icon

Synček sa úplne zmenil

akika722
14. nov 2010

Môj synče nastupil do škôlky ked mal 2,6 r.Tešil sa ani raz neplakal cez vikend bol smutny že do škôlky nemôže...Syn je žive hyperaktívne dieťa,no ja aj velmi šikovny a dosť samostatny,A nastal zlom,začal byť trochu bojazlivejši,par krat mi povedal že do škôlky už nechce isť,začal sa v noci pocikavať a zo sna vrieskať a plakať...
Učitelka sa ma pytala ako zaspava doma,tak som jej povedala že večer prečitame jednu-dve rozpavky,dam mu pusu,odidem a väčšinou hned zaspi...nikdy nepotreboval zasvietene svetlo a nechcel aby sme sedeli pri nom...skôr ho to rušilo a nevedel spinkať,,,tak som sa dozvedela že v škôlke všetke deti spia spolu v triede a môj synek spi vedla v miestnosti a učitelky sedia pri nom...neviem prečo je to tak...
Najprv ho chvalili že je šikovny samostatny,ale hyperaktívny,potom sa začali sťažovať že nie stale spapa všetko/čo myslim že je normalne/ a že nespi až 3 hodky ale menej/1,5/ a potom neleži poslušne na lehatku..mylsim že po dvoch mesiacoch-z toho bol asi 2 t.chory si ešte nato nezvykol,to chce čas..a neverim že je jediny,viem že su tam viacerí chlapci hyperaktívny...no...v piatok som sa dozvedela že Paťko nevedel zaspať tak na neho prišla hučať RIADITELKA a dala mi odkazať že bud si ho na mesiacdva vysadím zo škôlky alebo si ho mam chodiť uspavať sama/doma mi maly cez obed bez problemov spi aj 2-3hodky/
dieťa sa mi zmenilo o 180stupňov...hyperaktivita mu ostala 😀 no len doma...pred cudzimi je to ustrachane dieťa,čo pred tym nebyval

filipal
23. nov 2010

@kamilecka ja som si az teraz vsimla, tvoj prispevok o zbiti tvojho synceka.....
viem, ze som v tom case reagovala, ale nejako mi prave tento moment unikol....v podstate som reagovala na uvodny prispevok.....
kedze som teraz diskusii nejako nerozumela, vratila som sa a znova si vsetko precitala. moja reakcia by bola urcite rezolutnejsia!
je uplne nechutne, co sa stalo! riaditelka by mala trvat na prepusteni ucitelky, aj ked sa svedkyna nedostavila.

lula26
23. nov 2010

@fem , prepáč, že som taká nechápavá, ale predpokladala som, že máš aj praktické riešenie. To ako ísť na to cestou sťažností(možno až do Strasburgu) vie každá z nás. Ale vyrieš problém konkrétne.

fem
23. nov 2010

@lula26 co chces pocut? pytas sa na 2 rozdielne veci...na to ako riesit problemovu situaciu skolke, ktora moze byt psychologicky zlozita pre jednotlive osobu dietata..alebo sa pytas na fakt uz ujmy...t.j. pravno-obcianskeho alebo trestno-pravneho konania...ja tu nefigurujem ako pravnik...kazda situacia si zasluhuje uz specialne posudenie, konkretne kroky, porady...atd. je tam viacero faktorov...hovorila som , ze na jeden konkretny cin sa tazko mozno odvolat musi to mat vseobecnu rovinu nejakej psychickej ujmy..alebo ohrozenia psychickeho zdravia...ide o zavaznost cinu, konania a pod. tu treba viac stran aby to objektivne posudili

mamavera
23. nov 2010

@lula26 čo chceš od fem počuť?!? Z hladiska multidiagonalnej analyzy zglobalizovaných aspektov fumiguje famoznosť bazilovacieho procesu. Ešte stále ti to nie je jasné?!? 😀 😀 😀 😀

kamilecka
23. nov 2010

@filipal riaditelka drzi s ucitelkou

fem
23. nov 2010

@lula26 nie fakt nerozumiem, z ake "barikady" sa na to pytas? ale jasne, ze tieto veci obdrzuju specialne posudenie jednotliveho pripradu, aj vyspely odborny a pravnicky jazyk...dokonca tam si treba davat pozor na tzv. subjektivne a citove vyjadrenia, to nie je jednoduche, strasburg bol viac menej metaforou, ci ta irituje smelost teoretickych myslienok mamicky ..
@mamavera to vystihla, myslim s tym jazykom...

lula26
23. nov 2010

@fem , no čo už so mnou, nechápavou. Veď ja chcem len počuť, ako by si riešila odpočinok detí v MŠ, keď je pri nich len jedna učiteľka!!! Písali tu aj učiteľky z praxe, ktorým evidentne záleží na spokojnosti rodičov. Ale Tebe to nestačí. Prosím ŤA, poraď nám! Ale do Strasburgu sa vieme dostať aj samé.
@mamavera, no povedz, čo som to ja za človeka! 😉 😉 😉

mamavera
23. nov 2010

@lula26 veď ti to tu už vysvetľujeme dve!!! Síce som úplne mimo tému, ale začína ma to tu baviť 😀 😀

filipal
23. nov 2010

@kamilecka podaj staznost zriadovatelovi a stazuj sa na riaditelku, ktora kryje ucitelku co bije deti. (mozno si to uz urobila)
kazdu pisomnu , doporucenu staznost musia riesit a odpovedat ti. snad sa najde este nejaky rodic, ktory urobi to iste....a uz to budu musiet riesit.

mne sa nieco podobne stalo so zlodejom. okradol nas, pri prerabke bytu. nemala som dokaz, takze by to zostalo trcat na policii, ale chlapik urobil chybu, okradol taktiez pri prerabke bytu dalsiu rodinu v Cechach.... pri dvoch trestnych podaniach (nezavislych) mu uz vinu dokazali.

fem
23. nov 2010

@lula26 krasne ironizujes, uz som ti povedala na to su specialne psychologicke metody...ktore je treba pouzit , aby nedoslo k ujme...treba znalosti, vedomosti, ich aplikaciu, specialne posudenie pripadu, osobnosti jednotlivca, poznat jeho anamnezu, jeho charakter, emocie...atd. atd. , a niekedy staci tak malo, malicko...aby k tomu nedoslo...ale rozoberat to tu nebudem...nebudem sa miesat do fachu...na tomto priestore ani necitim potrebu...
to sa vola riesenie problemov...vysoka kompetencia profesionala...vediet aktualne reagovat aplikovat svoje znalosti a skusenosti v prospech dobra klienta...v zmysle kompetentnej profesionalnej sluzby ...

mamavera
23. nov 2010

@fem všetko, čo si tu narhla je fajn, ale teraz skús konkrétne, čo by si robila v situácii, keby si mala v triede dvadsať detí a z nich polovica nechce z akýchkoľvek dôvodov spať a si na ne sama. Ak napíšeš akýkoľvek rozumný návrh, tak sa pred tvojimi teoretickými vedomosťami skláňam, ak nie, je to tu tým mamám na PRD

lula26
23. nov 2010

@fem , posúď, prosím Ťa, špeciálne ten problém a napíš konkrétne riešenie. To čo tu píšeš je len na úrovni teórie, a tú ovládame všetky. Aj ja by som si želala pracovať aspoň s jednou asistentkou. Kto mi ju dá a zaplatí? Aj ja sa vzdelávam a múdre teórie dokážem prezentovať, ale som z fachu a viem aký je systém v predškolskej výchove. A ten učiteľka v MŠ neovplyvní.

fem
23. nov 2010

baby nechcem sa vam miesat do fachu, uz je aj vela hodin...kedze je tato situacia primarne nezvladnutelna, chce to figel, nieco kreativne vymysliet...poviem vam rovno...nepochopili ste na co primarne narazam...narazam na to, ze tieto ujmy sa deju zvycajne vtedy, a len vtedy, ak ucitelka pouziva na deti fakt nebezpecny mocensky,autoritativny, znevazujuci pristup v takom rozmere, aby mohol vobec hlboko zasiahnut do jeho osobnosti (pozor kazda osobnost je individualna, menej alebo viac zranitelna, to treba poznat)..to znamena, ze viete o tom, ze nie vsetky nase chybne kroky vo vychove su schopne hlboko zasiahnut osobnost...natolko , aby sa napr. popiskavala , trpela nocnymi morami a pod.
cize dolezity je rozmer...zvacsa sustavnost , nepretrzitost zranujuceho konania..

kaja73
23. nov 2010

Možno to je blbost,ale neda sa detom ,čo nechcu spat pustit rozpravka ?ved aj rodičia sa možu pozbierat na malu telku s DVD.Dnes sa to už da kupit za par šupov,hlavne ked sa suma rozdeli medzi 25-30 rodičov.Ono sa to da potom využit aj inokedy počas dna-napr.v pripade zleho počasia.Daju sa puštat kratke rozpravky v štyle No počkaj zajac,či krtove dobrodružstva.Tam sa nekeca a tak zvuk ani nie je potrebny.Deti to možu sledovat z postielok.Je to hlupost?

traktor
23. nov 2010

@kaja73 podla mna je...potom by uz ani jedno dieta nechcelo spat...vsetky by chceli pozerat rozpravku

spachtos
23. nov 2010

@lula26 uz som sa bala, ze len ja som nechapava 🙂

kaja73
23. nov 2010

@traktor To čo fakt potrebuje spat,tak to zaspi.

fem
23. nov 2010

@lula26 velmi rada, to by som mala kopu otazok, musela by som prist do tej skolky, vidiet prostredie, stravit tam urcity cas, aspon den...chapes...poznat osobitne ziakov, ich pripady, ich vztah k spaniu atd...pravdepodobne by bolo potrebne zmenit prostredie, mozno nejak lahko, provizorne predelit miestnost, zvolit vhodnu cinnost-necinnost pre deti, ktore nespia...dobre im to zdovodnit, muselo by to by silne motivujuce pre dany vek...atd.

traktor
23. nov 2010

@kaja73 myslim, ze nie..opatrovala som deti a sama mam4 deti a viem, ze k spanku potrebuju klud..akonahle zapnes telku, tak uz bude po spanku a deti ju budu pozerat....mozno niektore zaspia, ..ale vôcsina bude hore, bude sa zabavat a bude rusno...su to deti, tie dlho nevydrzia pozerat na telku bez toho , aby boli pri tom ticho

mamavera
23. nov 2010

@spachtos nebojte sa, aj som medzi sprostými 😀 😀 😀 kaja, nechcem priamo napísať, že je to hlúposť, ale nie je to najšťastnejší nápad a pozerať desať hodín týždenne telku 😠

kaja73
23. nov 2010

@traktor ono sa da telka zapnut aj neskor,ked už ti spachtoši spia a nespavci sa nudia.

fem
23. nov 2010

@fem kreativita...museli by ste to riesit kolektivne..v takom pripade, ked polovica deti nechce, nemoze spat atd...by ste museli uz nieco robit...ved to nie je oddeleny pripad...alebo ich nutte lezat jak nejake veci, bez pohybu...ked to inak neide...uz nemam viac k tomu co dodat

lula26
23. nov 2010

@fem , keby sme na to mali prostriedky, vieme si to vriešiť aj samé.

traktor
23. nov 2010

@kamilecka je smutne, ze aj vy ste presli tym cim my...tiez bolo povedane, ze je to tvrdenie proti tvrdeniu..riaditelka sa dokonca vyjadrila, ze deti si vymyslaju...ze ona sa chce s nimi rozpravat zoci voci...co som samozrejme pri nasom patkovi nedovolila..ten mal s nej aj bez toho riane nocne mory...mali sme vsak stastie v jednej veci..ze aj ked sme to skoro vzdali...uz to fakt vyzeralo beznadejne...prisli z inspekcie necakane...a konecne sa vsetko potvrdilo...prajem ti..vam ..aby ste uz nic take nemuseli riesit...dieta ma byt v skôlke stastne..ma si uzivat ten cas..ked sa môze hrat..

mamavera
23. nov 2010

@fem no keby som pred časom nemala k tomu čo dodať, tak by som nedospela ani k takému riešeniu, aké som tu opisovala. Ale chápem ťa, si mladunká, hlava plná ideálov, našlapaná teóriami, želám ti, aby ti to vydržalo, žiaľ s tými teóriami by som nevyriešila nič.

traktor
23. nov 2010

@kaja73 aj tak sa mi to nezda akodobre riesenie..deti sa medzi sebou budu bavit...a neskôr, ked vstanu aj ostatne, tak sa aj pochvalia...a dalsi den uz nikto nebude chciet spat...ja viem som strasna 😀 ..ale deti su velmi presibane...

kaja73
23. nov 2010

@traktor Maš určite v mnohom pravdu,len teraz ide o to ako riešit neriešitelne.ved ake možnosti ma ta jedna učitelka.nemože predsa s nespavcami odist a ostatnych nechat a zas pre nespavcov je utrpenie čumet do blba a byt aj ticho.Je to patova situacia a vtedy treba volit nie ideal ale menšie zlo.

lula26
23. nov 2010

nie vriešiť, ale vyriešiť.

mamavera
23. nov 2010

@kamilecka prepáč že som absolútne obišla tvoj problém, ktorý je závažnejší ako nejaké teoretizovanie. Zajtra prečítam, ak budem vedieť pomôcť, pomôžem, ak chceš, môžem aj do IP

fem
23. nov 2010

@mamavera prva cast mojich prispevkov bola o relevantnej ujme...dokonca dost vaznych veciach...vy ste do toho zacali miesat tu notoricku situaciu nespania casti deti...ok...prosim bud objektivna...nesnaz sa moje myslienky bagatelizovat..konkretne mi opis situaciu..je obrovsky rozdiel ci ide o vacsinu deti..ci ide o jednotlivcov, ake su to osobnosti, ci su hyperaktivne, ci su to pokojne typy...ako pracujete rezimalne, ako su tieto osobnosti adaptabilne na rezimalne veci, ako su schopne plnit kolektivne cinnosti, ci z nich maju radost, alebo radsej sa hraju individualne...ci su tam dvaja kamarati...alebo je to nejaky vodca...atd...
provizorne nacas spania sa oddelit miestnost da...
a ver tomu, ze by som ti tu napisala desiatky cinnosti na zaklade situacie, ktore mozu deti robit...natolko kreativna som...ci by to hned fungovalo, samozrejme nie, lebo deti potrebuju cas na urcite typy cinnosti, ktore oni musia zakomponovat do rezimu, zautomatizovat si ich chapanie...v idealnom pripade 3 dni
a vies comu verim ja, ze ked ste nejake jedno dieta niekedy nutili lezat..akoze spat. nemyslim, konkretne na teba...tak keby ta pani ucitelka mu len knizku podala, hned by sa veci zmenili, tomu sa hovori adekvatne reagovat na sebauctu daneho cloveka...
treba vediet vycitit rozdiel medzi spravanim nedostojnym voci cloveku a medzi spravanim, ktore je v istom zmysle obmedzujuce, ale dostojnost nenarusuje...
dakujem za pochvalu mojich idealov, cast z nich sa mi desiatky rockov dari plnit v praxi...preto im stale verim