icon

Som zlá mama alebo mám múdru dcérku?

mina0202
13. nov 2023

Ahojte, neviem že či som zlá mama. Alebo mám len veľmi múdru dcérku. Dneska som nad tým čelí deň rozmýšľala. A chcem počuť aj iní názor. Mám 3 ročnú dcérku, nechcem povedať žeby som sa jej nevedovala, ale nedávam jej toľko času a ani lásky , ktorú potrebujem. Čo mi je aj veľmi ľúto, pretože keď ju vidím a pozerám sa jej do očí tak začnem plakať. Lebo mi je ľúto že jej nemôžem dať všetko potrebné. Ani neviem jak len mi povedala keď mala 2,8r že ona už kaká a písa na záchod. A ja som to nevedela nikdy som jej ani nočník nedávala lebo som si myslela že je to priskoro. A že ešte má čas nerobilo mi problém ju prebalovat. No ona sa sama rozhodla že chce kakať a písať na záchod. Žiaden nočník, papers nenosí ani v noci a ešte sa ani raz nepocurala. Nechápem celú noc spi nebudi má. Sama mi povie mami chcem spať a ide sama si ľahnúť a spi až do druhého dňa do 11h a to sa ani raz ces noc neprebudi spi jak drevo. Sama je zoberie si na čo má chuť, keď niečo chce iné jesť tak mi povie mami chcem fašírku, rizu a pod.A ide sa hrať niekedy si vypita aj mobil a to pozerá Max 1h a potom ho sama odloží. Je mi to ľúto aj že je veľmi samostatna lebo som s ňou doma sama muž pracovné v zahraničí a domov hodí 1-2 za 3 mesiace čo si o Tom myslíte vy nerobím zbytočne zvedi?

Strana
z4
sofia1979
13. nov 2023

@mina0202 a ty si kde v práci celý deň?

deti95060810
13. nov 2023

však si kúp nejaké knižky o výchove dieťaťa a niečo si naštuduj...

danyelia
13. nov 2023

Ja nechápem, v čom je vlastne problém... 🤔

mina0202
autor
14. nov 2023

@sofia1979 pracujem z domu také 3-4h v kuse. Potom upratujem keďže mame veľký dom všetko sama dávam do poriadku záhradu zvieratá. Ja si myslím že mám na ňu čas len akosi ona nechce volám ju aby som ňou nakrmila sliepky ona mi odpovie že potom teraz si triedi hračky.

mina0202
autor
14. nov 2023

@danyelia kde?

mina0202
autor
14. nov 2023

@deti95060810 ja sa bojím že budem taká ako moja mama. A ja taká nechcem byť stále si to opakujem a aj pre to plačem. Nebijem ju ani nanu nekricim ani dôvod na to nemám ale ona je veľmi samostatna z deťmi vonka sa hraje je živá. Len so mno nechce.

miadi
14. nov 2023

@mina0202 Mne sa zda z toho opisu ako taky samorast. Ono je uplne bezne ze 2.8r deti su uz vacsinou odplienkovane. Malo robite veci spolu . Kazda si robite svoje existujete vedla seba no nie spolu. Ty ked chces aby Isla s tebou krmit sliepky Mala by si na tom trvat. Ty si rodic ona je dieta. Hracky si moze triedit potom, ty jej chces davat plienky ked ona uz davno kaka do 🚽., Nechce sa s tebou hrat lebo sa nevies snou hrat. Viac si ju vsimaj zapajaj ju do svojich aktivit a ona ta zapoji do svojich.

andreatytler
14. nov 2023

@mina0202 Bojis sa ze budes ako tvoja mama. Aka bola tvoja mama? Co je to co nechces byt?
Preco si nesla triedit tie hracky s nou? Robili by ste nieco spolu, bolo by to rychlejsie a potom by ste mali cas nakrmit sliepky.

anjelicek26
14. nov 2023

Co ti ja viem, povahu dietata nezmenis a vzdy je lepsia samostatnost ako stale behat dietatu 24-7 okolo zadku, tym myslim - robit cinnosti za neho, co by uz davno zvladlo same a neposmelovat ho v tom... toto umele drzanie "chcem mat doma babatko", co ma potrebuje, to detom len skodi... Co sa tyka jedla a spanku, skutocne nerozumiem, v akych situaciach toto je mozne, nemate rezim? Pravidelne jete, pravidelne sa ide spat? Lebo cakat, kym mi dieta povie, ze potrebuje jest miesto toho, aby som mala nachystany obed o urcitej hodine je fakt trochu zvlastne... to iste s tym spanim, do 11tej uprimne dava aj moja Sipkova Ruzenka velmi vynimocne... ved to pol dna prespi, ked ma byt aktivna... rovnako mobil na hodinu pre ani nie trojrocne dieta je fakt cez, je uplne jedno, ci je "mudra" a odlozi to potom, jej oci su vo vyvine a pretazuje ich to, co to blikanie robi z vyvijajucim sa mozgom ani nehovorim... nie som vobec proti elektronike, ale odtial potial, ked ma dieta hodinu mobil v ruke v troch rokoch, co s nim akoze robi? Co pozera? Nechcem ti nakladat, ale tieto veci su na tebe, podla mna mas skvelu dcerku, treba si to trosku usporiadat a ujasnit, kto je mama a kto je dieta v tomto vztahu, inak ti vdaka samostatnosti fakt coskoro ukaze, ze ta ani nepotrebuje... ty urcujes cinnosti, kedy a co sa bude robit, rovnako casy jedenia a casy spanku... ked ich neurcis ty, urci si ich ona, ale to nie je ta spravna cesta...

cyberk
14. nov 2023

Za mna sa jej priserne malo venujes, nepoznas ju, viac si vsimas zvierata ako ju a tak si na to uz zvykla a nepotrebuje ta. Velmi smutne detstvo.. ale mozno to budes vediet este napravit, len musis zmenit myslenie

amelie2017
14. nov 2023

Tak venovat by si sa jej mala asi viac, aj ked len tak z kratkeho popisu to clovek nevie spravne ohodnotit..k tej samostatnosti- su deti a deti.
Moja o mesiac 6 rocna si zacala brat napr. jogurt z chladnicky sama len pred nedavnom, lebo to robi aj jej 2 rocny brat. Ona mala flasu s vodou na stole/ na nocnom stoliku, ale bude pytat mna, nech jej ju podam a musim jej hovorit, ze si ju ma zobrat sama. Na wc som s nou chodila este donedavna, lebo ona sama nepojde. Najradsej by bola, keby som ju este obliekala, co nerobim a podobne. Neskutocne zavisle dieta.
Naopak syn, este ano 2 roky nemal a sam si otvoril skrinku, zobral chlebik. Teraz ma 2r4m..Chce jogurt? Zoberie si stolcek, otvori chladnicku, vezme jogurt, lyzicku a papa. Sam sa obuva, uz sa skusa aj sam obliekat. Nohavice uz vie, tricko mu musim este pomoct. On chce robit vsetko sam. V pohode sa sam prehra, dcera si vydrzi sama maximalne 5 minut kreslit. Par hodin tyzdenne chodi do jasli a ucitelma mi hovorila, ze tak samostatne dieta v jeho veku dlho nevidela, ze on chce sam, nechce pomoc. Niekedy je to ale na nervy.

mamina7070
14. nov 2023

sak sa jej venuj hraj s nou pexeso alebo ine hry vezmi ju na vylet kupat sa kam kol ek vecer si ju pritul precitaj rozpravku
tiez mam pocit ze mala si proste zvykla ze sa jej nevenujes od mala a tak ta nevyzaduje

ada510
14. nov 2023

Dieťa je rozumnejšie ziavne čo iné mám na to povedať tak dlho mala zbytočne plienky pritom mechúr už dávno prepojený s hlavou a dala to jasne najavo 🤦 preto sme mami aby sme deti učili a nie naopak ...

syslik81
14. nov 2023

mas uplne obycajne samostatne dieta .. moja je rovnaka ..ale teda nepride mi ze je mudra .. proste je aka je ..

marianarem
14. nov 2023

@mina0202 "Nedavam jej tolko casu a lasky, kolko potrebuje"? Ako vies, kolko potrebuje? Deti si vacsinou pytaju, ked potrebuju. Ako ste fungovali, ked bola babatko alebo tak okolo roka? Ako si sa jej vtedy venovala?
Tazko povedat, ale je mozne, ze sa ti len pri dcere vynaraju spomienky z detstva a ziadny.problem nemate. Mozno ano. Skus viac popisat vasu historiu od babatka.

0silvia0
14. nov 2023

@mina0202 mne pripadáš ako veľmi čudná matka. Plačeš, keď sa jej dívaš do očí, že jej nedávaš dosť lásky a pozornosti. A nedá sa jej miesto plaču reálne venovať? Veď keď vidíš, že niečo robíš zle, tak to naprav. Čítajte si, kreslite si, choďte spolu do kina na rozprávku, proste tráv čas so svojim dieťaťom. O tom kakaní a cikaní ti ani neverím, aby dospelá matka prebalovala takmer trojročné dieťa keď nemusí, hlava mi to fakt neberie.

samimami777
14. nov 2023

Máš múdre samostatné dieťa , skôr ty si naozaj zvláštna .... ani si neskúšala ju odplienkovať, miesto toho aby sis našla čas a spôsob trávenia s dieťaťom jej "pozeráš do očí a plačeš že sa jej nevenuješ" aj keď čas na to máš .... Nájdi miesto revania spôsob ako sa priblížiť k dcérke. Opýtaj sa jej čo robí, ako sa rada hraje , či sa môžeš k nej pridať , čo by si dnes dala jesť a či ti nechce pomôcť variť, nenúť ju silou-mocou len do toho svojho očakávajúc že hneď dobehne keď doteraz prakticky len coexistujete vedľa seba ale reálne ani nepoznáš vlastné dieťa pomaly... Musíte si začať budovať zdravý vzťah matky a dcéry lenže na to by si mala najskôr spoznať a pochopiť vlastné dieťa miesto sténania.... Opýtaj sa čo by chcela ONA dnes robiť . Čo by Ona chcela dnes uvariť jesť , kam by ONA chcela dnes ísť napr na výlet /prechádzku ... A ty sa daj trochu sama dokopy kľudne s pomocou psychológa lebo ty sa prakticky rútiš z toho že evidentne nezvládaš veľmi výchovu keď sa dcérka viac vychováva sama .... Ešte miesto toho aby si sa poučila , otrepala, priznala si chybu a vynaložila trochu snahy iba bečíš..... Je malá , nieje neskoro vybudovať si vzťah a byť starostlivou matkou .

cookie29
14. nov 2023

Mozem mi niekto vysvetlit, ako si mozes nevsimnut, ze Ti dieta chodi na zachod? Nech je akekolvek sikovne, tak to vidno. Ked kaka na zachod, nekaka do plienky, ten zachod dieta nevycisti, neutrie sa poriadne a keby aj hej, pokial mi dieta nema stolicu par dni budem sa znepokojovat. Podobne co sa tyka cikania...

januska12323
14. nov 2023

Zvláštna si ty nie tvoje dieťa. Doteraz si s ňou akoby ani nebola a zrazu reveš a voláš ju k sebe? Má dosť rozumu a kašle teraz ona na teba. Spí celú noc až do 11?? To chodí spať po polnoci? Prečo ju nezobudíš raňajkovať?

annm81
14. nov 2023

@mina0202 Prepáč, že to takto napíšem, ale aj z tvojej gramatiky aj z toho, čo píšeš, je zrejmé, že pochádzaš z chudobnejšieho prostredia a asi ani tebe sa rodičia nevenovali. Nie je v poriadku, že si tak veľké dieťa neučila na nočník, trojročné deti už počas dňa plienku dávno nemávajú a väčšina takto starých detí ju nemá ani na noc. Ešte horšie je v istom zmysle to, že dieťa sa to naučilo samé.

Čo najskôr prihlás dieťa do škôlky, tam ju bude niekto viesť a sama pre seba si skús nájsť nejaký materiál o vývoji dieťaťa - premeškala si najdôležitejšie tri roky jej života, nepremeškaj ešte viac. Pokojne požiadaj o rady niekoho z okolia - pediater, učiteľky v škôlke, susedku. Zájdi na úrad, možno ti odporučia napr. nejakú organizáciu štýlu Cesta von, ktorá sa venuje presne takým rodičom ako si ty.

stvura
Odpoveď bola odstránená
sofia1979
14. nov 2023

@mina0202 no nerozumiem čo si napísala je to celé divné, dakuj Bohu že je tak šikovná aj keď nerozumiem že nemáš čas sa jej venovať prepáč

cookie29
14. nov 2023

@annm81 prepac, ale toto je kravina... vela 3 rocnych deti este plienku mava... je to uplne normalne kludne do 4 rokov, aj ked je mega tlak na mamicky, ze cim skor respektive aj na deticky v style fuj taky velky a este plienku a nehanbis sa...

ale je fakt, ze nie je normalne, ze mamicka nevie, ze dieta chodi same na zachod a pod

annm81
14. nov 2023

@cookie29 Prepáč, keď si svoj príspevok prečítam znova, tak áno, táram. Písala som narýchlo a sformulovala to veľmi zle. Chcela so skôr vyjadriť to, že väčšina trojročných detí už je dávno v procese odúčania od plienky a zvládajú to veľmi dobre. Koniec-koncov, na Slovensku je to podmienka prijatia do väčšiny škôlok. Moje deti chodili a chodia do škôlky v krajine, kde sa v škôlkach plienky akceptujú a nik z toho nerobí žiadne haló, ale je pomerne nezvyčajné ak ju trojročné dieťa má počas bdelého stavu, týka sa to vždy nanajvýš jedného-dvoch detí v triede a aj tie sú v pokročilom procese odúčania sa. Počas spánku je to samozrejme iné a tam potreba plienky pretrváva často oveľa dlhšie.

Ak dieťa nechodí do jasiel, kde ju na nočník učili, ale naozaj sa to naučilo samé, pravdepodobne je nadpriemerne šikovné. Mám o pol roka mladšie dieťa a keď si predstavím, čo všetko som ju doteraz naučila, aké všemožné aktivity na jej rozvoj podnikáme, tak je mi smutno, že niektoré deti sú ponechané samé na seba a nik sa nestará o ich rozvoj. Absolútne absentuje nejaká kontrola a pomoc úradov pre takéto deti a pre rodičov, čo nič o výchove netušia.

lelelienka
14. nov 2023

Najvyssi cas dat malu do skolky a mozes pracovat. Male deti potrebuju vela pozornosti, nielen hrat sa spolu, co nerobite podla tvojho popisu, ale aj vzdelavacie, rozvijacie aktivity - neuraz sa, ale z precitaneho (aj medzi riadkami) mam pocit, ze toto s nou proste nebudes vediet robit, tak si myslim, ze skolka by jej prospela.

lelelienka
14. nov 2023

@annm81 presne a ono to potom ihned vidno v tej skolke/skole ci sa niekto dietatu venoval alebo nie…tiez lutujem niektore tie deti, co poznaju len mobil, tablet, ziadne citanie rozpravok, ziadna komunikacia, maximalne tak suslave akoze detske rozpravanie a ziadne vzdelavacie aktivity, proste nic, nic, nic a potom sa cuduju a riesia odklady a podobne veci. A najviac milujem - on/a je na to este maly…, to je dieta, musi sa hrat, nie ucit - nuz, k tomu len tolko, ze mnoho “ucenia” prebieha pomocou velmi zabavnych hier. Len treba chciet a najst si cas!

cookie29
14. nov 2023

@annm81 suhlas. Mam podobne stare dieta, plienky este nosi, ziadna priorita to nie je... ale rozprava perfektne, pozna pismenka, farby, cisla, vie napocitat do 10, pozna mena prstekov, zvieratka vsetky a nielen bezne... mohla by som pokracovat... a to sme ju cielene neucili, len sme sa proste hrali a pod.

mina0202
autor
14. nov 2023

@annm81 neviem ako myslíš že som z chudobnejšie rodinný. Finančné sme na Tom dosť dobre, má všetko čo len chce ale ona to ani nechce. Je veľmi skromná keď ma zo sebou na prechádzke hračku a vidí iné deti tak im ju dá, a povie mi mne netreba ja ich mám veľa. Ja mám veľmi zlí vzťah s mojou mamou, a nechcem aby aj ona mala taky zo mnou. To že sme same tu prostredie je také, bývame tu pol roka je Tom veľký dom na konci ulice. Posledný dom, viem moja gramatika neje Boh vie aka. Ale školu mám dokončenú.

annm81
14. nov 2023

@mina0202 Prepáč, jednoducho tvoj príspevok vyznieva ako od rodiny zo sociálne vylúčeného prostredia. Dôležité je, že si si začala uvedomovať, že chceš dať dieťaťu lepší štart do života ako si dostala ty sama. Začni na tom pracovať ešte dnes. Dieťa potrebuje podporu v rôznych oblastiach vývoja
- trénujte jemnú aj hrubú motoriku - kreslite si spolu, navliekajte korálky, nauč ju jazdiť na odrážadle, alebo už rovno na bicykli, na kolobežke. Potrebuje trénovať praktické zručnosti - chodí sama na toaletu, lebo sa to naučila, vie si aj správne po potrebe umyť ruky? A vie, prečo si musí umývať ruky? Vie akým spôsobom si má utierať riťku, aby sa vyhla nejakej nepeknej infekcii? Pokojne už môže mať nejakú povinnosť, napr kŕmenie sliepok alebo každý deň dať psovi čistú vodu. Môžte tie veci spojiť- trieďte a skladajte spolu ponožky- predškôlkari milujú triedenie vecí, k tomu si trénuje aj jemnú motoriku. Pripravujte spolu rañajky či večere- nech ošúpe mrkvu, či vajíčko, nakrája banán, prestrie stôl. Rozvíjaj jej myslenie- čítajte spolu, vypĺňajte knihy s aktivitami, skladajte puzzle alebo lego. Potrebuje samozrejme aj nejaký čas byť sama, ale väčšinu času by mala stráviť spoločnými aktivitami. Neboj sa ju zapájať do chodu domácnosti a ty sa naopak venuj detským aktivitam, ktoré sa páčia jej.

Strana
z4