Syn chodí prvý rok do škôlky a je sústavne chorý
Bolo mi jasné, že keď bude syn chodiť do škôlky, bude častejšie chorý (dovtedy len 1-2-krát do roka)...ale toto som naozaj nečakala 😠 ....3 dni v škôlke a 2 týždne chorý...to už je trochu priveľa. Keby bol pomer aspoň 1:1, nepoviem ani slovo. Dr. tvrdí, že je to normálne, ale mne sa to zdá priveľa. Však to sa mi neoplatí tú škôlku ani platiť 😝 Som z toho nešťastná, lebo tam má kamošov a je mu tam dobre...byť stále doma s babkou, čo mu všetko dovolí, z neho robí rozmaznanca. Je to aj u vás takto?
@karolinocka pozname... mala od septembra jasle - do decembra tam bola dokopy mozno 10 dni, inak chora.. od decembra sme doma, doplnili sme si zelezo, davam jej vitamin c, od januara ribomunyl a nebola chora ani raz, teraz mala tepltou aj to sme zistili ze so zubov, ja som prechladnuta uz 2. tyzdne a jej nic... som zvedava ako bude ak ju dam v lete do kolektivu... imunologicka nam nepomohla vobec nijak, podla nej je riesenie dieta do 50 rokov drzat doma... tak uvidime 🙂) chystam sa s malou chodit do solnej jaskyne od aprila a hned ako sa trochu otepli aj plavat, tak uvidime...
@melanche ako ste prisli na ten reflux?? mne sa nezdalo ze vzdy kaslala iba ked si lahla - inak za cely den nic... :( lekarka tvrdi ze to nic nie je...
Ahojte, joooooj, my mame to iste, nasa mala sice zacala chodit do skolky az od februara, ale je to uz tiez strasne. Minuly tyzden bola cely doma so soplikmi a kaslom, tento tyzden tri dni v skolke a zase je doma so soplikmi a kaslom..... a vlastne od zaciatku sa to takto taha, este dobre, ze zatial nepracujem, lebo neviem ako by sme to riesili, manzel pracuje a svokru mam taku, ze by nevedela, co ma s malou robit.....
Včera sme dobrali atb a už vyzerá zdravšie...ale ja už so sebou nedám vybabrať 😀 a nechám ho ešte do Veľkej noci doma, aby sa mu to nevrátilo. Alebo žeby aj dlhšie? 😕 Ako dlho nechávate detičky doliečiť po atb?.....Nechcem to siliť, ale som spokojnejšia, keď je v škôlke ako doma s babkou a aj jemu chýba spoločnosť....včera už reval, že chce ísť von, keď videl z okna ostatné deti 😝
@karolinocka vitaj v klube ☹ u nás to takto funguje už tretí rok.....
@alenka777 To ma ani nestraš....väčšinou vravia, že to len ten 1. rok je strašný....už doooosť 😨
A ešte jedna vec mi na tých jeho chorobách vadí.....že všetko od neho chytím 😝 . Už sa niekedy cítim ako hypochonder - stále sa len sťažujem, ale je to naozaj únavné - veď matka musí fungovať "za každého počasia" 😝
@karolinocka no aj mne to každý vravel aj som to tak čakala... ale žial u nás už tretí rok je toto, ja netvrdim že berie vkuse atb, minuly šk. rok iba1 x, tento sk. rok asi 2-3 x ale po pár dnoch v školke soplí, potom začne kašlať a sme doma 2-3 tyzdne......tak sme vkuse doma ☹
Tak aj ja sa pripojim. Kym deti nechodili do skolky boli chore max 2x do roka sezonne aj to len par dni. Teraz chodime uz 2. rok do skolky a je to hroza. 2-3 dni v skolke a 4-6 tyzdnov doma. Moraxely, pneumokoky, stafylokoky, virusy atd. Skoro vobec nechodia do skolky, ale skolne je vymyslene velmi prespekulovane, ze sa plati na dva mesiace a teda dva mesiace nie su nikdy v kuse doma, takze 88Eur na dva mesiace a su tam 3x. Ale presne ako vy pisete. Deti vypiplane, zregenerovane po chorobe a v skolke nas privita tuberacky kasel s klokotanim hlienov a sklenenymi ocami. Mamicky len do zeme pozeraju aby sa mi do oci nemuseli divat. Hlavne, ze ja som musela dat vypoved v robote aby som si deti liecila a vzdy do skolky nastupili zdrave. Bola som uz tak vycerpana z tych chorob, horucok a ziadneho spania kvoli duseniu a pod, ze so od januara v jednom kuse chora od vycerpania. Od aprila ideme s detmi mimo bratislavu, lebo mam pocit, ze nakazit blizneho svojho sa stava oblubenou zabavkou. Nikto nezalahne, nikto sa nelieci, len rozsievaju choroby. By som to dala trestne ako ohrozovanie verejnosti. Minule sa mi zubna hygienicka stazovala, ze na cistenie zubov jej prisiel chlapik s anginou! Absolutna drzost.
@amdeis Absolútne s tebou súhlasím. Keby každá mamička dbala na to, aby jej dieťa nešírilo nákazu, bolo by to oveľa lepšie. Ja viem, že je to ťažké, že niekedy ich niet kde nechať a v práci sa tiež nedá absentovať sústavne, ale určite to pri troche dobrej vôle ide 😖
@simca06022011 uz davnejsie nam alergologicka hovorila ze moze mat reflux. lebo v oktobri sme prekonali prvu a dost hnusnu laryngitidu. vraj to moze mat z nosnej mandle, ale kludne aj z refluxu. mandla sla von, ale laryng.bola aj vo februari. tym ze ju mam doma som si vsimla ze po jedlach, kt. su nevhodne pri refluxe kasle chvilu. a potom to prejde. doteraz bol reflux zamaskovany roznymi chorobami zo skolky, nemala som sancu to zistit. uz sme objednani na gastro, ale je to beh na dlhe trate. potrva, kym z toho vyrastie. a najhorsie je ked si lahne. to pre refluxakov je hotova pohroma. sice papame dve hodiny pred spankom, ale aj tak si odkasliava, piskot pri nadychu a po hodinke dvoch to prejde a spi kludne. preto mi to nedalo, lebo keby je chora, tak to neprejde len tak. a rano kym sa nenaje je ok. tych priznakov je viac. ale to je pravda ze deti su casto chore. ale my sme vydrzali tri styri dni v skolke , viac nie a dva tyzdne doma-tak tomu som proste nedokazala uverit, ze to je normalne. tam treba patrat po pravej pricine. keby vydrzime aspon dva tri tyzdne, nic nepoviem.
@karolinocka Moja dcéra okrem nádchy nebola vôbec chorá, kým nenastúpila do škôlky. Za 10 mesiacov v škôlke mala 5x zapálené uši a mala ATB. Druhý rok mala ATB na ušká 2x. Teraz chodí do škôlky tretí rok a ešte ATB nemala.
@karolinocka No veru aj u nás to bolo takto. Kým mi dieťa nenastúpilo do škôlky som ani nevedela čo to je choré dieťa. Moje dieťa keď nastúpilo do škôlky si nevedelo vyfúkať nos, lebo vtedy ešte ani netušilo, že z nosa idú sople, vôbec dovtedy nádchu nepoznalo. Po nástupe do škôlky bolo choré každý mesiac. Niektoré mesiace bolo choré raz do mesiaca, niektoré mesiace bolo choré aj dvakrát do mesiaca. Kým mi dieťa nechodilo do škôlky, tak sme veľa cestovali, chodili na výlety, medzi deti sme chodili, do divadla, do materského centra, na krúžky, na detské ihrisko...po nástupe do škôlky sme už boli stále len doma, prakticky v izolácii od detského kolektívu, lebo sme boli skoro stále chorí. Samozrejme platili sme stále škôlku, teda to miesto v škôlke sme si stále platili. Predškolská príprava bola úplne o ničom, pretože predškolskú prípravu pre chorobu dieťa málo navštevovalo. Takže moje dieťa síce malo papier, že predškolskú prípravu absolvovalo, ale prakticky ju pre chorobnosť vysokú vôbec neabsolvovalo. Kolektív v škôlke bol dosť neharmonický, lebo málokedy bol v škôlke plný počet detí, takže aj tie škôlkárske kamarátstva sa nemohli tak vytvárať ako by sa predpokladalo. Dieťa bolo prihlásené do škôlky za účelom, aby vyrastalo v detskom kolektíve. Lenže vysoká chorobnosť spôsobila, že po nástupe do škôlky bolo moje dieťa
menej s deťmi ako keď nenaštevovalo škôlku vôbec.
@karolinocka Na podporu imunity sme užívali snáď všetky dostupné výživové doplnky - imunoglukán, vitamíny, colostrum...napriek tomu chorobnosť bola veľmi vysoká, hoci priebeh chorôb sme mali dobrý, bez komplikácií. Časom som nadobudla dojem, že škôlka nie je zariadenie pre zdravé deti. Vždy keď sme prišli do škôlky a odchádzali zo škôlky, tak som bola svedkom prítomnosti chorých detí - v akútnom štádiu choroby, v horúčke, kašlajúce, zvracajúce, so zelenými soplíkmi... Niektorí rodičia už ráno dokonca viedli dieťa do škôlky so sprejom so slanou vodou a sirupom proti kašľu...
Po užívaní atb som nechávala dieťa doma ešte 2 týždne. Ale moje dieťa bolo asi jediné z celej škôlky, ktoré malo takúto rekonvalescenciu po užívaní atb. Bežne boli v škôlke deti, ktoré ešte ešte užívali atb...rodičia ostali s nimi doma len prvé 2-3 dni a keď už nemalo dieťatko horúčky, tak ho dali do škôlky. Dokonca bolo v škôlke dieťatko, ktoré dieťa opakovane dávali do škôlky v horúčke, učiteľky na obed volali rodičom, aby si prišli po dieťa, lebo má vysokú teplotu a na druhý deň ráno doviedli rodičia dieťatko do škôlky.
@mmacca Dúfam, že aj u nás budú mať choroby takúto klesajúcu tendenciu 🙄
@evabb35 Úplne sa stotožňujem so všetkým, čo si napísala - je to, žiaľ, presne tak. Ale nedá sa s tým nič robiť.... vždy budú takíto rodičia, a preto vždy budú deti chorľavé. Na jednej strane chápem, že niekto nemôže v robote veľa vymeškávať, lebo by dostal "padáka" a doba je zlá, ale na druhej strane - čo je dôležitejšie ako zdravie našich vlastných detí? Uvidím, ako to bude ďalej, ale čoraz viac sa po chorobe bráni ísť do škôlky...odvykol si, radšej chce byť doma, ráno mrnčieva, ako keď sme tam nastúpili... teraz je doma 2 týždne a ešte aspoň 1 bude....taká som z toho nasra.. 😝
@karolinocka
@evabb35 presne tak,a ko pisete, presne kvoli tomuto som zamenila sukromnu skolku za obycajnu mestsku.....vyrazne menej chorych deti, ucitelka zasoplene ani nepreberie, dokonca zaidne lieky nie su povolene (mimo tych, co maju napr. epilepsiu, alebo take)....cize ziadne spreje do nosa, kvapky od aksla, vit., nieto este ATB....rovno by bolo to dieta vylucene zos kolky....ale to treba povedat aj na rodicovskom, lebo za to mozu aj ucitelky, takze ano, minuly rok bol maly kazdy mesiac chory, tento rok len raz 😉 inak nam vyrazne pomohlo kozie mlieko!
nemôžete chcieť,aby 3r. dieťa malo komplet vybudovanú imunitu,niečo si o tom poštudujte,pomaly každé druhé dieťa berie niečo na imunitu,toto ja u mojich detí nepoznám....treba otužovať,vonku sa vylietať,soplíky liečiť domácimi receptami,vitamíny v strave...a ak je chorobnosť neúnosná,tak ostať s dieťaťom doma celú zimu,hádam je dieťa dôležitejšie ako robota..teraz ide jar,bude to lepšie
@janinah Nie som naivná, aby som očakávala, že nebude vôbec chorý, ale byť zdravý len pár dní v mesiaci, to je iná káva - a naštudovaného mám teda až cez hlavu. U náš však domáce recepty nefungujú - vonku sme tak často, ako sa len dá, zbytočne som ho do hrubých vecí nikdy "nebabušila" (ani ako malé bábo), neprekurujem a ovocie a zeleninu mu tlačím stále....uff... a nič nepomáha. No a neviem, koľko ľudí si v dnešnej dobe môže dovoliť žiť len z jedného príjmu a byť celú zimu doma...a hlavne, keď človek odíde z dobrej práce, kde nájde o pár mesiacov ďalšiu - v tomto som pesimista, lebo vidím, čo sa okolo mňa robí. Ale tiež dúfam, že na jar to bude lepšie...
@sorciera24 Kozie mlieko som teda ešte neskúšala....ani neviem, ako chutí 🙂 ....je veľmi rozdielne od bežného? Kde ho berieš? Nie je ťažké na žalúdok?
@karolinocka je to zazrak na imunitu, od marca ako ho zacal pit ( este v starej skolke, chory nebol)....a. chory bol az teraz vo februari (co je raz za rok, uplne ok;))...vyskusali ho aj kolegyne, kt. maju skolkarov a u vsetkych vyrazne zlepsenie chorobnosti, odporuca sa aj pri ekzemoch (co viem, tiez pomohlo znamym)....tazke nie je, ma akurat viac tuku, co ale enskodi, ma menej zeleza ako nromalne (co ale doplnis stravou)....ale ma latky, co normalne nema, koza vraj nikdy neochorie na rakovinu!.....chuti som sa trochu bala (pamatam si z detstva smradlave mlieko).....teraz som vyskusala rozne a ziaden smrad, ci enchut, asi uz maju aj kozicky kvalitnejsiu stravu....pocas leta kupujeme cerstve, pocas zimy mlieka takmer niet (takze kupujem susene kozie mlieko plnotucne....).....efekt rovnaky, takze velmi odporucam! 🙂
Vyrastala som v prašnom meste. Imunitný systém sa aj mne vyvíjal do 6 rokov. Neužívala som výživové doplnky na posilnenie imunity. Nebývala som v škôlke chorá, nemávala som kašel, sople, angínu. Dnes stačí ísť nakupovať a v obchode je toľko chorých zákazníkov a predavačiek, že ochorieme aj my dospelí s vyvinutou imunitou.
Ja ta nepotesim karolinocka . U nas to bolo rovnake. A v podstate, teraz mame 6 rokov a zlepsilo sa to len trosku. Medzi 3-4 rokmi sme definitivne kolektiv opustili, nakolko skoncil v nemocnici so zapalom pluc v aprili a nastupili sme az v septembri. Nikdy som ho nedala skor ako po 2 tyz. spat do kolektivu aby sa uplne doliecil a napriek tomu sa to extra nezlepsilo. Boli sme aj na vyber nosnych mandli. Zlepsilo sa to len trosku. Nerobili mu to v uplnej narkoze, takze nam dokonca dorastli a teraz sme ich boli v 6,5 roku vyberat opat uz v uplnej narkoze. Jedine co si mozem zaklopat, tak je ze priebehy su neporovnatelne lahsie. V podstate mu nic nie je, ale stale mava soplik po 2-3 tyzdnoch, co uz je take bezohladne davat ho do kolektivu, tak ho minimalne tyzden nechavame doma. Horucky nema, ani kasel...len sa doma nudi. 😒 Povlacili sme ho po vsetkych moznych vysetreniach...nic mu nezistili. Proste si musi sam vybudovat imunitu. Jedine co sme stopli je akekolvek lieky, "prirodne" prostriekdy na podporu imunity...Nic z toho nemalo ziadny efekt a zbytocne mu to zaplavovalo organizmus ktovie cim vsetkym...
@sorciera24 Dík za radu...poobzerám sa po ňom. Však za vyskúšanie nič nedám. Len ma prekvapilo, že je aj sušené. Ale keď vravíš, že má rovnaký efekt... 😉
@evabb35 A zrejme aj tie vírusy a baktérie už nie sú to, čo bývali. Rokmi sú akési odolnejšie a agresívnejšie. Veď chrípka, čo sa šíri túto zimu, je strašná.....aj ľudia, čo mali rokmi overené recepty na vyzdravenie, vravia, že nič nezaberá.
@suzzi Ja čakám na výsledky krvného obrazu zajtra - tak som zvedavá, či nám niečo zistia. Na podporu imunity mu dávam Imunoglukán...nie sama od seba, nie som zástancom umelých doplnkov, ale dr. nám ich naordinovala, tak si vravím, že vyskúšam 😝 . Zatiaľ však nemajú žiadny efekt (tak trochu som to aj očakávala) - počkám ešte mesiac (ako kážu), ale ďalši "zázrak na imunitu" už kupovať nebudem. Úplne s tebou súhlasím 🙂
@karolinocka urcite vyskusaj...ja kupujem toto: http://www.altermedic.sk/product/kozie-mlieko-p... a za chvilku bude aj cerstve, ak mate v okoli farmu alebo niekoho, kto chova kozy, tak vyskusaj🙂
Nasa malacka nastupila do skolky v polke marca a je uz druhy raz chora, zatial len sopliky a kasliky, a bez teploty, takze som ani nesla k lekarovi, len ju vzdy doma vza tyzden vykurirujem ... celu zimu ked bola doma bola zdrava. No ono je to normalne, treba s tym ratat, deti si posiluju imunitu. Moja sestra mala dvoch chalaniskov, tiez byvali stale chori a jej detska lekarka im predpisala take "sumienky" http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/detail/rib... Potom uz boli zdravsi. Teraz uz chodia do skoly a nie su chori vobec.
ja tiez prispejem. Tiez sa mi nezda normalne ze je syn stale chory. V skolke vydrzi max 4 dni, vacsinou sa uz v prvy-druhy den nakazi. Potom je chory 2 tyzdne, ale nechavame ho doma do konca mesiaca. V novom mesiaci to je o tom istom. Tak sme ho odhlasili aj na niekolko mesiacov. Nepomohlo to. Nastupil a do styroch dni zas chory.Pricom ked ochorie, skonci takmer vzdy na antibiotikach. Nech mi nikto nehovori ze je to o budovani imunity. Celkovo toto co je v skolkach asi nebude normalne. Bezne tam polovica triedy nie je, lebo su chori a ti ostatni casom ochoreju tiez, medzicasom nejaki pridu naspat (mnohi velmi rychlo, casto nedolieceni, alebo niektori kym vobec pojdu domov marodovat (ak vobec) tak stihnu nakazit dalsich. Skolky vlastne uz ani nie su vychovno-vzdelavacie zariadenia.. Aky zmysel ma skolka, ak tam dieta ma travit max 4 dni v mesiaci a potom je dieta doma zatvorene, lebo je chore... Potom nie je na vzduchu, nie je v ziadnom kolektive, s kamaratmi, nic.. Hlavne ze treba platit skolne, zrps, taky fond hentaky fond, nove zariadenie, vseljake upravy okolia, vycackana skolka, ale ten zaklad unika... t.j. pobyt deti v kolektive, kde sa nieco naucia, kde nadvazuju kontakty, socializuju sa... ani sa vlastne nemaju kedy... lebo sa stale riesia choroby a deti su doma. Kde je teda chyba? Niekto povie ze sa buduje imunita.. Ale kolko sa ma budovat..Ved deti su chore ci prvy, druhy, treti, stvrty rok. Ci je januar alebo jun. Nas v maji tak ochorel po dvoch dnoch v skolke, ze nakazil nas rodicov, starych rodicov tak, ze skoncili sme vsetci na antibiotikach.. A do toho kecy typu to su len take neskodne skolkarske sopliky.. Tak keby boli take nevinne, tak asi by nezlozili styroch dospelych.. Poznam aj taky pripad, ze syn doniesol domov taku zgerbu, ze skoncil napokon v nemocnici, otec bol s nim a dozivotne bude ten jeho otec mat v urcitom smere nenavratne oslabenu imunitu. Cele je to zacarovany kruh. Poznam kolegyne co skusali fakt vselico - vitaminy aj vo vacsich davkach, praskove C, deti otuzovali-chodievali s nimi von aj v mrazivom pocasi. Dalej imunoglukany a kadeco, cesnak cibula. Ale nepomohlo alebo len malo.

@karolinocka. Ahoj ja si pamatam ze moj brat najmladsi bol tak isto v skolke tiez bol chory vecne doma mama koli tomu musela byt kazdu chvilku PN nakoniec sa rozhodli na liecenie. Poslali tam ajstarsieho brata a vybavili aby som tam isla aj ja koli tomu aby tam chalani neboli sami predsa len jeden mal vtedy 7 rokov a druhy 3 a pol... Boli sme tam 4 tyzdne v hornom smokovci. Od septembra potom do skoly/ skolky brat nevymeskal ani jeden den v skolke na dalsi rok isiel opat ale uz sam odvtedy uz nebyva vobec chorlavy... V septembri bude mat 14 rokov