icon

Škôlkári začínajú so sexom. Čo je cieľom?

anabella235
14. feb 2015

Skôr ako začneme debatiť, pozorne si pozrite video. Trvá to dlhšie, ale ovplyvní to naše vnímanie 🙂

Prosím o ospravedlnenie pravopisnej chyby :D neviem to už vrátiť

sissy27
15. feb 2015

@mijo53 ja ako ateista musím prispievať na cirkev a vadí mi to... Žiadny úchylný farár sa jakživ spovedať nebude a nemá ani svedomie, keď to urobí a keby aj, tak tým deťom to nepomôže ...ale pomohlo by im, keby hneď ako sa také niečo stane, vedeli, že je to zlé a nemajú to znášať... Ale to im doma nikto nepovie... Náboženstvo na školách nech je, ale nie v tej forme ako teraz - nech sa deti učia o rôznych náboženstvách sveta a nie len to "jediné správne "... Aj keď je to voliteľný predmet, prídu s ním do kontaktu aj tie deti, ktoré tam nechodia - veď riešte si tieto veci doma, v kostole, vo voľnom čase... A pre porovnanie - sex je pudová záležitosť, telu prirodzená, aj ten najzarytejší svätuškár skôr či neskôr pocíti nával hormónov, takže určite tieto veci patria do školy viac, ako náboženstvo, ktoré je čisto vecou rozhodnutia a výchovy rodičov...

vejula
15. feb 2015

@meluela ňale prosim ťa aku slobodu pre rodičov.. Treba to všetko pekne podchytiť... Inštitucionalizovať uplne všetko. Ved rodičia su hrozba.Treba všetko podchytiť odborníkmi, ktorými rodičia niesu...A nielen sexualnu výchovu... Podla mna by rodičia mali byť len na to, aby platili odborníkom, ktorí najolepšie vedia ako vychovávať naše deti, aby sa o ne postarali v súlade s vväčšinovým názorom. Ved si zober kolko rodičov zanedbáva aj tie primarnejšie oblasti ako je sexualana výchova. Treba to v začiatku podchytiť a to paušalne, napriek tomu, že niektorí rodičia sa staraju .. To by už bolo čo za anarchiu aby si poctiví rodičia narokovali na nejaku slobodu. Podaj prst a uchmatnu celu ruku... ved ked sa učí paušalne matematika a zemepis, tak prečo nie uplne ale uplne všetko. OD tých najintímnejších a najosobnejších oblastí.... Jednotlivca treba vyformovať do podoby človeka sučastne uznávaného. 😝 😝

mawka
15. feb 2015

@sissy27 no asi takto nejako ze? 🙂 zdielam s tebou nazory, zdielam. tiez mi vadi, ze MUSIM prispievat na cirkev a tiez mi vadi nabozenstvo v skolach. ale koho to zaujima, ze? ehm....

horana
15. feb 2015

@sissy27 Tak tak. Cikrevna dan, ktoru by si kazdy platil za seba, ako je v Nemecku ci Rakusku by aj u nas pekne vytriedila "uprimnych" veriacich a pohla s ich skutocnymi poctami, z ktorych by sa malo pripadne financovanie ci statne prispevky odvijat. Zo zaciatku by mi stacilo, keby cirkev z tych majetkov aspon musela platit dane, ako kazdy normalny, neprotezovany clovek ci institucia. Nakolko teraz su v tomto smere uplne nad zakonom, ktory im to bohviepreco umoznuje, ako nejaki vyvoleni. Uz "nedavaju cisarovi co je cisarovo", nechat sa vydrziavat je o dost pohodlnejsie. 🙄

horana
15. feb 2015

Ad sloboda vyberu co sa budu deti ucit: Urcite by sa to pacilo aj mne, ale co sa tyka vsetkych predmetov. Ako prve by som za seba a pre svoje deti pozadovala ucit matematiku Hejneho metodou a nie tak ako sa uci "standartne". Aj pismo by som bola za comenia script, chcela by som aby rodicia mali moznost hlasovat, prip. aj vramci jednej skoly sa uz dopredu vytvorili triedy podla toho ako si to rodicia zelaju, ked by sa naslo dost rodicov prajucich si toto, malo by to byt detom umoznene. Neznamkovat prvacikov. dalej znamkovat skor percentualne nez stupnicou 1-5. Dalej by som bola skor za dlhsie bloky (nieco podobne ako epochy vo waldorfskom systeme), nez striedanie hodin stylom MAT, SJL, MAT, ANJ, kde su uplne nezmyselne neustale preklikavane predmety pozornosti, pricom existuju vyskumy ze viac nez na 3 takto koncipovane hodiny sa deti nemozu plnohodnotne sustredit. Bola by som aj za zlucovanie tem predmetov, aby poznanie tiahlo k vytvaraniu vacsich celkov preberanych z roznych hladisk na predmetoch, nie ako izovane a uplne rozkuskovane fakty vytrhnut z celku (opat narazka na "epochovitost"). Uvitala by som ucitela/ku ktora ma tendenciu k prebraniu uciva viac prakticky a emocionalne, viacerymi zmyslami naraz, ako to robil svojho casu legendarny uciel David Kralik. Ked by toto vsetko bolo, mozno by som sa zacala by som sa zaujimat o osnovy dejepisu, a potom pomaly mozno aj sex. vychovy...

lentilka1506
15. feb 2015

silný článok...veľmi

evinka400
15. feb 2015

@rokkisu pekne si to vyjadrila, suhlasim s tebou 🙂

canama
15. feb 2015

@vejula tak nejak 😉 a zakladom poznania je samozrejeme poznanie vysosstne racionalne...a zakladom sexualnej vychovy je poznat spravnu terminologiu 😀

vejula
15. feb 2015

@canama a podla mna by bolo na mieste, všetkým dievčatám, ktoré dostanu menštruaciu POVINNE predpísať hormonálnu anitkoncepcciu.... LEbo niektoré dievčatá tehotneju už v 13 rokoch.... ale radšej to podchyťme paušalne, takže na kompletku! A takisto by som nejako v tom čase začala povinne očkovať proti HPV, lebo niektoré dievčata žiju promiskuitne, ale určite je na mieste pre istotu vakcinovať všetky. Treba predsa viesť naše deti k ZODPOVEDNOSTI v sexualnej oblasti, začať týmto je podla mna správna volba.

vejula
15. feb 2015

Beriem späť tu poznamku o HPV.... KEdže niektorí lekari odporučaju očkovať všetky mladé dievčatá a ano som si vedomá aj toho, že žena nemusí žiť promiskuitne aby dostala HPV a hlavne nechcem aby sa tu strhla vona ohladom očkovania... to by ešte bolo 😎

canama
15. feb 2015

@vejula heh, no kidding, s tou hormonalnou antikoncepciou to niektori myslia smrtelne vazne: http://jozefzahumensky.blog.sme.sk/c/339226/Par...
a myslim ze boli aj spekulacie o tom ze sa planuje zaviest povinne ockovanie proti HPV. feministky potom mozu spustit palbu na medzinarodnom sude, aby sa namiesto toho zaviedla povinna obriezka, ved muzi si prenasaci. 😉

vejula
15. feb 2015

@canama omg takže antikoncepciou proti neprirodzenej menštruacii. 😀 A k tomu HPV-čku si radšej kusnem do jazyka 😅 lebo tak ako všetky cesty vedu do Ríma, na koni vedu všetky cesty k teme očkovania 😎 Aj ked si teraz sypem popol na hlavu, že ja som ho prvý krát spomenula (moja vina, moja vina, moja prevelka vina)

timea7
15. feb 2015

nečítala som celú diskusiu, len začiatok a všetkým mamičkám, ktoré sú zdesené z vyučovania sexuálnej výchovy odkazujem, že ako učiteľka v MŠ mám veľmi dobre zmapované, čo deti z tejto oblasti zaujíma a čo už vedia. Budete veľmi prekvapené, ale predškoláci už takmer všetko. A to sa sexuálna výchova v takej forme, aká sa tu prezentuje, v MŠ neučí. Lenže dieťa v predškolskom veku nasáva informácie ako špongia. Má starších súrodencov, ktorí ho "vyškolia", vníma časopisy, niekedy aj v poobedňajších hodinách je v TV všeličo, nie to ešte večer. A koľké tu píšete, že dieťa má telku vo svojej izbe. Dieťa vyzbrojené takýmito informáciami sa veľmi rado s nimi v škôlke podelí. A tu by mal nastúpiť niekto, kto tým informáciám dá iný rozmer, kto ich skoriguje, čiže pedagóg. Lebo len malé percento detí má informácie od rodičov, podané vo forme, ktorá je adekvátna jeho veku, nie podané formou necitlivou, až vulgárnou od starších súrodencov, kamarátov a pod.

meluela
15. feb 2015

@vejula najlepsie takto http://en.wikipedia.org/wiki/Brave_New_World :D
fuuuj, rodina, rodicia ... to je hrozba spolocnosti !!!

@timea7 inak to je prave smutne ... v nasej generacii to fakt nebolo ... ale ked lúza pozera v telke spolu s detmi fakt nevhodne veci, dalsie deti ktovieco vidia u rodicov pri dnesnej rozvodovosti ... dalsi dovod nedad tieta do skolky a aspon oddialit stretnutie s takto negativne ovplyvnenymi detickami na cas kedy to uz tak velmi dieta nezasiahne ...

vejula
15. feb 2015

@meluela 🙂 Ale myslím, že sme už na dobrej ceste... LEn čakám, kedy už konečne vyrobíme niečo ako umelu maternicu, aby sme preventívne eliminovali nepriaznivý vplyv matky na plod... PRedsa len, boh vie, čo počas teotenstva poje, prežije atd... A ked vidím ako žiju niektoré tehotne matky nezdravo, treba to čím skôr... A samozrejme povinne paušalne pre všetkých. Vlastne to bude podla mna fungovať uplne idealne. Z muža a ženy sa zoberie len spermia a vajičko a o všetko ostatné sa už postara system.... možno do buducnosti bude možne spojiť aj geny dvoch rovnakých pohlaví, aby neboli diskriminovaní. A perlička nakoniec (nie nieje to novinka, že už je pomaly na ceste prvé dieťatko, ktoré bude mať troch rodičov), kedže už mame kozy, ktoré doja pavučie vlakno, kedže nejako do kozy preniesli pavuči gen (kedže pavučie vlakno ma prefektné vlastnosti armada do toho dala nemalé finančné prostriedky) tak možno do buducnosti budeme vyrábať super ludí. s infračerveným videním, alebo nejakých spidermanov. Na toto sa ja osobne velmi teším, žiadne choré deti, ktoré chudatá doplatili na nedokonalosť svojich rodičov. LEn geneticky perfektní ludia, to bude svet, to bude život... A uplne najlepšie bude, že títo ludia, kedže sa absolutne eliminuje prijimanie nejakých emocii či citov od rodičov nielen po narodení ale už pred narodením (dokonala umela maternica to zaistí) budu velmi lahko formovatelní spoločnosťou. 😵

abbey1
15. feb 2015

Názov témy je desivý. Čo tak požiadať o opravu gramatickych chýb? A v tomto pripade by som doporučovala zamerať na na slovenský jazyk a sexuálnu výchovu odsunúť na neskôr.

ita111
15. feb 2015

@timea7 áno pedagóg, ale morálny pedagóg a to je podstatný rozdiel ...a to už neviem, ako by dopadlo ...
stále si myslím, že všetko je zodpovednosti rodičov a výchovou.
Ale je choré aby mali v škôlke kútik na masturbovanie a spoznávanie si svojich telíčok, to čo za gebuzina, to už sme fak na Slovensku všetci tak zmagorení, že dáme si skákať po vlastných hlavách...

natuska87
15. feb 2015

@evening_star prepac, ale to je demagogia...Poznam veriacich, za ktorych by som z moralneho hladiska, nedala ani gros...

evening_star
15. feb 2015

Ja len k tej odluke cirkví od štátu - vy si naivne myslíte, že toho sa cirkev bojí ako čert svätenej vody, a práve cirkev je prvá, ktorá odluku požaduje. Vy si ani neviete predstaviť, ako by jej to pomohlo. Práveže žiadnej vláde sa do toho nechce, lebo vždy je xy akútnejších problémov a je to dosť komplikovaný proces.

natuska87
15. feb 2015

@evening_star Nikto normalny, informovany si to nemysli...To, ze je niekto ateista neznamena, ze je "menejcenny".Ide o moralny uzus vseobecne...Ja radsej moralne zalozeneho ateistu, ako jedneho farizejskeho, vypocitaveho veriaceho...Kto sa nedrzi moralky, nech sa nazyva akokolvek, je amoralny! Ci si mysli, ze je veriaci, alebo nie...To, ze si "veriaca", nie je zarucny list na clovecenstvo...

evening_star
15. feb 2015

@natuska87 Ja absolútne nechápem, o čom píšeš. Ja som niekde písala, že ateista je menejcenný?

dejnas
15. feb 2015

cirkev požaduje odluku? to sú ale naozaj novinky... a každá vláda sa určite teší z tých miliónov eur, ktoré ročne nalieva do cirkví... ale že je to komplikovaný proces, hlavne "vďaka" vatinkánskej zmluve, s tým súhlasím

ena70
15. feb 2015

@mawka taaa foto nemala chybu....to si tam dala veru trefne....mne uz tieto sutany lezu pekne na nervy...aj so vsetkym kazanim....

evening_star
15. feb 2015

Áno, je to tak, ja sama ako katolíčka by som odluku privítala. A k tým vašim argumentom, že prečo by ste mali prispievať na niečo, s čím nič nemáte spoločné - to je asi taký argument ako: načo ja prispievam na šport alebo slovenský futbal, keď ma vôbec nezaujíma a nemám s ním nič spoločné.

jaron
15. feb 2015

Myslím si, že tzv. sexuálna výchova je samozrejme dobrá a užitočná, diskusia z mojej strany by bola len o tom, ako, kedy, za akých podmienok, v akom veku, akým spôsobom atď. (dokonca sme ju mali aj za socializmu ešte v osemdesiatych rokoch neviem či v 7. alebo 8. ročníku a diskusia s učiteľkou bola dosť otvorená).

Podľa mňa sa však pri tejto téme zabúda, že samotná technika, biológia, fyziológia... sú len zlomkom skutočne dobrej sexuálnej výchovy. Napr. hlavnou ochranou pred zneužívaním sexuality, ochranou pred chorobami, pred predčasným sexom, neplánovaným tehotenstvom a možno i manželstvom.... nie je len v už spomínanej technike a spol., ale skôr sa to týka oblastí, ktoré ani priamo so sexom nesúvisia a s ktorými má dnešná doba najväčší problém.

Tak ako dobrá prevencia závislostí na alkohole u mládeži nespočíva v tom, že sa budú učiť fyziológiu zažívania alkoholu, druhy a značky alkoholu, vplyv alkoholu na mozog závislého atď., ale skutočná prevencia alkoholizmu spočíva v tom, že deti sa naučia byť emocionálne zrelé, že sa naučia vážiť si samého seba, že budú mať neskôr silu zvládať aj náročné životné krízy, naučia sa zvládať stres, ich život bude zmysluplný, budú mať zdravé vedomie vlastnej hodnoty, schopnosť budovať zdravé vzťahy, budú sa cítiť milovaní a doma byť v bezpečnom prostredí atď.
Tak aj pri výchove zdravej sexuality z určitej časti je dôležité vedieť trochu aj o tých otázkach techniky, biológie a pod. (antikoncepcia...), ale je to zase len naozaj malá časť a zdravá sexualita sa začína úplne niekde inde, jej podstatu tvorí tak isto skôr zdravé sebavedomie, emocionálna inteligencia, zmysluplnosť života, schopnosť komunikovať a budovať hodnotné vzťahy, pocit, že som milovaný atď. len tieto veci môžu naozaj pomôcť deťom a mládeži vyvarovať sa predčasného sexu, nebezpečného sexu, neplánovaného otehotnenia atď. Žiaľ, mám dojem, že dnešná doba je presne opačná - v otázke techník ideme dopredu, vedomosti máme super, v tých ostatných veciach strácame pevnú zem pod nohami...

Myslím si, že neznalosť techniky, antikoncepcie a pod. nie sú skutočnou príčinou problémov v oblasti sexu a s tým, čo s ním súvisí (len vo výnimočných, ojedinelých a extrémnych prípadoch napr. zle pochopenej náboženskej výchovy a iné) skutočnou príčinou sú skôr citová nezrelosť, nedostatok zdravého sebavedomia, nezmyselnosť a beznádejnosť života, neschopnosť riešiť krízy a stres, nezodpovednosť, egoizmus...

Áno, naše deti potrebujú kúsok sexuálnej výchovy, ale zúfalo potrebujú kus životnej výchovy.

natuska87
15. feb 2015

@evening_star citujem Ta..." co ateisti povazuju za moralne, veriaci za moralne nepovazuju"...Pytam sa opat...Aky je rozdiel v moralke veriaceho a ateistu? Moralka je jednoducho stav, ktory by mal byt samozrejmy pre kazdeho slusneho cloveka.Preco, by mala byt moralka veriaceho dôlezitejsia, ako moralka ateistu? V tomto konkretnom probleme.Nechces, alebo nerozumies?

vejula
15. feb 2015

@natuska87 myslím, že hovorila o kresťanskej moralke... Napríklad podla kresťanskej nauky je zlé ak ma človek sex pred svadbou. Väčšina neveriacich ludí to ako problem nevidí. Tak isto napríklad pohlad na natikoncepciu, ktoru kresťania odmietaju, tak isto masturbacia atd atd... Takže o tom hovorila asi evening star, že veriaci to považuju za nemoralne pričom neveriaci nie.

domak2
15. feb 2015

Secondly, there is the claim that “children begin learning sexual education in kindergarten and hope that they will become sexually active by the age of 13.” A similar claim made later states that “the abortion industry continues to pervert the moral code as fourth graders are encouraged to masturbate by themselves. When they are comfortable enough, they are encouraged to join a group of four or five people of the same sex.” Ah the days of fourth grade, a simpler time of recess, kickball, spelling tests and group masturbation. It would be one thing if this statement was made as a joke, but it’s meant to be serious. So where are these fourth graders? In exactly which kindergarten classes are children being encouraged to have sex by age 13? It turns out they aren’t anywhere in the state of Kentucky, where sex education is almost always abstinence-only. In fact, our abstinence-only education has caused more teen pregnancies since it was implemented, and our teen pregnancy rate is at present 19 percent higher than the national average. There’s absolutely no evidence that our schools have been infiltrated by the nebulous “abortion industry,” and if anything, in Kentucky sex education has been hijacked by fundamentalist Christians who feel that sex is dirty and immoral and that abstinence is the only solution.

http://www.louisvillecardinal.com/2012/02/lette...

reakcia na carol everett

domak2
15. feb 2015

Dalej je tu tvrdenie, ze ''deti sa maju sexualnu vychovu v skolkach a dufa sa, ze budu sexualne aktivne do 13 rokov''. Podobne tvrdenie neskor hovori, ze ''potratovy biznis pokracuje so zvratenim moralneho kodu uz u stvrtakov a ti su podporovani v tom , aby medzi sebou masturbovali. Ked su dostatocne pripraveni, su povzbudzovani pripojit sa k skupinke 4-5 ludi rovnakeho pohlavia. Ach kde su tie casy v stvrtej triede, jednoducha doba plna prazdnin, kickballu, testov v hlaskovani a skupinovej masturbacie. Bola by jedna vec ak toto tvrdenie bolo povedane ako zart, ale ma to zniet ako pravda. Tak kdeze su ti stvrtaci? V ktorych ze to presne skolkach su deti podporovane mat sex do 13 rokov? Ukazalo sa, ze v ziadnej v state Kentucky, kde sexualna vychova je takmer vzdy zamerana len na uplnu abstinenciu. K tomu, nasa vychova zamerana na uplnu abstinenciu sposobila, odkedy bola zavedena, zvysenie poctu teenage tehotenstiev a pocet tehotenstiev je o 19% vyssi nez narodny priemer. Nie su absolutne ziadne dokazy, ze nasa spolocnost bola infiltrovana kalnym ''potratovym biznisom'' a ak uz teda nieco, v Kentucky bola napadnuta pravovernymi krestanmi, ktori citia, ze sex je spinavy, nemoralny a ze uplna zdrzanlivost je ta jedina cesta.

*Preklad je moj, len tak narychlo

myskacici
15. feb 2015

@lubkavargova1 ale ved tak to aj je! Kto je proti rodine je proti Bohu. Nepochopila som preco ste z toho zhnusena ?!!!