je ine, ze vacsina deti ma medzi 6-10 rokom obdobie kedy je sexualita velmi v uzadi (viac nez trebars v 3r), nechajme ich napokoji, 10 rocni fakt nebudu plodit deti ,...
Och dievcata ja neverim vlastnym ociam! V dnesnej dobe najdeme na internete velmi vela informacii a bohuzial aj velmi vela nezmyslov. Preto je selekcia informacii zvlast v dnesnej dobe extremne dolezita. Dodnes som nepocula ziadnu oficialnu informaciu, ze by sa mala zavadzat povinna sexualna vychova v skolkach na Slovensku. Preto tato histeria mi pripada prinajmensom nemiestna. Este pocas skoly som sa na konspiracnych teoriach vedela zabavit, pripadali mi vtipne, teraz mi to cele pripada uz len smutne...
@evening_star A aky je rozdiel medzi veriacimi a ateistami v moralke? Toto mi vysvetli...
@julietta246 sexualna vychova je povinna uz teraz, akurat ze nie je ako samostatny predmet a nie je jasne zadefinovane co sa ma ucit. Skoly ju mozu ucit dobre aj zle ... mozu si aj zavolat mimovladky ktore mozu prezentovat aj nevhodne nazory a postoje. Ak sa to deje v ramci vyucovania, ucast je povinna v ramci povinnej skolskej dochadzky. Ak natrafis na dobru ucitelku mas, stastie, ak na priemernu, tak nic sa nedeje, ak mas smolu na fanatika alebo kravu, tak ma rodic smolu a moze len menit skolu.
@evening_star ved daj dieta do cirkevnej skoly a nemusis taketo veci vobec riesit, predpokladam ze tam sa sex.vychovu ucit nebudu 😉 a radsej tu ani nejdem rozoberat ake nechutnosti sa deju vramci cirkvi, to je na inu temu, hlavne ze sex.vychova niekomu vadi.... 🙄
@meluela Nuz to je jeden fakt. Ja som ako skolacka mala sice stastie a za tych par hodin sexualnej vychovy som traumu nechytila, ba co viac informacie velmi rychlo vyprchali, pamatam par kolektivnych chichotov a toho ze samotnej ucke bolo pod palbou ziackym otazok znacne uzko, ale na druhej strane za tych par rokov a nehanbim sa ani trochu za to pomenovanie: pi*e chemikarky a jazykarky, ktore mi tieto predmety znechutili az do dospelosti by som vrazdila doteraz, stretnut ich minimalne od srdca by som im do duse prehovorila. 😖 Aj na strednej sa naslo par exemplarov medzi ucitelmi, ktore vo mne bud zabili cele oblasti poznania, alebo ich na dlhsiu dobu vyblokovali zo zorneho pola, na velku skodu, nakolko k mnohym som sa potom sama musela vracat. Dobra ucitelka vie sposobit zazraky, zla tiez, len do opacneho smeru. Skoda ze ludia vidia ako rizikove a citlive a s moznymi dlhodobymi nasledkami len poucanie o sexe a nic ine...lebo moja skusenost hovori opak..
@natuska87 Asi taký, že niektoré veci, čo ateisti pokladajú za morálne, pre veriacich je nemorálne.
@horana to ze treba celkovo inak nastavit skolstvo je dalsia vec ... umoznila by som aj homeschooling aspon v takom rozsahu ako je v susednom cesku ked niekto ma moznosti si dieta naucit veci sam a chce sa vyhnut dementom v skolstve, aby mal tu moznost
A do skolstva treba prilakat dobrych ludi, nech to nie je len zalezitost par skvelych idealistov a zvysok total intelektualny, kulturny aj moralny odpad.
Len mam stale pocit, ze ucit o zle intimnych zalezitostiach a hodnotach urobi v detskej dusicke predsalen viac skody nez ucit zle geografiu. ... teda co sa tyka obsahu
Ak je ucitel naozaj patologicka osobnost, tak to akakolvek interakcia s dietatom tomu dietatu ublizuje ... a je velmi smutne ze prave v skolstvo je plne takychto psychopatov 😒
@rainee ahoj, mozem sa ta spytat? Videla si cele video, ktore vlozila zakladatelka temy? Jasne tam hovoria, ze sexualna vychova je len biznis na ziskanie penazi z interupcii. Ta zena tam verejne priznava, ze v ramci sexualnej vychovy systematicky ziskalavala doveru nic netusiacich deti a nasledne im ponukla MALO UCINNE antikoncepcne prostriedky. A to vsetko preto, aby si zabezpecila prijem a nie obycajny, ale poriadne vysoky. Ja sa nebojim sexualnej vych. len si nezelam aby take individua ziskavali doveru nevinnych deti. hovori tam, na zaciatku, ze sa nevedela sama vyrovnat so svojim potratom a tak ho predavala inym zenam, aby samu seba presvedcila, ze je to v poriadku. Co viac k tomu treba dodat?
@meluela Ja to zas beriem tak ze zly ucitel uci zle, a nasledky su vacsinou dlhodobe. Ucitelov by som zlatom vyvazovala (co sa tyka platov) - tych dobrych. Nech sa zvysi vzajomna konkurencia a vaznost profesie, udrzia sa len najlepsi.
Dobry ucitel nauci dobre a citlivo vsetky temy mu zverene, zly naopak.
Preto vyberat ceresnicky a reformu skolstva ako takeho pokladat az za "dalsiu vec" v rade vidim ako nesystemovu a neefektivnu.
@mijo53 keď už sem pletieš cirkev - tak o to skôr by mala byť sexuálna náuka povinná, aby deti vedeli, že keď im pán farár šmátra pod tričkom či v nohavičkách, tak to nie je "v mene božom" ... a aby mi o manželskom živote prednášal niekto, kto sa tvári, že jakživ svoj úd nepoužil na nič iné ako na močenie - tak pardón, ale to ja potom môžem ísť vyučovať jadrovú fyziku... ja napríklad nesúhlasím s tým, aby sa štátnych školách existovala čo len možnosť výuky náboženstva, nikto sa ma nepýtal, či mi to vyhovuje alebo nie a musím to akceptovať, že to tam je...
btw, neviem aký si ty ročník, ale v časoch mojej zš dochádzky boli tiež nejaké pokusy o sexuálnu výchovu - akurát sa tomu hovorilo tuším výchova k rodičovstvu alebo tak nejak, pointa bola tá istá - snažili sa nám nejak kvalifikovane vysvetliť, čo je to sex, nejaké detaily o pohlavných orgánoch, ochrana, sexuálne prenosné choroby, tehotenstvo, pôrod... lebo tá jedna či dve vyučovacie hodiny, ktoré sú tomu venované v osnovách biológie (vtedy prírodovedy), sú žalostne málo a žiaľ pre niektorých už aj neskoro... takže zas taká novinka to na školách nie je, akurát vtedy na to neboli pedagógovia pripravení, nemali primerané materiály, takže to tak aj vyzeralo, viac srandy ako úžitku...
a neviem, aké veľké deti máš, ale to, čo sa kedysi o týchto veciach učilo v 7. triede, tak je teraz v osnovách pre 3. ročník zš...
@mijo53 urcite si nevyrastala v takejto dobe a preto si nepotrebovala sexualnu vychovu. Keby si kazdy svoje deti vychovaval zodpovedne a realne v oblasti sexu a nezatvaral puritansky oci pred niektorymi vecami v tejto oblasti, tak by nebola potrebna sexualna vychova. Z pohladu mojej rodiny sexualna vychova potrebna nie je, lebo ja svojim detom vsetko a vcas vysvetlim, ale co chudak deti, ktore to stastie nemaju a potom sa v zivote nevedomky dopustia chyb v tejto oblasti. A potom tu nad nimi lamete palicu...ze ako sa spravaju...rodicia, ktori si zodpovedne vychovaju svoje deti, nemaju preco sa obavat sexualnej vychovy a presexualizovanej spolocnosti, lebo urobili vsetko pre to, aby svoje dieta pripravili na zivot v tejto spolocnosti...
@anabella235 Dakujem za video, velmi podnetne... kazdopadne je americke, a tak trochu utrhnute z retaze a vzdialene od slovenskej reality. Mam susedku, ktora ma 20 a 4 rocnu dceru... hm.. a je stastna ze ju ma, ale bola by stastnejsia, keby ju mala ovela neskor.. ma neskutocne tazky zivot a ja ju obdivujem kazdy den. Budem rada, ak moje deti budu na prirodovede pocut o rozmnozovacej sustave cloveka a aj o prenosnych chorobach. Rovnako spravim vsetko pre to, aby mali zdrave zaklady z domu. Vychova o ludskom tele musi byt sucastou vyucovania!
@meluela presne tak...na skolach sice ma fungovat nieco co sa nazyva vychovno-vzdelavaci proces, ale v drvivej vacsine je to len akoze vzdelavaci proces...proste ucitel sprostredkovava nejake informacie ziakom...ok, pri matike mi teda teoreticky moze byt jedno co je ten ucitel zac. ale pri sexualnej vychove je to teda sakramentsky inak. ja teda co si spominam na svoju zakladnu skolu, tak za celych 8 rokov mozno 2 ucitelky som mala take ze boli aj ludsky normalne.
@anketkarka napisala si to dobre....z toho vychadza ze rodicia by mali absolvovat pripravu na svoju rodicovsku ulohu...skola by nemala suplovat ulohu rodicov. a ak ma byt sexualna vychova vyucovana, tak nie ucitelmi, ale odbornikmi...psychologmi, sexuologmi. slovencinarka tiez nemoze ist ucit chemiu, tak neviem preco sexualna vychova ma byt len na doplnenie uvazku.
Ja som za sexualnu vychovu na školach...ak to bude podane odborne a mladym to pomože.... Je to naozaj nevyhnutne. Samozrejme aj rodič ma velku ulohu. Ak to pojde z viacerych stran, určite to bude len prospešne. Nie som odbornik ale mam tak brata v takom veku....cca od 5ročnika 6teho na zakladnej škole je akurat. Sexualna vychova v školkach je nezmysel, mrhanie peniazmi. Mam školkara, ak by sa take dialo v škole tak by som proti tomu rozhodne zakročila.
zeny, viete, kde sa vase deti stretli prvy krat so sexom?
..... vtedy, ked ste ich pocali.
plus mozno x krat pocas toho ako prebyvali vo vasom brusku.
plus mozno x krat ked ste si mysleli ze miminko v noci spinka a suchli ste sa manzelovi pod perinu.
plus mozno x krat ked boli u babky na prazdninach a psik skakal na sucku, kohutik na sliepocku, konik na kobylku....
plus mozno x krat ked sli zo skoly okolo novinoveho stanku, ked bezala TV....
plus mozno niekedy na jar ci na jesen v ZOO, ked vy ste obzerali tavy a vase dieta jednym ockom spehovalo vo vedlajsom vybehu ako zebriak skace po zebre.....
nerobte so sexu nieco co by mali deti povazovat za TABU, nieco co ich nemusi zaujimat....
cim viac im odopriete odpovede a rozhlad aj v tychto veciach...tym viac budu zvedave ze co TOTO je??? mam sa toho bat? mam to skusit? ....mozno hej, ked to robia aj ini....
- verte mi, ze dieta ktore od malinkata zije v suzvuku s prirodou a chape jej fungovanie, t.j. aj to ako sa asi robia nove zvieratka ci babatka, ako sa rodia atd....taketo dieta nikdy tieto otazky nenapadnu, lebo vie ako to funguje a velmi dobre vie, ze to je prirodzene a velmi dobre aj chape, ze tak ako je sex sucastou zivota, tak patri len dospelym na splodenie dietatka.
@katarinamarkova to nie je o zebrickach a babatkach v brusku ... o tejto stranke sexuality ucim svoje dietatko postupne uz od malickeho veku sama ... to je technickom chapani sexu, o memorovani zbytocnych ale totalne zbytocnych faktov a o podivnych pedagogickych technikach:
4.
Vytváranie doplňovačiek, osemsmeroviek, rébusov –
do doplňovačky treba ukryť
konkrétne slovo (puberta, dospievanie, láska, homosexualita, masturbácia, pohlavné
choroby, tehotenstvo, sexualita, menštruácia, hygiena a pod.) a pripraviť k nej podrobnú
legendu, ktorá by obsahovala slová súvisiace so sexualitou.
2.
Hľadanie „bielej vrany“ v skupine slov a zdôvodnenie výberu –
pripravte skupiny slov,
v ktorých je jedno navyše, lebo nespĺňa spoločný znak ostatných. Deti majú nájsť toto slovo
a zdôvodniť svoj výber. Na vyššej úrovni tohto cvičenia žiaci/čky dokážu vytvárať takéto
skupiny slov sami/y.
Napr.: pošva – maternica – erekcia – vaječníky – vajíčko – ovulácia.
Bielou vranou v tejto skupine bude erekcia, lebo ostatné slová označujú časti a procesy
ženských pohlavných orgánov, erekcia sa týka muža.
rozum mi zastava nad tym, ako si tu niektore predstavuju vyucbu sexualnej vychovy ako skupinove masturbovanie, najlepsie uz v materskej skolke ... to je taky isty fake akoomietkovy denom v ciganskej osade.
NEZERTE TO pre boha ziveho a zacnite rozmyslat ...
@meluela 🙂
-s pubertou a dospievanim sa stretne kazde jedno dieta....ak sa teda nestreta ked vidi ako mu napr. starsia sestricka ci bracek rastie pred ocami a zrazu ma ich surodenec velke prsia ci hruby hlas a chlpy.
- laska - co k tomu dodat
- homosexualita - kazde dieta by malo vediet chapat a tolerovat inakost inych ludi, kazdy sme iny
- masturbacia - je nieco co objavuju deti prvykrat v skolkarskom veku cca....a nie preto, ze ich to niekto uci, ci ukazuje im to....jednoducho preto, ze vtedy deti objavuju svet - aj seba - svoje telo a jednoducho pridu na to ze aha mam cikulku mam cikacika.....
- pohlavne choroby - su sucastou zivota, tak isto ako aj ine choroby,
- tehotenstvo - krasna vec, deti by mali vediet, ze teta nie je tucna, ale ze bude maminkou
- sexualita - patri k zivotu
- menstruacia - maminka ju ma kazdy mesiac......preco? lebo moze byt maminkou, je dospela, moze mat sex, moze mat babatko....tak isto ako to prebieha u vacsiny inych cicavcov - neviem co je na nej divne
- hygiena - preco neucit deti, ze aj pohlavne organy su sucastou ich tela a treba sa o ne teda patricne starat
˙--- posvu, maternicu, vajecniky - maju vsetky dievcatka uz od narodenia - co je divne na castiach ich tela, su ine ako ostatne? v com?
---vajicko, ovulacia - zase skoncim pri zvieratkach....deti co chapu prirodu vedia ze sliepocka znesie vajicko...a ak predtym po nej skakal kohutik bude kuriatko....takym detom netreba tieto pojmy vysvetlovat
---erekcia - neviem ci mas chlapceka, ci vobec nejake deti....ale erekcia prebieha u chlapcov uz od narodenia, staci ze malemu rano rozbalis v spravnom case plienocku.
co je divne na slove erekcia? je lepsie ci vhodnejsie povedat dietatu - mojko je rano, nemozes sa poriadne trafit do zachodu, lebo ti teraz stoji, musis chvilku pockat......ved slovko erekcia je len vyjadrenim toho co sa chlapcom deje od narodenia takmer kazdy den.
stale som nazoru ze detom slova a vedomosti nikdy neublizia....ublizuje im nevedomost a z toho nasledny strach a panika ze co to je?????
este ma k danej teme napdlo...
viete preco tak straaaasne moc casto tu clovek cita podobne veci ako...
- mozem byt tehotna ked toto a tamto....
- svrbi ma tam dole - co to je???
- problem pri sexe, poradite....
- myslite ze je to ovulacia, alebo som tehotna?
- mam taky a taky vytok....moze to byt ovulacia?
- je toto tehotenstvo?
- x dni nemam menzes, preco???
- menzes mi prisiel po dvoch tyzdnoch.....
atd atd atd.
a toto maju byt otazky dospelych zien?
co myslite preco sa take samozrejme veci tieto zeny pytaju. lebo im ako samozrejme nepridu....to ze po prvom sexe v ,,neplodnych dnoch,, moze otehotniet sa tu vo fore dozvie ako uchvatnu novinku o kt. doteraz netusila.
extrem: ked sa dievcina v puberte pokusi o samovrazdu, lebo sa bozkavala s chlapcom a mysli si ze je tehotna a maminka jej vravela ze moze az po svadbe.... :(
podme teraz prestat hovorit o tom, ze vonku je zima....zmeni sa nieco na tom, ze vonku je zima? asi nie.....len to dieta co nema okna a nevidi ze vonku snezi a maminka mu to nepovie sa rozbehne von v sandalkach.....lebo ved je teplucko...nenapadne ho, ze ked je teplo doma, vonku to moze vyzerat uplne inak.
@sissy27 máš pravdu, keď kňazi šmatrajú, tak to nie je s božím zákonom, s tým s Tebou súhlasím. To je ich svedomie, z toho sa musia zodpovedať pred svetskými a božími zákonmi. Nesúhlasím s Tebou, že na štátnych školách by nemali byť hodiny náboženstva, lebo kresťania tak isto platia dane ako ateisti, hodiny náboženstva sú alternatívne s hodinami etiky, každý môže prihlásiť dieťa, ako uzná za vhodné. Áno v 8.ročníku sme sa učili na prírodovede, či biológii o anatómii človeka a pre tých, ktorí žijú v zmysle morálky, že sex až po svadbe, je to úplne dostačujúce. Tak ako musíme pracovať na manželských vzťahoch, aby manželstvo fungovalo, tak sa musí pracovať aj na intímnom živote manželov.. Naša rodinná knižnica je dosť rozsiahla a obsahuje rôzne knižné vydania primerané veku deti a morálke.
@evening_star musim este nieco podotknut a spytat sa.
si sa cudovala, ze porovnavam masturbaciu so stavanim lega... podla mna dieta v oboch sleduje uspokojenie svojej momentalnej potreby. ci si precita knihu, sankuje sa, poskriabe si nohu, ktora svrbi... este si viem predstavit dovod nemasturbovania v manzelstve... ale dieta je tvor totalne sebecky! nenecha matku vyspat, chce sa krmit, nosit, hrat sa - toto asi hriechom nebude...
nenazvala by som sa ateistom, skor nepraktizujem ziadne nabozenstvo. napriek tomu, alebo mozno prave preto chodi moje dieta v skole na nabozenstvo. chcem, aby mala rozhlad a ak sa tam okrem pre mna krasnych krestanskych myslienok dozvie, ze masturbacia je hriech, hold budem mat co napravat. ale verim sebe, svojej dcere a nasmu vztahu, ze pokial jej budem hovorit to, co si myslim, ze je spravne, bude verit mne. neverim tomu, ze jej hodiny nabozenstva sposobia traumu napr. z toho, ze by nevstupovala do manzelstva neposkvrnena 😒 preco to beriete tak ohrozujuco? ja sa snazim ukazat ciernu aj bielu aj sedu a vysvetlit preco zijem podla napr, sedej, preco je pre mna najlepsia. nesnazim sa jej nahovorit, ze biela a cierna neexistuju....
a posledne by som sa ta chcela spytat. ja som niekedy davnejsie zakladala temu "co je vyslovene nesebecke?" a nedosli sme k nicomu 😒
dufam, ze to neberies v zlom, mna to fakt zaujima.
ps ak by mala sexualn vychova vyzerat, tak cierne ako sa prezentuje, budem jedna z prvych protestujucich 🙂
@anketkarka máš pravdu, ale nie tak skoro ako sa diskutuje na tomto fóre, že už v materskej škôlke. Vieš, ja to vidím tak, že všetko je v dôsledku morálnej krízy, ľudia nechodia do kostola, k psychológovi nepôjdu tiež, a vieš duchovné obnovy by potrebovali rodičia a potom by sme to nemusela vtĺkať malým deťom do hlavy, ako funguje sex. Ja som tiež bola iba raz na duchovnej obnove s manželom ale chodím pravidelne do kostola a keďže máme veľmi dobrých kňazov, je to pre mňa veľmi dobrými učiteľmi, psychológmi . Veľa sa ľudia vyhovárajú na dobu ale dobu ovplyvňujú ľudia. Minule som počula veľmi dobrú kázeň kňaza, kde poukazoval na to, ako sa mládež stále ponáhľa a chce preskočiť určité roky /napr. sec už v 15-tich, alebo aj skôr. Tie roky potom tým deťom chýbajú, to je tak, ako by išli z prvého stupňa základnej školy, hneď na strednú školu . Toto máš tiež pravdu, že mnohé deti nemajú šťastie na rodičov, ale stále kdesi sa stála tá prvá chyba /u starých rodičov, keď vychovávali svoje deti alebo ešte ďaleko skôr, treba by bolo skúmať rodokmeň, takto robia aj psychológovia
....a tú hrubku v názve by nešlo opraviť?
či......tvrdá debata tvrdé Y?
a S kým s čím "so sexom".... 7.pád
Hovorí sa tomu síce sexuálna výchova, ale podľa mňa je to sexuálny tréning. Rozdiel medzi výchovou a tréningom je jasný. Tréning robí výborného futbalistu, reprezentanta, ktorý dostane "Zlatý míč", ale zostáva človekom, ktorý nie je schopný žiť v manželstve. Tréning vypiple výborného hokejového brankára na ľade, ale nenaučí ho kultivovanému chovaniu mimo ihriska. Obaja trénovali, ale neboli vychovávaní.
To, čomu sa hovorí sexuálna výchova v školách, beriem za sexuálny tréning, pretože výchova kultivuje dušu. Zjemňuje ľudské srdce. Skvalitňuje medziľudské vzťahy. A v tom, čomu sa hovorí sexuálna výchova, nič také nie je. Detailne vykreslovat praktiky sexu v podobe teorie a magorit uz skolkarov, ako sa to co nevidiet chysta uz vo Svedsku, je ubohe. Teoria o rozmnozovani je predsa sucastou biologie a vyucovacia hodina sa aj tak konci vzdy volnou diskusiou, co je fajn.Takže nie vychova ale teoria, z ktorej mam zial dojem, že týmto spôsobom sa skôr "vychováva" kvalitná plnohodnotná prostitútka, ako výborná plnohodnotná matka pre deti.
@katarinamarkova diskusiou ideme uplne pomimo ... nie, detom neublizi ked vedia o ovulacii ... zalezi od sposobu akym a v akom veku je im to podane, tu mi konkretne vadili divne edukacne cvicenia, osemsmerovky a pod. Skoda ze sa mi uz nechcelo hladat dalsie vynatky z tej publikacie, kde sa hralo aj s zoofiliou a nekrofiliou, to by sa uz tazsie vysvetlilo preco musi kazde 12r dieta nutne pocut o pichani do mrtvol a psikov.
Na to, aby sme dietatu nesposobili v 4r traumu z masturbacie nepotrebujeme celej triede naraz hovorit ako je to fajn ked si chytaju pipika (ci uz rovno odborne terminy naucit), ze to robi kazde dieta (btw. nie nevyhnutne a v rovnakej miere) a rozoberat dokola. Uplne postaci, ked vzdelame rodicov a ucitelov ako maju primerane reagovat ... aby detom nehovorili divne veci a nevyrabali im komplexy do buducna. Ine je uz spomenut to tym vacsim 10-12 detom trebars na tej biologii ze je to uplne normalne, ze vacsina zien a muzov to robi ... to moze zacinajucim pubertakom len pomoct ... ale znovu, naco traposit a s ucitelkou ktora cloveka hodinu predtym buzerovala pri diktate dopodrobna rozoberat sukromne zalezitosti.
A ked si pozres obsahovo temy mozem byt tehotna a je toto tehotenstvo, to je prevazne o zenach ktore uz vidia dve ciarky aj na bielej stene, takze to nie su zmätene pubertacky ... to su zeny ktore vedia co sa da a co nie ale uz tu take zufale ze sa nedari
samozrejme byvaju tu aj puberatcky, rada im poradim ak sa da ... a nevidim za tym vela neznalosti zakladnych faktov, castejsie to byvaju prehnane obavy ... napr. ci sa da otehotniet v bazene a pod., casto tiez zlyhanie antikoncepcie o ktorej sa ucili ako o dost bezpecnej (prasknuty kondom, zabudnuta tabletka, antibiotika pri hak, zvracanie pri hak ... ) Skor je u nich problem ze spavaju s chlapcom v nizuckom veku, obaja su totalne nezreli a nepripraveni niest dosledky, ktore mozu byt vzdy.
Sexualna vychova moze byt, ale treba vymyslet sposob ako dat rodicom dostatok slobody ... mne by sa napr. pacilo keby na zaciatku kazdeho roka na rodicko prisiel clovek ktory ju bude ucit, predstavil seba aj osnovu pre ten rok, spristupnil obsah a zdroje ktore bude pouzivat a podla toho by sa rodicia mohli kvalifikovane rozhodnut ci chcu aby dieta na jeho hodiny chodili alebo nie, ci pripadne sami podla tej osnovy detom niektore veci objasnia.

na odlahcenie... sa cudujem ako vznikla tato pesnicka v casoch ked neexistovala ziadna sexualna vychova a aj o vlastnom tele sme sa dozvedali cez "cervene sklicka". A pribeh bol veeelmi bezny... 😀
https://www.youtube.com/watch?v=t_Do7UX00Lo