icon

Sú tu maminky, ktoré svoje 3,4,5 ročné deti nedali do škôlky?

jarulik123
5. okt 2021

Ahojte maminky, ste tu niektora taka, ktora sa rozhodla nechat si dietatko doma a nedavat ho do skolky? Premyslam nad tym, ake skvele by bolo vytvorit malu komunitu zien a ich deti... ktore su doma. Bolo by pekné sa spojiť, zoznámiť deti a umožniť im byť začlenené v malom kolektíve, kde mozu byt slobodné. A zároveň ak potrebujú, majú rodiča na blízku. Socializovať sa dá aj na ihriskách a vonku, na tráve, za prítomnosti mamín. A tiež by bolo celkom fajn, občas sa prísť zahrať jeden k druhému, ak by priateľstvo prerástlo do takých rozmerov (čo nemusí, samozrejme 🙂) ). Dajte vedieť, ak s neičím podobným rezonujete 🙂.

kristina2412
5. okt 2021

Dosť podstatný je aj vekový rozdiel medzi deťmi , ak máš rok -dva-tri je to úplne prirodzené ,že dieťa túži byť doma , a deti sa zahrajú a aj si vystačia. Ja mám medzi deťmi takmer 6, staršej zle vychádzajú roky, vtedy nebola povinná predškolská vychova. A nikdy ani v náznakoch neprejavila vôlu ostať doma. Ďalšia vec na ktorú treba prihliadať je osobnosť dieťaťa. Moje deti nikdy v škôlke neplakali. Čo sa týka kolektívu deti, v prvej triede v škôlke boli deti v plnom počte 2 dni v školskom roku. Bežne ich je tak 10,v lepšom prípade 13.

wodanka
6. okt 2021

@jarulik123 možnosťou je aj iný typ škôlky. Náš chodí do Lesného klubu, v skupine ich je 11 detí rôzneho veku. Každý deň, za každého počasia sú vonku, či na lúke, v lese, pri potoku. Chodievajú opekať, na výlety po okolí. Zvyčajne je tam od pol deviatej, zhruba do pol druhej. On je spokojný, lebo má na chvíľu len to svoje bez mamy a potom už sme celé popoludnie spolu.

cimage
6. okt 2021

Nas syn od mala neprejavoval zaujem o velky kolektiv. Vzdy si nasiel 1-2partakov, skor partacky. Niekedy sa hraval sam, mal rad svoj pokoj. A vzdy tvrdil, ked mu niekto hovoril o skolke a skole, ze on tam nepojde. Ani sme netusili, ze mal pravdu. Momentalne je 4tak domskolak. Stretavame sa s rovnako zmyslajucimi ludmi a vyhovuje nam to. Vobec nie je asocial, porozprava sa s hocikym kto mu je sympaticky, ci ma 5, alebo 90rokov.

lindusss2016
6. okt 2021

@wodanka moznostou je to ale pre tych, ktoey maju mesacne cca.400€ na lesnu skolku, ak mas dve deti, vynasob dvoma 🙂 ja som bola od narodenia prvej dcery fixovana na lesnu skolku, ale postupne som si uvedomila, ze e to asi fajn pre nejake mestske deti, lebo ozaj su vonku a spoznavaju prirodu, ale zas napr.moji, co su uz aj tak ako mali tarzani potrebuju trosku civilizacie. Takze dcera isla do klasickej, aj ked o 2 roky neskor. Jasne, ze nesuhlasim so vsetkym, co sa tam deje, ale myslim, ze to pre nu bude mat aj nejake plusy, pravidla, rezim, troska ju to snad zaceli 😁

cecilia29
6. okt 2021

Ja som malú nechcela dávať, lebo som nechodila ani ja. Lenže ona chcela ísť sama. Tak teraz od 3 a pol roka chodí ale len na 4 hodiny do maličkej jednotriednej škôlky. Som spokojná - chodí veselá domov a spieva si.

tululu
6. okt 2021

@marfikchov
Fuuuha,to su predsudky.Chlapec u nas v rodine teraz nastupil do skoly bez predchadzajucej skolky a je jeden z mala v triede,ktory slusne sedi,hlasi sa a pracuje podla pokynov ucitelky.Vela deti zo skolok okolo neho beha,krici a vyrusuje.A to nie je jeden pripad o ktorom odobne viem.Rozpravala som sa so znamou,kt. uci dost rokov a spominala mi nieco podobne.To by potom nemali mat tie skolkarake deti bezproblemovy nastup a primerane spravanie v prvom rocniku,kedze sa na to 3 roky v skolke pripravuju?ale tak to zial nie je vzdy,tak preco to pausalizovat?

luccija
6. okt 2021

@jarulik123 ja som dala až do predškolskej.Ludia majú predsudky nikde nie je písané, že má 3 r musí ísť do škôlky.Su výnimky, ale väčšina detí sa dobre adaptuje až v 4 r ak vieš, že máte zaujímavé dní, deti Ta bavia tak nie je o čom.

baskustek
6. okt 2021

Ja len pripomínam, že prijatím zákona NR SR č. 209/2019 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa školský zákon sa od 01.09.2021 stáva predprimárne vzdelávanie pre všetky deti v Slovenskej republike povinné...

cimage
6. okt 2021

@baskustek riesi sa to individualnym vzdelavanim, tak isto ako domskolaci. Aj skolska dochadzka je povinna

baskustek
6. okt 2021

@cimage tak to už sú individuálne prípady, to už nie je len o tom, nechám si dieťa doma ako v prípade 3,4-ročných. Legislatívne už sme niekde inde.

hederamonstera
6. okt 2021

@baskustek bohuzial :(

olivierko229
6. okt 2021

@jarulik123 Nas maly septembrovy na 3 roky ist nechcel, ani sme neskusali. Mame Este o 2 roky mensieho. Ale na 3.5 uz chcel ist do skolky, Tak teraz na 4 sme ho Dali. Ja som nechcela, chcela som ich dat spolu na 3 a 5 niekam, ale starsiemu tie deti proste chybali. Sme na lazoch, ma tu malo deti, a aj ked sme sli do mesta do parku alebo na kupalisko, alebo Tak, Tak mu to bolo malo, bol smutny, ked deti z ihriska odisli. My sme tam boli aj dve tri hodinky v parku, ale pre mestske deti to nebolo nic uchvatne, sak vida park kazdy den, Tak boli v parku kratko. Takze sme vyskusali, ze ak nie, bude doma. Ale paci sa mu. Je Len na pol dna. Mne sa tam vela veci nepaci, ale ked je on spokojny, Tak okej. Tie 4 hodky denne su okej, vobec neplakal, povodne chcel ostat aj spinkat, ale nenechali sme ho tam. Uz mi to pride vela, ze take male deti su pol dna prec. Aj druhemu malemu by chybal. Chcem tym povedat, ze to zavisi na dietati. Keby sme boli v meste, nedala by som ho. Pre Nas to znamena teraz jazdit kazdy den 20 km do skolky a 20 naspat. Ale slo nam o to, aby mal okolo seba tie deti. V zime, ked mal 3.5 a druhy 1.5, Tak sa nam zdalo, ze sa nudi. Proste mama sa mu nevedela tolko venovat, co by mozno potreboval a druhy bol prenho Este tutko maly.

jarulik123
autor
6. okt 2021

Dakujem vam kazdej za nazory, v drvivej vacsine su vase komentare plne lasky a respektu k detom. Uz sme davno neni v dobe, kedy sa na potreby dietata neprihliadalo a deti boli povazovane iba za deti, nie za rovnocenneho partnera, ktoreho potreby su rovnako dolezite ako potreby rodica, dospeleho. Dieta, pokial sa na skolku hned adaptuje a pyta sa tam, nie je co riesit. Ak sa dieta vyslovene dozaduje pozornosti rodicov a tuzi byt doma, hlavne ak ma este aj surodenca domka (ako je to v nasom pripade), nevidim lepsie riesenie, nez jeho potreby respektovat a s laskou si ho doma nechat. V nasej skolke za tych 7 hodin vela nespravia. 3x jedia, 2 hodiny lezia, hodinu su vonku vacsinou na terase a hodinu nieco tvoria. Doma ma program ovela ovela bohatsi, behame po vonku, parku a meste hodiny... je nadseny. Robime si vylety, doma sa im plnohodnotne venujeme alebo sa len tak sam prehra aj dve hodiny, nema s tym najmensi problem. v nasej skolke ma dieta cas na volnu hru jedine po 15-tej hodine, kedy uz deti vacsinou rodicia beru domov. A nasmu to prave chybalo. Plus nasa pozornost, nasa pritomnost. Som nazoru, ze dieta, pokial ma kamaratov aj mimo skolky, babky, tety, kohokolvek.. deti rozneho veku, socializuje sa omnoho lepsie, nez v skolke s 20 detmi jeho veku, ktore su tam riadene ucitelkou a nemozu si riesit aktualne zaujmy a potreby podla toho, na co maju v danej chvili naladu a chut 🙂. Som velmi rada, ze vas, maminiek a rodicov, je stale viac, ktore idu svojim smerom, svojou cestou a neboja sa vystupit z radu, z masy, z davu... je to krasa citat.

lucia147852
6. okt 2021

@jarulik123 aj ja mám skoro 5 ročnú doma. A tiež sú matky čo má idu za to zožrať 🤷🏽‍♀️🙈😁 no čo ti poviem, ich názor, ich problém. Ja tá v tomto názore plne podporujem. Neskolkarske deti su často popredu, vedia kopec veci a nemajú problém ani so socializáciou. To je to nálepkovanie. Nedáš dieťa do škôlky si pomaly socka ktorá sa mu nevenuje. A pritom máš na neho ooomnho viac času ako učiteľka v škôlke ktorá tam ma 20 deti. A ten výrok, že len lenivé matky nedajú dieťa do škôlky , ktorý aj tu zaznel, tak to už je iná káva. Ako keby si to predstavovali, že ja sedím s vylozenymi nohami na gauči a dieťa sa mi tu hojdá na liane 🤦🏽‍♀️.

margaretka_
6. okt 2021

My mame necele 3 roky rozdiel medzi detmi. A starsi nešiel do škôlky ked sa mu narodil brat, lebo pre mna bolo o vela dolezitejsie, aby sme sa naucili fungovať ako rodina a chlapci si na seba zvykli. Starsi to niekedy tazsie zvladal, ze ma surodenca. Prislo mi to ako maximalny nezmysel vtedy poslat starsieho prec.
Teraz je predskolak (oficiálne na domacom vzdelavani) a chodi do lesneho klubu (mimochodom, nestoji 400 € ani z daleka, sme asi z lacneho kraja 😀 ). Chodi tam 3 x v týždni, velmi sa tam tesi a rad tam chodi. Su kolektiv cca 6 deti rôzneho veku. Za mna v pohode. Aj mladsi sa tam sem tam ide pohrat, ked konecne zahodi plienku, tak pôjde aj on normalne 🙂

simca06022011
6. okt 2021

Mne sa paci aj neskolkarsky aj neskolacky system. Ale je na to priam nutna komunita. Venovanie sa rodičov... Videla som deti, velmi samostatné, takto vychovavane. Ani nase skoly toho deťom veľa nedavaju. Je to ako píšeš, stereotyp a zvyk.. A trn co z toho sa snaží dostať jw za cudaka.

clarissa96
6. okt 2021

@lucia147852 mna by zaujimalo, prečo a v čom sú neskolkarske deti toľko popredu ako škôlkari ? To je troska odvážne vyhlasovať, že naše deti sú spomalene či 🙂 ?

lucia147852
6. okt 2021

@clarissa96 ja som nikde nenapisala ze sú spomalene, ale je fakt že učiteľka sa nedokáže toľko venovať jednotlivcovi ako rodič. To neznamená že škôlkarské je hlúpe, ale pokial moja dcéra má chuť sa cely deň učiť nové básnicky, pesničky alebo písmenka ja mám priestor sa jej venovať. Myslím si že je to práve týmto, pretože co sa my stretávame s deťmi škôlkarmi v rovnakom veku vedia naozaj menej. Je tam potom podľa mna ešte aj druhý vplyv a to prístup rodiča. Pretože sú aj takí, ktorí si myslia že deti má všetko naučiť len škôlka a ich podiel je nulový.

yanni
6. okt 2021

@lucia147852 odvazne konstatovanie. Kolko mas deti?

clarissa96
6. okt 2021

@lucia147852 jasne, dobre, rozumiem, ako to myslíš. A meradlom mentálnej urovne je počet basniciek, ktoré dieťa vie ? Takze keby prišlo na inhrisko dieťa čo hovorí dvomi jazykmi, je z biligvalnej rodiny, tak všetky ostatne deti sú pozadu a niečo robíme zle ako rodičia. Ja napríklad z môjho pohladu si môžem myslieť, a to aj napriek tomu, že mám dieťa v škôlke, že aj vďaka tomu, kde a ako pracujem mozem dieťaťu dať lepsie znalosti do života ako učiteľka jogy. Preto by som povedala, že je potrebné pozerať na kvalitu stráveneho casu s dieťaťom, nie kvantitu. Veď dieťa aj tak nie je sústredene cely deň 🙂

jarulik123
autor
6. okt 2021

@margaretka_ uplne suhlasim. Nenapadlo by ma dat starsieho do skolky, ked prisiel prave na svet jeho surodenec, pride mi to ako nahradenie starsieho mladsim. Aspon dietatko to tak moze velmi intenzivne vnimat a poznam ludi, ktori to presne takto spravili, ze stariseho poslali do skolky hned po narodeni a dietatko plakalo tyzdne... Tazko povedat, co to v tom dietati zanecha do zivota, no nerada by som to skusala.

jarulik123
autor
6. okt 2021

@simca06022011 Ano.. ak by som videla, ze v tej skolke sa nieco deje, co ho uputalo, zaujalo.. a videla by som zaujem, ze tam chce chodit, pyta sa... neriesila by som to urcite. Ale ked vidim, ze ich denny rezim je rovnaky pocas celeho roka - co nie je na skodu, no ked tam zo 7 hodin len hodinu nieco tvoria, je to malicko...

marfikchov
6. okt 2021

@lindusss2016 ja hovorím o prváčke.

marfikchov
6. okt 2021

@tululu úloha rodiča je pripraviť dieťa na školu a či ho do škôlky dá alebo nie, je jej vec, ale našou úlohou nie je dieťa ťahať do triedy, celý deň ho tišiť, miliónkrát počuť tú istú otázku na ktorú ste 999 999krat už odpovedali a namiesto toho, aby sa matka utala a teda dieťa poctivo nosila, nech získa návyky, tak po dvoch dňoch ju nechala doma, po troch týždňoch prišla na tri dni a zas je doma. Dnes som to počítala, v škole bola od 2. septembra 7x. Asi ako to bude keď opäť príde? Nehovoriac o to, že to hraničí s nahlasenim na sociálku

weronika171717
6. okt 2021

Čoskoro zrušia aj pandemicky a maminky s a pekne rocupitaju do prace, ak budú mať do akej, pretože miesta s v dnešnej dobe rýchlo obsadia..... Budu sedieť doma zadarmo.....

tululu
6. okt 2021

@marfikchov Samozrejme suhlasim a poviem Vam uprimne,ze obdivujem povolanie ucitelky,pretoze ja by som na to nemala ani trpezlivost ani psychicku kapacitu.Mozno dokonca viac na rodicov ako na deti,lebo deti su vo velkej miere zrkadlom rodicov a rodiny,v ktorej vyrastaju.Ja som sa len vyjadrila k tomu,ze aj dieta bez skolky moze byt normalne pripravene na skolu,lebo naozaj sa toto casto berie ako argument,ze deti musia chodit do skolky,lebo sa potom v skole nevedia zaradit.Co z vlastnych skusenosti nesuhlasim.A to nie som vobec proti skolkam,ved ked clovek pracuje,nema inu moznost...

scorpionflower1
6. okt 2021

@klarissa25 ja tiez nedam malu do skolky hned v 3 rokoch a predstav si, ze budem pracovat na home office popri nej. Pojde do skolky, ked budem vidiet, ze je na to zrela a sama sa s tym stotozni (som vdacna za to, ze financna situacia mi to dovoluje, viemn ze vacsina ludi si to dovolit nemoze). Niektore mamicky vidia v skolke uplnu spásu, tomu zas nerozumiem ja. Dieťa vobec nepotrebuje taky siroky kolektiv. V skandinavskych skolkach je v triede max 10-12 deti a su na ne 4 ucitelky.
Matka, ktora ma vzdelanie poskytne dietatu dostatok podnetov aj doma, ked sa mu venuje (nie je to moje tvrdenie, je to z najnovsej studie z ČR, tvrdi to M. Vagačová z Efektivneho rodicovstva a tak isto aj paychologicka, ktora odporucila kamaratke, aby svojho syna nechala doma kludne aj do 4 -5 rokov). Zeny, ktore generalizuju a tvrdia, ze matky, co nedaju uderom 3 rokov svoje dieta do skolky to robia preto, lebo su lenive a nechce sa im pracovat asi so svojimi detmi doma na materskej nic nerobili a netravili cas s detmi plnohodnotne. Pretoze materska a starostlivost o dieta vie byt aj makačka, ale chapem, nie kazda si to tak predstavuje. Poznam viac mam, ktore zostali doma dlhsie a ani jedna to nelutuje. Ked to tak citia, nech tak robia, to ci pojdu do prace je vec konkretnej rodiny. Ziadna skolka nie je hodnotnejsia ako kvalitne straveny cas s rodicom. A nie, nevychovavaju sa tak rozmaznane deti. Ucila som starsich ziakov a najviac problemove deti vzdy boli tie, ktorym sa rodicia dost nevenovali alebo mali prilis autorotativnu vychovu.
O kvalite statnych skolok tu zacinat nebudem, ale pracovala som v statnom skolstve (nie ale v MŠ) a viem ako to tam chodi. Takze tomu kde a kedy dam svoje dieta do skolky/ skoly venujem velku pozornost. Mysli si, co chces, ale toto nalepkovanie o "lenivych matkach" je plne hlupych predsudkov.

scorpionflower1
6. okt 2021

@marfikchov ja som tiez ucitelka a viem ake to je komplikovane. Ja som ucila deti (studentov) ktorym napr..zomreli obaja rodicia alebo take, o ktore nemali rodicia zaujem, alebo aj romskych ziakov, ktori nemali.kde byvat. A sorry, ze vam takto napisem, ale ano, vasou aj mojou ulohou je zvladat aj tazke pripady a milionkrat odpovedat na to iste.. Strasne vela ucitelov je takych, ze si predstavuju, ze deti a ich rodiny budu ako zo skatulky a potom su unaveni a sklamani zo svojho povolania, lebo realita je inde. Ziacka, o ktorej pisete ma asi doma rodinne problemy. Osobne poznam tiez taky pripad, ze deti do skolky nechodia len cely den su pred TV. Tie by do skolky chodit mali, to je fakt. A mate pravdu, ze by mali mat hygienicke navyky a rezim vo veku 7 rokov, nuz ale svet nie je idealny a ohrnat nos nad takymito pripadmi nam nepomoze, vsak? Ja som napr. Ciganov ucila na strednej skole pisat a 17-rocnych chalanov, ze maju zahadzovat odpadky do koša. A napriek tomu sa ucit vratim.

marfikchov
6. okt 2021

@scorpionflower1 to, čo je prirodzené vám, nemusí byť prirodzené mne. To že dieťa to má doma ťažké, za to nemôžem ani ja a ani vy, opäť len a len rodičia. A keď to tak 'pobabrali' v predškolskom veku, tak tu adaptáciu dotiahnem aj keby čo.... Ale do školy ju neposiela a v zositoch ani ťuk, vraj 'pisali na papiere'. Už chýbala len tá o vlkovi a kozliatkach. Takže nezvládnuté nič, dieťa je v strese v jednom kuse. A keby mama 'musela' do práce, nemala by iné riešenie a kľučkovať by sa nedalo, inak by to celé bolo. Ale najlepšie je problém začať 'viete, ja som to mala v živote ťažké...' Preto treba deti každé s iným otcom a nakoniec žiť s iným, deti ako kocovnici v striedavke a vzdelanie detí je na posledných miestach v rebríčku

tululu
7. okt 2021

@scorpionflower1 Uzasne napisane 🙂
@marfikchov Inak viem,ze to nie je "starost" ucitelky ale rodicov, ale za takymto stresom z beznych veci,ktore ine deti v pohode zvladaju moze byt aj nejaka ina diagnoza,uzkostna porucha alebo nieco podobne a pritom nenapadne,s cim rodicia nevedia alebo nechcu pracovat.Jasne,ze to je rodicovska zodpovednost,len mi to napadlo,ze ci to dievcatko nie je taky pripad.