icon

Stravovanie v škôlke

2. jún 2022

Ahojte , citala som v diskusiách starších pár rokov o stravovaní v škôlke .. veľa sladených nápojov , ochutenych mliek , bravčového masa atd .. nie som ziadna bio matka ale teda na strave svojho dieťaťa si dávam záležať a snažím sa vyhnúť častému konzumovaniu nezdravých jedál ktorým sa samozrejme nevyhneme a papame aj take z času na čas, no zaujíma ma akú stravu majú vaše detičky v škôlkach ? Viete mi napísať pre príklad nejaké denne menu ?

katesocka
2. jún 2022

@stvura ako aj môj by mal ísť do dedinskej, ak som dobre pochopila, mali by uprednostňovať čistú vodu... Pevne v to verím že aj budú a teda hlavne nech ho nenutia piť to čo nechce.

kikuska872
2. jún 2022
lucka_ke
2. jún 2022

@kate_cs môj dodnes neznáša nátierky a to je už veľký, v škôlke sa toho ani nedotkol, my to doma proste nerobíme

asocial
2. jún 2022

@pribinak toto sa aj mne stalo. dve sme sa spytali na prvom rodicku (u prveho syna), ci by deti nemohli mat cistu vodu namiesto sirupu. Presne takato reakcia rodicov. Ale teraz, po 6 rokoch su aj tam zmeny.

pribinak
2. jún 2022

@asocial ja som šla domov ako totálne premotivovana krava, čo už 🤷‍♀️

janickacrazy
2. jún 2022

@katesocka no tak nie je dedina ako dedina, u nás frčí sirupová voda, presladený čajík a ochutené mlieko, zažila som podobnú reakciu rodičov ako opísala @pribinak , ked som chcela, aby dávali deťom len čistú vodu, lebo moje deti sú tak naučené od malička, neprešlo to u nás absolútne a moj malý sa musel naučiť na osladený čaj, lebo inak zhynie smädom v tej škôlke, bohužiaľ chodím do práce a iná školka tu nie je

kikushaa
2. jún 2022

Moj syn odmietal pit tie sirupove zbrndy, normalne mu vzdy namiesto toho nacapovali obyc.vodu, nebol s tym nikdy problem. Mlieko nema rad-nenutili ho pit. Co sa mi pacilo mali zasadu ak ti nechuti -jest nemusis, ale ochutnaj aspon 5lyziciek 😁😆

autor
2. jún 2022

@kate_cs áno pokial deti majú rovnaké jedlo doma ako podávajú aj v škôlke tak myslím si že v tomto prípade ani rodičia nemajú problem s takouto stravou keďže im ju sami doma dávajú . No ja malej varím zdravo , občas jej dam niečo naše ako napr dnes tu znojemsku omacku .. fasirky francuzske atd .. ale dosť jej ešte varím zvlášť a hlavne kopec zeleniny , brokolicu a hrasok úplne miluje , aj ovocie rôzneho druhu , palacinky mi nechce ,. Minule som mala strašnú chuť na mekac tak som jej objednala happy meal ani sa toho nedotkla . Ja si na jej strave zalezat dávam ale samozrejme že občas jej doprajem aj niečo iné ako napr špagety s kecupom alebo ten happy meal ktorý anj nechcela , ale ak by mala mat takéto nesprávne stravovanie na dennom poriadku tak teda neviem no :/

katesocka
2. jún 2022

@janickacrazy pevne verím že tu s tým nebude problém. Ako, ja z časti nemám problém ani s tým aby pil čaj, ale on ho nevypije, jeho z neho napne 😂 a teda potrebujem aby dodržiaval pitný režim kvôli obličkám. No nič, nebudem stresovať dopredu a uvidím ako to tam bude v skutočnosti.

janka54321
2. jún 2022

na stranke minedu si pozri normy a zistis, ze tvoje dieta v skolke nepokazia, nakolko dieta nedostava v skolke nic vyprazane a sirupova voda v normach uz neni...

janka54321
2. jún 2022

a samozrejme je tam aj technologicky postup...

janickacrazy
2. jún 2022

@janka54321 zaujímavé, že sirupova voda nie je v normách, u nás ju stále dávajú deťom

simona92101
2. jún 2022

@kate_cs ano to je pravda ze vela deti napr.nezje jedlo bez kila kečupu,vsade hranolky a podobne.moja dcera do 3 rokov neochutnala ani parok,salam,kecup,tatarku,a podobne srandy.o narodenia mala problem so stolicou,cize u nas sa vzdy dbalo na zlozenie stravy,a jej ani nikdy nechutili take veci ako spagety s kecupom.u nas vzdy boli spagety s dobrou omackou a s masom.vela vlakniny,ovocie na kila,polievky kazdy den.
Bohuzial,v skolke si doteraz na tie ich gastro skvosty nevie zvyknut a ked pride domov,tak ide ihned jest a doslova ako prasiatko vsetko co vidi,lebo jej to chyba 😏

janka54321
2. jún 2022

@janickacrazy normy platia od septembra 2021, žiadna sirupova voda

kika831
2. jún 2022

Jedalny listok je bohuzial 1 vec ale kvalita servirovanych potravin druha. Mlieko je fajn ale nie trvanlive krabicove- ako u nas v skolke, tiez chlebik je fajn ale nie vatovy toastovy. A clovek si nepomoze. Ja som zo stravy v nasej skolke popravde uz nestastna. Jedno dotlcene jablko za tyzden aj to im daju do skrinky- takze si ho asi maju zjest deti na veceru. Takze tolko.

bluka2
2. jún 2022

Chápem ťa, ja som každopádne zakázala synovi dávať hocičo s cukrom a aj niektoré mäsá, nakoľko z tých ich "kvalitných" sa mu ako trojročnemu aj akné robilo. Takže som mu dala 2x raňajky predtým než tam išiel a poriadnu večeru, tam jedával tak pomenej, ovocie, ryžu atď, čo už. Som mu aj povedala, čo tam radšej nemá jesť a aj vysvetlila prečo

janickacrazy
2. jún 2022

@janka54321 no u nás si ich asi nikto neprečítal 🤪

beata_k
2. jún 2022

@kikuska872 dakujem 🙂

janka54321
2. jún 2022

@janickacrazy kontroluje to napríklad RUVZ, či sa dodržiava skladba jedálneho lístka, a tiež energetická a biologická hodnota

mimikarol
2. jún 2022

Ja už mám prváčku, do škôlky chodila len na pol dňa a úprimne poviem, že som ľutovala tie deti, ktoré boli v škôlke na celý deň. Jedálniček otras. Na desiatu chlebík s rôznymi natierkami, obed min.2x do týždňa bravčové stehno na rôzne spôsoby. Strop bol, keď mali palacinky s prášku 🤦 Ale moja sa tam najedla málokedy, takže som to neriešila. Ovocie sme nosili rodicia a to jedli v triede

janka54321
2. jún 2022

@kika831 a ako vies, že im dávajú trvanlivé mlieko a nie čerstvé?...taktiež chlieb, pochybujem, že chodíš pre olovrant, alebo pre desiatu do škôlky a k obědu podávat toustový 🍞, no hlúposť ...alebo je to len založené natom, jedna baba povedala???!!!! Alebo stojíš pri jedálny a stopujes dodávateľov🙂

janka54321
2. jún 2022

@bluka2 ako vieš, že sa mu práve z mäsa robilo akné, ktoré bolo podávané v SJ??!!!! Kde vy niektoré na tieto hlúposti chodíte?

deedol
2. jún 2022

moj chodi teraz prvy rok (teda viac nechodi ako chodi, ale to je teraz vedlajsie), tiez je to moje prve a jedine dieta a tiez som to riesila. jedna moznost su sukromne skolky, tam sa (v niektorych) vari o nieco lepsie. moj maly vsak nakoniec chodi len na pol dna, takze som to nechala tak a povedala som si, ze dve jedla zvladne, nech su akekolvek, a zvysok dna ho budem pchat zdravym :D u nas maju vacsinou ranajky slane (pomazanky) a obedy take klasicke, cize na prvy pohlad ten jedalny listok ani nevyzera tak strasne 🙂 tie olovranty su vsak hrozne :-/

bluka2
2. jún 2022

@janka54321 lebo to mám odsledovane. Keď sme boli v karanténe a nosili nám jedlo, 2x dňa mäso (môj syn miluje mäso), začal mať to akné. Vysadila som mäso, akné prešlo. Potom sme boli na vegetariánskej strave, nikdy problém. Došiel do novej škôlky, mäso, akné. Zakázala som im ho dávať, akné preč, nikdy tento problém viac. Takže viem úplne presne. Jediné, čo neviem, aké hormóny presne v tom mäse sú - a ani nechcem vedieť. Ja osobne som dávala iba bio mäso, s tým nemal žiadny problém. Tu sa také nedá ľahko zohnať, preto ho nejeme.

janka54321
2. jún 2022

@bluka2 takže tvoje dieťa ma celkovo problém s konzumáciou mäsa (antibiotika - ako uvádzaš), čiže tvoje vyjadrenie, že to má z mäsa, ktoré sa podáva v ŠJ je v tomto prípade úplne zavádzajúce...takže opakujem sa, ale tvoje vyjadrenie nijakým spôsobom nepreukazuje, že ŠJ podáva nekvalitné mäso ....a keď ŠJ prestala tvojmu synovi dávať mäso, tak si to mala aj podložené nejakým vyjadrením lekára, alebo ho on len prestal jesť, keď ho videl na tanieri?.....a čo potom jedol?....mala si nebodaj umožnené mu nosiť stravu do MŠ?

janickacrazy
2. jún 2022

@janka54321 u nás dávajú normálny klasický chlieb, mlieko netuším aké, môj je na mlieko alergický, takže mu dajú miesto neho čaj

luccija
2. jún 2022

@janka54321 ja som robila v 2 súkromných a jednej štátnej skolke.Strava či tam či tam bola hrozna a to nie som premotivovana.Niekto pisal, že nič vyprážané v štátnej majú rybie filé bežne.Ale mne nevadí raz za čas vyprážané.Viac mi vadilo tučné mäso nakrájane na veľké kusy deti si to nevedia s lyžicou prerezat ja som sa snažila im to dať na menšie kúsky, lebo moja dcéra sa v škôlke povracala, keď ju nútili dať kus mäsa do pusy.Ona dodnes a to ma 15 r si mäso kraja na malé kúsky nedala by si veľké do úst🙂
To, že v jedálničku bolo maslo a bol to margarín ani nehovorím aj na vianočke s džemom.Parky, vyprážaný chlebík vo vajíčku,...v súkromnej sa strava dovážala aj šaláty k hlavnému jedlu a ani sa nenaberali, lebo, že nikto to nejedol.Ked sa raz jedna mama sťažovala, že syn povedal, že nebol mrkvový šalát vedúca povedala, že bol veď viete aké su deti povymyslaju si...ja som bola zhnusena z toho čo sa robí.Mohla som mať obedy za pár eur, ale nosila som si z domu sladký obed som tam vedela zjesť plus občas niečo nemasite.
Pomazánky nikto nechcel pytali si suchý chlieb, ale boli aj deti, ktoré nechceli ani nátierkovy syr, ani šunku, ani kúsok papriky vždy z celej triedy boli možno 3 deti, ktoré zjedli väčšinu.Ostatne ochutnali to sa nedá nazvať jedením.A ešte, keby som prizmurila oči nad jedálničkom, alebo olovrantom, ale mne vadilo, že jedla sa jedli studené.Pokym sme boli vonku kuchárka to už nabrala na taniere a nikto to nezohrieval ani nemal kde, lebo my sme stravu dovážali a mikrovlnka sa nepoužívala.Takze preto sa vždy usmejem, keď niekto píše my doma nevaríme večer suchá večera deti jedia v škôlke.O 11:30 to, čo jedia nie je obed.
Dcéra chodila do škôlky rok ešte sme len prišli 12:30 domov hneď obedovala.Ale verím tomu, že vedúce jedálni to nechcú meniť, rodičia nechcú viac platiť iba o tom rozprávajú aká je strava hrozna a život ide ďalej.

janka54321
2. jún 2022

@janickacrazy to je v poriadku, veľa ľudí ma alergiu na mliečnu BLK, poprípade majú problém s laktózou a vtedy, keď rodič doniesie potvrdenie od lekára, tak to ŠJ musí akceptovať a dieťa dostane vodu, ale chcela by som vidieť lekára, ktorý napíše, že dieťa niesme konzumovať mäso, lebo je nanho alergické, naozaj hlúposť...iné je, keď je problém s obličkami napríklad a tam konzumácia BLK môže škodiť...ale za aknóznou pleťou, môže byť aj opak a to je málo BLK....ale to už moc rozoberám,....len mne išlo o to, ako sa ,,hania" ŠJ, či už na ZŠ, alebo v MŠ.....

janka54321
2. jún 2022

@luccija v tomto prípade treba podať podnet na RUVZ, ak si si vedomá, že takto konajú....

deedol
2. jún 2022

@luccija presne, moj maly sice zje aj v skolke a dokonca mu aj chuti, aj salaty mavaju, ale po prichode domov jedava tzv. druhe druhe🙂