Som zlá mama alebo mám múdru dcérku?
Ahojte, neviem že či som zlá mama. Alebo mám len veľmi múdru dcérku. Dneska som nad tým čelí deň rozmýšľala. A chcem počuť aj iní názor. Mám 3 ročnú dcérku, nechcem povedať žeby som sa jej nevedovala, ale nedávam jej toľko času a ani lásky , ktorú potrebujem. Čo mi je aj veľmi ľúto, pretože keď ju vidím a pozerám sa jej do očí tak začnem plakať. Lebo mi je ľúto že jej nemôžem dať všetko potrebné. Ani neviem jak len mi povedala keď mala 2,8r že ona už kaká a písa na záchod. A ja som to nevedela nikdy som jej ani nočník nedávala lebo som si myslela že je to priskoro. A že ešte má čas nerobilo mi problém ju prebalovat. No ona sa sama rozhodla že chce kakať a písať na záchod. Žiaden nočník, papers nenosí ani v noci a ešte sa ani raz nepocurala. Nechápem celú noc spi nebudi má. Sama mi povie mami chcem spať a ide sama si ľahnúť a spi až do druhého dňa do 11h a to sa ani raz ces noc neprebudi spi jak drevo. Sama je zoberie si na čo má chuť, keď niečo chce iné jesť tak mi povie mami chcem fašírku, rizu a pod.A ide sa hrať niekedy si vypita aj mobil a to pozerá Max 1h a potom ho sama odloží. Je mi to ľúto aj že je veľmi samostatna lebo som s ňou doma sama muž pracovné v zahraničí a domov hodí 1-2 za 3 mesiace čo si o Tom myslíte vy nerobím zbytočne zvedi?
@mina0202 Skus to postupne najprv ju zacni budit o hodinu skor nez vstava. Cca o 10 opakuj par dni a Mozno pojde skor spat.. potom zacni budit o 9 … hnevat sa moze ale z toho si nic nerob. Neviem ci pojde do skolky ale do skoly raz bude musiet ist . Ona uz nie je babo nemusi prespat polku dna.10h spanku by malo byt dost . Mozes ju zobudit s tym ze idete robit nieco co mà rada. Povedala by som jej dopredu ze rano musi skor vstat .. ze ju zobudim.. Lebo pojdeme tam a tam alebo budeme robit nieco zabavne.
@mina0202 Mozno nemusi menej spat .. aj ked tych 14h je dost. .. Keby aspon spala skor . Od 7pm tak stale by sa budila az o 9am ale bolo by to lepsie . Ked bude chodit do skoly na 8am tak bude musiet vstavat minimalne o 7. Tak rataj stym ze nadsena z tej zmeny nebude. Ale treba ju na to pripravit.
@mina0202 podľa mna je fajn, že take obslužné činnosti zvláda sama, možno ti to je ľúto ale skôr či neskôr to pride u každého dieťaťa. Skôr sa teda sustred na iné činnosti ako nejakú vychádzku, výlet, čítanie, kreslenie, modelovanie, stavanie… výhrad si na to cely deň (doma urob len to najnutnejšie) a potom skúšaj, pozoruj, čo ju baví. No rob to vtedy, keď nerobí nič iné. Pripadne si ku nej len prisadni, zaujímaj sa o to, čo robí, opýtaj sa na niečo (len s mierou). Ak by chcela byt sama, tak by som si aspoň čítala v jej blízkosti, či niečo iné.
Ak napr. povie, že ju nebavi napr. plastelina, skús si z nej modelovať ty, krajaj, odtláčaj, dávaj do firmičiek.. a možno ju to zaujme a pridá sa.
Alebo kup nejakú knihu s otváracími okienkami. Ak si nebude chcieť citat, skús si sadnúť blizko nej a prezeraj si ju sama, či ju len tak nechaj položenú v blízkosti. Ak si ju bude prezerať, skús jej niečo precitat, porozprávať o obrázku, nenásilne, krátko.
Môžeš jej skúsiť pustiť nejaké pesničky (Spievankovo, Fiha tralala..) a spolu s nimi spievať či tancovať.
Co sa tyka spanku, aj moj syn zaspava vecer pred 23, niekedy aj neskorsie, a rano potiahne do tej deviatej. Milion krat som sa to snazila zmenit, a vzdy sa to nejako vratilo do starych kolaji😃
Len vsetko to ostatne spravanie trojrocneho malkaca mi pride strasne zvlastne, ona akoby bola uplne odpojena od teba. Ved sa skus poradit aj s pediatrickou, je super, ze je taka samostatna, ale v tom veku by predsa mala stale vyhladavat spolocnost matky. Moj mi je za ritou neustale😒 ale ja zas nemam statok, ked som v lete takto brigadovala, a rano som musela ist von obrobit okolo zvierat, furt som bola v strese, kolkokrat sa zobudil o piatej rano a reval cely cas, ze chce mamu. A ja som oen rychlo makala, aby som sa mohla vratit k nemu. Ak by takto vyrastal od malicka, ze proste mama je vonku pri zveroch a nepocuje, ze on nieco potrebuje, mozno by sa s tym tiez “zmieril” a uz by nechcel nic, naucil by sa vsetko sam
Z celej tejto diskusie má najviac zarazilo, a fakt sa na nad tým zamýšľam, že akú prácu môžeš vykonávať od PC s takouto gramatikou 🙈 prepáč... A myslím si, že škôlka by mohla byť pre tvoju dcérku veľmi fajn. Ty si zatiaľ doma poriadiš čo treba a poobede sa jej budeš poriadne venovať

@mina0202 Vies teba nikto nenaucil ako lasku ukazovat detom. Robis to instiktivne ale podla mna to robis zle. Chces sa obetovat a makat. Toto ocenia dospeli ludia, ale pre dieta to nic neznamena. Skus sa zamysliet. Vravis ze si davala dcere lasku lebo si robila veci okolo nej (prebalovala, olejcekovala, umyvala zuby). Teraz uz nemozes robit a tak mas pocit ze je koniec tvojej lasky.
Vsetko co musis robit, je sa s nou hrat a radovat sa z toho. A ak ta to nebude bavit, tak sa premoct.