icon

Sú všade na dedinách škôlky v lete len 2 týždne?

brna1989
5. aug 2019

Ahojte maminy,idem sa spýtať,bývali sme v meste,bude rok ,čo sme na dedine.starsi syn 5rokov chodí do škôlky do mesta,kde máme cez prázdniny prázdninové škôlky plne 2mesiace.avsak tu na dedine je škôlka len 2tyzdne z dvoch mesiacov .
Ostala som prekvapená,vôbec som netušila ,že na dedinách to takto chodí.mam totiž 4mesacnu dcéru a rozmýšľali sme ,kde ju dáme do škôlky,keď bude mať 3roky a táto info ma zarazila,že škôlka funguje v lete len 2tyzdne.nrnemam babky k dispozícii a toľko týždňov voľná v lete nepripadá do úvahy.je to na všetkých dedinách takto?dakujem

mooonika1975
6. aug 2019

@hettinka hurá, áno , presne moja reč, tak ako my učiteľky v tom hluku , tak aj diera potrebuje psychohygienu, byť s rodičmi, len tak si užiť kľud.

evittam
6. aug 2019

@mooonika1975 A povedz mi, ktory rodic si to moze dovolit? Ja velmi rada zostanem s detmi doma cele dva mesiace. Nie sme všetci učitelia co si to môžu dovoliť ako ty a tvoje kolegyne.

lenadka
6. aug 2019

A nefunguje cez žiadne prázdniny. Deti majú tento školský rok tuším 66 pracovnych dní prázdniny, plus keď je prvý a posledný deň tak sú v škole cca dve hodiny. Do toho mimoriadne riaditeľské voľná keď je monitor a pod. Školák ale doma chvíľu vydrží, no škôlkar nie. My ani nemôžeme ísť na rodinnú dovolenku, lebo sa musíme striedať pri deťoch aby nám to vyšlo.

barcelona94901
6. aug 2019

@3009 v Nitre si nemožeš dovoliť kupiť byt či dom ceny pomaly ako v Bratislave ale výplata skoro ako na východe ,preto sa ludia stahuju do dedin v okolí a dochadzaju denne do Nitry do práce .Obce si nemožu dovoliť nafukovať školy ,mnohé su len 1-4 ,mestá školky zrušili,sprivatizovali a rozpredali a kto na to dopláca vzdy,tvoje decko ,ty obyvatel Nitry ,čo si nemožeš dovoliť kupiť v Nitre dom a stane sa z teba vysťahovalec ,hoci platíš dane celý život .Mnoho mladych rodín si teda radsej išlo do okolia,než dať tisíce za stare rozpadnute byt...

hettinka
6. aug 2019

@evittam no musíš najskôr zistiť, kedy je k dispozícii škôlka a potom riešiť termín dovolenky.
Ja mám deti veľké, v pohode by sme mohli ist na dovolenku v mimosezone za lacno, lenže nemôžeme kvôli mojej robote. Ak by som si vzala 10 dni dovolenky mimo prázdnin, tak mi ju jednak šéfka asi nepodpíše, jednak nebudem mat dovolenku na dni, keď je škola zatvorená a musela by som asi jedine na PN ist.

Všetko má svoje ZA a PROTI.
Ak by som v lete dovolenku nemala, asi zo riešim nejakou pani na opatrovanie a nie latanim s manželom. Na dedine sú isto tety aj nezamestnane, na dôchodku, čo ani na dovolenky nechodia kvôli zvieratám a záhrade, ktoré si radi privyrobia 200-300€ v lete. V mestách zasa súkromne zariadenia, CVČ.

lenadka
6. aug 2019

@barcelona94901 presne. Sestra býva v Nitre, majú byt a kúpili dom v okolí, prerobili už aj bývajú a škôlka tam nie je. Pritom celé ulice nových domov sú tam a detí kopec.... V meste tlačenka do škôlok, pre tých z obcí príplatok. Oni ešte majú pobyt nahlásený v byte tak to ich obišlo, ale tým pádom obec nemá v evidencii rodinu s dieťaťom tz. nemá pre koho otvoriť škôlku... takto to má totiž väčšina.....

maronkovam
6. aug 2019

@brna1989 u nás je to tiež ako inde na dedine 2 týždne otvorené a potom dieťa je doma. Pekne, že rozmýšľaš kde dáš malú len problém je ci ju inde zoberú. Ja som chcela tiež dat malého do škôlky do mesta kde pracujem, ale prvé čo sa ma spýtali či tam bývam. Keďže nebývam tak mi ho nezobrali. Ale chápem to najprv musia zobrať deti z ich rajónu a ak by bolo voľné tak doberú druhé.

Brat tiež býva na dedine a museli to riešiť súkromnou škôlkou, ktorá je v meste. Žiaľ ho nemali kam dať tak ho zobrali do súkromnej škôlky a na mesiac ich to bude stáť 350 eur. Ale povedali, že je tam iny prístup k deťom a nebol by problém ho tam zobrať aj počas celého roka, ale tie peniaze su problém pre viacerích rodičov.

mooonika1975
6. aug 2019

@evittam to už nechám na vás, ja to hovorím z pozície dieťaťa, cez rok musím chodiť chorá do práce, kvôli vám zodpovedným rodičom, keď nemáte kde nechať choré dieťa, cez prázdniny naberám imunitu, aby som to zase 10 mesiacov ako tak zvladala.

barcelona94901
6. aug 2019

@lenadka presne tak ,ako mesto Nitra si ide svoje,pritom neberie vobec ohľad na rodiny a deti už vobec nie,je to na hlavu .normálne som už zhnusená aj ked tam musím isť nakupovať,to je des .Ale to primátorovi nevadí,že tam robíme a pre cudzincov tu je ,pre cigánov .Vsak to su už samí ukrajinci,vietnamci,bezdomovci,cigáni,fetky,zlodeji,Nitra sa stáva všetkým možným,len nie mestom pre rodiny s deťmi ,normálne je človek zhnusený

barcelona94901
6. aug 2019

@mooonika1975 keby nepušťaju učitelky chore decká so zelenými soplami super mamičiek sponzoriek do školok ,tak by sme si aj my normálni mohli užívať viac z ich školkarskeho obdobia ,my na to snad nedoplacame ,..však mamičky nechaju polku vyplaty v lekarniach ,len za ten užasny prístup učiteliek

tomilu711
6. aug 2019

@mooonika1975 to je mile, ze pisete, ze chodite chora do prace, teda medzi deti. Nie vzdy to je len o nezodpovednych rodicoch. Ale prave aj o ucitelkach. Vy kritizujete rodicov, ze davaju chore dieta do skolky, lebo nemaju inu moznost. A vy robite uplne to iste, ze chodite do prace chora 😁👍 fakt super. A teraz mozete napisat, ze vsak sa neda inak.. Kto by ucil.... Nemal by tam kto byt... A dostavame sa presne do pozicie rodicov.
Iba pre info, ja som syna do skolky nikdy nedala choreho a tiez ma stve, ze su tam chore deti. Ale aj chore ucitelky....

hettinka
6. aug 2019

@tomilu711 ak zostane učiteľka na Pn, tak deti pospájaju s inými triedami a rodičia sa sťažujú. To nie je ako v inej robote, kde papiere počkajú, alebo inak rozhodla smeny a ľudia sa zastupia. Cely systém v školách je na figu, zastupovanie žiadne poriadne, škôlky natrieskané, ale štat schváli povinnú predškolskú. 🤔🤐

barcelona94901
6. aug 2019

@hettinka ak učitelka pusti chore decko do školky ostanu doma cele rodiny a tiež ostane spojená trieda ,povinná predškolská je super,deti sa nevedia mnohe správať a to aj z vyšších vrstiev ,nielen z nižších

veronikaszabova
6. aug 2019

@brna1989 u nas 3t

tomilu711
6. aug 2019

@hettinka to je jedno aka je praca. Nie kazdy robi s papiermi, ktore pockaju. Neexistuju iba 2 druhy zamestnania, bud ucitelka alebo papierovacky. Nema tam co robit chora. Tak ako deti.
Ak chodi do prace chora, je posledna, ktora by mala kritizovat rodicov.
A radsej deti v spojenej triede, ako s chorou ucitelkou.

terezka1947
6. aug 2019

Ja som chore dieta nikdy do skolky nedala,ani nedavam.....ale suhlasim,ani deti sponzorov by nemali moznost do nej cgodit s atb.
A len tak na okraj,mna sa tiez nikto nepytal,ako som v praci musela vusvetlovat,ze som.s dietatom doma. Muslim,ze kazdy,kto.do prace chodi nema nadseneho sefa,riskuje tiez ocr,ci pn kadeco. Cize vyhovarat sa na to,ze nemozem.ostat s chorym dietatom nikdy doma je blud.

evittam
6. aug 2019

@hettinka To si nemôžeme dovolit lebo musime prispôsobiť termín termínu dovolenky muza. 😉
A ano ak by sme to nevykryli ako sa nam to zatiaľ dari tak súhlasím s tebou-tabory, nejaka opatrovateľka. Len nebývame na dedine cize tu by nas vysla viac.

hettinka
6. aug 2019

@barcelona94901 ide o zo, že nie je dosť miest ani pre deti rodičov, ktorí o to majú záujem.
Ale štát ide nútiť rodičov, ktorí o skolku záujem nemajú, aby ich decko chodilo do škôlky. Najskôr schvália zákon a potom vytvárajú podmienky. Nie sú dostatočne priestory, nie sú na to vyškolene učiteľky. Cele na hlavu.

Inak, v lete sa škôlky aj čistia, prerábajú, teraz aj dosť pristavujú kvôli zákonu triedy, aj preto musia byt zatvorené.

evittam
6. aug 2019

@mooonika1975 Buď taka laskava a neosocuj tu slusnych ludi. Sa poznáme? Že tvrdíš ze davam choré deti do škôlky ci skoly. Nerobim to.
A to uz je len super zodpovednosť chodit chora do skoly-vdaka tebe zase ochoreju deti so zlou imunitou. V skole ci skolke nemas čo hľadať ak si chora. A urcite to nerobíš kvoli mne!

evittam
6. aug 2019

@tomilu711 Asi tak ja som nezodpovedna a ona je super lebo je učiteľka a chodí chora do práce. Asi caka medailu....

mogaa
6. aug 2019

@tomilu711 ja som zvedavá či by si takto reagovala aj vtedy, keby aj deti museli ostať doma keď je chorá učiteľka.....ak majú v triede len 1 učiteľku a tá je chorá nemá ju kto zastúpiť čiže deti sa buď prerozdelia do iných tried a potom je v triede miesto 20detí 30detí na 1učiteľku🙂a to nehovorím o to ak sú choré 2učiteľky z 2tried🙂neschvaľujem že učiteľka ide chorá do práce,ale keď vie že musí- tak musí...ja som robila v kancli a tiež som veľakrát musela ísť do práce aj chorá, lebo jednoducho ak som niečo musela dorobiť a bol termín že to muselo byť urobené, tak to muselo byť urobené....nie všade a vždy sa dá človek v čase choroby zastúpiť(tým myslím bežnú ľahkú virózu, nie ak má človek 40-tky teploty....

ajsha123
6. aug 2019

Už sa diskutuje o všeličom, ale čo sa týka škôlky cez prazdniny... Bývame pri BA, ale u nás na dedine bola doteraz, už veľa rokov, situácia taká, že malá škôlka, nedokázali zobrať všetky deti ani len s TP. Len predskolakov. Deti od 3-5 rokov "cakali" doma, s mamičkami, ktoré sa nemohli zamestnať... Lebo dieťa im do škôlky zobrali až 5 - 5,5 ročné.... 🙁 Súkromna naokoli nie je a do iných obcí nezobrali, len s tp.
Tieto prázdniny sa kolauduje pristavena škôlka, takže prvýkrát mi pôjde do škôlky 4 ročná.... Takze ešte stále je to na Slovensku tak, že nie všade škôlky su, aj počas roka....

evittam
6. aug 2019

@mogaa Tak ale potom nech tu nekyda na cudzích slusnych ľudí aki su nezodpovedni. Na jednu vec ma dva metre.....
A na jednu ucitelku nemôže byt 30deti.

barcelona94901
6. aug 2019

@mogaa v tom prípade aj u nás prišla učitelka zastupovať a bolo to .V Nitre takto funguje napríklad pani učitelka Grétka,ktorá učila v školke ešte aj mna ,moje deti a pol Nitry ,ak nie celu .A na nu sa všetci tešia od detí až po rodičov a táto pani učitelka by mala dostať cenu ,medailu,čokolvek a učit mladé učitelky v školkach ,ako to má v školke vyzerať .Tá do školky nevpustila nadopovane deti,bola som svedkom toho,ako otočila medzi dverami otecka so synom ,bežte s ní k lekárovi a nie do školky ,to sa už bohužial nestáva dnes ,radsej sa teba učitelky opýtaju ale čo to máte s imunitou? a okolo teba kašlu decká a je to tak všade ,zas nerobme z učiteliek mučedníkov

mogaa
6. aug 2019

@barcelona94901 ale nie všade majú učiteľky na zastupovanie - to je ten problém.....u nás napr. v škôlke ak je dieťa čo kašle alebo soplí, učiteľka nemá problém zavolať akejkoľvek mamičke aby si preňho prišla...a na rodičku sú vždy 2 tábory mamičiek - tie čo sú za, aby sa nenakazila celá trieda od jedného dieťaťa a aj mamičky ktoré jednoducho z práce nemôžu ísť vyzdvihnúť to dieťa lebo napr. mamička robí v inom meste(a ráno dieťaťu nič nebolo)

tomilu711
6. aug 2019

@mogaa nemozu zavret skolku ked je ucitelka chora. A je v drvivej vacsine chyba ucitelky, ze su v triede chore deti. Nema ich prebrat. Byt doslednejsia pri rannom zbere deti. Samozrejme, ze su deti, na ktorych to rano nie je vidno. Ci uz preto lebo rodicia ich nadopovali alebo preto lebo este chore neboli. Ale ked sa choroba ukaze, trvat na vyzdvihnuti deti rodicmi. Neprebrat ich na druhy den. Nie iba ziadat papier od lekara. Realne zhodnotit stav dietata.

stela01
6. aug 2019

Reálne zhodnotiť stav by mal sám rodič .

Učiteľka je tam od iných veci nie od zhodnocovania stavu dieťaťa ktoré príde do škôlky

Neviem ako u vás - u nás na Dedine.
Ráno prinesiem dieťa ktoré sa prezlečie prezuje , idem ho odprevadiť do triedy to je cca čas 7:00 kde je zatiaľ 1 učiteľka ktorá sa už venuje deťom mávam , lúčim sa odchádzam dieťa vstupuje do škôlky .
Učiteľka má čas zhodnocovať stavy sopel - horúčka kycha ?!

Kto najlepšie si pozná dieťa ? Rodíč

matta308
6. aug 2019

@evittam haha no treba sa prispôsobiť 😂😂 🙈

tomilu711
6. aug 2019

@stela01 ucitelka ma dieta prebrat. Nie ze ho rodic supne do triedy. Presne takto sa tam chore deti dostavaju.

lenadka
6. aug 2019

@barcelona94901 nedávno bolo v správach že v kasárňach bude nová škôlka cca 200 miest, už je to v prestavbe - to dosť pomôže, takže niečo robia. Tu nerobia nič. Ešte porušili škôlky a jediné jasle (v Handlovej) a postavili tam byty.... Ale kam dajú mladé rodiny s týchto bytov deti?