Synček sa úplne zmenil
Môj synče nastupil do škôlky ked mal 2,6 r.Tešil sa ani raz neplakal cez vikend bol smutny že do škôlky nemôže...Syn je žive hyperaktívne dieťa,no ja aj velmi šikovny a dosť samostatny,A nastal zlom,začal byť trochu bojazlivejši,par krat mi povedal že do škôlky už nechce isť,začal sa v noci pocikavať a zo sna vrieskať a plakať...
Učitelka sa ma pytala ako zaspava doma,tak som jej povedala že večer prečitame jednu-dve rozpavky,dam mu pusu,odidem a väčšinou hned zaspi...nikdy nepotreboval zasvietene svetlo a nechcel aby sme sedeli pri nom...skôr ho to rušilo a nevedel spinkať,,,tak som sa dozvedela že v škôlke všetke deti spia spolu v triede a môj synek spi vedla v miestnosti a učitelky sedia pri nom...neviem prečo je to tak...
Najprv ho chvalili že je šikovny samostatny,ale hyperaktívny,potom sa začali sťažovať že nie stale spapa všetko/čo myslim že je normalne/ a že nespi až 3 hodky ale menej/1,5/ a potom neleži poslušne na lehatku..mylsim že po dvoch mesiacoch-z toho bol asi 2 t.chory si ešte nato nezvykol,to chce čas..a neverim že je jediny,viem že su tam viacerí chlapci hyperaktívny...no...v piatok som sa dozvedela že Paťko nevedel zaspať tak na neho prišla hučať RIADITELKA a dala mi odkazať že bud si ho na mesiacdva vysadím zo škôlky alebo si ho mam chodiť uspavať sama/doma mi maly cez obed bez problemov spi aj 2-3hodky/
dieťa sa mi zmenilo o 180stupňov...hyperaktivita mu ostala 😀 no len doma...pred cudzimi je to ustrachane dieťa,čo pred tym nebyval
@mamavera ked si narazala na moju skusenost, spomenula som si na iste situacie, mnohokrat, ked sme si viaceri sadli...pripravili sme si dopredu nejake navrhy, napokon sme prisli na neskutocne veci, myslim to fakt uprimne...sami ako jednotlive osoby, by sme nato neprisli..ak tato situacia realne jestvuje, uz ste sa o tom bavili kolektivne...aj to je dolezite...cez rodicov...atd.
v istom zmysle chces odo mna, aby som bola tebou , ved ja nepoznam podrobnosti, aj ked sa snazis ma pasovat do roviny velkeho teoretika, ja na teba prave apelujem , ze riesenie mozes najst prave dobrym poznanim a prezivanim praxe...
@spachtos mne je to jasne...ide tu stale o preexponovanu dilematicku situaciu, ktora nema realne podklady...tak prosim na mna nezmurkaj...aky to ma zmysel...hovorim este raz predostrite realnu situaciu, realne fakty...nie dilemy typu koho vyhodit z clna...potrebujete upokojit cast zo svojho pochybovacneho ja, presvedcit verejnost o svojej nedokonalej dokonalosti...pocut...neda sa to...ok....aj tiche cinnosti jestvuju...na to musim poznat rozmer, ake deti, kolko deti, vid prispevok...realne situacie...zmurkam ja...prosim ja nikoho nespochybnujem..
@lula26 nemam viac k comu dodat konkretne otazky padli, zodpovedane neboli...ak ty ako profesional nevidis specificke riesenie situacii z danych realnych podmienok..nemam co k tomu dodat, fakt je to zbytocne
@spachtos k tomuto prispevku sa detailne nevyjadrujem, sudny clovek si obraz urobi...
a rady tu nedam...ak chce niekto do IP...porucam sa a prajem vela pracovnych uspechov...a vyprosim si taketo oslovenia...zacina to byt osobne...
@lula26 tam kde nie je vola, nie je nic
@spachtos opakujem nebud osobna
pre ostatnych ako riesit danu dilematicku situaciu v skolke, na konkretne rady by som musela poznat presnejsie fakty...ktore som uviedla vyssie...podmienky, prostredie, anamnezu deti, rozmer, pocet...atd.
1. je rozdiel ako deti "nutim" spat, ako ich nutim lezat, ci direktivne, ci respektujuco, ako s nimi, komunikujem, ako danu vec odovodnujem
2. kazde dieta je individualna osobnost, nie vsetkym detom moze byt adekvatne zdovodnena a respektujuco realizovana cinnost "oddychu" sposobit psychicku ujmu
3. ak je dieta, ktoremu tento nuteny relax predpokladom na zaklade jeho "citlivej osobnosti" moze sposobit ujmu,..alebo ma z toho nejake problemy (nocne mory, popiskavania a pod.) treba to riesit individualne, najst prenho tichu cinnost, ktora ho bude bavit, motivovat, tak aby sa necitilo znevazovane...poznat dobre jeho osobnost...
Zvacsa su tieto veci uplne jednoduche, ale zial prax je taka, ze vsetky problemy plynu z toho, ze deti su obvinovane, nutene, negativizovane, citia hanbu , strach a pod...az pri tychto pocitoch moze dojst k realnemu poskodeniu psychickeho vyvoja osobnosti dietata spolu s nejakymi nasledkami..Nic zlozite...
Zial prax je taka, ze deti vo vacsine pripadov zazivaju taketo zaobchadzanie...bez toho by sa ani tieto pripady neobjavili...Na to treba citlivu osobu profesionala, nie osobu, ktora trpi syndromom vyhorenia...
Miesto riesenia pseudoprofesionalnych disput, niekde realne zajtra budu deti trpiet...
@fem tvoje prispevky mi pridu len ako odborne clanky...vôbec nie ako realita..nic vzlom...skus prestat pouzivat odborne vyjadrovanie a normalne , tak obycajne napisat ...navrhujem to a to...taketo prispevky su vsade, len nikde nikto nic nenavrhne, tak je si myslim zbytocne sa tu rozpisovatna tri strany , ...kazda vie, ze to co sa deje , nie je pre dieta dobre, ze to na detoch môze a castokrat ajj zanecha nasledky...my sme v nasej skolke mali *stastie*, ale ak by nebolo tej nahody, ..ako by to dopadlo?..no asi nijak, rodicia by sa rozdelili, ..na tych co im to az tak nevadi, hlavne, ze je dieta v skolke,tvrda vychova mu neuskodi, ved je to predpriprava na skolu a tam sa s nim nikto maznat nebude, potom na tych, co im to vadi , radsej zoberu dieta k psychologovi a budu trpiet dalej, lebo inak sa neda a na tych , co to budu riesit tak, ze svoje dieta prelozia inde a budu sa modlit, aby v tej dalsej skolke to bolo uz ok.....nikde nikto ti neda riesenie, neda ti pomoc...my sme zostali tiez bezradne, ked nam na inspekcii povedali...ale viete, je to tvrdenie proti tvrdeniu...nemate dôkaz...co s tym?..tak ako si mas ako obycajny rodic poradit, ked este ani uradnici a ty, co by to mali riesit, ti nepomôzu?
@traktor ja ti rozumiem, vies, ale treba sa pozriet na druhu stranu...preco som to takto pisala...
preco pani ucitelky nenapisali riesenia danych situacii z ich hladiska, z ich skusenosti...
vies diskusia mohla zacat normalne, vtedy by bola obohacujuca: ze som pani ucitelka v skolke a borime sa s tou situaciou, stala sa nam taka situacia, ze niektore deti nechcu spat, ale my nemamie podmienky na to, aby sme ich oddelili, kedze som na deti sama a deti nemozu ostat bez dozoru...ja ako pani ucitelka som take pripady riesila tak a tak, komunikovala som s dietatom o tom tak a tak, dieta sa citilo tak a tak , rodicia sa k tomu postavili tak a tak...co hovorite na to mamicky? myslite si, ze je to mozne, ja som sa snazila a predsa sa stalo to a to...
vtedy by bola diskusia zmysluplna...ja viem, ze v realnych pripadoch moje prispevky nikomu nepomozu...treba sa pozriet aj na tie prispevky, na ktore som odpovedala, ake oni boli obohacujuce...atd...
co bolo v tychto prispevkoch povedane realne k situacii...
Ak chceme sa vzajomne obohatit a skutocne prispiet k porozumeniu v tychto neriesitelnych pripadoch, tak by sme mali inak komunikovat...
Podla mojho nazoru, ide o "demagogiu" o vymyvanie mozgov rodicov, typu ved mi nemozeme, nemame, neda sa, sme zle ohodnotene, nemame na to prostriedky, podmienky reziu atd...tym sa ma ospravedlnit zle zaobchadzanie a spravanie k dietatu...?
dokazovat to rodicom na par stranach...ake je to nemozne... ( aj v inych diskusiach)
Ja som za to, aby dana profesia bola patricne v spolocnosti ohodnotena, aby stupla v rebricku aj financneho ohodnotenia, pretoze ten detsky vek sa zda by omnoho dolezitejsi, ako sa predpokladalo a deti su ovela zranitelnejsie ako v skole, je ovela viac traum deticiek predskolskych zariadeni , ktore si nosia do dospelosti....dnes sa pozerame na deticky omnoho viac ako na rovnopravne osobnosti, inak ako to bolo v minulosti...
Ale ja navrhujem jedno riesenie pre zlepsenie kontroly profesionalov:
pravidelne psychologicke vysetrenia pre ucitelky v skolke...ci im to neprerastlo cez hlavu...tym sa moze zamedzit nejakemu zlemu spravaniu voci detom...
a pani ucitelky s tym nieco robia, napisali analyzu, stazovali sa niekomu atd. co robia oni? hladali riesenia? atd.
U nas sa to cele uzavrelo.....mali sme so skolskou inspekciou konfrontaciu v skolke s ucitelkami,ale kedze ta svedkyna neprisla,tak to uzavreli ako neopodstatnenu staznost.
staci si precitat prispevky na predchadzajucich stranach a kludne vynechat moje vseobecne...
co nam o praxi povedali? boli vysmesne, ironizujuce, neslo tu o vzajomnu diskusiu, ale niekto dopredu predpokladal odpoved, popr. ju nanucoval...zo situacie niekolkych nespacov, uz bola situacia polovice nespacov atd...
poviem priklad, ak by v jednej triede v skole, polovica deti mala patorku z matematiky, verte, ze by sa chyba nehladala len na strane deti...
ak by som bola vedela, ze ide o pani ucitelky, diskusia by vyzerala inak, hned by som sa rovno opytala na ich riesenia, velmi by ma zaujimali..
viete preco, lebo taketo neriesitelne situacie sa fakt deju, a teraz ide o to, co ten profesional urobi, ci si vyberie lepsiu alebo horsiu moznost, je mi jasne , ze idealne riesenie nejestvuje...
povedala som, len zeby sa mali snazit aby ich praktiky neublizovali detom...
cize tymto sa ospravedlnujem tym, ktorym moje prispevky boli zatazko...
ja jednoducho tu nie som bezplatnym poradcom nejakym odbornikom z praxe...ja som tu ako mamicka, vzajomne si radime, hovorime o svojej skusenosti, porovnavame si skusenosti, alebo aspon ukazujeme porozumenie
ja si myslim, ze by sme nemali zabudat na deti. neviem si predstavit, ako nejakej sucitnej osobe moze byt jedno, ze dieta sa trapi.
je tu viac pricin: bud nema empatiu
alebo je cynicka
alebo je vyhoreta (ako to tu uz bolo spominane a je to bezny jav v roznych profesiach)
empaticka osoba si predstavi samu seba,ake by mala pocity, keby musela lezat proti svojej voli, aj ked neciti unavu.
to, ze dieta sa na ucitelku usmeje, vobec nemusi znamenat, ze sa dobre citi, moze to len znamenat, ze sa snazi, pani ucitelke zapacit.(udrzat s nou dobre vztahy, ucitelka je pre dieta autorita, s ktorou si to nechce rozhadzat)
jedna vec mi v tejto diskusii vyskakuje, viac krat sa spominalo, ze deti v tichej cinnosti nezostanu ticho. ako je potom mozne, ze pri nutenom lezani ticho zostanu? zostanu ticho zo strachu, alebo boli zlomene, lebo to nie je prirodzene tomuto veku.
nech mi nikto nehovori, ze je normalne aby 5-6 rocne deti potrebovali denny spanok. je to uz proti prirodzenosti. preto aspon v predskolskej triede by mal byt po 20 minutovej relaxacii skonceny. zvlastne, ze ak niekto tvrdi, ze slovenske deti ho potrebuju, ako to, ze ho nepotrebuju svedske, nemecke, anglicke.....deti.
o byti a podobnych praktikach sa teraz nezmienujem, lebo tieto veci by uz mali byt podla mna riesene v sekcii paragrafy. je uz potrebna pravna pomoc.
a este jedna poznamka: posmievanie sa z teoretizovania Fem sa mi zda ubohe....ako sa k niecomu takemu mozu uchylit ucitelky, ktore maju vychovavat aj k dobremu spravaniu? ine je oslovit ju v diskusii priamo a ziadat o vysvetlenie myslienky, pripadne prenesenie do praxe, ale posmievat sa medzi sebou a mrkat si....silne to pripomina reakcie predskolskych deti.....
naozaj ma skor prekvapuje, ze ste vy mile panie ucitelky nenasli v praxi nejake riesenie, ako danu situaciu riesit. (okrem Mamavery, ktora nam svoje riesenie predostrela). je vam jedno, co vase deti citia?
co sa tyka sporov a vaznych veci, mozem poradit este jednu vec, ak sa stalo vasemu dietatu v skolke nieco vazne, co povazujete dokonca za trestne...je dobre vobec o tom s ucitelkami nediskutovat ale rovno riesit veci pisomne, pripadne po porade s pravnikom, alebo so svojim pravnym zastupcom...dieta hodit na marodku...naozaj hovorim uz o vaznych veciach
preco? 1. len im umoznite sa na danu situaciu pripravit, ak predtym s nimi diskutujete
2. diskusia uz v takto vaznych veciach nic nevyriesi...my tu nie sme na to, aby sme brali spravodlivost do vlastnych ruk, na to je tu pravo a stat
3. dokonca ak by ste boli svedkami znevazujucej komunikacie s vami, mozete velmi rychlo sklznut do osobnych obvinovani, co dokonca moze sa obratit proti vam, cize rodicom...atd.
@filipal naozaj by bolo staticky zaujimave zistit, kolko staznosti prebehne, ako dopadnu, kolko z tychto veci sa dostane na sud...zaujimalo by ma cislo, a kolko z tychto staznosti su posudzovaneako neopodstatnene...
kde vlastne je problem...pochybujem, ze rodicia sa zabavaju...a tiez by bolo dobre skutocne vypracovat nejaky manual, ako maju rodicia postupovat v takych pripadoch, co mozu ocakavat a ako spravne postupovat, ako spravne formulovat, koho maju oslovit...a pod. ale skor by to naozaj smerovalo na temu paragrafy
@lula26 na tvoju otazku som jasne nezodpovedala, lebo bola ironizujuca, pretoze si nevykreslila riadne situaciu....
a nepredstavila skutocne fakty pripadu...
zodpovedz si ju prosim sama a ja ti ju zodpoviem tiez..
ale pravdepodobne by si si musela svoju otazku preformulovat, alebo viac skonkretizovat...
poloz si spravnu otazku, podotykam prakticku a realnu a skus na nu odpovedat na zaklade vlastnej skusenosti, ako odbornik z praxe
Učitelia často zneužívajú právnu nevedomosť rodičov.
@filipal myslim si naozaj ze iste zamestnania, ktore si vyzaduju okrem znalosti a skusenosti aj cit a empatiu, t.j. vsetky prace s ludmi, ktore sa mozu rychlo stat obetami...
jednoducho by zamestnanci mali prejst pravidelne psychologickymi vysetreniami...zameranymi na empatiu, cit, socialnu inteligenciu a hlavne na agresiu...pretoze je velmi pravdepodobne, ze po istom case dochadza k vyhoreniu...teraz si vezmeme, ze ak tieto zamestnania sluzia primarne dobru dietata, tak sa mozu s takymi osobnostami premenit v opak
to je konkretny navrh...
a tiez si myslim, co tu uz bolo povedane, ze sami zamestnanci by mali vypracovat konkretne navrhy a analyzy a dat to na posudenie ministerstvu, co im odpovie, ci takto mozu realne pracovat
ale pochybujem, ze sa to deje...
@lula26
lula26 @fem , ale ja som asi nechápavá, prepáčte mi, stále som sa nedočítala ako by si to riešila prakticky. Vychádzame zo súčasného stavu, keď je s deťmi v čase odpočinku jedna učiteľka, niektoré deti potrebujú spánok, resp. rodičia si želajú, aby dieťa spalo, a druhá skupina detí nespí. Kto na nich dohliadne?
Včera o 12:57 • Odpovedz
toto je konkretna otazka?, o kolko deti ide, v akom clennom kolektive, ake su tie deti stare, ake su osobnosti, aku maju anamnezu odmietaju spat stale, alebo len niekedy?
atd.
uz sa opakujem, skonkretizujte otazku...a dajte vy na nu moznu odpoved riesenia...a ja vam odpoviem tiez
Viete napr. o tom, ze niektore deti v istom veku spia poobede len niekolko dni v tyzdni?
@fem pokiaľ sa nezvýši právne vedomie rodičov, pokiaľ si budú rodičia mariť vyšetrovanie, ako napr. kamilecka, tak sa tie prípady na súd nedostanú. Akurát učitelia budú namiesto prevencie zastrašovať svedkov a dokonca aj obete a dokonca aj rodičov obetí. Prípad sa uzavrie a založí niekde na inšpektoráte.

@mamavera teorie su tu zvacsa pre zmenu postoja...